Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: A fost prins cel mai căutat lider al mafiei italiene

Ziarul de Vrancea
15 ian 2023 970 vizualizări

Dispărut de 30 de ani, Denaro s-a lăudat că “a umplut un cimitir, de unul singur” n printre alții, el a ucis un copil de 12 ani, al cărui trup l-a dizolvat în acid

Poliția din Italia l-a arestat pe Matteo Messina Denaro, cel mai căutat șef mafiot din țară, care era fugar de peste trei decenii. Carabinierii au precizat, într-un tweet, că Matteo Messina Denaro a fost depistat într-o unitate medicală, unde se dusese pentru a urma un tratament clinic.

Matteo Messina Denaro, considerat unul din șefii mafiei siciliene Cosa Nostra, fost reținut chiar la Palermo, în capitala Siciliei. “O mare victorie pentru statul nostru, care arată că nu se dă bătut în fața mafiei. La aniversarea a trei decenii de la arestarea lui Totò Riina, un alt cap al crimei organizate, Matteo Messina Denaro, este adus în fața justiției”, a comentat pe Twitter premierul italian Giorgia Meloni.

Căutat de circa 30 de ani, Matteo Messina Denaro, supranumit “Diabolik”, a fost condamnat în lipsă la închisoare pe viață pentru rolul său în asasinarea, în 1992, a procurorilor antimafia Giovanni Falcone și Paolo Borsellino. De asemenea, el are o condamnare pe viață pentru rolul său în atentate cu bombă din Florența, Roma și Milano, care au ucis 10 persoane în 1993.

În septembrie 2022, poliția declarase că, în ciuda faptului că se ascunde de foarte mulți ani, Messina Denaro încă este în măsură să dea ordine mafiei care acționa în jurul orașului Trapani, din vestul Siciliei, bastionul său regional.

Denaro a fost considerat cândva un candidat viabil pentru a deveni “nașul nașilor” din mafia siciliană, după moartea lui Bernardo Provenzano, în 2016, și a lui Salvatore Riina, în 2017. Bărbatul de 60 de ani - care s-a lăudat cândva că “a umplut un cimitir, de unul singur” - și-a păstrat și după ce a fugit stilul de viață luxos, grație mai multor finanțatori.

În august 2021, televiziunea publică italiană Rai a difuzat o înregistrare din martie 1993, în care a fost identificată pentru prima dată vocea lui Denaro în timpul unui proces în care acesta fusese chemat să depună mărturie. După câteva săptămâni, liderul mafiot a fugit și de atunci nu a mai fost găsit. El a fost declarat vinovat și condamnat în absență în 2002 la închisoare pe viață pentru că a ucis personal sau a ordonat uciderea a zeci de persoane.

În 1993, el a ajutat la organizarea răpirii lui Giuseppe Di Matteo, un băiat de 12 ani, în încercarea de a-l convinge pe tatăl acestuia să nu depună mărturie împotriva mafiei. Băiatul a fost ținut în captivitate timp de doi ani, înainte de a fi strangulat, iar corpul său dizolvat apoi în acid.

Cel mai brutal ucigaș în serie din Rusia vrea să lupte în Ucraina

„Maniacul din Angarsk”, care a violat și omorât peste 80 de femei, cere însă să fie trimis la război când se apropie primăvara pentru că nu suportă înghețul

Fostul ofițer de poliție Mihail Popkov, care ispășește o condamnare pe viață pentru uciderea a 80 de persoane, a declarat că este pregătit să meargă la război, a informat canalul rusesc TV Rain (Dozhd). Ucigașul în serie Mihail Popkov, supranumit „Maniacul din Angarsk”, a fost condamnat pentru că a omorât 79 de femei și un alt polițist, iar recent a mărturisit alte două crime, după ce a fost dus pentru noi declarații la Irkuțk. Întrebat de un jurnalist care sunt aspirațiile sale Popkov a răspuns: „Să mă înrolez în armată”.

