Internațional

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Medic: E posibil ca într-o lună numărul îmbolnăvirilor să ajungă aproape de zero

Ziarul de Vrancea
2 iun 2020 1255 vizualizări

 Adrian Marinescu crede că vom putea merge în concedii fără risc în această vară n un număr mare de cazuri raportate ieri pare să-l contrazică

​Numărul noilor îmbolnăviri cauzate de coronavirus ar putea ajunge “aproape de zero” într-o lună în România, afirmă, într-un interviu acordat site-ului HotNews.ro, Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București, unde au fost tratați cei mai mulți pacienți infectați cu virusul. Adrian Marinescu crede că lucrurile “vor merge bine” de acum încolo, mai ales după ce am trecut cu bine și peste primele două săptămâni de relaxare. Ba chiar că vom putea merge în concedii fără risc în această vară. Chiar dacă, spune el, are motive să creadă că numărul real al celor infectați este mai mare decât al celor diagnosticați.

Tătaru: Principalul fel de transmitere este cel aerogen, încă se menține

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că purtarea măștilor în spații închise va fi obligatorie până în momentul în care vom avea o transmitere comunitară aproape inexistentă și nu vom mai avea focare în unități spitalicești și centre de îngrijire. “Principalul fel de transmitere este cel aerogen. Încă se menține. Cât timp suntem apropiați, în spații închise ne gândim să rămână aceste măști”, a spus Tătaru. Ministrul a explicat că orizonul de timp depinde de evoluția pandemiei. “Orizonul de timp ni-l va da evoluția: numărul de cazuri noi, numărul de cazuri în Terapie Intensivă, numărul de cazuri care se adresează la Unitățile de Primire Urgențe. În măsura în care aceste cazuri vor scădea și vom vedea că vor rămâne doar cazuri noi într-o comunitate care poate fi izolată sau în anumite focare – spitale sau cămine de bătrâni – atunci putem să ne gândim și la eliminarea acestor măști”, a mai declarat ministrul. De asemenea, întrebat când nu vor mai sta în spital bolnavii asimptomatici, Tătaru a explicat: “Nu poți să crești riscul. Am dat măsurile de relaxare, este deja o perioadă în care sunt niște riscuri. Dând voie în locuri libere unor persoane pe care le știm infectate crește acest risc”. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a mai spus ieri că ia în calcul ca persoanele infectate cu noul coronavirus care vor fi asimptomatice să stea acasă, în măsura în care transmiterea comunitară va fi “joasă”. “În măsura în care vom avea transmitere comunitară joasă, gândim și asimptomaticii acasă, sub supravegherea medicilor de familie”, a spus ministrul. El a amintit că cetățenii care se întorc în țară vor sta în autoizolare 14 zile.

Cel mai mare număr de cazuri din 16 mai încoace

Numărul cazurilor de coronavirus din România a ajuns, ieri, la 19.907, după raportarea a 238 de infecții noi. Bilanțul deceselor a urcat, aseară, la 1.299. Este cel mai mare număr de cazuri noi raporate într-o zi din 16 mai încoace. La terapie intensivă, erau internați 153 de pacienți. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.363 de persoane. Alte 96.693 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 472.850 de teste.

