Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: AFP: Un summit istoric, dar fără vreun progres major

Ziarul de Vrancea
11 iun 2018 936 vizualizări

”Coreea de Nord nu a promis nimic în plus față de ultimii 25 de ani”, remarcă un profesor de la MIT

Donald Trump și Kim Jong Un și-au afișat înțelegerea în vederea ”întoarcerii paginii trecutului” însă fără să se facă vreun progres major cu privire la arsenalul nuclear al Coreei de Nord, comentează AFP întâlnirea istorică de ieri. Întrebat despre această miză crucială, după decenii de tensiuni în centrul cărora se află ambițiile atomice ale Coreei de Nord, președintele american a dat asigurări că ”procesul” de ”denuclearizare” ar putea să înceapă acum ”foarte rapid”. Însă formularea declarației comune rămâne destul de vagă, inclusiv în ceea ce privește calendarul. Ea reia precedente angajamente ale Phenianului - niciodată puse în aplicare -, fără să precizeze ca ”denuclearizarea” să fie ”verificabilă și ireversibilă”, așa cum cereau Statele Unite înaintea summitului din Singapore. În opinia lui Vipin Narang, un profesor la Massachusetts Institute of Technology (MIT), ”Coreea de Nord nu a promis nimic în plus față de ultimii 25 de ani”. ”În acest stadiu nu există vreun motiv să credem că acest summit va conduce la ceva mai concret de-atât pe frontul dezarmării”, a declarat el pentru AFP.

“O victorie enormă pentru Kim Jong Un”

Analiști și istorici amintesc la unison că regimul de la Phenian este un adevărat maestru în arta promisiunilor nerespectate. În 1994, iar apoi în 2004, acorduri au fost încheiate, însă niciunul dintre ele nu a fost pus vreodată în aplicare. ”Este o victorie enormă pentru Kim Jong Un, care a dat o adevărată lovitură cu întâlnirea sa față în față cu președintele” american, relevă Michael Kovrig, de la International Crisis Group (ICG) din Washington, subliniind că tatăl său și bunicul său doar ”au visat la așa ceva”. ”Pentru Statele Unite, ca și pentru comunitatea internațională, acesta este un punct de plecare pozitiv în vederea unor negocieri care ar urma să fie îndelungate și dificile”, adaugă el.

China, principalul partener al Phenianului, a salutat imediat începutul unei ”noi istorii”, îndemnând-și totodată vecinul la o ”denuclearizare totală”.

Trump și Kim au discutat tump de aproape cinci ore, mai întâi într-un tête-à-tête, timp de aproximativ 40 de minute, iar apoi la o reuniune de lucru și la prânz. În meniu - un amestec savant de feluri occidentale și asiatice - s-au aflat un cocteil de crevete, porc crocant în sos dulce-acrișor și tartă cu ciocolată neagră. Kim Jong Un, care nu a efectuat până în acest an vreo vizită oficială în străinătate, a părut foarte relaxat, de când a sosit în Singapore. Luni seara, liderul nord-coreean, care conduce una dintre cele mai închise țări din lume, și-a oferit o spectaculoasă ieșire nocturnă și a vizitat - vizibil încântat - cele mai frecventate locuri turistice din oraș. Trump a fost întrebat de jurnaliști, la ultima sa apariție împreună cu Kim, ce l-a surprins cel mai mult în timpul întâlnirii. Șeful statului american a răspuns că dictatorul are o ”mare personalitate” și este ”foarte inteligent. O combinație bună”. El a adăugat că a aflat că liderul nord-coreean este ”un om foarte talentat” și că ”îi place țara sa foarte mult”. Locatarul Casei Albe a încheiat summitul spunând că au avut amândoi ”o zi formidabilă” și au ”învățat multe lucruri unul despre celălalt și despre țările” lor.

