Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE Alegeri fără câștigător în Moldova

Ziarul de Vrancea
24 feb 2019 1320 vizualizări

Pro-rușii, pro-europenii și “oligarhii”, în această ordine, au obținut cele mai multe voturi în scrutinul de duminică, procentele fiind relativ apropiate pentru a se stabili un câștigător n

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a obținut aproape o treime din mandatele de deputat în circumscripția națională, în urma alegerilor parlamentare desfășurate duminică. Potrivit președintelui Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, până ieri la amiază au fost centralizate 98,83% din procesele verbale ale secțiilor de votare, iar datele preliminare indică faptul că PSRM, al președintelui prorus Igor Dodon, a obținut 31,32% din voturi. Pe poziția a doua se clasează principala formațiune politică de opoziție, blocul electoral ACUM, care a beneficiat de susținerea a 26,41% dintre alegători, în timp ce pe locul al treilea se situează Partidul Democrat, al controversatului oligarh Vlad Plahotniuc, cu 23,86%. Cea de-a patra formațiune politică care intră în legislativul de la Chișinău în urma votului pe liste este Partidul Șor, care a obținut 8,40%.

Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, Parlamentul va fi ales în baza sistemului electoral mixt, ceea ce presupune că 50 de deputați sunt aleși într-o circumscripție electorală națională în baza listelor de candidați și 51 de deputați în circumscripții uninominale, din rândul candidaților independenți sau a celor desemnați de către partidele politice. În circumscripția electorală națională și-au depus liste de candidat 15 formațiuni politice, în timp ce în circumscripțiile electorale uninominale au fost înregistrați 321 de concurenți electorali. La scrutinul legislativ din Republica Moldova au participat 1,45 milioane de alegători din totalul celor 2,81 milioane de alegători înscriși în listele electorale, ceea ce reprezintă 49,22%.

Absența unei majorități clare stârnește temeri legate de o nouă perioadă de instabilitate politică într-o țară profund divizată între partizanii unei orientări pro-europene și adepții apropierii de Moscova.

“Teza mea este că toată lumea a pierdut alegerile din Republica Moldova – Occidentul, Rusia, România, și, bineînțeles, Republica Moldova însăși. Acesta nu este un rezultat care să dea un câștigător și în urma căruia cineva să poată spune că și-a îndeplinit cu adevărat obiectivul politic și programatic, în afara unor mandate parlamentare și a unei aritmetici chinuite care va duce până la o urmă la o guvernare confuză ca orientare și vulnerabilă ca stabilitate”, a scris ieri Valentin Naumescu, doctor în Științe Politice.

Blocul electoral ACUM nu recunoaște rezultatele scrutinului

Reprezentanții principalelor formațiuni politice de opoziție din Republica Moldova, blocul electoral ACUM, nu recunosc rezultatele alegerilor parlamentare de duminică. Co-președintele ACUM, Maia Sandu, a declarat, ieri, într-un briefing de presă, că rezultatele scrutinului legislativ “nu reflectă voința oamenilor”. “Aceste alegeri au fost furate ca niciodată, iar rezultatele nu reflectă voința oamenilor. Noi, blocul ACUM, nu recunoaștem alegerile drept libere și corecte”, a afirmat Sandu, care a subliniat că “regimul PDM-PSRM a vrut să anuleze total vocile democrației, din țară, dar și din afara ei”. Totodată, Maia Sandu a cerut observatorilor străini să nu recunoască rezultatul scrutinului de duminică. “Noi le solicităm respectuos observatorilor internaționali să nu se grăbească să recunoască aceste alegeri drept libere și corecte, indiferent de rezultatele acestor alegeri. Noi trebuie să luptăm pentru alegeri libere și corecte și pentru readucerea țării pe făgașul democrației. Miza nu este doar guvernarea pentru următorii patru ani de zile. Miza este funcționarea statului pe baza unor principii democratice și a supremației legii de aici încolo”, a adăugat co-președintele ACUM. La rândul său, celălalt co-președinte al ACUM, Andrei Năstase, a anunțat că “fraudarea alegerilor parlamentare va face obiectul unei anchete detaliate și transparente”. “Vinovații vor fi pedepsiți, iar faptele lor, dovedite, vor fi comunicate public cu maximă transparență. Nimic nu poate fi construit în Republica Moldova dacă nu stabilim, o dată pentru totdeauna, cine se face vinovat de atentatele repetate la democrație și la regulile electorale ale acesteia”, a spus Năstase.