El a adăugat însă că nu îl încântă ideea unui șanț înghețat, așa că ar prefera să meargă în Ucraina după luna februarie: „Probabil că aș accepta fără să mă gândesc de două ori. Doar că după o cameră caldă să fii acum într-un șanț rece, cât poate rezista un om acolo?”.

„Maniacul din Angarsk” a adăugat că „s-ar putea să nu i se ofere” să participe la război. Potrivit lui Popkov, specialitatea sa militară, radioelectronica, este la mare căutare: „Deși acum totul a devenit mai modern... Dar, chiar dacă am fost în închisoare timp de 10 ani, nu ar fi atât de greu să reînvăț ceva rapid”.

Arestat în 2012, acest fost polițist în vârstă de 57 de ani a fost condamnat în 2015 la închisoare pe viață pentru uciderea a 22 de femei, apoi din nou la aceeași pedeapsă în 2018 pentru încă 56 de crime comise între 1992 și 2007. În 2021 a fost condamnat pentru alte două crime, iar acum a recunoscut încă două.

Mihail Popkov a comis majoritatea crimelor sale în Angarsk, oraș din Siberia cu o populație de 230.000 de locuitori. „Maniacul din Angarsk” își invita mai întâi victimele în mașină, pentru a le viola, noaptea, folosindu-și autovehiculul de poliție în afara orelor de serviciu. Criminalul le-a ucis pe aceste femei, care aveau între 16 și 40 de ani, cu un topor sau cu un ciocan, așa cum a povestit el însuși în decembrie 2017 pentru site-ul de știri rus Meduza. Bărbatul spunea despre el că este un om care curăță orașul de prostituate. Numai două femei au supraviețuit atacurilor sale.

35 de morți, noul bilanț al atacului de la Dnipro

Numărul persoanelor ucise în atacul cu rachete rusești asupra unui bloc de locuințe din Dnipro a crescut la 35, potrivit oficialilor ucraineni. Guvernatorul regiunii, Valentin Reznicenko, a confirmat într-o actualizare transmisă luni dimineața pe Telegram că 35 de persoane, între care doi copii, au fost ucise în atac. În cursul nopții, salvatorii au scos alți câțiva morți de sub dărâmăturile blocului distrus de o rachetă rusească. 39 de persoane au fost salvate, iar 75 au fost rănite. Printre cei răniți se numără 14 copii. Soarta altor 35 de locatari din clădire este necunoscută.

Căutările sub dărâmături continuă, dar șansele de a mai găsi supraviețuitori sunt tot mai puține. “Șansele de a mai salva oameni acum sunt minime. Cred că numărul morților va fi de ordinul zecilor”, a declarat primarul orașului Dnpro, Boris Filatov.

Asumându-și responsabilitatea pentru loviturile cu rachete de pe teritoriul Ucrainei, Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că acțiunea și-a atins scopul. “Toate țintele desemnate au fost lovite. Scopul atacului a fost atins”, a afirmat ministerul rus, fără a menționa atacul asupra clădirii rezidențiale din Dnipro.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat “tăcerea lașă” a rușilor în legătură cu atacul. În schimb, liderul rus Vladimir Putin a declarat la televiziunea rusă de stat că ceea ce el numește “operațiunea militară specială” din Ucraina a căpătat un avânt pozitiv. “Dinamica este pozitivă”, a declarat el la televiziunea de stat Rossia-1. “Totul decurge conform planului Ministerului Apărării și al Statului Major General”, a spus Putin. Cu toate acestea, el a menționat că “speră” ca soldații ruși să obțină mai multe victorii. Rusia a revendicat la sfârșitul săptămânii trecute controlul asupra orașului minier Soledar din estul Ucrainei, ceea ce reprezintă o primă victorie după multe luni de blocaj în Ucraina, însă Kievul contestă acest succes al Moscovei.

O japoneză condamnată la moarte a decedat înecându-se cu mâncare

Miyuki Ueta, japoneză condamnată la moarte pentru două crime, a încetat din viață, sâmbătă seară, înecându-se cu mâncare, relatează The Japan Times. Ueta, în vârstă de 49 de ani, fostă angajată a unui bar, a murit la centru de detenție din Hiroshima. Ea s-a înecat cu mâncare aproximativ la ora locală 16.20 și și-a pierdut cunoștința. Angajații de la centrul de detenție au încercat să înlăture bucata de mâncare care îi bloca femeii căile respiratorii și au luat și alte măsuri, însă la ora 18.55, la spital, s-a declarat decesul.

