Internațional

MOZAIC ȘTIRI SPORTIVE: Rusia a detectat izotopi radioactivi în probele examinate după accident

Ziarul de Vrancea
25 aug 2019 2695 vizualizări

Agenția de meteorologie din Rusia (Rosghidromet) a anunțat ieri că a detectat izotopi radioactivi de stronțiu, bariu și lantan în probele de aer examinate după misteriosul accident pe o platformă militară la începutul lunii august în regiunea Arhanghelsk (nord-vestul Rusiei), informează Reuters.

Accidentul din 8 august, soldat cu morți, a provocat o scurtă creștere a nivelului de radiații în orașul Severodvinsk din apropiere. Președintele rus Vladimir Putin a declarat ulterior că incidentul s-a produs în timpul testării a ceea ce el a numit noi sisteme de arme promițătoare.

Un nor de gaze radioactive inerte s-a format ca urmare a dezintegrării izotopilor și a provocat creșterea pentru scurt timp a radiațiilor la Severodvinsk, indică Rosghidromet într-un comunicat. Au fost izotopi de Stronțiu-91, de Bariu-139 și de Lantan-140, care au o perioadă de înjumătățire de 9,3 ore și 83 de minute, 12,8 zile și respectiv 40 de ore, potrivit comunicatului.

Agenția nucleară rusă Rosatom a declarat că cinci angajați au fost uciși și trei răniți într-o explozie în timpul unui test de rachetă pe o platformă maritimă care a implicat o „sursă de energie izotopică”.

A mâncat „crabi de la Fukushima”

Experți nucleari americani suspectează că incidentul a avut loc în timpul testării unei rachete de croazieră cu motor nuclear.

Agenția de monitorizare geologică din Norvegia a declarat vineri că explozia în care au murit oamenii de știință ruși a fost urmată de o a doua explozie două ore mai târziu și că aceasta a fost, probabil, sursa unui vârf de radiații. Cea de-a doua explozie provenea probabil de la o rachetă alimentată cu combustibil radioactiv, a indicat agenția Norsar, chiar dacă guvernatorul regiunii Arhanghelsk unde a avut loc explozia respinge informațiile despre o a doua deflagrație.

„La ora actuală, în eșantioane... de la Severodvinsk și Arhanghelsk nu au fost detectați radionuclizi cu caracter tehnogenic. Situația legată de radiații s-a stabilizat”, susține Rosghidromet, citată de agențiile de presă ruse. În același timp, la peste o săptămână de la explozie, Rosghidromet recunoscuse că nivelul de radiații în orașul Severodvinsk a crescut de până la 16 ori la 8 august, după un accident despre care autoritățile ruse au spus ca a implicat un test cu rachetă pe o platformă în mare.

Anterior, medici din Arhanghelsk au declarat că s-a descoperit Cesiu-137 la unul dintre colegii lor care au acordat ajutor răniților în urma exploziei de la Severodvinsk. Autoritățile de resort au explicat că acesta fusese anterior în concediu în Thailanda și a mâncat „crabi de la Fukushima”, conform portalului independent Meduza, deși acesta a negat că și-ar fi petrecut vacanța în afara Rusiei.

Totodată, cadrele medicale din Arhanghelsk au declarat pentru BBC că nu li s-a spus că răniții de pe platforma maritimă de lângă baza Nenioksa au fost expuși la radiații și și-au dat seama despre aceasta după ce i-au examinat, fără să-și fi luat dinainte măsuri de precauție.

Nu se știe foarte clar ce a testat armata rusă la 8 august pe platforma maritimă în Marea Albă. Potrivit serviciilor de informații americane ar fi vorba de racheta de croazieră cu sistem de propulsie nucleară „Burevestnik” („Albatrosul”, SSC-X-9 Skyfall, în codificarea NATO). Experți militari, citați de bisăptămânalul independent rusesc Novaia Gazeta susțin însă că a fost o rachetă balistică de mare adâncime „Skif”.

