Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Alabama, cea mai represivă lege a avortului din SUA

Ziarul de Vrancea
13 mai 2019 3055 vizualizări

Medicii care practică întreruperi voluntare de sarcină, inclusiv pentru femeile victime ale unui viol, riscă până la 99 de ani de închisoare

Senatul statului Alabama a adoptat cel mai restrictiv proiect de lege cu privire la avort în Statele Unite, care prevede pedepse dure cu închisoarea în cazul medicilor care practică întreruperi voluntare de sarcină. Textul - pe care Senatul, controlat de republicani, l-a trimis cabinetului guvernatoarei republicane a statului, Kay Ivy, în vederea promulgării - nu prevede vreo excepție, în caz de viol sau incest.

Medicii care realizează avorturi sunt pasibili de pedepse cu închisoarea de la zece la 99 de ani, mai puțin în cazul unei urgențe vitale cu privire la mamă sau unei “anomalii letale” a foetusului.

Puternica asociație de apătrare a drepturilor civice ACLU a anunțat că intenționează să se adresează justiției, cu scopul de a împiedica punerea în aplicare a acestui text. Obiectivul mărturisit al promotorilor textului este de ajunge la Curtea Supremă a Statelor Unite, cu scopul de a o convinge să revină asupra hotărârii sale emblematice din 1973, care a recunoscut dreptul femeilor de a avorta atât timp cât foetusul nu este viabil. “Tocmai ați violat, voi înșivă, statul Alabama”, a declarat Bobby Singleton, un membru democrat al Senatului, după respingerea de către senatori a unui amendament care prevedea excepții de la interzicerea avortului. “Voi îi spuneți fiicei mele: «tu nu contezi în statul Alabama. Bărbații pot să te violeze, iar tu vei avea acest bebeluș dacă rămâi însărcinat㻓, a adăugat el, cu vocea tremurând de emoție.

Proiectul de lege a fost adoptat la începutul lui mai de către Camera Reprezentanților din Alabama. În total 28 de state americane au introdus peste 300 de noi reglementări de la începutul anului, cu scopul de a limita accesul la avort, potrivit unui bilanț întorcmit de către Institutul Guttmacher, care apără dreptul femeilor la întreruperea voluntară a sarcinii. Astfel, statele Kentucky și Mississippi au interzis avorturi din momentul în care sunt detectate bătăi ale inimii foetusului, adică aproximartiv în a șasea săptămână de sarcină. Măsuri asemănătoare sunt pe cale să fie adoptate în Georgia, Ohio, Missouri și Tennessee. Un judecător a blocat punerea în aplicare a legii în Kentucky, iar legea din Mississippi urmează să intre în vigoare în iulie.

SUA atacă UE și proiecte europene în domeniul Apărării

n americanii sunt furioși pe criteriile care exclud furnizorii din afara UE la contractele militare finanțate din fonduri europene

Statele Unite îi atacă pe europeni pentru proiectele europene în domeniul Apărării, punând astfel în discuție cooperarea transatlantică, într-o scrisoare, relatează AFP. În această scrisoare, trimisă la 1 mai șefei diplomației europene Federica Mogherini, doi reprezentanți ai Apărării americane denunță criteriile stabilite în vederea eligibilității privind finanțarea unor proiecte europene - care exclud întreprinderile americane. Reglementările propuse “nu vor dăuna doar relațiilor constructive între NATO și UE pe care le-am legat împreună în ultimii ani”, ci ar putea să arunce “în urmă cu 15 ani” discuții uneori conflictuale pe tema Apărării europene, scriu ei. Scrisorii îi este atașată o scrisoare - pe un ton amenințător - a ambasadorului Statelor Unite la Bruxelles, Gordan Sondland, în care îi dă un ultimatum Federicăi Mogherini să-i răspundă până la 10 iunie, amenințând cu sancțiuni. Demersul a fost “perceput foarte rău atât pe fond, cât și ca formă” de către statele membre, au declarat pentru AFP mai mulți reprezentanți ai acestora. Washingtonul denunță condițiile de eligibilitate în vederea finanțării de la Fondul European al Apărării (FED), dotat cu 13 miliarde de euro pe perioada 2021-2027, întrucât ele îndepărtează firmele americane. Pentru a fi eligibile, “întreprinderile este necesar să aibă sediul în Uniunea Europeană (UE), să-și aibă infrastructurile în UE și, mai ales, luarea deciziilor să nu fie controlată de către o entitate instalată în afara UE”, a detaliat un reprezentanrt european sub protecția anonimatului. Mai exact, filiala europeană a unui grup american, canadian, rus sau chinez nu va mai putea să acceseze finanțări europene de la FED. Aceste condiții se aplică, de asemenea, firmelor britanice după ce Marea Britanie părăsește UE.

