Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Albania și-a deconspirat, din greșeală, agenții sub acoperire

Ziarul de Vrancea
17 dec 2018 1963 vizualizări

Informații secrete despre spioni au fost făcute publice într-un proces de transparentizare a instituțiilor statului

Albania, membră NATO, și-a deconsiprat agenții sub acoperire din greșeală după ce a publicat mii de note de plată efectuate de serviciul de spionaj către aceștia, scrie bellingcat.com. Lista plăților a dus la deconspirarea identității mai multor agenți care acționează în afara țării și în interior, numărul de înmatriculare al mașinilor folosite de spioni și alte detalii sensibile. Scurgerea de informații a fost publicată inițial în The Independent și dezvăluie detalii legate inclusiv de operațiunile agenției. Ceea ce s-a întâmplat este cât se poate de simplu. Într-un efort de a crește transparența și de a combate corupția, ministerului albanez de finanțe publică zilnic pe site toate cheltuielile raportate de instituțiile guvernamentale. Pe una dintre coloane este specificată instituția despre care este vorba: premier, președinție și alte instituții din țară. Astfel, plățile serviciului intern de informații, cunoscut cu acronimul SHISH, inclusiv operațiuni și misiuni legate de NATO, au fost publicate. Scurgerea de informații conținea zeci de agenți operativi regionali și naționali, numele, funcția și datele de identificare a unor agenți, doi dintre ei deținând poziții cheie la cartierul general al NATO din Bruxelles, alții activând în Italia, Grecia, Serbia, Kosovo și Macedonia. SHISH a dezvăluit chiar și plățile efectuate zilnic către informatori, fiind specificate toate detaliile tranzacției.

Ministrul afacerilor europene din Ungaria: Parlamentul European teorizează politic

“Suntem de acord cu abordarea României pe timpul președinției Consiliului UE, aceea de a înlătura dublul standard”, a precizat politicianul

Ministrul pentru afaceri europene din Ungaria, Szabolcs Takács, acuză instituțiile comunitare, într-un interviu pentru Digi24, că terorizează statele membre care au opinii diferite față de Bruxelles și că au început o vânătoare de vrăjitoare la adresa unor state membre, înțelegându-și greșit menirea. El a spus că este de acord cu abordarea României pe durata deținerii președinției Consiliului UE, aceea de a de "a înlătura dublul standard dintre statele membre și Uniunea Europeană". "Parlamentul European își înțelege greșit menirea când începe o vânătoare de vrăjitoare la adresa unor state membre, când ne tratează discriminatoriu și refuză să ia în considerare probleme similare din alte state membre. Nu e deloc corect. Parlamentul European ar trebui să aibă rolul de a proteja interesele cetățenilor Uniunii Europene. Dar în loc să facă asta, terorizează politic", a afirmat oficialul ungar în interviul acordat Digi24. El a declarat că Legisltivul european "marginalizează țările cu opinii diferite sau vin cu o părere opusă pentru a da impresia unei dezbateri democratice". "Desigur, noi respingem astfel de practici și suntem de acord cu abordarea României pe timpul președinției. Și anume intenția de a înlătura dublul standard dintre statele membre și Uniunea Europeană", a precizat ministrul ungar. El a susținut că există un interes politic de a crea această percepție cum că ar exista o problemă cu democrația în Ungaria.