Femeia era sub tratament pentru mai multe boli. Ea a ajuns la spital și marți, după ce s-a prăbușit în timp ce mânca.

Miyuki Uefa a fost condamnată la moarte pentru că a ucis doi bărbați în aprilie și în octombrie 2009. În aprilie 2009, ea l-a adormit pe Kazumi Yabe (47 de ani), șofer de camion, folosind somnifere și l-a înecat în mare. În octombrie 2009, l-a omorât pe Hideki Maruyama (57 de ani), proprietarul unui magazin, de asemenea adormindu-l și apoi înecându-l într-un râu. Ea le datora bani celor două victime.

Coșmar pentru profesori? Un program AI, capabil să facă temele elevilor

ChatGPT, un program bazat pe inteligența artificială (AI) și capabil să redacteze texte cu răspunsuri la întrebări simple, s-a răspândit foarte repede în universul educațional, determinându-i pe profesori să își pună întrebări despre oportunitatea interzicerii sau utilizării acestuia, scrie AFP.

De la jumătatea lunii decembrie, la doar câteva săptămâni după lansarea noului software de un start-up californian, OpenAI, opt universități australiene au anunțat că își vor modifica examenele și că vor considera folosirea inteligenței artificiale de către studenți drept o tentativă de fraudă. În 2023, examenele lor vor fi “supravegheate” și vor include “o folosire sporită a hârtiei și a stiloului”, a anunțat coordonatoarea grupului de opt universități australiene, Vicki Thomson, citată pe un blog al cotidianului The Australian.

Recent, după ce mai multe companii mass-media au relatat despre utilizarea tot mai frecventă a acestui program AI de către elevi din lumea întreagă, încurajați mai ales prin intermediul unor videoclipuri publicate pe TikTok, școlile publice din New York au restrâns accesul la ChatGPT pe rețelele și terminalele lor informatice.

“Acest program nu permite dezvoltarea unor competențe de gândire critică și de rezolvare a problemelor, care sunt calități esențiale pentru reușita școlară și pentru reușita de-a lungul întregii vieți”, a declarat Jenna Lyle, purtătoare de cuvânt a Departamentului pentru Educație din metropola americană.

ChatGPT este un robot conversațional care a fost “antrenat” grație unor cantități fenomenale de date publicate pe internet și care poate “să prezică” urmarea probabilă a unui text. Dar, în absența capacității de raționament, el produce un amestec uimitor de răspunsuri corecte și de erori factuale sau de logică, mai mult sau mai puțin greu de detectat.

Astfel, acestui software i se întâmplă să citeze rechinul-balenă (un pește) în rândul mamiferelor marine, să se înșele în privința mărimii țărilor din America Centrală, “să uite” anumite evenimente istorice precum Bătălia de la Amiens din 1870 sau să inventeze din nimic referințe bibliografice.

În universul educațional, anumite voce se pronunță totuși pentru integrarea acestei inovații în metodele de predare. “ChatGPT este o inovație importantă, dar nu mai importantă decât calculatoarele sau programele de editare a textelor”, care au sfârșit prin a-și găsi un loc în școală, a declarat Antonio Casilli, profesor la Institutul Politehnic din Paris și autorul cărții “En attendant les robots” (“Așteptându-i pe roboți”). Potrivit opiniei sale, “ChatGPT vă poate ajuta să creați o primă ciornă atunci când vă aflați în fața unei foi goale de hârtie, dar, după aceea, trebuie totuși să mai scrieți, să oferiți textului un stil propriu”.

Interdicție “contraproductivă”

Antonio Casilli consideră totodată că programul ChatGPT busculează parțial filosofia predării, bazată pe profesorul care le pune întrebări elevilor.

