Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Aducerea vaccinurilor împotriva covid-19 la destinație, o provocare logistică

Ziarul de Vrancea
26 nov 2020 1517 vizualizări

Profesioniștii în logistică se pregătesc să transporte rapid și în siguranță miliarde de doze de vaccinuri împotriva covid-19, după ce acestea vor fi pregătite în lupta împotriva noului coronavirus SARS-CoV-2, jonglând cu ecuații cu multiple necunoscute, relatează AFP.

Între 12 și 15 miliarde de doze ar urma să fie produse în lume, potrivit Federației Internaționale a Industriei Farmaceutice (IFPMA).

“Modelele actuale preconizează faptul că nu vor exista suficiente vaccinuri pentru a acoperi populația mondială înainte de 2023 sau 2024”, estimează Duke University din Statele Unite, care supervizează piața emergentă a aproximativ 200 de vaccinuri-candidat.

Laboratoarele pregătesc două tipuri de vaccinuri. Unele - ca cel al Pfizer et BioNTech - au nevoie de temperaturi de păstrare foarte scăzute - de până la -80°C -, în timp ce altele vor fi păstrate la temperaturi mai convenționale - cuprinse între 2 și 8°C. Primul tip, deosebit de dificil de transportat, “va privi până la 30% dintre dozele care vor fi distribuite în lume” , estimează directorul grupului general de logistică Ceva (grupul CMA-CGM), Mathieu Friedberg. Restul de 70% din al doilea tip “are nevoie de o logistică specifică. Ține de domeniul farmaceutic, deci este mai sensibil, dar este mai puțin tehnic decât -80°C”, spune el.

Vor fi transportate cu avionul?

Mathieu Friedberg consideră că jumătate dintre vaccinuri vor fi transportate rutier de la locul de producție - Pfizer și Moderna ar urma să subcontracteze o parte a fabricării lor în Franța - la locul de depozitare și apoi la centrele de vaccinare. Cealaltă jumătate necesită, în opinia sa, o logistică înbinând mijloace aeriene și terestre. Totul va depinde de distanță și de urgența trimiterii produselor.

“Va fi nevoie de un fel de pod aerian”, avansează Glyn Hughes, însărcinat cu marfa la Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA). Câte o singură doză de transportat pentru fiecare locuitor al planetei ar echivala cu 8.000 de avioane cargo mari, în opinia sa.

Pentru a ne face o idee despre volum, cele 99 de avioane de pasageri de lung curier ale Air France pot transporta fiecare în cală peste 400.000 de doze, iar cele două avioane cargo de tip Boeing 777 ale companiei franceze ar putea transporta peste un milion de doze. “Zborurile de pasageri cu o capacitate în cală trebuie să crească”, pledează directorul general al IATA Alexandre de Juniac, în opinia căruia “frontierele trebuie să fie deschise pentru a permite distribuția”.

Capacitatea actuală a transportului de marfă cu avionul este insuficientă pentru a face față cererii. Prăbușirea traficului aerian internațional a limitat oferta, iar 60% din marfa aeriană este transportată în cala avioanelor de pasageri.

Cum se organizează transportatorii?

La toate nivelurile se înființează “task forces”, grupuri de lucru, atât la nivel de stat, cât șide profesie și întreprinderi. Bolloré Logistics lucrează “pe toate segmentele”, declară directorul comercial Olivier Boccara, precizând că vizează situația pieței ambalajelor, revizuiește resursele de transport - efectuează mai ales un recensământ al transportatorilor tereștiri capabili să facă față provocări -, analizează companiile aeriene și maritime în privința fluxului. Laboratoarele se află într-o situație particulară, ele fiind cele care acreditează transportatorii. “În această ordine, o instituție sau o autoritate sanitară a unei țări lucrează cu un laborator, laboratorul certifică lanțul logistic, așadar el este cel care face treaba împreună cu subcontractorii săi pentru ca acest lanț logistic să-i respecte toate criteriile”, rezumă Mathieu Friedberg.

Va fi pregătită toată lumea?

“Până în prezent, rămân numeroase necunoscute”, spune firma de logistică Geodis (grupul SNCF) - enumerând cantitățile de transportat, la ce temperatură, care sunt calendarele, schemele de distribuție. Însă profesioniștii în logistică contactați de AFP sunt unanimi și spun că vor fi pregătiți.

Lanțurile logistice din industria farmaceutică trec de obicei neobservate, subliniază Mathieu Friedberg, care notează că transportul la -80°C există deja în transferul de organe. “Ceea ce se schimbă este amploarea, într-un timp relativ scurt”.

