Internațional

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Ministrul Sănătății: Populația mai trebuie să aibă răbdare 7-10 zile

Ziarul de Vrancea
19 apr 2020 1714 vizualizări

Este puțin probabil să apară un vaccin împotriva coronavirusului în următoarele 10 luni, mai spune Tătaru

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat, duminică dimineața, că populația „trebuie să mai aibă răbdare între șapte și 10 zile”. Ministrul Sănătății a spus, la Antena 3, că le mulțumește românilor care au înțeles mesajul și au stat în casă în Noaptea de Înviere. „Îi rog să mai aibă răbdare șapte, 10 zile. Suntem aproape de un vârf și sperăm ca apoi să avem una, două săptămâni de stabilitate, după care să începem să scădem ca număr de cazuri noi”, a spus Nelu Tătaru. În aceeași intervenție, sursa citată a spus că apariția unui vaccin într-un interval de 10 luni nu este posibilă. „Izolarea la domiciliu a permis consumarea acestei boli, ca să nu mai avem transmitere comunitară. Nerespectarea măsurii face ca numărul de cazuri să crească. Putem avea 12.000-15.000 de cazuri în vârful pandemiei, poate chiar și mai mult, dacă nu se respectă măsurile. Dar sper ca trendul să rămână acesta, lent ", a conchis Nelu Tătaru.

Rafila: Măcar la nivel local să se ridice o parte din măsuri

Epidemia de coronavirus din România încă nu și-a atins vârful. Autoritățile estimează că acesta se va înregistra în următoarea săptămână.  Profesorul Alexandru Rafila spune, însă, că este momentul în care trebuie gândită o strategie coerentă de reluare a activității. "Există mai multe criterii care trebuie luate în considerare pentru această decizie. Există un set de criterii epidemiologice care se referă la scăderea susținută a numărului de cazuri noi, care trebuie să se petreacă într-o perioadă de minim 7-10 zile și bineînțeles că există și criterii de natură economică, care trebuie să fie considerate importante pentru că, până la urmă, economia e cea care susține sistemul de sănătate. Se poate lua o decizie care nu trebuie să fie neapărat extinsă la nivel național, dar măcar la nivel local pentru județele care întrunesc criterii de admisibilitate, să se poată ridica o parte măsuri. Asta depinde de guvern, cum gândește să facă acest lucru, dar ar fi bine ca din timp să facem o strategie, mai ales că există un document de poziție al Comisiei Europene în acest sens. Măsurile trebuie armonizate cu cele din alte state. Noi trebuie să avem o strategie discutată, evaluată, cunoscută de toată lumea. Unele dintre problemele cu care încă ne confruntăm este lipsa de uniformitate a deciziilor de la nivel central sau local, ori lucrul ăsta trebuie articulat să avem un rezultat optim", a declarat Alexandru Rafila.

Încă 190 de cazuri de îmbolnăvire, 2.017 persoane au fost vindecate

Coronavirusul a provocat moartea a 460 de persoane în România, iar în ultimele 24 de ore au fost înregistrate încă 190 de cazuri de îmbolnăvire, bilanțul total ajungând la 8.936. De asemenea, 2.017 persoane au fost vindecate. ”Până astăzi, 20 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 8.936 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 2.017 au fost declarate vindecate și externate. Totodată, până acum, 451 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman și Gorj, au decedat. De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 190 de noi cazuri de îmbolnăvire”, anunță autoritățile.

La ATI, în acest moment, sunt internați 261 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 14.530 de persoane. Alte 42.846 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 98.491 de teste. Prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite, până în prezent, 448 de dosare penale, pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.Polițiștii și jandarmii au depistat, în ultimele de 24 de ore, 4.787  persoane care nu au respectat măsura privind restricționarea circulației. Acestor persoane le-au fost aplicate sancțiuni contravenționale, în valoare de 11.834.677 de lei. În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, 734 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 422 în Italia, 196 în Spania, 26 în Franța, 14 în Germania, 58 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 2 în SUA, 3 în Austria, 2 în Belgia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 61 de cetățeni români aflați în  străinătate, 14 în Italia, 15 în Franța, 19 în Marea Britanie, 7 în Spania, 3 în Germania, unul în Belgia, unul în Suedia și unul în Elveția, au decedat. Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 11 au fost declarați vindecați: 7 în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Vela anunță o acțiune “special” pregătită

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a mulțumit celor care i-au transmis urări de Paște, dar și celor care au respectat indicațiile autorităților, de a sta acasă de Paște. Ministrul a mai anunțat și că marți va face cunoscută o acțiune pe care o pregătește pentru a fi în permanent dialog cu oamenii. ”Mesajele și urările dumneavoastră au venit ca cel mai frumos moment al acestui Paște atât de diferit. Am simțit că au fost urări menite să mă încurajeze, să ofere forță și energie pentru acțiunile viitoare.Vă mulțumesc pentru fiecare urare, pentru timpul dumneavoastră, pentru faptul că îmi semnalați anumite aspecte aici, dar mai ales pentru că rămâneți mereu deschiși dialogului”, și-a început Marcel Vela mesajul pe Facebook. Marcel Vela spune că nu a rămas îndiferent la eforturile românilor de a sta în case, la Paște și spune că are un sentiment de împlinire. ”De asemenea nu pot rămâne indiferent în fața eforturilor dumneavoastră. Rugămințile noastre au fost aplicate într-un mod exemplar cum poate nu s-au așteptat cei care își doreau să speculeze negativ acest moment. Dovada dumneavoastră de respect și patriotism pentru toată munca noastră din spatele acestor zile a fost cu adevărat impresionantă și vă spun din suflet mulțumesc! Nimic nu poate avea rezultat fără unitate, împreună am fost și suntem o mare echipă care luptă pentru același scop, iar dumneavoastră ați înteles acest mesaj întru totul. Aceste zile îmi oferă sentimentul de împlinire a misiunii față de cetățeni și față de România”, a mai scris Vela. În final, ministrul de Interne a anunțat o acțiune pe care o pregătește special pentru a rămâne în dialog permanent cu cei care îi trimit mesaje. ”Pentru că îmi doresc să fiu mai aproape de mesajele primite aici și pentru că vreau ca multe întrebări să nu rămână fără răspuns, mâine voi anunța o acțiune pe care o pregătesc special pentru a rămâne într-un dialog permanent”, a mai scris Vela.