De această dată, elevul trebuie să întrebe el însuși programul AI, “iar asta este o oportunitate pentru noi să vedem cum îndeplinesc elevii sarcinile de lucru ce le sunt încredințate, să îi facem să lucreze la verificarea informațiilor (fact-checking) și să verifice dacă referințele bibliografice generate sunt corecte”, a adăugat profesorul italian.

Olivier Ertzscheid, cercetător în științele informației la Universitatea Nantes din vestul Franței, consideră că interzicerea noului program AI este în orice caz “contraproductivă”, deoarece o astfel de măsură ar consolida dorința elevilor de a îl utiliza. La fel ca după apariția enciclopediei online Wikipedia sau a motoarelor de căutare pe internet, miza pentru elevi ar fi, potrivit părerii sale, aceea de “a experimenta limitele” noului instrument informatic.

În același timp, la nivel global începe să se organizeze și un fel de ripostă pentru detectarea textelor generate printr-un software AI. Serviciul online GPTZero pregătește, de exemplu, o funcție dedicată profesioniștilor din domeniul educației, iar OpenAI lucrează deja la “un filigran statistic” aplicat odată cu generarea textului. Trișorii sunt astfel avertizați.

O împăcare între prințul Harry și familia regală britanică, „posibilă”

O întâlnire între Harry și restul familiei regale britanice ar fi luată în considerare înainte de încoronarea lui Charles III, în mai, în încercarea de a atenua tensiunile după lansarea cărții de memorii „Spare”, a informat ziarul britanic The Sunday Times. „Toate părțile vor trebui să fie flexibile, dar este posibil, se poate repara”, a spus o sursă apropiată regelui și lui Harry, citată de ziarul de duminică, care evocă posibilitatea unei întâlniri între Harry, tatăl lui, Charles, și fratele William, înainte de încoronarea din 6 mai.

Cartea lui Harry, intitulată „Spare- Rezervă”, a avut un debut extraordinar în librării. Fiul cel mic al lui Charles III nu cruță pe nimeni, mai ales pe fratele său mai mare, pe care el îl descrie drept „cel mai bun dușman”. Oficial, Palatul Buckingham păstrează tăcerea de la lansarea cărții, ceea ce nu-i este favorabil. Dar, potrivit sursei citate de Times, „trebuie să meargă mai departe și să rezolve problema până în aprilie”. „Regele trebuie să aibă drumul liber înainte de încoronare”, potrivit sursei citate.

Potrivit unei alte surse citate de ziar, Harry și Meghan trebuie invitați la încoronare pentru ca disputa de familie să nu devină o „distragere a atenției” care să umbrească ceremonia. Harry și Meghan au părăsit familia regală în 2020 și acum locuiesc în Statele Unite. Potrivit unui sondaj recent YouGov, aceștia sunt acum și mai nepopulari în comparație cu prințul Andrew, fratele lui Charles III, care a fost exclus din monarhie după un scandal sexual.

O navă din Ucraina a eșuat în Strâmtoarea Bosfor, traficul maritim a fost întrerupt

Cargobotul MKK 1, care se deplasa din Ucraina spre un port din Turcia și transporta mazăre, a eșuat luni în Strâmtoarea Bosfor din Istanbul, iar traficul a fost suspendat, relatează Reuters. Nava, înregistrată sub pavilion Palau, a eșuat luni dimineață la Acarburnu, la capătul nordic al strâmtorii, în timp ce se îndrepta spre sud. Mai multe remorchere au fost trimise pentru a oferi asistență navei.

Imaginile transmise de televiziune arată cum partea din față a navei, care transporta 13.000 de tone de mazăre, este înțepenită în apropierea coastei de pe partea asiatică a Bosforului. Nava plecase din portul Pivdenni spre portul turcesc Mersin din Mediterana.

YouTube va schimba regulile privind filmările care conțin înjurături

Ca urmare a reacției creatorilor de conținut ce s-au trezit cu monetizarea oprită, YouTube promite că va modifica, din nou, politica privind înjurăturile.

