Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Actele brutale ale talibanilor față de femeile din Afganistan

Ziarul de Vrancea
17 aug 2021 1469 vizualizări

Femeile din Afganistan se tem de schimbările care au loc în țară în ceea ce le privește, după ce talibanii au preluat puterea, duminică, în urma retragerii forțelor NATO. Drepturile lor se rezumă acum la legea Sharia, o interpretare strictă a celei islamice, astfel că ce obținuseră în ultimele două decenii este șters odată cu venirea noii conduceri.

Unele au spus că nu au avut timp să își cumpere burqa, scrie CNN, pentru a se conforma regulilor talibane potrivit cărora femeile trebuie să fie acoperite și însoțite de o rudă de sex masculin atunci când ies din casă.

Acest strai reprezintă, pentru femeile afgane, pierderea bruscă și devastatoare a drepturilor obținute în decurs de 20 de ani - de a munci, de a studia, de a circula și chiar de a trăi în pace -, pe care se tem că nu le vor recâștiga vreodată.

O întâmplare tragică din luna iulie este readusă în atenție, pentru a sublinia abuzurile comise de talibani pe teritoriul afgan. Najia se afla acasă, într-un sat din nordul Afganistanului, împreună cu cei patru copii, între care o fiică, atunci când mai mulți militanți talibani i-au bătut la ușă. Fiica ei, Manizha, în vârstă de 25 de ani, a povestit că știa că ei vor veni, pentru că mama îi spusese că au făcut asta în ultimele trei zile, cerând ca ea să gătească pentru până la 15 luptători. „Mama le-a spus: «Sunt săracă, cum pot să gătesc pentru voi?»“, a povestit Manizha. „Talibanii au început să o bată. Mama a căzut și ei au lovit-o cu armele - AK47”.

Manizha le-a strigat să se oprească, ei au făcut asta un moment, înainte de a arunca o grenadă în camera de alături și de a pleca în timp ce flăcările se împrăștiau, a mai povestit femeia. Mama ei a murit din cauza loviturilor.

„Fiecare femeie se gândește la asta”

CNN a folosit numele Najia și Manizha pentru a proteja indentitatea lor din motive de siguranță. După zece zile de la această întâmplare tragică, militanții au capturat zeci de capitale de provincii rămase vulnerabile după retragerea trupelor SUA și ale aliaților. Viteza cu care a avansat gruparea i-a luat pe localnici pe nepregătite.

Când talibanii au condus Afganistanul între 1996 și 2001, au închis scolile de fete și le-au interzis femeilor să muncească. După ce SUA au invadat țara, în 2001, restricțiile impuse femeilor au fost relaxate și chiar dacă războiul se extindea, un angajament pentru îmbunătățirea drepturilor femeilor, susținut de grupuri și donatori internaționali, a dus la crearea unei noi protecții juridice.

În 2009, o lege a incriminat violul, agresiunea fizică și căsătoriile forțate și a făcut ilegal ca fetelor și femeilor să le fie interzis să studieze și să muncească.

În 1999, nicio fată nu era înscrisă la gimnaziu și doar 9.000 urmau cursurile școlilor primare. Anul acesta, 3,5 milioane de fete mergeau la școală și aproximativ o treime dintre studenții universităților publice și private erau femei.

Acum, talibanii promit să formeze „un guvern islamic afgan incluziv”, însă nu este clar ce formă va avea și dacă va include femei.

Farzana Kochai, care era membră a Parlamentului afgan, a spus că nu are idee ce va urma. „Nu a existat un anunț clar legat de forma Guvernului pe viitor - vom avea un paralemnt în viitorul guvern sau nu?”. Ea este îngrijorată și legat de viitorul libertăților femeilor. „Asta îngrijorează mai mult. Fiecare femeie se gândește la asta. Încercăm să avem o idee... vor avea femeile dreptul să muncească și să ocupe un loc de muncă sau nu?”.

Suhail Shaheen, purtător de cuvânt al talibanilor, a declarat luni că, sub noua conducere, fetele vor avea permisiunea să studieze. „Școlile vor fi deschise și fetele și femeile vor merge la școală, ca profesoare, ca eleve”.

Însă relatările de la fața locului arată o situație diferită.

