Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Adunarea Constituantă dă undă verde urmăririi penale a lui Guaido

Ziarul de Vrancea
2 apr 2019 1706 vizualizări

Adunarea Constituantă înlocuiește în fapt Parlamentul, singurul organ aflat sub controlul opoziției și prezidat de Juan Guaido

Adunarea Constituantă venezueleană, loială șefului statului Nicolas Maduro, a aprobat ridicarea imunității parlamentare a opozantului Juan Guaido, recunoscut președinte interimar de peste 50 de țări, permițând astfel o continuare a unei proceduri penale angajate împotriva acestuia. Printr-un vot exprimat prin ridicarea mâinii, Adunarea Constituantă a aprobat - în unanimitate - “continuarea procedurii penale” lansate împotriva lui Juan Guaido de către Curtea Supremă, a anunțat președintele Constituantei Diosdado Cabello.

“Noi acționăm în conformitate cu Constituția”, a subliniat el

“Nimic nu ne va opri”, a dat asigurări, la rândul său, Juan Guaido, într-o alocuțiune, în fața susținătorilor săi și unor jurnaliști, la puțin timp după anunțarea măsurii adoptate împotriva sa. “Poporul este hotărât și nimic nu ne va opri”, a adăugat el, subliniind că nu există “vreo cale înapoi în acest proces”.

Adunarea Constituantă înlocuiește în fapt Parlamentul, singurul organ aflat sub controlul opoziției și prezidat de Juan Guaido. Ridicarea imunității parlamentare a lui Juan Guaido, care s-a declarat președinte interimar la 23 ianuarie, spre surprinderea generală, a fost cerută de către Curtea Supremă luni.

Lui Guaido i se reproșează faptul că nu a respectat o interdicție de a părăsi teritoriul țării. El a încălcat această interdicție - impusă la 29 ianuarie de Curtea Supremă - și a părăsit în mod clandestin țara pentru a efectua un turneu în Columbia, Brazilia, Paraguay, Argentina și Ecuador, de la sfârșitul lui februarie la începutul lui martie. “Uneori legea întârzie, dar în acest caz a ajuns”, a lansat Diosdado Cabello la finalul votului, marți seara, în Adunarea Constituantă.

Atât Curtea Supremă, cât și Adunarea Constituantă sunt considerate loiale puterii implementate de către opoziție, iar toți membrii lor au fost desemnați de chavism - adepți ai mișcării defunctului președinte Hugo Chavez (1999-2013). Decizia Adunării Constituante îl poate aduce, în teorie, pe Juan Guaido în fața justiției ordinare, însă este dificil de anticipat care îi vor fi consecințele concrete într-o țară în care nimeni nu recunoaște pe nimeni.

 

“Inchiziție”

Guaido și-a exprimat tot marți, anterior, temerea că ar putea fi arestat în zilele următoare, în cazul în care imunitatea i-ar fi ridicată efectiv.

“Ei pot încerca să mă răpească”, le-a spus el unor jurnaliști, referindu-se la puterea lui Maduro. “Știți cum acționează regimul. Aceasta nici măcar nu mai este persecuție, este inchiziție”, a denunțat opozantul, în vârstă de 35 de ani, care nu recunoaște sancțiunile celei mai înalte jurisdicții venezuelene.

Statele Unite au avertizat deja Caracasul, în mai multe rânduri, împotriva oricăror represalii vizându-l pe cel pe care-l consideră leful legitim al statului venezuelean. Peste 50 de țări, în frunte cu Statele Unite, l-au recunoscut președinte interimar, considerând ilegitim al doilea mandat al lui Nicolas Maduro, în urma unor alegeri considerate frauduloase.

Această răsturnare de situație are loc într-un context economic și social foarte tensionat în Venezuela, o țară cu 30 de milioane de locuitori, care deține cele mai mari rezerve de petrol din lume.

