Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE Al doilea caz din lume de remisiune la un pacient cu HIV

Ziarul de Vrancea
4 mar 2019 1221 vizualizări

Aproape un milion de persoane mor în fiecare an din cauza afecțiunilor legate de HIV

O a doua persoană a prezentat o remisiune de durată a virusului HIV-1, cel care produce SIDA, după întreruperea tratamentului și este probabil vindecată, urmează să anunțe o echipă de cercetători, relatează AFP, DPA și Reuters. La zece ani după confirmarea primului caz al unui pacient cu HIV care a intrat în remisiune, un al doilea caz, cunoscut sub numele de “pacientul din Londra”, nu a mai prezentat niciun semn de infecție cu acest virus de peste 19 luni, au afirmat cercetătorii în revista Nature. Ambii pacienți au suferit transplanturi de măduvă osoasă pentru a trata cancere de sânge, primind celule stem de la donatori cu o mutație genetică rară ce împiedică instalarea virusului HIV. “Ajungând la o remisiune în cazul celui de-al doilea pacient prin utilizarea unei abordări similare am demonstrat că «pacientul din Berlin» nu a fost o anomalie”, a declarat cercetătorul principal Ravindra Gupta, profesor la Universitatea din Cambridge, referindu-se la primul caz din lume de remisiune la un pacient cu HIV. Milioane de persoane infectate cu HIV din întreaga lume țin sub control boala cu ajutorul unei terapii antiretrovirale (ARV), însă acest tratament nu conduce la dispariția virusului. “În prezent, singura modalitate de a trata HIV este administrarea de medicamente care conțin virusul și pe care oamenii trebuie să le ia toată viața”, a notat Gupta. “Aceasta reprezintă o provocare în țările în curs de dezvoltare”, în care milioane de oameni nu au acces la un tratament adecvat, a adăugat el. Aproape 37 de milioane de persoane din întreaga lume trăiesc cu HIV, însă numai 59% dintre aceștia beneficiază de tratamente antiretrovirale. Aproape un milion de persoane mor în fiecare an din cauza afecțiunilor legate de HIV.

Medvedev: Rachetele noastre sunt de mare precizie

Grădinile voastre nu sunt în pericol, a precizat însă premierul rus

Rachetele hipersonice rusești nu amenință Luxemburgul, având în vedere că sunt de mare precizie și sigure, iar Rusia încearcă să se doteze cu cel mai modern armament nu pentru a ataca pe cineva, a asigurat premierul rus Dmitri Medvedev într-un interviu acordat ziarului Luxemburger Wort în contextul vizitei pe care o începe marți în Marele Ducat de Luxemburg, informează Bussines-Gazeta.ru, citând serviciul de presă al executivului de la Moscova care publică pe site-ul său interviul. Medvedev a răspuns în acest fel la observația ziaristului luxemburghez că noile rachete rusești ar putea lovi țara sa, deși aceasta nu dispune de arsenal nuclear, dar este înconjurată de mai multe baze NATO. “Rachetele noastre hipersonice sunt de înaltă precizie și sigure, drept urmare grădinile voastre nu sunt în pericol. Vorbind însă serios, noi nu amenințăm pe nimeni și cu atât mai mult nu intenționăm să atacăm pe nimeni și nu avem de gând să luptăm cu nimeni. Orice fel de tentativă de șantaj nuclear, din punctul nostru de vedere, duce la o creștere a tensiunilor internaționale”, a afirmat Dmitri Medvedev, adăugând că Rusia este interesată ca în Europa să domine pacea și stabilitatea. Mai mult, pentru “liniștea tuturor”, ar fi necesar ca armamentul nuclear al SUA din Europa să revină acasă, peste Ocean, iar infrastructura pentru desfășurarea și depozitarea acestuia pe continentul european să fie distrusă, a apreciat premierul rus în interviul acordat ziarului luxemburghez, potrivit TASS. În plus, șeful executivului rus a remarcat faptul că și manevrele NATO nu aduc decât “preocupări inutile”. În replică, jurnalistul de la Luxemburger Wort a observat: “Pe noi însă ne neliniștește Rusia, unde în prezent au loc permanent prezentări și teste cu arme nucleare noi”. “Prin dezvoltarea de rachete strategice de 20 sau de 27 de ori mai rapide decât viteza sunetului, țara dumneavoastră nu arată deloc ca un porumbel al păcii”, a adăugat acesta. Ca răspuns, premierul rus a catalogat arsenalul nuclear al Rusiei drept un “factor de descurajare” și o “garanție a securității naționale”. Interviul a fost acordat luni chiar în ziua în care președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care suspendă oficial participarea Rusiei la Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), semnat cu SUA la finalul Războiului Rece.

