Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: 3,2,1, pac: Anul începe cu un atac Irak

Ziarul de Vrancea
2 ian 2020 3388 vizualizări

Tensiunile internaționale au urcat la un nivel critic în chiar primele ore din 2020, după asasinarea unui general iranian pe aeroportul din Bagdad n experții vorbesc despre cea mai importantă operațiune de "decapitare" condusă vreodată de SUA, de mai mare amploare decât cele în care au fost uciși Ben Laden sau liderul ISIS n Iranul promite un "război sângeros”  și anunță 35 de potențiale ținte n Trump supralicitează la 52

Iranul sugerează că se pregătește de un "război sângeros”, după ce Qasem Soleimani, liderul Forței Quds, a murit în urma unui atac cu dronă al Statelor Unite ale Americii. Iranienii au dat un semnal serios în acest sens arborând pentru prima dată în istorie steagul roșu deasupra unei moschei considerate loc sacru. Arborarea steagului roșu simbolizează începerea unui "război sângeros”. Drapelul a fost arborat la moscheea Jamkaram din orașul Qom, un loc considerat sacru și sfânt în Orientul Mijlociu încă din Evul Mediu. Generalul Gholamali Abuhamzeh a declarat că Iranul îi va pedepsi pe americani oriunde s-ar afla la îndemâna Republicii Islamice și a ridicat perspectiva atacurilor asupra navelor din Golf. "Strâmtoarea Hormuz este un punct vital pentru Occident și un număr mare de distrugătoare americane și nave de război trec pe acolo. Obiectivele americane vitale din regiune au fost identificate de Iran de acum mult timp. Aproximativ 35 de ținte americane din regiune, precum și Tel Avivul, sunt la îndemâna noastră", a spus el. De altfel, două atacuri au vizat aproape simultan sâmbătă seară Zona Verde ultrasecurizată din Bagdad și o bază aeriană irakiană în care se aflau soldați americani aflată la nord de capitală.

Răzbunare proporțională ?

Președintele american Donald Trump a scris sâmbătă seară pe Twitter că Iranul "vorbește cu foarte mare îndrăzneală despre vizarea anumitor ținte ale SUA”. El a precizat că Statele Unite au "în vizor 52 de obiective iraniene” și că unele sunt "la un nivel foarte înalt și importante pentru Iran și cultura iraniană, iar acele ținte, și Iranul însuși, vor fi lovite foarte rapid și foarte rău”. "SUA nu mai doresc amenințări!”, a spus Trump, adăugând că cele 52 de ținte reprezintă cei 52 de americani care au fost ținuți ostatici în Iran după ce au fost capturați din ambasada SUA din Teheran în 1979.

Armata iraniană a răspuns ieri, afirmând că nu crede că SUA va avea "curajul" de a ataca cele 52 de obiective. "Ei spun astfel de lucruri pentru a deturna atenția opiniei mondiale de la actul odios și nejustificat, dar mă îndoiesc să aibă curajul, a declarat generalul Abdolrahim Moussavi, comandantul-șef al armatei iraniene.

Anterior, Iranul a asigurat că Statele Unite i-au cerut să "să răzbune proporțional" după asasinatul de vineri.

"Tu vei porni războiul, dar noi îi vom pune capăt"

Reamintim că cel puțin opt persoane au fost ucise în noaptea de joi spre vineri în timpul bombardamentului asupra unui convoi pe aeroportul din Bagdad, la trei zile după atacarea ambasadei americane de către demonstranți pro-iranieni. Puternicul general iranian Qassem Soleimani, însărcinat cu afacerile irakiene în cadrul armatei ideologice iraniene, a fost ucis în același bombardament. Irakul, prins la mijloc între aliații americani și cei iranieni de ani de zile, a fost în ultimele săptămâni scena unei escaladări a violențelor ce riscă să transforme țara într-un teren de confruntare a celor două puteri ce acționează pe teritoriul său.Qassem Soleimani era foarte popular în Iran și chiar se discuta de o eventuală candidatură al lui la președinție. La 62 de ani, generalul era unul dintre oamenii-cheie ai regimului iranian. El a contribuit la consolidarea relațiilor diplomatice dintre Teheran și Orientul Mijlociu."În Iran era mai important decât președintele. Discuta cu toate facțiunile, avea linie directă cu liderul suprem și se ocupa de politica regională a Iranului", a declarat Dina Esfandiary, de la Century Foundation. Cu 18 luni înainte de moartea sa, Suleimani i-a transmis un avertisment public lui Trump."Domnule Trump, îți spun, suntem mai aproape de tine decât crezi. Tu vei porni războiul, dar noi îi vom pune capăt".Este vorba despre cea mai importantă operațiune de "decapitare" condusă vreodată de Statele Unite, de mai mare amploare decât cele în care au fost uciși Abou Bakr al-Baghdadi sau Oussama Ben Laden, șefii grupărilor Stat islamic (SI) și Al-Qaïda, a comentat Phillip Smyth, specialist american în grupările șiite armate.