Statele membre UE au lansat o Cooperare Structurată Permanentă (CSP), la sfârșitul lui 2017, cu scopul de a dezvolta colaborarea în domeniul Apărării, iar FED, a cărui înființare a fost aprobată de către statele membre UE și de către parlamentul European (PE) în aprilie, urmează să permită cofinanțarea unor proiecte industriale în perioada 2021-2027. “Însă nimic nu împiedică statele membre (UE) să cumpere de la americani”, subliniază un oficial european.

Pro și contra

Statele Unite caută, prin amenințările pe care le proferează, să sporească disensiunile între europeni cu privire la modul în care să ajungă la această autonomie strategică, a subliniat un diplomat european. Un grup de țări, condus de Franța, vrea să stabilească reguli stricte care să conducă la îndepărtarea firmelor neeuropene.

Alt grup, condus de Olanda și Suedia, este în favoarea unei abordări mai inclusive, subliniind că Europa nu ar trebui să excludă aliați vechi ca Statele Unite. “Anumite țări din UE, ca Franța și Spania, vor într-adevăr să pună zece lacăte pe această poartă și să împiedice toată lumea să intre. Acasă, eu am doar două încuietori și este suficient pentru a împiedica hoții să intre, însă asta mă ajută să deschid ușor și să primesc vizitatori”, a declarat un reprezentant al unui stat membru UE care se pronunță în favoarea unei abordări inclusive.

Au fost 28,9 grade Celsius aproape de Oceanul Arctic weekend-ul trecut

n concentrația de dioxid de carbon a atins cel mai înalt nivel din istoria umană

La intrarea în Oceanul Arctic, în nord-vestul Rusiei, temperaturile au atins, în weekend, 29,9 grade Celsius. Între timp concentrația de dioxid de carbon în atmosferă a atins 415 ppm (părți per milion), pentru prima dată în istoria umanității. Luate separat, aceste date sunt doar parametri, dar luate laolaltă subliniază portretul unei schimbări climatice induse de necontestat, scrie Washington Post.

Astfel, sâmbătă, în orașul Arhangelsk, din Rusia, unde temperatura medie în această perioadă a anului este de 12 grade Celsius, termometrele au arătat 28,9 grade Celsius. Orașul cu 350.000 de oameni este situat chiar la Marea Albă, un intrând al Mării Barents care aparține Oceanului Arctic. În Koynas, un sat din orașul portuar Arhangelsk, a fost chiar mai cald, s-au înregistrat 30,5 grade. Valul de căldură a atins și în Finlanda, unde termometrele au arătat sâmbătă și 25 de grade, cea mai mare temperatură din țară în acest seson până acum. Acest val de caldură deosebită pentru zonă s-a simțit în mai multe zone din Arctica. În Groenlanda, de exemplu, sezonul de topire a calotei a început cu o lună mai devreme. În Alaska, gheața de pe râuri s-a spart la date record. Toate aceste schimbări s-au produs pe fondul creșterii neîncetate a concentrației de dioxid de carbon, care a depășit acum un nou prag simbolic.