Observatorii OSCE acuză “puternice indicii de cumpărare de voturi”

Alegerile parlamentare din Moldova au fost marcate de “indicii puternice de cumpărare de voturi și abuz de resurse ale statului”, au afirmat ieri observatorii OSCE. Într-un comunicat, misiunea de observatori salută o “o concurență reală” și apreciază că “drepturile fundamentale au fost respectate, global”. “Dar campania a fost afectată de acuzații de presiuni asupra funcționarilor și indicii puternice de cumpărare de voturi și abuz de resurse ale statului”, potrivit sursei citate. Raportul subliniază de asemenea “controlul mass media de actori politici” și “confuzia” stârnită de schimbarea sistemului electoral.

Popularitatea lui Macron, în creștere, cea a Vestelor Galbene, în scădere

Popularitatea președintelui francez Emmanuel Macron a revenit la nivelul anterior începerii protestelor Vestelor Galbene, la jumătatea lui noiembrie, în timp ce susținerea față de mișcare este în scădere, arată un sondaj. Conform unui sondaj Odoxa, 32% dintre respondenți consideră că Macron este un președinte bun, el întorcându-se astfel la nivelul de dinaintea începerii protestelor. Sondajul arată, de asemenea, că 55% dintre cei intervievați consideră că protestele ar trebui să se oprească, pentru prima oară când o majoritate este în favoarea opririi manifestațiilor.

Demonstrațiile săptămânale ale protestatarilor au scăzut treptat ca amploare și au devenit din ce în ce mai puțin violente în ultimele săptămâni. Totuși, numărul celor prezenți la manifestații a crescut sâmbătă, Ministerul de Interne estimând că 46.600 de persoane au ieșit pe străzi în toată Franța pentru al 15-lea weekend de proteste.

Popularitatea lui Macron a crescut pe fondul unor promisiuni ale guvernului său privind un răspuns mai ferm față de violențele protestatarilor. De asemenea, Macron a lansat o serie de dezbateri în toată Franța, care au ca scop restabilirea legăturii guvernului cu votanții, mai ales în zonele rurale. El a fost primit în mare parte cu căldură la un eveniment dedicat fermierilor în Paris sâmbătă, stând de vorbă cu fermierii și făcând poze cu aceștia. Imaginile au fost în contrast cu cele de anul trecut. Atunci, Macron a fost huiduit la același eveniment.

Trump: Coreea de Nord ar putea deveni „o mare putere”

Coreea de Nord ar putea deveni una dintre „marile puteri economice” ale lumii dacă va renunța la armele sale nucleare, susține președintele american Donald Trump, conform BBC. Trump a afirmat pe Twitter că Phenianul „are mai mult potențial decât oricare altă națiune pentru a crește rapid”. Comentariile sale vin la câteva ore după ce Secretarul de Stat american Mike Pompeo a afirmat că Phenianul rămâne o amenințare nucleară. Trump se va întâlni cu liderul nord-coreean Kim Jong-un pentru a doua oară la un summit care va avea loc pe 27-28 februarie la Hanoi, în Vietnam. „Ne așteptăm la continuarea progresului făcut la primul summit din Singapore”, a scris Trump pe Twitter făcând referire la prima întâlnire dintre cei doi din Singapore în iunie 2018. „Kim își dă seama, poate mai bine ca oricine, că fără armele nucleare, țara sa ar putea deveni rapid una dintre cele mai mari puteri economice din lume. Datorită locației și a populației (dar și a lui), are mai mult potențial pentru creștere rapidă decât oricare altă națiune!”, a scris Trump pe Twitter.

Vorbind la Balul Guvernatorilor, un eveniment al guvernatorilor statelor americane, președintele a afirmat că a dezvoltat „o relație foarte, foarte bună” cu Kim. Trump a subliniat că nu se grăbește în a presa Coreea de Nord privind dezarmarea nucleară. „Nu vreau să grăbesc pe nimeni. Doar că nu îmi doresc teste. Câtă vreme nu au loc teste, suntem fericiți”, a afirmat Trump.

Summit-ul de la Singapore din iunie 2018 a fost unul istoric, fiind prima întâlnire între un președinte american și un lider nord-coreean, însă acordul semnat de cei doi nu a prezentat un drum clar către dezarmarea nucleară. Astfel, au fost înregistrate puține progrese concrete în acest sens de atunci. Secretarul de Stat american Mike Pompeo a declarat duminică pentru Fox News: „S-ar putea să nu stabilim totul în această săptămână însă sperăm să facem un pas substanțial”. Într-un interviu separat, el a părut să contrazică poziția lui Trump, care consideră că nu există o amenințare nucleară din partea Coreei de Nord. Întrebat dacă Phenianul reprezintă o amenințare nucleară, Pompeo a răspuns: „Da”. „Dar președintele a afirmat că nu este”, a afirmat Jake Tapper, jurnalistul CNN. „Nu a afirmat acest lucru... știu clar ce a declarat”, a răspuns Pompeo.