Violențele asupra jurnaliștilor au crescut în 2018

Mai mult de jumătate dintre jurnaliștii uciși în 2018 au fost "vizați intenționat și asasinați", precum editorialistul saudit Jamal Khashoggi, care a fost asasinat la Consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul pe 2 octombrie, scrie Le Monde. După trei ani în care au scăzut, violențele contra jurnaliștilor au revenit în creștere în 2018, cu 80 de jurnaliști uciși în toată lumea, potrivit bilanțului anual al organizației Reporters sans frontières (RSF), publicat ieri. În 2017, 65 de jurnaliști au fost uciși pentru că și-au exercitat misiunea lor de a informa. Printre victimele din acest an, 63 de jurnaliști profesioniști, adică o creștere de 15%, treisprezece neprofesioniști (față de șapte în 2017) și patru colaboratori mass-media, subliniază ONG-ul cu sediul la Paris, care deplânge o violență "inedită" contra reporterilor. În total, mai mult de 700 de jurnaliști profesioniști au fost uciși în ultimii 10 ani, conform RSF. Mai mult de jumătate dintre cei care au murit în exercitarea misiunii lor au fost "vizați intenționat și asasinați", precum editorialistul saudit Jamal Khashoggi, ucis în Consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul (Turcia) pe 2 octombrie, și jurnalistul slovac Jan Kuciak, mort pe 21 februarie.  "Ura contra jurnaliștilor proferată, revendicată, de lideri politici, religioși sau de oameni de afaceri fără scrupule are consecințe dramatice în teren și se traduce printr-o creștere îngrijorătoare a violențelor cu privire la jurnaliști", a spus Chritophe Deloire, secretar general al RSF.  El mai precizat că și rețelele sociale au "o mare responsabilitate, aceste sentimente de ură legitimând violențele și slăbind, cu fiecare zi, jurnalismul și, odată cu el, democrația". Victimele sunt în majoritate bărbați (77 față de 3 femei), lucrează local (75 de jurnaliști locali și 5 străini).  Anul acesta, în Afganistan au murit 15 jurnaliști, detronând Siria, care se afla pe primul loc din 2012 și care rămâne a doua cea mai periculoasă țară, cu 11 reporteri uciși. Un alt fapt notabil pentru RSF, aproape jumătate dintre jurnaliști au fost uciși în țări în care nu există conflicte armate, precum Mexicul (nouă reporteri asasinați, a treia cea mai periculoasă țară), India (șase morți) și Statele Unite (șase morți), care intră în această statistică după atacul sângeros contra redacției Capitol Gazette. În plus, numărul jurnaliștilor deținuți în lume a crescut și acesta, subliniază RSF: 348 față de 326 în 2017 (cu 7% mai mult), o creștere care îi îngrijorează în special pe neprofesioniști.

Partidul Comunist Francez încearcă să recruteze membri din rândul „Vestelor Galbene”

Partidul Comunist Francez plănuiește să recruteze membri din mișcarea Vestelor Galbene pentru a-i pune pe lista de candidați la alegerile europarlamentare, a anunțat gruparea, conform Politico. „Vor exista reprezentanți ai sindicatelor pe lista europeană dar și Veste Galbene. Nu putem merge la alegerile europene fără să luăm în considerare ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni”, a declarat Fabien Roussel, secretarul național al partidului, conform Reuters. Roussel a declarat că o membră a vestelor galbene, Marie-Helene Bourlard, care a protestat față de relocarea companiei sale de textile, a fost de acord să fie pusă pe liste iar partidul va prezenta toți candidații pe 26 ianuarie. Partidul Comunist Francez, care este membru al grupului Verzilor-Nordici Europeni Uniți de Stânga în Parlamentul European, are în prezent doi membri în Parlamentul European. Un sondaj recent IFOP arată că 13% dintre francezi au declarat că ar vota cu Vestele Galbene la alegerile europarlamentare.

Rusia se va dota cu rachete cu rază intermediară de acțiune dacă SUA se retrag din Tratatul INF

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat ieri că Rusia se poate dota ușor cu rachete - terestre - cu rază inermediară de acțiune, dacă Statele Unite își pun în aplicare amenințarea cu retragerea din Tratatul INF din 1987, relatează Reuters. Statele Unite au acuzat Moscova că încalcă Tratatul INF, care interzice rachetele cu rază intermediară de acțiune, și au anunțat că se retrag din tratat dacă rușii nu revin în cadrul lui. Putin a dezmințit marți că Rusia a încălcat acordul, însă a adăugat că industria rusă a armamentului ar putea să fabrice cu ușurință și să desfășoare rachete cu rază intermediară de acțiune, cu lansare de la sol, dacă Washingtonul se retrage din acest pact bilateral. Subsecretarul de Stat american însărcinat cu controlul armamentului și securitatea internațională Andrea Thompson a somat Moscova, la începutul lui decembrie să-și distrugă rachetele de croazieră cu capacitate nucleară de tip 9M729 și lansatoarele acestora sau să le modifice raza de acțiune care, potrivit Washingtonului, încalcă limita interzisă de tratat, cuprinsă între 500 și 5.500 de kilometri.