Trump vrea să distrugă uraganele cu bomba nucleară

n președintele american a catalogat informația drept « fake news »

Președintele Donald Trump a sugerat lansarea de bombe nucleare asupra uraganelor înainte ca acestea să lovească teritoriul SUA, a indicat duminică site-ul american de informații Axios. Potrivit Axios, Trump a întrebat la o reuniune privind uraganele dacă ar fi posibil, pentru a le împiedica să se formeze complet în mare, să se arunce o bombă atomică în centrul lor. Potrivit unei surse anonime citate de Axios, persoanele care au participat la reuniune au fost uimite de întrebarea adresată de președintele american. Site-ul nu precizează când ar fi avut loc această reuniune.

Ideea propusă de Donald Trump nu este nouă, fiind emisă inițial în anii „50 de un om de știință care a lucrat pentru guvernul american, sub președinția lui Dwight Eisenhower. De atunci, ideea a reapărut în mod constant, deși există un consens științific că o astfel de metodă nu ar da rezultat.

Potrivit Axios, Trump a întrebat deja prima dată, în 2017, dacă administrația sa ar trebui să bombardeze uraganele pentru a le împiedica să lovească pământul. În această conversație, președintele nu a menționat posibila utilizare a bombelor nucleare, a precizat site-ul citat. Casa Albă nu a dorit să comenteze informațiile difuzate de Axios. „Obiectivul opririi uraganelor nu este rău”, a declarat un oficial al Administrației sub rezerva anonimatului. Ieri, președintele Trump a catalogat drept « fake news » informațiile prezentate Axios.

Statele Unite sunt lovite în mod constant de uragane. În 2017, Uraganul Harvey a fost cel mai puternic care a lovit în 12 ani teritoriul SUA. De atunci, coasta de est a Statelor Unite a fost lovită de o serie de furtuni catastrofale care au ucis mii de oameni și au provocat pagube de sute de miliarde de dolari.

George Ciamba: Dosarul Brexit îi va afecta în special românii din Marea Britanie

Ministrul delegat pentru afaceri europene George Ciamba a declarat, ieri, că dosarul Brexit îi va afecta în mod special pe românii din Marea Britanie. El a adăugat că acțiunea diplomatică privind drepturile românilor trebuie continuată și după Brexit. ”Subiectul Brexit începe să fie în prima linie și să nu uităm că nu este un subiect abstract, este un subiect care ne afectează pe toți și va afecta în mod special pe cetățenii români din Marea Britanie și acțiunea noastră diplomatică din timpul președinției trebuie continuată cu accentul de a păstra ce am obținut atunci, de a păstra această conservare drepturilor cetățenilor români care a fost obținută pe durata președinției. Dosarul Brexit este unul dintre dosarele cele mai importante din punct de vedere al României. Va fi important să vedem cu vom evolua negocierile în perioadele următoare, dar trebuie să ne asigurăm că prin acțiunea noastră, nu numai la nivelul comisiei, nu numai la nivelul consiliului, dar și la nivelul țărilor membre, drepturile cetățenilor români vor fi respectate”, a declarat George Ciamba, ministrul delegat pentru afaceri europene, în cadrul RADR. Ciamba a spus că primul mandat la președinția Consiliului UE a fost cel mai important proiect.

”Anul 2019 este anul în care reperele vziunii și acțiunii noastre diplomatice și în egală perspectivele au fost significativ marcate de provocările și rezultate rpimului mandat la președinția Consiliului Uniunii Europene. Președinția a fost un nou exercițiu intens. Primul mandat a fost cel mai important proiect. Cred că obiectul reuniunii noastre este ce a însemnat pentru noi primul mandat, cum capitalizăm experiența cumulată în primele luni ale anului 2019, dar și din perioada de pregătire. (...) Cheia succesului pentru desfășurea activității este de a transforma riscurile în oportunități. (...) Ce se va întâmpla pe scena europeană? Aceasta va continua să fie dominată de schimbările instituționale. Așteptăm viitoarea Comisie Europeană. Agenda europeană va continua să fie marcată de subiecte foarte importante pentru România, și aș dori cu acest prilej să cer ca sprijinul pe care l-am avut de la ambasade să continue”, a mai adăugat George Ciamba. El a vorbit și despre aderarea româniei la spațiul Schengen. ”Plusul de încredere dobândit în urma unei președinții de succes a Consiliului Uniunii Europene poate să accentueze o legitimitate a unor obiective importante, reamintesc aderarea la Schengen, la găzduirea unei agenții europene și al rolului pe care îl joacă România în noul peisaj instituțional european.