În iulie, Afghanistan Independent Human Rights Commission a spus că în zonele controlate de talibani femeile nu aveau voie să acceseze servicii de sănătate fără a avea un însoțitor masculin. Programele de televiziune erau interzise, iar profesorii și elevii erau instruiți să poarte turbane și să își lase bărbile să crească. Funcționarii guvernamentali, jurnaliștii, apărătorii drepturilor omului și femeile au devenit victime ale asasinatelor, a mai spus comisia.

Când talibanii controlau Afganistanul, femeile care nu se supuneau regulilor erau bătute. Ei au negat recentele omoruri, însă martorii îi contrazic.

„Totul pentru nimic”

Pashtana Durrani, fondatoarea și directoarea Learn, organizație nonprofit centrată pe educație și drepturile femeilor, a declarat că nu mai are lacrimi pentru țara sa. „Am plâns atât de mult încât nu mai am lacrimi să jelesc. Jelim căderea Afganistanului de ceva vreme. Așa că nu mă simt foarte bine. Dimpotrivă, mă simt foarte deznădăjduită”.

Durrani a mai spus că a primit mesaje de la băieți și fete care spun cu disperare că anii de studiu au reprezentat „totul pentru nimic”. Ea a subliniat că talibanii tot vorbesc despre educația fetelor, dar nu au definit asta. Studiile islamice sunt implicite, dar „cum rămâne cu edicația profesională?”. „Dacă te gândești, te lasă fără speranță, pentru că nu există un răspuns”.

Aspirina, testată ca tratament împotriva formelor agresive de cancer de sân

Aspirina ar putea ajuta la tratarea formelor agresive de cancer de sân, susțin mai mulți cercetători britanici, care au pornit un studiu pentru a dovedi dacă, într-adevăr, medicamentul ieftin și disponibil pe scară largă ar putea funcționa pentru pacienții cu cancer mamar atunci când este combinat cu imunoterapie.

Potrivit The Guardian, studiul finanțat de programul Breast Cancer Now Catalyst este primul studiu clinic care testează dacă aspirina poate face tumorile mai sensibile la imunoterapie la pacienții care suferă de cancer de sân. În cadrul studiului, unii pacienți vor primi aspirină în combinație cu un alt medicament (avelumab) înainte de o intervenție chirurgicală și de începerea tratamentului de chimioterapie. Dacă rezultatele vor fi cele așteptate, vor exista studii clinice suplimetare cu aspirină și avelumab pentru cancerul de sân triplu-negativ, care apare atunci când celulele canceroase care au început în sân se răspândesc în alte părți ale corpului.

Aproximativ 8.000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de sân triplu-negativ în Marea Britanie. Este un tip de cancer mamar mai rar și mai agresiv care afectează în pare parte femeile tinere și pe cele de culoare. Aceste tumori nu au receptori identici cu alte tipuri de cancer de sân, astfel că unele tratamente nu vor funcționa.

Există deja dovezi care arată că aspirina ajută la prevenirea anumitor tipuri de cancer și reduce riscul de răspândire al acestuia în organism. Totuși, nu există destule date încât să fie recomandat oamenilor să ia aspirină fără supravegherea unui medic.

Sondaj: Popularitatea lui Biden, la cel mai scăzut nivel din acest an

Popularitatea președintelui Joe Biden a scăzut cu 7 puncte procentuale și a ajuns la cel mai mic nivel din acest an, după ce guvernul afgan susținut de SUA a pierdut puterea în urma intrării talibanilor în Kabul, indică un sondaj Reuters/Ipsos publicat marți seară.

Sondajul național, realizat luni, arată că 46% dintre americanii cu drept de vot sunt mulțumiți de activitatea lui Joe Biden la Casa Albă, față de 53% în urmă cu o săptămână. Sprijinul pentru Biden a scăzut în contextul preluării puterii de către talibani în Afganistan, după două decenii de prezență militară a SUA care a costat miliarde de dolari și viața a mii de militari americani.

Un sondaj de opinie separat, realizat tot luni de institutul Ipsos, indică faptul că mai puțin de jumătate dintre americani sunt de acord cu modul în care președintele Joe Biden a gestionat eforturile diplomatice și militare ale SUA în Afganistan în acest an. Potrivit acestei anchete sociologice, liderul american, care în iulie a lăudat forțele afgane pentru că sunt “la fel de bine echipate ca oricare altele din lume”, a fost calificat drept mai slab decât precedenții trei președinți americani aflați în funcție în timpul celui mai lung conflict militar în care au fost implicate Statele Unite: George W. Bush, Barack Obama și Donald Trump.