Studiu: Delfinii formează ''prietenii de durată'', însă evită alte grupuri de semeni

Delfinii formează ''prietenii de durată'' și se organizează în cete, însă ocolesc alte grupuri de semeni, conform unui studiu citat marți de Press Association.

O echipă internațională de cercetători, condusă de Universitatea St Andrews din Scoția, a studiat timp de peste 16 ani comportamentul delfinilor cu bot gros din Golful Trieste din nordul Mării Adriatice. Oamenii de știință au descoperit că ''rețeaua socială'' a fiecărui delfin era formată din cete mixte, printre care se numărau două grupuri principale, care se bucurau de ''statut de membru stabil'' și se baza pe ''prietenii de durată''. În ambele grupuri existau ''membri de bază'' cu legături suplimentare, în timp ce delfinii din unul dintre grupuri formau uneori facțiuni mai mici. Ei erau conectați prin intermediul mai multor delfini care acționau ca ''brokeri sociali'', prevenind ''izolarea completă a grupului'', au notat cercetătorii. Exemplarele din al treilea grup mai mic, așa-numiții ''liber profesioniști'', aveau legături mult mai slabe. Grupurile rivale aveau tendința de a se evita, însă utilizau în comun anumite zone, dar în momente diferite.

''Am fost destul de surprinși de acest lucru. Segregarea în zone diferite ale mării nu este un lucru ieșit din comun, însă este neobișnuit ca aceștia să se adune în anumite momente ale zilei. Uneori, poate fi observat un grup social dimineața și apoi același grup este văzut în aceași zonă după-amiaza târziu'', a declarat Tilen Genov de la Unitatea pentru studiul mamiferelor marine (SMRU) a Universității St Andrews. Totodată, oamenii de știință sugerează că anumite constrângeri ecologice, precum disponibilitatea prăzii, ar putea explica includerea delfinilor ce par a fi mai în vârstă. ''Distribuția spațio-temporală variabilă a prăzii ar putea favoriza conectarea la rețeaua'' socială, se arată în studiul publicat în jurnalul Marine Biology. ''În grupurile A și B erau indivizi care păreau 'mai vârstnici' după înfățișare. Aceste animale ar putea avea cunoștințe dobândite într-un interval mai lung de timp necesare pentru a face față unor asemenea provocări, ei jucând astfel un rol-cheie în comunitatea din care fac parte'', se explică în studiu.

Marea Britanie: 3.500 de militari britanici în alertă, pentru a ajuta în cazul unui Brexit fără acord

Ministerul Apărării din Marea Britanie a anunțat marți că va pune în stare de alertă 3.500 de militari, în eventualitatea în care ministerul menționat va trebui să ajute alte departamente ale guvernului, de exemplu în porturi sau aeroporturi, în cazul unui Brexit fără acord, informează EFE. Într-o intervenție în Camera Comunelor, ministrul apărării Gavin Williamson a informat că respectivul contingent va include militari ''din serviciul activ și rezerviști'', care vor fi pregătiți pentru a se implica în activitățile pe care le vor avea de îndeplinit. Guvernul condus de premierul conservator Theresa May a decis marți, în reuniunea sa săptămânală, ''să acorde prioritate operativă'' pregătirilor pentru o ieșire fără acord din Uniunea Europeană la 29 martie 2019, insistând totodată asupra faptului că intenția executivului de la Londra este în continuare de a părăsi blocul comunitar ca urmare a unui acord negociat cu UE.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.