Trump anunță încetarea jocurilor de război anuale cu Seulul

În conferința de presă care a urmat, Trump a uluit peninsula coreeană, anunțând că va pune capăt exercițiilor militare comune anuale cu Coreea de Sud, prezentate ca defensive și vitale de aliați, dar pe care el le-a catalogat, la fel ca nord-coreenii, drept ”foarte provocatoare” la adresa Coreei de Nord.  Președintele american a dat totodată asigurări că liderul nord-coreean s-a angajat, după semnarea documentului lor comun, să distrugă o instalație de testare de rachete. Discuțiile au fost ”oneste, directe și productive”, iar Kim Jong Un ”vrea să facă ceea ce este drept”, a declarat el, precizând că a abordat problema drepturilor omului. Însă sancțiunile impuse Phenianului rămân în vigoare pentru moment, a declarat Trump. Aproximativ 28.500 de militari americani sunt staționați în Coreea de Sud. El a apreciat că aceste jocuri de război sunt ”teribil de scumpe” și a sugerat că Seulul nu a contribuit financiar suficient și că ar fi ”nepotrivite”, în contextul în care Statele Unite și Coreea de Nord negociază o nouă relație.Președintele sud-coreean Moon Jae-in apreciază, într-un comunicat, că summitul Trump-Kim deschide o nouă eră de pace și cooperare. El nu evocă însă declarațiile locatarului Casei Albe cu privire la exercițiile militare. Trump a recunoscut ieri, în finalul acestei lungi conferințe de presă, în Singapore, că s-ar putea înșela cu privire la Kim, dar a spus că nu o va recunoaște niciodată. ”Aș putea să stau în fața voastră peste șase luni și să spun «Hei, m-am înșelat»”, a declarat el. Însă ”nu știu dacă voi recunoaște vreodată acest lucru”, a adăugat el. Trump a apreciat că ”probabil vom avea nevoie de alt summit” - sau cel puțin de o a doua întâlnire - cu Kim Jong Un, pentru a discuta despre angajamentul Phenianului în vederea ”denuclearizării. Însă el le-a spus jurnaliștilor că a putut să acopere împreună cu Kim mai mult decât se aștepta. ”Am mers mai departe decât aș fi crezut eu”, a declarat el. Șeful statului american a declarat că-l va invita pe Kim Jong la Casa Albă ”la momentul potrivit” și a adăugat că liderul nord-coreean a acceptat. El s-a declarat totodată dispus să efectueze, într-o bună zi, o vizită la Phenian. Forțele americane din Coreea de Sud (USFK) nu au primit vreo instrucțiune în vederea încetării exercițiilor militare comune cu sud-coreenii, a declarat ieri un purtător de cuvânt, după ce comandantul suprem Donald Trump a anunțat încetarea acestor jocuri de război anuale. ”USFK nu a primit vreo directivă cu privire la executarea sau încetarea exercițiilor de antrenament referitoare la (exercițiile) Ulchi Freedom Guardian prevăzute în toamnă”, a declarat locotenent-colonelul Jennifer Lovett.

Textul acordului comun de la summitul Trump-Kim din Singapore

Donald Trump și Kim Jong Un au semnat ieri un document comun, în care liderul nord-coreean se angajează la o ”denuclearizare completă a peninsulei coreene”, la finalul summitului lor în Singapore, scrie AFP, care prezintă textul acordului. ”Președintele Trump și președintele Kim Jong Un au avut un schimb de opinii complet, aprofundat și sincer cu privire la probleme referitoare la stabilirea unor relații între Statele Unite și RPDC (Republica Populară Democratică Coreea, numele oficial al Coreei de Nord) și edificarea unui regim de pace solid și durabil în peninsula coreeană. Președintele Trump s-a angajat să furnizeze garanții de securitate RPDC, iar președintele Kim Jong Un și-a reafirmat angajamentul ferm și de nezdruncinat față de denuclearizarea completă a peninsulei coreene. Convinși (de faptul) că stabilirea unor noi relații între Statele Unite și RPDC va contribui la pacea și prosperitatea peninsulei coreene și lumii și recunoscând că stabilirea unei încrederi reciproce poate promova denuclearizarea peninsulei coreene, președintele Trump și președintele Kim Jong Un declară:

1. Statele Unite și RPDC se angajează să stabilească noi relații între Statele Unite și RPDC, conform dorinței de pace și prosperitate a popoarelor celor două țări.

2. Statele Unite și RPDC își vor uni eforturile pentru a construi un regim de pace durabil și stabil în peninsula coreeană.

3. Reafirmând Declarația de la Panmunjom din 27 aprilie 2018 (publicată în cadrul summitului intercoreean), RPDC se angajează să acționeze în vederea denuclearizării complete a peninsulei coreene.