Un observator din Hawaii a măsurat sâmbătă o concentrație de dioxid de carbon de 415 părți pe milion, mult mai mare decât alte valori atinse vreodată în ultimii cel puțin 800.000 de ani. Concentrația de dioxid de carbon a crescut aproape cu 50 la sută de la Revoluția industrială. Dioxidul de carbon este un gaz cu efect de seră care cauzează încălzirea globală.

O pânză de Monet, vândută cu 110,7 milioane de dolari la New York

O pânză dintr-o serie “Meules” (Căpițe) a pictorului francez Claude Monet a fost achiziționată, marți, la New York, pentru suma de 110,7 milioane dolari, în timpul unei vânzări organizate de casa Sotheby's. Este vorba despre un record pentru artist în cadrul unei licitații. Prețul include taxe și comisioane. Este prima dată când un tablou impresionist atinge suma de 100 de milioane de dolari.  Pânza de 72 de cm pe 92 cm face parte dintr-o serie pictată de Monet în timpul iernii 1890-1891 în casa din Giverny, în Normandia. O altă lucrare din seria căpițelor a fost vândută în noiembrie 2016 de casa Christie's New York pentru 81,4 milioane de dolari. La fel ca acest exemplar, tabloul adjudecat marți reprezintă o căpiță de fân în amurg.     “Credem și sperăm că oamenii care o vor vedea vor fi de acord că este încă un exemplu și mai frumos decât cel vândut în 2016”, a explicat pentru AFP Julian Dawes, responsabil al vânzării dedicate sesiunii de lucrări impresioniste și de artă modernă. Proprietarul care a pus în vânzare tabloul, un colecționar anonim, l-a achiziționat în 1986 în timpul unei vânzări la Christie's New York pentru doar 2,5 milioane de dolari.  Precedentul record pentru o pânză de Monet a fost în mai 2018. În timpul unei sesiuni de vânzări la Christie's New York, tabloul “Nymphéas en fleur” a fost achiziționat contra sumei de 84,6 milioane de dolari.

Președintele Chinei: Nu există o ciocnire a civilizațiilor

Nu există “nicio ciocnire” a civilizațiilor și orice idee de superioritate rasială este “greșită”, a declarat ieri președintele chinez Xi Jinping, a cărui țară este angajată într-o dispută comercială cu SUA.

O responsabilă a Departamentului de Stat american, Kiron Skinner, a surprins luna trecută descriind rivalitatea cu China ca fiind “o luptă împotriva unei civilizații cu adevărat diferite și a unei ideologii diferite”.

Este prima dată când Statele Unite se confruntă cu un “mare rival care nu este caucazian”, a spus ea la un forum pe probleme de securitate. “A crede că propria rasă și propria cultură sunt superioare și a insista pentru a transforma sau chiar a înlocui alte civilizații este stupid (...) și dezastruos în practică”, a replicat Xi Jinping în deschiderea Conferinței privind dialogul civilizațiilor asiatice de la Beijing. “Nu există niciun conflict între civilizații diferite, este suficient să avem ochi pentru a aprecia frumusețea tuturor civilizațiilor”, adăugat președintele chinez, fără a menționa SUA.

Negociatori americani și chinezi nu au reușit să ajungă săptămâna trecută la un acord comercial, Beijingul anunțând măsuri în represalii la taxele vamale suplimentare impuse de Donald Trump pe 10 iunie. Cu toate acestea, președintele american a transmis o notă de speranță, referindu-se la o întâlnire potențial “fructuoasă” cu omologul său chinez în cursul summitului G20 care va avea loc în Japonia la sfârșitul lunii iunie. În pofida a patru decenii de dezvoltare care au transformat gigantul asiatic în putere economică, Partidul Comunist Chinez aflat la guvernare acuză în mod constant Statele Unite ale Americii că încearcă să frâneze dezvoltarea țării.