Cu 150.000 de camioane frigorifice, “Franța dispune de unul dintre cele mai bune lanțuri de transport la rece din lume”, potrivit Chaîne logistique du froid. “Situația se complică” în cazul produselor care este necesar să fie păstrate la temperaturi cuprinse între -20° și -80°C, însă provocarea “nu este imposibil” de înfruntat, declară Jean-Eudes Tesson, președintele acestei organizații. “Directivele nu sunt încă total clare cu privire la transport. Este, așadar, extrem de dificil să le spunem clienților dacă aceste containere refrigerate sunt mijlocul cel mai potrivit de distribuire a vaccinului”, declară Mike van Berkel de la prodducătorul olandez de containere pentru aviație VRR Aero.

Numărul cazurilor de HIV crește îngrijorător în Europa de Est

Numărul cazurilor de HIV este în creștere în Europa de Est, Rusia și Asia Centrală, avertizează joi Agenția UE pentru controlul bolilor (ECDC) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care îndeamnă la o mai bună politică de testare cu privire la virusul care cauzează SIDA, relatează AFP.

În total 136.000 de persoane au fost diagnosticate cu HIV, în 2019, în regiunea acoperită de Biroul pentru Europa al OMS - dintre care 80% din cazuri în partea de est a acestei regiuni. Din această regiune fac parte 53 de țări - inclusiv Rusia și mai multe state din Asia Centrală.

Raportul Centrului European de Prevenție și Combaterea Bolilor - care acoperă de asemenea Islanda, Lichtenstein și Norvegia - și biroul regional al OMS nu prezintă însă date cu privire la Andorra, Belgia, Monaco, Macedonia de Nord, Turkmenistan și Uzbekistan, care sunt acopeite însă de agenția ONU. Aproximativ jumătate dintre cazurile de HV înregistrate în regiunea Europa au fost diagnosticate într-un stadiu avansat, “când sistemul imunitar a început deja să cedeze”, subliniază autorii raportului.

Acesta este “un semn care arată că strategia de testare în regiune nu funcționează în mod corect, pentru a obține un dagnostic precoce al HIV”, subliniază ei, îndemnând la modificarea acesteia în vederea unei eficientizări. “În pofida accentului pus în acest moment asupra covid-19, nu trebuie să pierdem din vedere alte probleme de sănătate publică, precum HIV. Un diagnostic mai precoce al HIV este o prioritate urgentă”, subliniază într-un comunicat Andrea Ammon, care conduce Centrul european.

Numărul noilor diagnostice de HIV în această regiune “a crescut cu 19% în ultimul deceniu”, subliniază autorii raportului, potrivit cărora numărul “persoanelor care trăiesc în regiune cu HIV fără să fie dagnosticate crește”, la rândul său.

În schimb, numai în zona acoperită de Centrul european, acești doi indicatori au scăzut - cu 9% la primul indicator.

Contaminarea sexuală între bărbați este cel mai frecvent mod de transmitere în această regiune, în timp ce contaminarea în rândul heterosexualilor și persoanelor care folosesc droguri injectabile intravenos sunt modurile de transmitere cele mai frecvente în partea de est a regiunii, acoperită de biroul OMS.

Axios: Armata israeliană se pregătește pentru posibilitatea ca Trump să lovească Iranul

Forțele de apărare din Israel au primit în ultimele săptămâni instrucțiuni să se pregătească pentru posibilitatea ca SUA să efectueze o acțiune militară împotriva Iranului înainte ca președintele Trump să părăsească funcția, au spus înalți oficiali israelieni, potrivit Axios. De ce contează: guvernul israelian a instruit IDF să întreprindă pregătirile nu din cauza vreunei informații sau a unei evaluări a faptului că Trump va ordona o astfel de acțiune, ci pentru că înalții oficiali israelieni anticipează „o perioadă foarte sensibilă” înainte de inaugurarea lui Biden, pe 20 ianuarie.

Măsurile de pregătire ale IDF se referă la posibile represalii iraniene împotriva Israelului direct sau prin împuterniciți iranieni în Siria, Gaza și Liban, au spus oficialii israelieni.

Săptămâna trecută, New York Times a raportat că Trump a ridicat posibilitatea de a ataca instalația iraniană de îmbogățire a uraniului din Natanz într-o întâlnire cu membri înalți ai echipei sale de securitate națională. Trump a ridicat ideea după ce a fost informat despre un raport al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică despre stocurile în creștere ale Iranului de uraniu îmbogățit, însă oficialii de vârf - inclusiv vicepreședintele Mike Pence și secretarul de stat Mike Pompeo - au avertizat cu privire la riscurile escaladării regionale, conform Times.