4. Statele Unite și RPDC se angajează la găsirea rămășițelor prizonierilor de război și celor dați dispăruți în luptă, inclusiv la repatrierea imediată a celor care sunt deja identificate.

Recunoscând că summitul Statele Unite/RPDC, primul din istorie, este un eveniment de mare importanță, un reper prin faptul că dă pagina unor decenii de tensiuni și ostilități între cele două țări și anunță un viitor nou, președintele Trump și președintele Kim Kong Un se angajează să pună în aplicare prevederile acestei declarații comune în mod exhaustiv.

Statele Unite și RPDC se angajează să organizeze cât mai curând posibil o continuare a negocierilor prin secretarul de Stat Mike Pompeo și un omolog de rang înalt din RPDC, pentru a pune în aplicare rezultatele summitului Statele Unite/RPDC:

Președintele Donald Trump și președintele Kim Jong Un s-au angajat să coopereze în vederea dezvoltării unor noi relații între Statele Unite și RPDC și promovarea păcii, prosperității și securității peninsulei coreene și lumii”.

Un vas chinezesc de secol 18, vândut la licitație pentru 16,2 milioane de euro

Un vas chinezesc de porțelan uitat timp de decenii într-o mansardă, care a fost creat pentru împăratul Qianlong (1735-1796), a atins suma de 16,2 milioane de euro, ieri, în timpul unei licitații la Sotheby's Paris. Vasul Qianlong, cumpărat de un tânăr ofertant chinez prezent în sală a stabilit "record absolut pentru o operă vândută la Sotheby's Paris de la deschiderea pieței pentru casele de licitație străine și record pentru un porțelan vândut în Franța", potrivit casei de licitație. Obiectul estimat între 500.000 și 700.000 de euro este în perfectă stare de conservare și prezintă decoruri policrome în care domină tonurile de roz. Este decorat cu un remarcabil peisaj populat de cerbi și cocori înconjurați de pini și de stânci acoperite de ceață. La bază figurează o "semnătură regală" în șase litere. "Acest vas este singurul cunoscut în lume cu astfel de detalii. Este o operă de artă majoră, este ca și cum am decora un Caravaggio", a subliniat Olivier Valmier, comisarul de licitație specializat în arta asiatică, în timpul prezentării operei. Transportat la Sotheby's într-o simplă cutie de pantofi, vasul a fost achiziționat în Franța la sfârșitul secolului al XIX-lea și "conservat" cu alte "chinezării" în mansarda casei de la țară a unei familii care nu l-a apreciat. Doar patru vase cu acest tip de peisaj sunt cunoscute ca produse în atelierele imperiale. O piesă de formă și stil similare, dar fără cocori, este conservată la Muzeul Guimet din Paris. Piesele imperiale din perioada Qianlong sunt în special căutate. Un bol din porțelan roz a fost vândut pentru 30,4 milioane de dolari în aprilie, la Sotheby’s Hong Kong. Un sigiliu imperial, datând din aceeași epocă, a stabilit un record mondial de 21 de milioane de euro în decembrie 2016 într-o licitație organizată la Paris.

Macron acuză Italia de „cinism” în cazul navei cu migranți Aquarius

Președintele francez Emmanuel Macron a criticat refuzul Italiei de a primi peste 600 de migranți care se aflau pe nava Aquarius, acuzând guvernul italian de „cinism” și susținând că nu își respectă obligațiile privind dreptul internațional, scrie Reuters. Vorbind în fața jurnaliștilor după o întâlnire a guvernului, purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Benjamin Griveaux, a declarat că Macron a precizat clar că Italia este țara responsabilă pentru soarta persoanelor aflate la bordul navei Aquarius, fiind țara cea mai apropiată, conform legii maritime. „Este un nivel de cinism și iresponsabilitate în comportamentul guvernului italian în această situație umanitară dramatică”, ar fi spus Macron, conform lui Griveaux. Gabriel Attal, purtător de cuvânt al formațiunii lui Macron Republique En Marche, a declarat că i se pare inaccepatbil comportamentul Guvernului italian. Cei 629 de migranți, printre care și 11 copii și șapte femei însărcinate, se află blocați pe navă de duminică, atunci când Malta și Italia au refuzat accesul navei în porturile lor.

Spania s-a oferit luni să primească nava, precizând că mai mulți dintre cei aflați la bord au nevoie de îngrijiri medicale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.