Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: A fost descoperită planeta care nu ar trebui să existe

Ziarul de Vrancea
1 nov 2017 542 vizualizări

O "planetă-monstru", care în teorie nu ar fi trebuit să existe, a fost descoperită pe orbita unei stele pitice cu luminozitate scăzută, spre marea uimire a astronomilor, informează Agerpres.

 

Această descoperire contrazice actualul model teoretic al formării planetelor care este acceptat pe scară largă în rândul oamenilor de știință. Potrivit teoriei, stelele mici pot forma în jurul lor planete telurice, "dar nu pot să adune suficientă materie pentru a forma planete de mărimea lui Jupiter", potrivit unui comunicat publicat de Royal Astronomical Society (RAS), marți, la Londra. Or, uriașul gazos, supranumit "planetă-monstru" din cauza volumului său, are aproximativ aceeași mărime cu Jupiter, cea mai mare planetă din Sistemul Solar, în contextul în care steaua ei are doar jumătate din talia Soarelui.

Planetele se formează din norii de praf și reziduuri care se aglomerează treptat pentru a forma corpuri cerești în jurul unei stele noi. "Planeta-monstru" a fost descoperită de Next-Generation Transit Survey (NGTS) din deșertul chilian Atacama, o rețea de 12 telescoape al cărei nume a fost dat stelei și planetei nou descoperite (NGTS-1 respectiv NGTS-1b).

Acest straniu duet cosmic a fost observat la o distanță de circa 600 de ani-lumină față de Terra în constelația Porumbelul. "Descoperirea lui NGTS-1b ne-a surprins cu adevărat... astfel de planete masive nu ar trebui să existe în jurul stelelor mici", a declarat Daniel Bayliss de la Universitatea Warwick, coautor al studiului ce a fost publicat în Science Monthly Journal editat de Royal Astronomical Society. "Raza planetei este de aproximativ 25% din aceea a stelei sale, este foarte mare în raport cu gaza sa. Ca titlu de comparație, Jupiter ne reprezintă decât aproximativ 10% din raza Soarelui nostru", a declarat Daniel Bayliss pentru AFP. Potrivit comunicatului de presă publicat de RAS, planeta orbitează foarte aproape de steaua ei, la o distanță ce reprezintă doar 3% din aceea care separă Terra de Soare și efectuează o rotație completă în jurul astrului său în două zile și jumătate. "Chiar dacă NGTS-1b este un mostru, ea a fost dificil de observat, întrucât steaua ei maternă este cu adevărat mică și puțin luminoasă", a explicat Peter Wheatley, unul dintre colegii cercetătorului Daniel Bayliss.

Papa Francisc: Când mă rog, uneori adorm

Papa Francisc a mărturisit că, uneori, adoarme în timp ce se roagă și susține că și sfinții sunt cunoscuți că mai închid ochii, scrie The Guardian.

„Când mă rog, uneori adorm”, a spus el într-un episod al unui program Catholic TV2000 difuzat marți pe YouTube. „Sfânta Tereza a făcut și ea asta”, a spus el. În vârstă de 80 de ani, Suveranul Pontif este încă plin de energie și entuziasm atunci când se întâlnește cu credincioșii, însă mimica sa devine gravă în momentul în care se roagă, deseori legănând capul și închizând ochii pentru perioade îndelungate. Papa Francisc adoarme în fiecare seară la ora 21.00 și se trezește la ora 04.00. Potrivit unei surse de la Vatican, după prânz, Suveranul Pontif doarme puțin. Papa Francisc este mai popular decât orice alt lider al lumii, potrivit unui sondaj de opinie realizat de WIN/Gallup International, în luna martie, inclusiv în România, unde Suveranul Pontif beneficiază de un capital de simpatie declarat de 65% dintre cetățeni. Este cel de-a 266-lea Suveran Pontif. Născut pe 17 decembrie 1936, în Buenos Aires, Jorge Mario Bergoglio a fost preot iezuit în perioada 1960 - 1992, episcop, între anii 1992 - 2001, și cardinal, din 2001 până în 2013.

Papa Francisc este primul latin-american care conduce Biserica Catolică și, de asemenea, primul iezuit, scrie BBC. Fostul cardinal din Buenos Aires a fost, inițial, considerat o alegere nepotrivită pentru acest rol, când a fost propus să ocupe locul lui Benedict al XVI, care s-a retras din funcție în 2013. Considerat ortodox în chestiuni legate de sex și avort, dar liberal privind dreptatea socială, investirea sa a fost bine primită deopotrivă de conservatori și de reformiștii. În 2013, Papa Francisc a fost desemnat de revista Time drept personalitatea anului. În 2016, Papa Francisc a rămas implicat în era modernă și vorbește deschis despre evenimentele din lume și problemele curente.

În cât timp ar fi eradicată omenirea în cazul unei apocalipse zombi

 într-o sută de zile, am mai rămâne în viață doar 300

Mai mulți tineri care studiază fizica au calculat cât ar rezista omenirea în cazul declanșării unei apocalipse zombi, iar rezultatele nu sunt îmbucurătoare. Conform studiului, în 100 de zile – puțin peste trei luni – mai puțin de 300 de oameni ar mai rămâne în viață, potrivit sciencealert.com. Studiul a fost făcut de studenții de la Universitatea din Leicester și face parte dintr-un program anual prin care tinerilor le sunt testate abilitățile de a aplica știința în viața reală sau în situații ipotetice. Subiectul de studiu ales din acest an, este, evident, ficțiune și nimeni nu riscă să fie șters de pe fața Pământului, în viitorul apropiat, de o boală infecțioasă zombi. Profesorii vor să apeleze, în acest fel, și la latura creativă a studenților.

Pentru a afla ce s-ar întâmpla cu omenirea în cazul unei apocalipse zombi, tinerii au presupus că un zombi ar găsi o persoană pe zi, iar șansele de infectare cu virusul zombi ar fi de 90%. Pentru a-și da seama cât de repede s-ar răspândi virusul, oamenii au fost împărțiți în trei categorii : susceptibili (S), zombie (Z) și morți (D). Viața ar începe de la S, ar trece la Z și apoi la D. Modelul a analizat apoi cât de des oamenii infectați ar intra în contact cu cei neinfectați și cât de multe șanse au să transmită boala mai departe, pentru a afla câți ar supraviețui.

Rezultatele nu au fost optimiste – după 100 de zile, ar rămâne doar 273 de oameni pe planetă, asta ar însemna un milion de zombi la un om. Astfel, în mai puțin de un an, specia umană ar fi eradicată. Într-un follow-up mai pozitiv al studiului, studenții au luat în considerare că oamenii și-ar îmbunătăți abilitățile de a lupta cu zombi și de a evita infectația și, de asemenea, ar face copii. În aceste condiții, tinerii au descoperit că ar dura în jur de 1.000 de zile (2 ani, jumătate) pentru ca oamenii să elimine complet zombii. și încă 25 de ani, ar mai dura, pentru ca oamenii să înceapă să-și revină după atac.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.