Coreea de Nord a insistat că nu va renunța la arsenalul său nuclear dacă SUA nu își vor retrage trupele din Coreea de Sud. Kim Jong-un a plecat deja spre Hanoi cu trenul iar Trump este așteptat să plece spre Vietnam mai târziu luni.

UE ia în considerare amânarea Brexitului până în 2021

Brexitul ar putea fi amânat până în 2021 conform planurilor unor oficiali UE, susțin surse citate de The Guardian. O extindere majoră a perioadei de negocieri devine o idee din ce în ce mai populară printre oficialii UE în situația în care Camera Comunelor din parlamentul britanic va continua să respingă acordul premierului Theresa May și va veni o astfel de cerere din partea britanicilor.

Înlocuirea perioadei de tranziție de 21 de luni cu o perioadă în care Marea Britanie ar continua să fie membru UE ar permite celor două părți să își dezvolte planurile pentru viitoarea relație pentru a putea trece astfel peste așa-zisa „plasă de siguranță” din actualul acord al Brexitului. UE este hotărâtă să evite să ofere o extindere scurtă doar pentru a ajunge în aceeași situație în vară dacă guvernul britanic nu va obține susținerea parlamentului. „Dacă liderii văd rostul unei extinderi, ceea ce nu este sigur având în vedere situația din Marea Britanie, va avea loc o extindere lungă pentru a ne asigura o perioadă decentă pentru a rezolva problemele majore”, a afirmat un diplomat UE. „O extindere de 21 de luni are sens pentru că ar acoperi perioada bugetului UE și ar face lucrurile mai ușoare. Dacă liderii nu sunt deja extenuați de Brexit și o extindere de trei luni nu va fi suficientă, mă aștept să aibă loc o extindere de 21 de luni. Este o variantă discutată la Bruxelles. Martin Selmayr (secretarul general al Comisiei Europene) este un susținător al acestei idei, printre alții”, a adăugat diplomatul.

Oficialii UE sunt exasperați de felul în care May gestionează Brexitul iar tot mai mulți consideră că șansele unui Brexit fără acord „sunt de peste 50%”. Conform unor surse, există nemulțumiri ale oficialilor UE privind faptul că oficialii guvernului britanic par concentrați pe a obține avantaje politice interne și nu par conștienți de faptul că UE a afirmat clar că acordul nu poate fi redeschis. O sursă din UE a declarat pentru The Guardian că există îngrijorări privind faptul că nu există un consens printre politicienii britanici pentru acordul Brexitului dar și privind cum va arăta viitoarea relație comercială între UE și Regatul Unit.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz și-a arătat susținerea pentru o amânare a Brexitului având în vedere impasul la care s-a ajuns în negocieri.

Gemenele din China modificate genetic ar „putea fi mai inteligente” în urma experimentului

Un cercetător american a asigurat că există posibilitatea ca creierele celor două gemene, modificate genetic în mod ilegal de confratele său chinez He Jiankui, pentru a rezista împotriva HIV, ar fi putut suferi modificări ce le-ar putea ameliora funcția cognitivă și le-ar „putea face mai inteligente”. „Cel mai probabil este ca cele două creiere ale fetițelor să fi fost afectate”, a declarat Alcino J. Silva, neurobiolog la Universitatea California din Los Angeles, publicației de specialitate MIT Technology Review. Silva, al cărui laborator a descoperit în 2016 impactul genei CCR5 asupra memoriei și capacității creierului de a forma noi conexiuni, a precizat că „interpretarea cea mai simplă a acestor mutații este că vor avea efect asupra funcției cognitive a gemenelor”. Potrivit MIT Technology Review, numeroase studii demonstrează că, pe lângă protejarea împotriva HIV, suprimarea genei CCR5, la care au fost supuse gemenele Lulu și Nana înainte de a se naște, este legată de o ameliorare a funcției cognitive. Aceeași alterare introdusă în ADN fetițelor „a făcut ca șoarecii să devină mai inteligenți, ajutând totodată creierul uman să se recupereze mai bine după un atac cerebral”. Totuși, potrivit lui Silva este imposibil de prezis ce efect exact va acea această modificare asupra funcției cognitive a fetițelor, de aceea este „ceva ce nu trebuia să se facă”.

În noiembrie 2018, He Jiankui a surprins comunitatea internațională afirmând că a reușit să creeze primele gemene manipulate genetic pentru a rezista la virusul HIV, ceea ce a suscitat un val de critici.

Autoritățile chineze, după o investigație preliminară, au asigurat că He Jiankui a desfășurat ilegal acest studiu, în scopul obținerii de câștiguri și de faimă personală, și au subliniat că el „a evitat supervizarea, a strâns fonduri și a atras și alți cercetători pentru a desfășura această editare genetică asupra unor embrioni umani, în scop de reproducere, lucru interzis de legea chineză”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.