Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Afganistan: 70% din teritoriu se află sub amenințarea talibanilor

Ziarul de Vrancea
31 ian 2018 786 vizualizări

Amenințarea talibană este ''semnificativ mai ridicată'' în Afganistan după plecarea trupelor combatante străine în 2014, afectând în prezent 70% din teritoriul țării, transmite BBC.

În raport, realizat la sfârșitul lui 2017, BBC consemnează că 14 districte afgane (4% din teritoriu) se aflau integral sub control taliban și că în alte 263 (66% din teritoriu), gruparea avea o ''prezență fizică activă și deschisă''. În ce privește restul de 122 districte (30% din țară), acestea ''sunt clasate ca fiind sub control guvernamental, ceea ce nu înseamnă însă că sunt libere de violență''.

Noile date vin la o zi după ce Inspectorul general special al SUA pentru reconstrucția Afganistanului (SIGAR, organismul public responsabil cu controlul acțiunii americane în Afganistan) a dezvăluit că Pentagonul i-a interzis să publice, spre deosebire de anii precedenți, numărul districtelor controlate de rebeli și proporția populației afgane aflate sub controlul acestora.

În raportul trimestrial precedent din octombrie, SIGAR arăta că talibanii aveau control sau influență asupra a 13,3% din teritoriul afgan. Guvernul controla 56,8% din țară, iar restul de 33% era disputat de cele două părți.

Talibanii atacă cu predilecție baze militare, convoaie ale forțelor de securitate afgane și comit atentate în orașele mari, inclusiv în capitala Kabul.

Cel puțin două atentate produse la Kabul în ianuarie au fost revendicate de talibani, în timp ce gruparea jihadistă Stat Islamic și-a asumat responsibilitatea pentru alte două. Mai mult de 150 de persoane au fost ucise în acțiuni teroriste petrecute în prima lună a anului în Afganistan.

A crescut rata de supraviețuire în caz de cancer

Rata de supraviețuire în caz de cancer la nivel mondial este în creștere, deși cifrele sunt influențate în mod disproporționat de rezultatele optimiste înregistrate în grupul restrâns al țărilor bogate, este concluzia unui studiu amplu publicat ieri în revista medicală The Lancet. Rezultatele finale au fost influențate de datele din Statele Unite, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia, unde șansele de supraviețuire la cinci ani după diagnostic au crescut cel mai mult.

Studiul scoate în evidență o seamă de diferențe geografice. Spre exemplu, femeile din Statele Unite și Australia diagnosticate cu cancer de sân între 2010 și 2014 aveau 90% șanse de supraviețuire după primii cinci ani, în comparație cu 66% în India. Cea mai mare disparitate se înregistrează în cazul tumorilor cerebrale la copii: în Suedia, rata de supraviețuire este de 80%, în timp ce în Brazilia, este de doar 28,9%.

Nu toate tipurile de cancer au înregistrat astfel de progrese. Cancerul pancreatic are în continuare o rată de mortalitate mare indiferent de zona în care locuiește pacientul, cu o rată de supraviețuire medie mai mică de 15% în primii cinci ani. ''Sunt necesare eforturi internaționale mai mari pentru înțelegerea factorilor de risc în cazul acestui cancer care devine rapid letal și pentru a îmbunătăți prevenția, diagnosticul timpuriu și tratamentul'', spune coautorul studiului, Michel Coleman, de la London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Creșterea ratei de supraviețuire pentru alte două tipuri de cancere care pot deveni extrem de letale, plămân și ficat, contribuie de asemenea la creșterea ratei globale. Spre exemplu, supraviețuirea în cazul cancerului de ficat a crescut cu peste 10% în Coreea de Sud, Suedia, Portugalia și Norvegia.

Rezultatele au fost puse laolaltă după evaluarea datelor din 2014 din 322 de registre de evidență a pacienților cu cancer din 71 de țări și regiuni. Cercetătorii au analizat 18 tipuri de cancer sau grupe de cancer.

Un mesaj privat al lui Puigdemont seamănă îndoiala cu privire la candidatura sa

Separatistul Carles Puigdemont a recunoscut ieri că a avut ”îndoieli” cu privire la candidatura sa la președinția Cataloniei, pe care dă asigurări că și-o menține, în urma difuzării de către o televiziune spaniolă a unui mesaj privat în care acesta aruncă prosopul, relatează AFP. Emisiunea "El Programa de Ana Rosa" a postului privat Telecinco a publicat o serie de mesaje adresate marți seara de Carles Puigdemont lui Toni Comin, un fost membru al Guvernului catalan destituit de Madrid. În aceste mesaje, Carles Puigdemont comentează amânarea sesiunii vizând să-l învestească marți în Parlamentul catalan și apreciază că a fost ”sacrificat” în urma unui plan ”al Moncloa”, Guvernul spaniol. Postul a obținut aceste mesaje filmând ecranul telefonului deputatului Toni Comin, instalat la fel ca el în Belgia, în timp ce asista la o reuniune a partidului naționalist flamand N-VA. Puigdemont îi scrie că totul ”s-a terminat” și că se va consacra apărării reputației sale. Într-o alocuțiune video publicată în același moment, marți, Carles Puigdemont dădea, cu toate acestea, asigurări că el este singurul candidat posibil. ”Sunt om și am și eu momente de îndoială”, a declarat Puigdemont pe Twitter după difuzarea mesajului, însă, a adăugat el, ”nu voi da înapoi, din respect, simț al recunoștinței și angajament față de cetățenii din țară”. știrea, preluată în toată presa spaniolă, apare la o zi după amânarea sesiunii de învestire a lui Carles Puigdemont de către președintele Parlamentului catalan Roger Torrent, un separatist.

Roger Torrent a apreciat că este necesar să o amâne cu scopul de a obține ”garanții” care să permită organizarea sesiunii în mod clar și fără ca Puigdemont să riște să fie arestat. Însă anunțul a luat prin surprindere grupul parlamentar al lui Puigdemont, care a dat asigurări că nu a fost consultat, scoțând astfel la lumină disensiuni în interiorul taberei separatiste.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.