Un nou caz de sclavie în Maramureș

 victimele erau răpite din gări

Polițiștii și procurorii DIICOT au reușit să instrumenteze activitatea unei grupări din Maramureș, formate din membrii aceleiași familii, suspectate de trafic de persoane. Cinci bărbați sunt acuzați că, timp de un an, au sechestrat mai multe persoane pe care le obligau să muncească pentru ei până la epuizare. Victmele erau uneori răpite din gări și ținute în condiții improprii, în încăperi încuiate cu lacăt. Pentru a fi determinate să muncească, victimele erau suspuse abuzului fizic și psihic, li s-au confiscat actele și telefoanele mobile, nefiindu-le permisă interacțiunea cu alte persoane. Procurorii au precizat că, în perioada mai 2019 – mai 2020, mai multe persoane aparținând aceleiași familii au constituit un grup infracțional organizat, care a exploatat persoane vulnerabile (cu handicap psihic, ori fără adăpost care nu se pot întreține singure și nu au resurse de subzistență), prin folosirea acestora la prestarea unor munci fizice în gospodăria lor, utilizând în acest scop constrângerea fizică și morală.  “Astfel, membrii grupării infracționale au dezvoltat o practică din a se deplasa periodic pe raza Gării CFR din municipiul Baia Mare, județul Maramureș, unde, profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se află diverse persoane din categoria celor menționate anterior, le răpesc efectiv ori le determină în baza unor promisiuni mincinoase (falsul pretext că vor fi plătite adecvat pentru a presta munci agricole ori de îngrijire a animalelor din gospodăriile membrilor grupului infracțional) să accepte să se deplaseze cu ei la adresele acestora de domiciliu. Ulterior, după ce victimele ajung la domiciliile membrilor grupării, aceștia exercită asupra lor violențe fizice și verbale pentru a-i determina să accepte din teamă exploatarea prin forma obligării acestora să muncească până la epuizare în gospodăriile lor, fără a fi plătiți, fără a fi hrăniți corespunzător și lipsindu-i de posibilitatea de a părăsi locațiile respective (reținându-li-se ilegal actele de identitate, telefoanele mobile – pentru a-i împiedica să mai ia legătura cu persoane din exterior ori cu autoritățile – și sechestrându-i în diverse anexe gospodărești ale căror uși de acces sunt încuiate de către membrii grupării cu lacăte)”, a transmis DIICOT. Poliția Română a precizat că în cauză sunt cercetați cinci bărbați, cu vârste cuprinse între 25 și 56 de ani. Cu ocazia percheziției domiciliare, într-una dintre încăperile unei gospodării a fost găsită sechestrată o persoană de sex masculin. “Acesta era încuiat sub lacăt într-o încăpere din gospodăria inculpatului încă din data de 01.06.2020, fiind răpit și adus prin metodele menționate de către membrii grupării infracționale, care începuseră astfel să-și refacă stocul de sclavi”, a mai transmis DIICOT.

De ce pacienților care mor de coronavirus li se expun și celelalte boli?

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) din România reclamă încălcarea drepturilor pacienților, făcând referire la faptul că în continuare sunt internate doar urgențele, că tații nu-și pot vedea copiii nou-născuți sau că mulți pacienți cronici nu au dreptul de a se prezenta la spitalele unde se tratau, acestea fiind unități COVID. COPAC reclamă inclusiv faptul că pacienților care mor de coronavirus li se expun și celelalte boli. Organizația a întocmit o listă de încălcări ale drepturilor pacienților:

- În continuare sunt internate doar urgențele. Pacienții sunt amânați până după 15 iunie.

- Aparținătorii pacienților nu le este permis accesul în unitățile medicale nici în cazurile speciale care se justifica (persoane care nu se pot deplasa, nașteri, etc.). Tăticii nu își pot vedea copiii nici chiar dacă își fac testul COVID, iar unele mame își așteaptă disperate micuții abia după ce iese rezultatul la test.

- Pacienții sunt puși pe drumuri pentru a-și lua tratamentul chiar dacă sunt cazuri care nu pot face acest lucru și nu pot fi luate de familie.

- Pacienții cu boli infecțioase (tuberculoză, HIV, hepatite) nu au acces în spitalele unde se tratau acestea fiind spitale COVID sau suport.

- Încălcarea confidențialității diagnosticului pacientilor morți de covid, prin menționarea unor diagnostice precum HIV, schizofrenie, chiar și după moarte.

Organizația transmite că, dacă în luna martie când nu se știa exact care va fi amploarea pandemiei, aceste măsuri erau justificate, în prezent trebuie să înceteze. “Autoritățile trebuie să înțeleagă în acest moment că au de gestionat un sistem de sănătate cu mulți pacienți și nu doar cu cei COVID. Ca de obicei, ne situăm într-o situație extremă: interzicem orice drept și nu ne gândim niciun moment la binele pacienților. Se pare că ne-am pierdut și bunul simț și orice urmă de umanitate în anumite cazuri, iar nouă ca reprezentanți ai pacienților acest lucru ni se pare de neacceptat. Nu mai acceptăm aceste încălcări de drepturi ale pacienților și vă solicităm urgent să luați măsuri care să corecteze aceste lucruri, care în luna iunie 2020 nu mai au nicio justificare”, a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România. Totodată, COPAC roagă Avocatul Poporului să se sesizeze în acest caz de încălcare flagrantă a drepturilor pacienților.