La finalul mandatului de președinție, am convingerea că România și-a întărit profilul la nivel european, a devenit o voce mai puternică și mai relevantă”, a conchis Ciamba.

Bilanțul accidentului aviatic din Mallorca a ajuns la șapte morți

Cel puțin șapte persoane, printre care doi copii, au murit duminică după ce un elicopter și un avion de mici dimensiuni s-au ciocnit în insula spaniolă Mallorca, au anunțat autoritățile locale, citate de Reuters. La bordul elicopterului se aflau cinci persoane, printre care cei doi copii, iar la bordul avionului de mici dimensiuni se aflau două persoane. Cauza accidentului nu este momentan cunoscută.

„Solidaritatea și dragostea mea merg către familiile victimelor care și-au pierdut viața în acest accident tragic”, a declarat prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez prin intermediul unei postări pe Twitter.

Guvernul regional din Insulele Baleare, care includ insula Mallorca, a anunțat pe Twitter că accidentul s-a produs la ora locală 13:35 (14:35, ora României, n.r.).

Liderii G7 vor acorda un ajutor de 20 de milioane de dolari pentru a combate incendiile din Pădurea Amazoniană

Liderii grupului celor șapte țări sunt aproape de a încheia un acord privind asigurarea unui ajutor în valoare de 20 de milioane de dolari pentru a opri incendiile din Pădurea Amazoniană, a anunțat președinția franceză. Ajutorul presupune în principal trimiterea de bombardiere cu apă Canadair. Pe lângă această flotă aeriană, G7 a fost de acord pe o componentă pe termen mediu de reîmpădurire, care va fi prezentată în Adunarea generală a ONU, de la finele lunii septembrie, și pentru care va fi necesară obținerea unui acord cu Brazilia și să lucreze cu ONG-urile și populațiile locale, a precizat Palatul Elisee. De asemenea, anterior, și premierul britanic Boris Johnson a promis, ieri, în marja summitului G7 din Biarritz, un ajutor de 10 milioane de lire pentru a ajuta la reîmpădurirea Amazonului, distrusă de mai multe incendii.

Un film de Corneliu Porumboiu, propunerea României la Oscar

„La Gomera”, regizat de Corneliu Porumboiu, este propunerea României pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun lungmetraj internațional” a premiilor Oscar 2020.

Pelicula, cu Vlad Ivanov în rol principal, care a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes, unde a fost selectată în competiție, a primit majoritatea voturilor în ședința Comitetului de selecție anuală a filmului românesc pentru participarea la secțiunea „cel mai bun lungmetraj internațional” a premiilor Oscar acordate de Academia Americane de Film. Filmele eligibile au fost cele care, potrivit regulamentului premiilor Oscar, au avut sau vor avea premiera între 1 octombrie 2018 și 30 septembrie 2019 și ai căror producători și-au exprimat dorința de a participa la această preselecție. În acest an, comitetul a avut de ales dintre cinci lungmetraje înscrise și declarate eligibile.

Academia Americană de Film a decis, în aprilie 2019, să schimbe denumirea categoriei „cel mai bun film într-o limbă străină” în „cel mai bun lungmetraj internațional” (Best International Feature Film), deoarece „reprezintă mai bine această categorie și promovează o viziune pozitivă și cuprinzătoare a creației și artei cinematografice ca experiență universală”.

„La Gomera” va avea premiera în cinematografele românești pe 13 septembrie 2019.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.