Rusia a anunțat luna trecută suspendarea participării sale la acest tratat, după ce Statele Unite au declarat că se retrag din INF ca urmare a încălcării prevederilor sale de către Moscova, care respinge acuzațiile de încălcare a acestui pact, considerat piatra unghiulară a securității pe continentul european în ultimele decenii.

Macron propune o “reașezare a spațiului Schengen”

Președintele francez Emmanuel Macron propune o “reașezare a spațiului Schengen” în vederea restabilirii “libertății în securitate”, într-un editorial publicat luni seara în mai multe publicații din Uniunea Europeană (UE). Șeful statului francez preconizează, de asemnea, “o poliție a frontierelor comună și un birou european al azilului, obligații stricte de control, o solidaritate europeană la care să contribuie fiecare țară europeană, sub autoritatea unui Consiliu European de Securitate Internă”. “Nicio comunitate nu creează un sentiment de apartenență dacă ea nu are limite pe care să le protejeze”, pledează Macron în editorialul său, publicat în ziare în 28 de țări, inclusiv în Franța, în Le Parisien și publicațiile regionale din cadrul grupului Ebra. “Frontiera este libertatea în securitate”, continuă el. “Trebuie, astfel, să reașezăm spațiul Schengen: toți cei care vor să participe la el trebuie să îndeplinească obligații de responsabilitate (control riguros al frontierelor) și de solidaritate (aceeași politică de azil, cu aceleași reguli de primire și refuz)”.

Spațiul Schengem este o zonă de liberă circulație în care controalele la frontieră sunt abolite în perioade normale. El este alcătuit, în prezent, din 26 de țări, între care 22 de state membre UE.

Franța a restabilit controale la frontieră în seara atentatelor de la 13 noiembrie 2015. Ele au fost prelungite în mod sistematic de atunci, la șase luni, din cauza amenințării teroriste. Acestea nu sunt niște controale sistematice, ci o posibilitate de a proceda la verificări ale identității la frontiere, prin derogare de la regulile cu privire la libera circulație.

Frontierele terestre, cu Belgia, Luxemburg, Germania, Elveția, Italia și Spania sunt vizate, dar și frontierele aeriene și maritime.

În total, șase țări au reintrodus controale la frontiere interne din cadrul spațiului Schengen - Franța, Germania, Austria, Danemarca, Suedia și Norvegia -, invocând probleme de securitate, dar și deplasări transfrontaliere ale unor migranți care au intrat ilegal în UE.

Mai multe state și Comisia Europeană (CE) își exprimă cu regularitate îngrijorarea față de faptul că aceste măsuri derogatorii devin puțin câte puțin norma și pot să conducă la un moment dat la sfârșitul spațiului Schengen.

Ungaria: Fidesz dorește să rămână în Partidul Popular European

Partidul premierului ungar Viktor Orban (Fidesz) dorește să rămână în Partidul Popular European (PPE), în ciuda presiunilor din cea mai mare grupare a Parlamentului European de a suspenda sau exclude partidul de la Budapesta, scrie Reuters. „Există o dezbatere în Partidul Popular European, privind problema imigrației”, a informat biroul de presă al Fidesz într-un răspuns prin email la întrebări legate de excluderea formațiunii din PPE. „Suntem pregătiți de o dezbatere și să ne apărăm poziția. Fidesz nu dorește să părăsească Partidul Popular European, scopul nostru este ca forțele antiimigrație să capete putere în PPE”, se arată în comunicat. Fidesz a comunicat că apărarea valorilor creștine europene și oprirea migrației sunt probleme mai importante decât disciplina de partid din PPE.

 În total 12 partide membre ale Partidului Popular European (PPE), principalul grup politic în Parlamentul European (PE), au cerut în mod oficial excluderea premierului ungar populist Viktor Orban și a partidului său Fidesz, o măsură care ar putea fi hotărâtă la 20 martie, a declarat președintele PPE Joseph Daul.

 PPE este grupul cel mai important în PE și familia politică dominantă în Consiliul European, reprezentată de către cancelarul german Angela Merkel. Totul are loc după ce Uniunea Europeană a acuzat guvernul Ungariei că deformează adevărul privind imigrația în blocul european.