Trafic redus cu peste 90% față de anul trecut în perioada Sărbătorilor Pascale

Traficul de persoane și turisme prin punctele de frontieră a fost cu peste 90% mai mic decât anul trecut în perioada Sărbătorilor Pascale, dar traficul de marfă se menține constant, anunță Poliția de Frontieră. ”În prezent, prin punctele de frontieră se constată o scădere semnificativă a tranzitului de persoane și turisme, de peste 90% față perioada similară a anului trecut, dar în același timp se menține relativ constant tranzitul mijloacelor de transport marfă”, conform Poliției de Frontieră, care precizează că în ultimele 48 de ore (18-19.04.2020) peste 4.700 polițiști de frontieră au fost la datorie, zilnic, desfășurând atât misiuni de supraveghere și control la frontieră, cât și ca forțe de sprijin alături de personal de la Poliție și Jandarmerie. În această perioadă, prin punctele de frontieră au efectuat formalitățile de control aproximativ 24.500 persoane, cetățeni români și străini și peste 16.700 mijloace de transport. Pe sensul de intrare au fost aproximativ 13.600 persoane cu 9.500 mijloace de transport, iar pe cel de ieșire 10.900 persoane cu 7.200 mijloace de transport. Cea mai tranzitată frontieră este în continuare frontiera comună cu Ungaria pe unde, în același interval de timp, au intrat în țară aproximativ 9.600 de persoane cu peste 6.500 mijloace de transport, din care 5.600 automarfare.

Mircea Cărtărescu, în izolare: Îmi lipsesc ieșirile cu prietenii. Citesc iar cu aviditate

Scriitorul Mircea Cărtărescu declară că, în această perioadă, în care se află în izolare împreună cu familia, îi lipsesc călătoriile și ieșirile cu prietenii și declară că a revenit la ceva ce i-a lipsit în ultimii ani - citește literatură. Într-un interviu acordat ziare.com, el declară: „Nu mă simt chiar foarte izolat. Sunt în aceeași casă cu doi oameni pe care-i iubesc și cu două pisici pe care de asemenea le iubesc (mă rog, mutatis mutandis și cu multe treceri cu vederea). Nu prea am trăit vreodată mult mai social”. „Îmi lipsesc ieșirile, seara, cu prietenii - am câțiva prieteni foarte buni de care mi-e dor de nu mai pot. Îmi lipsesc drumurile, eu călătoresc mult și-aș vrea să umblu și mai mult. Trebuia să fiu acum la Buenos Aires”, mai spune Cărtărescu. El mai afirmă că „în izolarea de-acum recunosc viața mea obișnuită”. „Fac și cursuri la distanță, prin Zoom, și asta e ceva nou, cu avantaje și dezavantaje. Am și ceva în plus, care mi-a lipsit mult în ultimii ani: citesc literatură. Citesc iar cu aviditate, pot iar să mă bucur fizic, epidermic, senzual de cărți. Pentru asta doar, și merită să stai la izolare o vreme”. Mircea Cărtărescu mai povestește că ascultă John Lennon și urmărește serialul „Friends”, iar în urmă cu câteva zile, la editura Humanitas, i-a apărut un nou volum, „Creionul de tâmplărie”.

Legat de cum va fi lumea de după pandemie, el spune: „Sper că nu vom avea parte de ticăloasa lume a extremiștilor de dreapta, nici de puerila lume a extremiștilor de stânga. și cine spune că puerilismul e mai benign ca ticăloșia nu știe ce spune”.

Cum va fi vremea în regiunea Moldovei în următoarele două săptămâni

Administrația Națională de Meteorologie a publicat, luni, prognoza pentru următoarele două săptămâni. Vremea va fi caracterizată de o ușoară răcire, urmată de o încălzire, în unele regiuni urmând a fi mai cald decât este normal în această perioadă. Probabilitatea de apariție a ploilor crește, în toate zonele, după 26 – 27 aprilie.

În Moldova, până în data de 22 aprilie, media valorilor termice diurne va fi de 12...13 grade, caracterizând o vreme rece pentru această dată, apoi va exista o creștere ușoară spre o medie de 22 de grade. Din data de 27 aprilie temperatura aerului va scădea ușor și până în 29 aprilie, media regională a maximelor se va situa în jurul a 19 grade. Apoi, până la sfârșitul intervalului, variațiile termice vor fi nesemnificative. Minimele termice vor marca o scădere până în data de 22 aprilie, de la o medie regională de 4...5 grade, la o medie în jurul a 1 grad. Apoi, vor exista variații ușoare până în data de 24 aprilie și media acestora va fi de 2...3 grade. Ulterior acestei date, tendința va fi de creștere a temperaturii aerului, spre medii ale minimelor de 7...8 grade. Estimările prognostice indică o probabilitate ridicată de ploaie după data de 26 aprilie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.