În noiembrie, YouTube anunța o serie de măsuri împotriva creatorilor de conținut care înjură. Erau vizate atunci în special clipurile în care se auzeau înjurături în primele 15 secunde. Împotriva acestora, YouTube decidea, de la caz la caz, limitarea reclamelor afișate sau demonetizarea completă, ceea ce punea autorul filmării în imposibilitatea de a mai câștiga bani de pe urma filmării în cauză.

Decizia YouTube a atras furia unui număr important de creatori, care au considerat-o nedreaptă mai ales pentru faptul că aceasta era aplicată retroactiv - erau penalizate inclusiv filmări vechi, postate înainte să intre noua regulă în vigoare. Unii din creatorii de conținut au protestat postând exact genul de filmări pe care YouTube a decis să le penalizeze, doar că înjurăturile, de această dată, erau îndreptate chiar spre șefii platformei. Ca urmare a reacțiilor negative, YouTube anunță acum că va aduce anumite ajustări privind regulile care vizează înjurăturile, însă, nu spune cum vor fi modificate acestea.

Cert este că șefii platformei video se tem că anumiți advertiseri, precum Apple sau Disney, care sunt mai sensibili la limbajul folosit, și-ar putea opri campaniile de publicitate derulate pe YouTube din cauza limbajului colorat.

Tragedia aviatică din Nepal: “Este puțin probabil să existe vreun supraviețuitor”

Speranțele găsirii unor supraviețuitori după tragedia aviatică de duminică, din Nepal, sunt din ce în ce mai mici. Căutările, întrerupte duminică după lăsarea întunericului, s-au reluat luni. “Este puțin probabil să existe vreun supraviețuitor”, a declarat Tek Prasad Rai, purtător de cuvânt al poliției

Cel puțin 68 de persoane au murit după ce un avion cu 72 de oameni la bord s-a prăbușit, duminică, lângă aeroportul Pokhara din centrul Nepalului. Era un zbor de doar 27 de minute, de la Kathmandu la Pokhara. Cauza accidentului încă nu a fost stabilită.

Nigeria: Un preot catolic a murit ars de viu, după ce bandiți i-au incendiat casa

Un preot catolic a fost ars de viu în locuința sa, duminică, în nordul Nigeriei, relatează AP. Isaac Achi a fost murit în zona Paikoro din statul Niger, după ce bărbați înarmați au încercat fără succes să pătrundă în casa sa. Agresorii au incendiat casa, a explicat Wasiiu Abiodun, purtător de cuvânt al poliției.

Alt preot care locuia în același complex a scăpat cu o plagă împușcată la umăr. “Din nefericire, bandiții au încercat să intre în casă, ceea ce era dificil, astfel că ei au dat foc locuinței, iar preotul catolic a murit ars de viu”, a spus Wasiu Abiodun.

Autoritățile nigeriene fac eforturi pentru oprirea violențelor în creștere în regiunile de nord și centru, unde grupurile armate atacă unele comunități rurale, ucigând mii de oameni și răpind oameni pentru răscumpărare. Forțele de securitate sunt adesea depășite numeric și din punct de vedere al dotării cu arme, iar suspecții sunt rareori reținuți. Atacurile vizează uneori clerici. În iulie anul trecut, părintele John Mark Chietnum a fost ucis după ce a fost răpit în statul Kaduna.

Ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, și-a anunțat demisia

Ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, i-a cerut cancelarului Olaf Scholz să fie eliberată din funcție, a anunțat aceasta într-un comunicat transmis luni. “Astăzi i-am cerut cancelarului să mă elibereze din funcția de ministru federal al apărării”, a declarat Christine Lambrecht, membră a Partidului Social-Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz.

Demisia sa intervine în condițiile în care ministrul se confrunta cu critici tot mai aspre din partea opoziției și a presei legate de capacitatea sa de a administra și a moderniza armata germană, pe fondul războiului din Ucraina. Decizia sa vine în contextul în care Germania este presată să aprobe o creștere a sprijinului militar internațional pentru Kiev, iar capacitățile de apărare ale Germaniei au fost puse sub semnul întrebării după ce mai multe tancuri de infanterie Puma au fost inoperabile în timpul unui exercițiu militar recent.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.