Trump părea convins că ar fi prea riscant să lovească Iranul direct, dar a luat în considerare alte opțiuni, relatează Times.

Ce se întâmplă: ministrul israelian al apărării Benny Gantz a vorbit de două ori în ultimele două săptămâni cu Christopher Miller, secretarul interimar al apărării al lui Trump. Au discutat despre Iran, precum și despre Siria și despre cooperarea în domeniul apărării. Duminica trecută, premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a întâlnit în Arabia Saudită cu prințul moștenitor Mohammed Bin Salman. Una dintre principalele probleme discutate a fost Iranul, spun oficialii israelieni.

Pompeo a vizitat Israelul și mai multe țări din Golf săptămâna trecută pentru a discuta despre Iran. Oficialii Departamentului de Stat care călătoresc cu Pompeo au declarat reporterilor că „toate opțiunile sunt pe masă”.

În timp ce Pompeo se afla în Golf, Comandamentul Central al SUA a anunțat că bombardierele strategice B-52 au efectuat o „misiune scurtă, cu rază lungă de acțiune în Orientul Mijlociu, pentru a descuraja agresiunea și a-i liniști pe partenerii și aliații SUA.” Acest fapt a fost văzut ca un alt semnal pentru Iran.

Hossein Dehghan, consilier al liderului Iranului și posibil candidat la viitoarele alegeri prezidențiale ale Iranului, a declarat săptămâna trecută pentru AP că o lovitură militară americană împotriva Iranului ar putea declanșa un „război în toată regula” în Orientul Mijlociu.

Ce urmează: Înalți oficiali israelieni spun că se așteaptă ca Israelul să primească o notificare prealabilă înainte de orice lovitură a SUA împotriva Iranului. Dar sunt îngrijorați că nu vor fi suficienți de pregătiți. Astfel, ordinul către IDF cere să înceapă să ia măsuri pregătitoare în ipoteza că un astfel de scenariu este posibil.

Alți patru elevi inculpați în legătură cu decapitarea lui Samuel Paty

Alți patru elevi de colegiu au fost inculpați în ancheta cu privire la decapitarea profesorului Samuel Paty la 16 octombrie, după ce le-a arătat elevilor săi, la ore, caricaturi ale profetului Mahomed ale săptămânalului satiric Charlie Hebdo, au declarat ieri surse judiciare. Trei dintre acești minori - cu vârste cuprinse între 14 și 15 ani - au fost inculpați cu privire la “complicitate la asasinat terorist” și sunt suspectați de faptul că i-au arătat victima atacatorului Abdullah Anzorov în fața Colegiului Conflans-Sainte-Honorine. A patra persoană - inculpată cu privire la “denunț calomnios” - este fiica lui Brahim Chnina, bărbatul care se află la originea unei campanii pe rețele de socializare împotriva lui Paty.

După decapitarea profesorului de istorie-geografie, care le-a arătat elevilor săi caricaturi ale profetului Mahomed la cursuri de libertatea de exprimare, amenințările și apologia terorismului în Franța au “explodat”. Ancheta cu privire la asasinarea lui Samuel Paty - încredințată unui judecător de instrucție - cu privire la “complicitate la asasinat terorist” și “asociere de răufăctori teroristă” continuă.

Din octombrie, șapte persoane - inclusiv doi elevi de colegiu - au fost deferiți justiției.

Puciul eșuat din Turcia: Alte aproape 340 de persoane condamnate la închisoare pe viață

Un tribunal turc a condamnat ieri 337 de persoane - marea majoritate ofițeri și polițiști - la închisoare pe viață, în finalul principalului proces cu privire la lovitura de stat eșuată din 2016 care l-a vizat pe președintele Recep Tayyip Erdogan. Aceste persoane au fost găsite vinovate de “tentativă de răsturnare a ordinii consitituționale”, de “tentativă de asasinare a președintelui” și de “omucideri voluntare”, potrivit unui jurnalist AFP.

Între persoanele condamnate se află piloți care au bombardat mai multe locuri emblematice la Ankara - precum Parlamentul, și ofițeri care au condus lovitura în forță la baza militară Akinci. Alte 60 de persoane au fost condamnate la diverse pedepse cu închisoarea, iar alte 75 au fost achitate.