Consumatorii de băuturi alcoolice din Marea Britanie se îmbată cel mai des

Consumatorii de băuturi alcoolice din Marea Britanie se îmbată cel mai des, sugerează rezultatele unui sondaj realizat la nivel mondial, citat miercuri de Press Association. Britanicii se confruntă cu starea de ebrietate, în medie, de 51,1 ori în cursul celor douăsprezece luni ale anului - aproape o dată pe săptămână - potrivit raportului din 2019 în care au fost incluse date din 36 de țări. În urma sondajului, cercetătorii au declarat că a venit momentul introducerii unor linii directoare privind consumul responsabil de băuturi alcoolice, care ar putea fi utile în special persoanelor care consideră că limitele superioare sunt “irelevante”. Rezultatele studiului au fost publicate la scurt timp după ce s-a constatat o tendință în scădere a frecvenței consumului de alcool în Marea Britanie și o creștere a nivelului de abstinență, în special în rândul adulților tineri. Inițiatorul sondajului, profesor Adam Winstock, a explicat că deși din ce în ce mai puține persoane consumă alcool, mulți dintre cei care au în continuare acest obicei o fac într-o manieră potențial nocivă. La sondajul condus de o echipă de oameni de știință din Londra au participat 5.400 de persoane din Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord și peste 120.000 din alte țări, în perioada 29 octombrie - 30 decembrie 2018. Acesta este al optulea raport anual, iar specialiștii susțin că este cel mai amplu sondaj privind consumul de substanțe intoxicante din lume. Marea Britanie conduce în acest clasament al frecvenței stării de ebrietate, pe primele locuri situându-se de asemenea Statele Unite, Canada și Australia. “Starea de ebrietate este însoțită de riscul de vătămare și de afectare a sănătății”, a declarat Winstock care a subliniat necesitatea evidențierii pericolelor “la diferite niveluri de consum de băuturi alcoolice, chiar dacă acestea depășesc limitele sigure”.

Liniile directoare actuale stabilite de Sistemul Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie nu precizează un nivel “sigur” privind consumul de băuturi alcoolice, recomandând cel mult 21 de unități de alcool pe săptămână în cazul bărbaților și maximum 14 unități de alcool pe săptămână în cazul femeilor - circa șase halbe de bere, notează Press Association.

O adolescentă din Malaezia s-a sinucis după un sondaj făcut pe Instagram

O adolescentă în vârstă de 16 ani s-a sinucis în Malaezia după ce a postat un sondaj pe contul ei de Instagram în care îi întreba pe cei care îi urmăreau contul dacă ar trebui să trăiască sau să moară, iar 69% au votat pentru moarte, relatează The Guardian. Poliția din statul estic Sarawak a informat că fata, care nu a fost identificată, a postat sondajul pe aplicație cu mesajul: „Foarte important, ajutați-mă să aleg dacă să trăiesc sau să mor”. După ce mai mulți au votat pentru moarte, ea s-a sinucis. Moartea sa a determinat un avocat să sugereze că cei care au votat pentru ca ea să moară ar putea fi vinovați că au contribuit la sinuciderea ei. Ramkarpal Singh, un avocat și parlamentar din statul nord-vestic Penang, a afirmat: „Ar fi această fată în viață astăzi dacă majoritatea urmăritorilor ei de pe Instagram ar fi descurajat-o din a-și lua viața? Ar fi ascultat ea sfatul lor dacă ei ar fi încurajat-o să caute ajutor profesionist?”. „A influențat încurajarea acestor oameni decizia ei de a-și lua viața? De vreme ce tentativa de suicid este o infracțiune în această țară, este normal ca cei care ajută pe alții să se sinucidă să se afle tot în ilegalitate”, a adăugat el.

Ministrul Tineretului și Sportului, Syed Saddiq Abdul Rahman, a declarat că tragedia arată necesitatea unor discuții la nivel național cu privire la sănătatea mintală. „Sunt îngrijorat de sănătatea mintală a celor tineri. Este o problemă națională care trebuie luată în serios”, a afirmat el. În februarie Instagram a informat că va bloca imaginile cu persoane care se rănesc. Decizia a venit după moartea adolescentei britanice Molly Russell, despre care părinții cred că a văzut imagini cu suicid pe Instagram înainte să își ia viața în 2017, la vârsta de 14 ani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.