Pompeo le reproșează europenilor că nu au fost "utili"

Secretarul de stat american Mike Pompeo le-a reproșat europenilor că nu au fost "la fel de utili" pe cât ar fi trebuit să fie în cazul generalului Soleimani. Într-un interviu acordat postului Fox News, Pompeo a explicat că a vorbit la telefon cu lideri din întreaga lume pentru a discuta cu ei despre acest atac care a provocat furia iranienilor.  "Am vorbit cu partenerii noștri din regiune pentru a le explica ceea ce facem, de ce o facem, și pentru a le cere sprijin. Toți au fost fantastici", a spus el. "Însă, discuțiile mele cu partenerii noștri din alte locuri nu au fost la fel de bune. Sincer, europenii nu au fost la fel de utili pe cât speram să fie", a adăugat el.    

Cu excepția notabilă a Israelului care și-a adus sprijinul americanilor, majoritatea liderilor mondiali, în special europeni, și-au exprimat îngrijorarea după acest atac, făcând apel la "reținere".

Băsescu: Scutul antirachetă de la Deveselu, mai actual ca oricând

În contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu, scutul antirachetă de la Deveselu se dovedește un element important de securitate în regiune, spune Traian Băsescu. Fostul șef al statului a afirmat, sâmbătă, la Digi 24, că scutul ar putea fi folosit dacă Iranul va ataca un aliat al Statelor Unite. "Acum îl putem lua și pe Putin la Deveselu, să vadă că sistemul de acolo e orientat în primul rând pentru a preveni lovituri ale Iranului. În momentul de față a devenit mai actual ca oricând scutul, ca o nevoie de securitate, nu doar pentru România, ci pentru toată regiunea pe care scutul o protejează. Să sperăm că în curând va fi gata și investiția din Polonia, ceea ce va genera securitate în aproape toate țările Uniunii Europene”, a declarat Traian Băsescu.

Așa arde un continent

Flăcări fără precedent au distrus până în prezent, în Australia, o suprafață de două ori cât teritoriul Belgiei n zeci de mii de oameni și-au părăsit locuințele, cel puțin 24 și-au pierdut viața

Incendiile de vegetație de o amploare și o violență fără precedent care au devastat regiuni întregi din Australia s-au soldat cu cel puțin 24 de morți, au anunțat ieri autoritățile australiene după o nouă zi marcată de condiții meteorologice catastrofale. Sute de proprietăți au fost distruse și un bărbat de 47 de ani a murit în noaptea de sâmbătă spre duminică încercând să salveze casa unui prieten în Batlow, la sud-vest de Canberra. Toate cele șase state australiene și un teritoriu au fost afectate de incendii și peste 5 milioane de hectare de teren au fost distruse de flăcări. Statele din sud-estul Australiei - New South Wales, Victoria și South Australia - au fost cele mai afectate de condițiile meteo extreme de sâmbătă, când în unele zone din Sydney s-au înregistrat temperaturi de 48 de grade Celsius, iar rafalele de vânt au atins 80 de kilometri pe oră. "Ne aflăm pe un teritoriu necunoscut", a declarat Gladys Berejiklian, premierul statului New South Wales. "Nu putem pretinde că este ceva ce am experimentat deja. Nu este cazul'', a mai spus ea, adăugând că "mai multe sate care nu au cunoscut niciodată amenințarea incendiilor de vegetație riscă să fie distruse complet". În sud-estul Australiei, regiunea cea mai populată a insulei, a fost decretată stare de urgență, iar vineri s-a dat ordin de evacuare pentru 100.000 de persoane în trei state. Având în vedere gravitatea situației, premierul australian Scott Morrison a ordonat cu o zi înainte mobilizarea a 3.000 de rezerviști, în condițiile în care flăcările au distrus până în prezent o suprafață de două ori cât teritoriul Belgiei.