Patru civili - inclusiv omul de afaceri Kemal Batmaz - au fost condamnați, de asemenea, la câte 79 de pedepse cu închisoarea pe viață agravante.

Pedeapsa cu închisoarea pe viață “agravantă”, care prevede condiții de detenție mai strictă, a înlocuit în arsenalul juridic turc pedeapsa cu moartea, abolită în 2004.

În total, 475 de persoane erau judecate în acest proces, considerat principala procedură cu privire la puciul eșuat din noaptea de15 spre 16 iulie 2016.

Erdogan îl acuză pe predicatorul Fethullah Gülen de faptul că a urzit tentativa de lovitură de stat. Gülen, un fost aliat al președintelui turc, care are reședința în Statele Unite, neagă orice implicare. După puciul eșuat, autoritățile îi vânează neîncetat pe susținătorii lui Gülen și au declanșat epurări de o amploare fără precedent în istoria modernă a Turciei.

Câteva zeci de mii de oameni au fost arestați, iar peste 140.000 de persoane au fost destituite sau suspendate din funcții. Valuri de arestări continuă în prezent, însă ritmul acestora a scăzut la cinci ani de lovitura de stat eșuată. Alte procese - cu un număr și mai mare de acuzați - sunt în curs.

Tribunalele au condamnat până în prezent peste 4.100 de persoane - pe 2.500 dintre ele la pedepse cu închisoarea pe viață, potrivit unor date oficiale.

Biden intenționează să-l nominalizeze director CIA pe diplomatul Tom Donilon

Președintele ales al Statelor Unite Joe Biden intenționează să-l nominalizeze pe Tom Donilon, un diplomat cu experiență și un fost consilier în probleme de securitate națională al fostului președinte democrat Barack Obama, în postul de director al Agenției Centrale de Informații (CIA), potrivit unei surse la curent cu dosarul, care confirmă o informație dezvăluită de site-ul de știri Politico. Acest post ar putea să fie unul dintre cele mai sensibile de ocupat în administrația Biden, după patru ani în care republicanul Doald Trump a sfidat CIA, pe care o acuză că se află în centrul unui complot menit să dăuneze președinției sale.

Joe Biden, care urmează să fie învestit la 20 ianuarie, studiază de asemenea posibilitatea de a-l nominaliza director CIA pe Michael Morell, un fost adjunct al directorului agenției în două rânduri în timpul lui Obama.

Vicepreședinte al lui BarackObama timp de opt ani, Joe Biden a colaborat strâns atât cu Tom Donilon, cât și cu Michael Morell. El a nominalizat deja foști membri ai administrației Obama în posturi importante în domeniul securității naționale. Viitorul său Guvern începe să capete contur, iar tranziția se accelerează.

Trump l-a grațiat pe fostul consilier pentru securitate națională Michael Flynn

Președintele american Donald Trump l-a grațiat, miercuri, pe fostul său consilier pentru securitate națională Michael Flynn, care a recunoscut că a mințit FBI în timpul investigației referitoare la implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016. “Este o mare onoare pentru mine să anunț că generalul Michael T. Flynn a fost grațiat în totalitate. Felicitări @GenFlynn și familiei sale minunate, știu că acum veți avea un Thanksgiving fantastic!”, a scris Trump pe Twitter.

Michael Flynn a pledat în 2017 vinovat de faptul că a mințit FBI cu privire la contactele sale cu ambasadorul rus la Washington Serghei Kisliak.

Publicațiile Axios și The New York Times (NYT) au scris, citând surse anonime, că Donald Trump ar intenționa să-l includă pe fostul general Flynn într-o serie de grațieri pe care vrea să le acorde în ultimele zile ale președinției sale.

Întâlnirile secrete ale lui Michael Flynn cu fostul ambasador rus Serghei Kisliak la Washington, în decembrie 2016, înainte de învestirea lui Donald Trump, au reprezentat unul dintre elementele-cheie ale anchetei efectuate de către procurorul special Robert Mueller cu privire la o presupusă complicitate între echipa de campanie a lui Donald Trump și Rusia.

După mai bine de doi ani de anchetă, echipa lui Robert Mueller nu a găsit, însă, vreo probă care să arate existența unei complicități. Michael Flynn a fost nevoit să demisioneze la doar 22 de zile după ce a devenit consilier în probleme de securitate națiuonală al lui Donald Trump.

Trump a denunțat constant ancheta drept o “vânătoare de vrăjitoare” politică și a subliniat mereu că fostul general de armată și fost director al Agenției de Informații a Apărării (DIA) este un “om bun”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.