Președintele Cehiei: Legitimitatea NATO este sub semnul întrebării

Președintele ceh Milos Zeman a declarat marți că NATO a eșuat în Afganistan și că legitimitatea organizației este sub semnul întrebării, el cerând ca țara sa să se concentreze pe apărarea națională, în loc să “risipească bani” pe alianță.

Republica Cehă s-a angajat să-și ridice cheltuielile de apărare la 2% din produsul intern brut, nivelul țintei NATO, până în 2024, dar guvernul a anunțat în iunie că acest termen nu va fi respectat din cauza crizei economice declanșate după pandemia de coronavirus. Zeman, cunoscut pentru poziția sa pro-rusă și pro-Chineză, a declarat că rolul principal al NATO era de a lupta împotriva terorismului global, dar alianța a eșuat acum în această sarcină. “Neîncrederea față de NATO a unei serii de țări membre va crește după această experiență, deoarece vor spune - dacă ați eșuat în Afganistan, unde este garanția că nu veți eșua în oricare altă situație critică?”

Zeman a făcut declarația într-un interviu publicat marți de www.parlamentnilisty.cz, un site web preferat de președinte pentru difuzarea opiniilor sale. “Acum, că investițiile în NATO sunt un fel de risipire a banilor, cheltuielile noastre în domeniul apărării ar trebui să se concentreze pe apărarea națională, pe achizițiile naționale (militare)”, a spus Zeman.

Conform constituției cehe, președintele este comandantul-șef al forțelor armate cehe, dar guvernul este cel care stabilește politica de apărare.

Nivelul apei din Lacul Mead, cel mai mare rezervor din SUA, la un minim istoric

Lacul Mead, cel mai mare rezervor din SUA din punct de vedere al volumului, se află la 35% din capacitate și a ajuns la un minim istoric de la crearea sa în anii '30 ai secolului trecut, potrivit ultimelor date ale agenției guvernamentale United States Bureau of Reclamation (USBR).

Acest lac, situat la circa 48 de kilometri sud-est de Las Vegas (statul Nevada), la granița cu statul Arizona, este amplasat pe fluviul Colorado. Autoritățile americane au declarat luni că, pentru prima dată în istorie, fluviul Colorado se confruntă cu un debit scăzut, ceea ce va duce la întreruperi ale alimentării cu apă pentru unele state din sud-estul țării. Potrivit Serviciului Parcurilor Naționale din SUA, lacul Mead furnizează apă pentru aproximativ 25 de milioane de oameni în Arizona, Nevada, California și Mexic. Și Lacul Powell, care se alimentează și el tot din fluviul Colorado și este al doilea rezervor din SUA, a înregistrat recent un minim istoric, nivelul său scăzând până la 32% din capacitatea sa totală.

Defalcat pe state, Arizona se va confrunta cu o reducere de 18% a alimentării cu apă provenită din Lacul Mead începând cu 1 ianuarie 2022, măsură ce va afecta în principal sectorul agricol din această regiune sudică.

Aproximativ 2.000 de decese confirmate în urma cutremurului din Haiti

Aproximativ 2.000 de decese au fost confirmate, până ieri, în urma cutremurului care a avut loc sâmbătă în Haiti, este cel mai nou bilanț anunțat de autorități. Circa 10.000 de oameni au fost răniți și mulți sunt încă dați dispăruți, după ce seismul cu magnitudine de 7,2 pe Richter a dus la prăbușirea a zeci de mii de clădiri.

Autoritățile au anunțat marți seară că cel puțin 1.941 de oameni au murit, noul bilanț fiind cu 500 mai mare decât cel anunțat anterior.

Operațiunile de salvare au fost îngreunate de ploile aduse de furtuna tropicală Grace, care s-a abătut asupra țării luni și se deplasează spre vest.

ONU a anunțat că aproximativ 500.000 de copii nu au acces sau au acum acces limitat la un adăpost, apă potabilă și mâncare. „Numeroase familii haitiene care au pierdut totul din cauza cutremurului trăiesc acum, efectiv, cu picioarele în apă, din cauza inundațiilor”, a spus Bruno Maes, reprezentantul Unicef în țară.