Renunțarea la schimbarea sezonieră a orei, votată favorabil într-o comisie din PE

Comisia pentru Transport și Turism (TRAN) din Parlamentul European (PE) a votat luni favorabil propunerea ca începând din anul 2021 să se renunțe la schimbarea orei de vară și de iarnă în Uniunea Europeană, se menționează într-un comunicat de presă al Parlamentului European. TRAN propune ca schimbarea orei în ultima duminică din martie 2021 să fie ultima pentru țările din Uniunea Europeană care decid să-și păstreze permanent ora de vară. Statele membre care preferă să rămână la ora standard, cunoscută și drept “ora de iarnă”, vor face această ultimă schimbare în ultima duminică a lunii octombrie 2021. Țările membre trebuie să notifice Comisia Europeană până în martie 2020 asupra deciziei lor.

Documentul a fost aprobat de Comisia pentru Transport și Turism din Parlamentul European cu 23 de voturi pentru și 11 împotrivă, modificând față de propunerea Comisiei Europene anul de când ar deveni aplicabilă schimbarea permanentă a orei pentru statele care doresc să facă acest lucru, respectiv 2021 în loc de 2019.

În documentul aprobat de această comisie se solicită statelor membre să-și coordoneze deciziile astfel încât aplicarea orei de vară în unele țări concomitent cu ora de iarnă în altele să nu perturbe funcționarea pieței unice europene, în special în sectorul transporturilor.

Rusia va fi o treime musulmană în 15 ani

Aproximativ 30 la sută din populația Rusiei va practica Islamul în următorii 15 ani, a preconizat marele muftiu al Rusiei, citând evoluția demografică, relatează Moscow Times, preluat de hotnews.ro. Regiunile majoritar musulmane din Rusia, inclusiv republici din Caucazul de Nord și republica Tatarstan, sunt cunoscute ca având ratele cele mai crescute ale nașterilor din țară, reflectând evoluțiile similare din lume. Populația curentă musulmană din Rusia este între 10 și 14 la sută din populația totală a Rusiei de 146,8 milioane în 2018. “Potrivit experților, populația musulmană din Rusia va crește la 30 la sută într-un deceniu și jumătate”, a spus Ravil Gainutdin, președintele Consiliului muftiilor, un grup religios care reprezintă comunitatea musulmană din Rusia. Asta înseamnă că zeci de noi moschei vor trebui să fie construite în marile orașe din Rusia, a spus Gainutdin în cadrul unui forum găzduit de Duma de Stat. Ahiepiscopul Dmitry Smirnov, un oficial al Bisericii Ortodoxe Ruse, a fost de acord cu preconizarea lui Gainutdin și a prezis că “nu vor mai fi ruși în 2050”. “Este prea târziu”, a spus el pentru postul de radio Govorit Moskva, când a fost întrebat dacă trendul demografic poate fi schimbat.

Studiu: Nu există legătură între autism și vaccinurile împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei

Vaccinul pentru rujeolă, oreion și rubeolă nu provoacă autism, potrivit unui studiu major care încearcă să reasigure un număr din ce în ce mai mare de persoane care privesc cu suspiciune vaccinurile, în timp ce apar din ce în ce mai multe focare și epidemii de pojar, relatează The Guardian, preluat de hotnews.ro.

Suspiciunile cu privire la vaccinurile împotriva ROR au fost semănate de gastroenterologul Andrew Wakefield, care în 1998 a lansat ipoteza că acestea erau legate de apariția autismului. Simptomele tulburării de multe ori se manifestă aproximativ în momentul în care se face injecția, între 12 și 15 luni.

Teoria a fost discreditată, iar mai târziu Wakefield a fost dat afară și i s-a interzis să mai practice medicina, dar numărul celor care au început să pună la îndoială siguranța vaccinului a crescut.

Vineri, UNICEF a avertizat că numărul cazurilor de rujeolă a crescut la niveluri șocante în toată lumea, pentru că oamenii nu își vaccinează copiii. Organizația Mondială a Sănătății a spus că evitarea vaccinării este una dintre primele zece cele mai mari amenințări la sănătate.

Studiul a fost scris de cercetătorii danezi - care au condus și unul dintre studiile cheie care au dus la dezaprobarea legăturii dintre vaccinurile pentru bolile copilăriei și autism în 2002 - și a apărut în jurnalul Analele Medicinei Interne, publicat de Colegiul American al Medicilor.