Premieră: O femeie de culoare și lesbiană aleasă primar la Chicago

Locuitorii din Chicago au ales marți o femeie de culoare care-și recunoaște public homosxualitatea la conducerea orașului - o premieră în acest oraș marcat de inegalități sociale și violență din cauza armelor de foc. Lori Lightfoot, în vârstă de 56 de ani, un fost procuror federal care a condus o comisie de supraveghere a activităților poliției, a obținut o victorie detașată împotriva lui Toni Preckwinkle, o democrată și afroamericană la fel ca ea. Lightfoot a obținut 74% din voturile exprimate, potrivit primelor estimări, în urma numărării majorității biletinelor de vot. Ea a făcut campanie cu un program progresist, promițând să reducă inegalitățile sociale și rasiale. Cartierele de sud și de vest ale orașului, cele mai sărace și locuite majoritar de o populație aproape în întregime de culoare, rămân în urma centrului financiar și nordului orașului, care au beneficiat de programe de dezvoltare economică. “Este schimbarea împotriva statu-quoului”, declara recent Lightfoot, făcând o comparație cu Toni Preckwinkle, în vârstă de 72 de ani, o aleasă locală de mai multe decenii și actuala conducătoare a comitatului Cook, în care se află Chicago. Cele două democrate s-au clasat pe primele locuri în primul tur al alegerilor muncipale, la sfârșitul lui februarie, cu 17,5 și, respectiv, 16% din sufragii. Ele au devansat alți 12 pretendenți la succesiunea democratului Rahm Emanuel, aflat în post din 2011. Această fostă stea în ascensiune din Partidul Democrat a anunțat, spre surprinderea generală, că nu candidează la al treilea mandat. Municipalitatea din Chicago a mai fost condusă o singură dată, din 1837, de către un afroamerican și o singură dată de către o femeie. Chicago devine cel mai mare oraș din țară care își alege la conducere o femeie de culoare.

Preotul responsabil de arderea cărților “Harry Potter” și “Twilight” și-a cerut scuze

Preotul polonez responsabil de arderea cărților din celebrele serii “Harry Potter” și “Twilight” pe care le-a catalogat drept sacrilegii, și-a prezentat scuze, ieri, pentru acest “act nefericit” care a provocat un val de critici în Polonia. “Arderea cărților și a altor obiecte a fost un act nefericit”, a declarat părintele Rafal Jarosiewicz pe pagina de Facebook a Fundației “SMS Z Nieba” care a organizat această ceremonie neobișnuită. “Cu toate acestea, nu a fost vorba de a râde de niciun grup social, nici de vreo religie și nu a vizat nici cărțile ca atare, nici cultura. Dacă cineva a înțeles astfel actul meu, aș vrea sincer să-mi cer scuze”, a spus el.

Rafal Jarosiewicz, precum și doi alți preoți, au pus pe foc, duminică, într-o parohie din Gdansk (nord) cărți, unele din seria “Harry Potter” ale romancierei britanice J.K. Rowling sau cele despre aventurile vampirului Edward Cullen, narate de americana Stephenie Meyer, precum și alte obiecte - o mască în stil african, o umbrelă “Hello Kitty” și o figurină hindusă. Fotografiile acestui autodafeu (distrugere prin foc) au fost publicate de Fundație pe Facebook și au fost retrase miercuri “pentru a nu genera noi emoții”. Luni, părintele Jan Kucharski, un exorcist și preot al parohiei din Gdansk unde a avut loc această ceremonie, a explicat că “nu a fost vorba de arderea unor cărți oarecare, ci de obiecte asociate cu magia și cu ocultismul. În afară de aceste cărți, au fost și alte obiecte, amulete, talismane aduse de credincioși”. “Este timpul să facem ordine”, a adăugat el. Autodafeul a provocat un val de critici în Polonia, o țară considerată în special atașată de ritul catolic roman, unii comparând această practică cu cea a regimurilor totalitare și a inchiziției.  

Episcopatul polonez nu a comentat acest caz.