Zeci de mii de oameni au rămas fără adăpost. Sud-vestul Haiti a fost, aparent, cea mai afectată regiune. Case, biserici și școli se numără între clădirile prăbușite din cauza cutremurului. Spitalele sunt copleșite de numărul mare de răniți și de lipsa materialelor necesare.

Robotul umanoid Atlas a mai învățat niște „trucuri”

Robotul umanoid Atlas al companiei americane Boston Dynamics a dobândit noi funcții, prin care poate alerga și sări peste obstacole.

Un nou video publicat marți îl arată pe Atlas sărind peste obstacole, făcând salturi înapoi și căzând pe față. Compania afirmă că dacă un robot poate dezvolta aceleași mișcări și flexibilitate ca un adult obișnuit, gama aplicațiilor potențiale va fi practic nelimitată.

“Parkour este o activitate de organizare utilă pentru echipa noastră, pentru să scoate în evidență mai multe dificultăți pe care le considerăm importante”, a declarat șeful echiței Atlas, Scott Kuindersma.

“Cum facem legătura între percepție și acțiune într-un mod care captează obiective pe termen lung cum ar fi ajungerea din punctul A în punctul B și obliective dinamice pe termen scurt, precum ajustarea pașilor și aplicarea unor forșe corective pentru menținerea echilibrului”, a spus Kuindersma.

Atlas are o înălțime de 1,52 metri, o greutate de 86 kilograme, folosește hidraulica și motoare electrice alimentate cu baterie și are trei computere.

Robotul este folosit drept instrument de cercetare și dezvoltare, iar echipa sa de la Boston Dynamics este încurajată să îi forțeze limitele. “Poate fi frustrant uneori. Roboții se prăbușesc foarte mult. Învățăm multe din acest lucru în ceea ce privește modul de construire a roboților care pot supraviețui căzând pe față și ridicându-se și făcând-o din nou și învățăm multe despre comportament, control, ceea ce pune un picior în față a celuilalt”, a declarat Benjamin Stephens, directorul pentru control al echipei Atlas.

YouTube interzice conturile deținute și operate de talibani

YouTube, divizie a grupului Alphabet, a anunțat că interzice conturile deținute sau operate de talibani, companiile americane din sectorul mediei sociale încercând să își clarifice regulile în privința grupării care a preluat puterea în Afganistan.

Financial Times a relatat că serviciul de mesagerie WhatsApp al Facebook a închis o linie de asistență pentru reclamații înființată de talibani, după ce a preluat controlul asupra Kabulului. Un purtător de cuvânt al WhatsApp a refuzat să comenteze acțiunea, dar a declarat că serviciul este obligat să interzică conturile care par să se prezinte ca fiind conturi oficiale ale talibanilor, ca parte a legilor privind sancțiunile SUA.

Numărul destinat plângerilor, care era o linie telefonică de urgență pentru ca civilii să raporteze violența, jafurile sau alte probleme, a fost blocat de Facebook marți, împreună cu alte canale oficiale talibane, se arată în raport.

Facebook a anunțat luni că desemnează talibanii ca fiind un grup terorist și că îi interzice și conținutul care îl susține de pe platformele sale.

Aproximativ 21.000 de noi contaminări cu SARS-CoV-2, în Rusia

Rusia a raportat, pentru ultimele 24 de ore, aproximativ 21.000 de contaminări cu SARS-CoV-2, dintre care 1.590 în Moscova, astfel că totalul național înregistrat de la începutul pandemiei este de 6,66 de milioane.

Grupul de lucru al Guvernului a transmis că 20.914 cazuri au fost confirmate în ultimele 24 de ore și 799 de oameni diagnosticați cu Covid-19 au murit. Bilanțul deceselor este acum de 172.909.

Agenția federală de statistică, ce a ținut o socoteală separat, a spus că Rusia a înregistrat în jur de 315.000 de decese asociate Covid-19 din aprilie 2020 până în iunie 2021.

De la începutul pandemiei, la nivel global au fost înregistrate peste 208 de milioane de contaminări și aproximativ 4,4 milioane de decese asociate. Mai mult de 4,75 de miliarde de doze de vaccin anti-Covid au fost administrate în total.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.