Cea mai nouă lucrare a acestora urmărește 6.517 de cazuri de autism, cel mai mare număr de până acum, alături de 650.000 de copii din registrul danez al populației, timp de 10 ani.

Dr. Anders Peter Hviid a spus că “studiul din 2002 a fost publicat în Jurnalul de Medicină din Noua Anglie 16 acum câțiva ani, dar nu a reușit să spulbere ideea că vaccinurile provoacă autism”.

“Îmi aduc aminte că acum câțiva ani l-am văzut chiar și pe pe Donald Trump postând, în campania electorală, mesaje pe Twitter despre vaccinuri care provoacă autism”, a mai spus el.

Cercetătorii au urmărit să se adreseze în special criticilor antivaccinare, cum ar fi sugestia că unele grupuri de copii sunt mai vulnerabile la autism după vaccinare decât alții. Cercetătorii și-au orientat astfel atenția asupra copiilor cu un frate cu autism și asupra celor cu factori crescuți de autism, cum ar fi un părinte mai în vârstă.

De asemenea, au căutat să vadă dacă autismul este crescut printre copiii care au primit alte vaccinuri înainte de cele pentru rujeolă, oreion și rubeolă.

Toate aceste teorii au fost testate în studiu, potrivit doctorului Hviid, și au fost găsite ca false.

“Nu am găsit nicio susținere a ipotezei de creștere a riscului de autism după vaccinarea împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei la nivel național la copiii danezi, nicio susținere pentru ipoteza că vaccinarea atrage declanșarea autismului la subgrupurile susceptibile caracterizate de factori de risc familial și de mediu”, arată studiul.

Un bărbat din Cehia a fost ucis de leul pe care îl creștea la proprietatea familiei

Un bărbat de 34 de ani a fost sfâșiat de leul pe care îl ținea în cușcă la proprietatea familiei sale din estul Cehiei, relatează BBC News.

Michal Prasek era proprietarul unui leu de 9 ani și a unei leoaice, rezidenții din zonă fiind îngrijorați din cauza unor posibile accidente.

Tatăl lui Prasek i-a găsit trupul în cușca leului, și, potrivit presei locale, aceasta ar fi fost încuiată din interior.

Animalele, care erau ținute separat, au fost împușcate de polițiștii chemați la fața locului. Un purtător de cuvânt al poliției a precizat că împușcarea animalelor a fost necesară în primul rând pentru că, altfel, nu ar fi reușit să recupereze trupul bărbatului.

Prasek, care cumpărase leul în 2016, a fost amendat pentru că creșterea ilegală a animalelor și pentru că nu deținea nicio autorizație pentru adăposturile speciale în care erau ținute animalele.

Hillary Clinton exclude o candidatură în alegerile din 2020

Hillary Clinton a exclus, pentru prima oară, luni, o candidatură în alegerile prezidențiale americane din 2020, într-un interviu acordat News 12, un post local de televiziune de la New York, relatează AFP.

“Nu candidez, dar voi continua să vorbesc și să apăr lucrurile în care cred”, a declarat Clinton, care a fost înfrântă în alegerile prezidențiale din 2016 de către candidatul republican Donald Trump. “Vreau să mă asigur că oamenii înțeleg că voi continua să mă exprim”, a subliniat ea. “Nu plec nicăieri. În joc este țara noastră, ceea ce se întâmplă în acest moment mă îngrijorează profund”, a declarat fostul secretar de Stat (2009-2013).

Hillary Clinton s-a întâlnit deja cu personalități democrate care doresc să se lanseze în cursa către fotoliul de la Casa Albă în 2020. Fostul vicepreședinte al lui Barack Obama Joe Biden ar urma să candideze în alegerile prezidențiale, potrivit postului american CNN. “Le-am spus fiecăruia dintre ei să nu considere nimic luat de-a gata, chiar dacă avem o lungă listă de probleme reale și de promisiuni neîndeplinite ale acestei administrații (Trump) care merită să fie subliniate”, a declarat Clinton. Întrebată dacă ar vrea să ocupe noi funcții publice, Clinton a părut să evite să îndepărteze această posibilitate. “Nu cred, dar îmi place să trăiesc la New York și sunt atât de recunoscătoare că am avut șansa să fiu sentoare timp de opt ani și să lucrez cu oameni din tot statul”, a declarat fosta senatoare din statul New York.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.