Amploarea incendiilor din Australia a șocat țara și lumea întreagă.

Scott Morrison a fost criticat dur de pompieri din cauza proastei comunicări și a gestionării deficitare a crizei incendiilor. De sâmbătă, pe rețelele de socializare a devenit viral un videoclip cu declarația unui pompier, Paul Parker, în vârstă de 57 de ani, care îl insultă pe șeful guvernului. Întrebat ieri de AFP, el a explicat că este "consternat" de acțiunile guvernului, "în special de Scott Morrison". Ascultându-l pe premier spunând că mii de pompieri voluntari vor să vină pe teren pentru a se lupta cu flăcările, Parker a izbucnit furios: "Ești un idiot, amice!", a declarat el ca și cum s-ar adresa premierului. "Vino pe teren să vezi ce îndurăm. Nu ai nicio idee, tipule. Guvernul nu are nicio idee".  El a explicat că pompierii își "pun viața în joc" pentru a stinge flăcările.  Șeful serviciilor rurale de pompieri din Noul Wales de Sud, Shane Fitzsimmons, a criticat și el duminică felul în care guvernul comunică, declarându-se "dezamăgit" să afle prin intermediul presei deciziile anunțat sâmbătă de Morrison care a chemat 3.000 de rezerviști militari pentru a-i ajuta pe pompieri.

Un ton roșu uriaș, vândut pentru 1,8 milioane de dolari

Un ton roșu uriaș a fost vândut, ieri, pentru 193,2 milioane de yeni (1,8 milioane de dolari), în prima licitație a anului dintr-o piață de pește de la Tokyo. Tonul de 276 de kilograme, evaluat la 700.000 de yeni pe kilogram la piața de pește Toyosu din capitala Japoniei, a fost vândut companiei Kiyomura, care administrează principalul lanț de restaurante Sushi Zanmai.  "Mă simt chiar grozav că am făcut o ofertă câștigătoare pentru că aceasta este prima licitație din era Reiwa", a declarat jurnaliștilor Kiyoshi Kimura, președintele companiei Kiyomura, referindu-se la epoca imperială care a început în mai. "Este scump. Dar vreau ca toți clienții să încerce cel mai bun ton", a adăugat el.  Peștele a fost prins în Oma, principala insulă de nord a Japoniei, unul dintre cele mai bune teritorii din țară pentru a pescui.

Adjudecarea de duminică reprezintă al doilea cel mai mare preț pentru un ton în Japonia, din 1999 când autoritățile au început să înregistreze recorduri.  Recordul a fost stabilit anul trecut, când Kimura a plătit prețul de 333,6 milioane de yeni pentru un ton de 278 de kilograme. Japonia este cel mai mare consumator de ton roșu din lume însă pescuitul excesiv a fost criticat la nivel internațional.

Șase germani, spulberați de un șofer italian

Șase tineri germani și-au pierdut viața și alți 11 au fost răniți în noaptea de sâmbătă spre duminică în nordul Italiei când o mașină care circula cu viteză mare a intrat în grupul lor. Accidentul s-a produs în jurul ore locale 01:15 (00:15 GMT) în Alto Adige (Tirolul de Sud), regiune italiană limitrofă Austriei, precizează cotidianul Corriere della Sera. După ce își petrecuse seara într-un restaurant, grupul de tineri turiști germani se afla în apropierea autobuzului lor, când o mașină a sosite cu viteză mare, lovind în plin persoane aflate pe marginea drumului. Potrivit publicației italiene, șoferul mașinii era un tânăr de 28 de ani care locuiește în zonă și "ar fi avut un nivel de alcool foarte ridicat în sânge". Șase tineri germani au murit pe loc, în timp ce dintre cei 11 răniți trei se află în stare gravă, o femeie fiind transportată cu elicopterul în Austria, conform aceleiași surse.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.