Britanicii vor putea călători în UE fără vize, după Brexit

Britanicii care vor efectua scurte sejururi în Uniunea Europeană după Brexit nu vor avea nevoie de viză de călătorie, inclusiv în cazul absenței unui acord, potrivit unui compromis încheiat miercuri între Parlamentul European și Consiliul UE, scrie AFP. Această scutire va fi acordată sub rezerva reciprocității din partea autorităților britanice și se va aplica în toate statele membre ale UE (cu excepția Irlandei, care dispune de propria înțelegere cu Regatul Unit) și în țările asociate la spațiul Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția). Acest acord preliminar trebuie confirmat prin vot în sesiune plenară în Parlamentul European și în Consiliu, instanța care regrupează statele membre.

Olanda : Cercetătorii au descoperit din întâmplare o epavă din secolul al XVI-lea

Epava unei corăbii de la începutul secolului al XVI-lea a fost descoperită din întâmplare în Olanda în urma unei operațiuni de localizare a containerelor pierdute în ianuarie, în Marea Nordului, a anunțat, miercuri, ministerul Educației, Culturii și Științei, citat de AFP.

“Este vorba de cea mai veche epavă descoperită vreodată în apele olandeze”, a precizat ministrul într-un comunicat.  Epava a fost descoperită în timpul căutărilor pentru a găsi containerele pierdute de MSC Zoe, unul dintre cele mai mari nave de containere din lume, în noaptea de 1 spre 2 ianuarie, în largul insulelor Wadden (nord). Aproape 350 de containere au ajuns peste bord. Multe dintre acestea au eșuat pe plaje, dar mare parte au dispărut în mare. În timpul căutărilor în apele Mării Nordului, “plăci de cupru și grinzi de lemn au fost descoperite, ceea ce a condus imediat la deschiderea unei anchete arheologice”, a explicat ministrul. Cercetătorii au concluzionat că grinzile din lemn provin de la o navă, probabil, de 30 de metri lungime care transporta plăci de cupru, a precizat el. Studiile arată că lemnul a fost tăiat în 1536 și că nava a fost construită către 1540 în Olanda. În epocă, Olanda făcea parte din imperiul lui Carol Quintul. Plăcile de cupru sunt datate din jurul acelei perioade.         Ministrul Educației, Culturii și Științei, Ingrid van Engelshoven, a salutat o “descoperire spectaculoasă” și “îmbogățirea patrimoniului olandez”.

Algeria: Consiliul Constituțional confirmă demisia președintelui Abdelaziz Bouteflika

Consiliul Constituțional algerian, care s-a întrunit ieri, a constatat “vacantarea definitivă a președinției Republicii”, a doua zi după demisia președintelui țării, Abdelaziz Bouteflika, a anunțat televiziunea națională algeriană, citată de AFP. Consiliul “informează parlamentul în legătură cu declarația de constatare a vacantării definitive a președinției Republicii”, în conformitate cu articolul 102, aliniatul 5, din Constituție”, precizează televiziunea. Nicio dată nu a fost anunțată pentru întrunirea celor două camere ale parlamentului, Adunarea Populară Națională (APN, camera inferioară) și Consiliul Națiunii (camera superioară), următoarea etapă prevăzută de Constituție. Președintele Consiliului Națiunii, Abdelkader Bensalah (77 de ani), este însărcinat prin Constituție cu asigurarea interimatului timp de trei luni.

Ținta unei contestări inedite începând din 22 februarie, Bouteflika (82 de ani), care s-a aflat timp de 20 de ani la conducerea Algeriei, a transmis marți seara o scrisoare cu demisia sa președintelui Consiliului Constituțional, Tayeb Belaiz, în prezența lui Bensalah. Acesta are acum un termen de maxim 90 de zile pentru a organiza alegeri prezidențiale în două tururi de scrutin și de a-l pune în funcție pe noul șef de stat ales în acest scrutin, la care, ca președinte interimar, nu se poate prezenta. Manifestanții, care cer în masă de peste o lună plecarea lui Bouteflika, dar și pe cea a anturajului său și a “sistemului” de la putere, au făcut cunoscut deja în ultimele săptămâni că resping dinainte procesul interimar constituțional, care îi menține în funcții pe oamenii-cheie ai “sistemului”. Atât Belaiz, cât și Bensalah sunt oameni ai puterii și fideli de mult timp ai președintelui demisionar.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.