Grupare specializată în acte de terorism, destructurată

Polițiștii și procurorii au acționat în județele Prahova, Dâmbovița, Buzău, Neamț, Constanța și în municipiul București, pentru destructurarea unei grupări infracționale specializate în acte de terorism. Suspecții au făcut amenințări false cu bombă la Aeroportul Henri Coandă și au reclamat fapte nereale la mai multe secții de poliție din București. “În cauză s-a reținut faptul că inculpații fac parte dintr-un grup de tineri care și-au făcut o preocupare din apelarea, prin intermediul unei aplicații informatice, folosind tehnologia VoIP prin care disimulează identitatea apelantului, a dispeceratelor unor aeroporturi și unități de poliție pentru a amenința cu detonarea unor dispozitive explozibile și pentru a reclama săvârșirea unor fapte nereale, dar și pentru apelarea unor persone fizice și juridice pentru a face diverse farse. Astfel, inculpații au apelat în mai multe rânduri dispeceratul Aeroportului International Henri Coandă București-Otopeni pentru a amenința cu detonarea unor dispozitive explozibile. Totodată au inițiat mai multe apeluri telefonice către secții de poliție din Capitală pentru a reclama săvârșirea unor fapte nereale, dar și către mai multe societăți comerciale pentru a efectua comenzi comerciale false pe numele unor persoane cu care aceștia intraseră în diverse conflicte”, a transmis DIICOT. Sursele citate au precizat că, în urma perchezițiilor, au fost identificate 10 telefoane mobile, 12 cartele telefonice, 3 unități de calcul, 7 unități de memorie și alte obiecte și înscrisuri. Suportul tehnic și informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informații.

USR nu va vota Strategia Națională de Apărare în forma actuală

Uniunea Salvați România nu va vota Strategia Națională de Apărare în forma actuală, anunță președintele USR, Dan Barna, care menționează că lupta anticorupție trebuie să rămână o prioritate a statului român. “În mod inexplicabil, în Strategia Națională de Apărare a Țării, elaborată de CSAT și trimisă Parlamentului spre aprobare, corupția devine un fenomen secundar. E ca și cum odată cu dispariția lui Liviu Dragnea din prim-plan, toate problemele s-au rezolvat. Nu s-au rezolvat. Simplul fapt că acum la putere e PNL nu schimbă cu nimic datele problemei. România încă n-a reparat dezastrul legislativ din justiție lăsat în urmă de regimul Dragnea. Profiturile uriașe obținute din infracțiuni încă n-au fost recuperate”, scrie liderul USR pe Facebook.

Potrivit lui Barna, cazurile de mare corupție anchetate de instituțiile abilitate “sunt tot mai puține”, deși apar zilnic informații despre achiziții “dubioase”. “USR nu va vota Strategia Națională de Apărare în forma actuală. Lupta anticorupție trebuie să rămână o prioritate a statului român”, a adăugat liderul USR. Președintele Klaus Iohannis anunța pe 27 mai că proiectul Strategiei Naționale de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024 are la bază “conceptul unei Românii normale”, al unei țări care, “prin instituții democratice puternice, își protejează și își apără toți cetățenii”.

Minor de 13 ani cercetat pentru uciderea unui câine cu lopata

Un minor de 13 ani este cercetat pentru că ar fi fost ucis un câine cu lopata, imaginile fiind postate pe o rețea de socializare, informează un comunicat de presă transmis, ieri, de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Mureș. Potrivit sursei citate, poliția a fost sesizată prin apel 112 de către o femeie despre imaginile apărute în online, iar polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 13 Zau de Câmpie s-au sesizat și au demarat o anchetă. “Din cercetările efectuate până în prezent, a reieșit faptul că, la data de 1 iunie, un minor, de 13 ani, din comuna Papiu Ilarian, ar fi exercitat fapte de violență asupra unui câine, urmare a cărora acesta a decedat, iar ulterior ar fi fost îngropat. Totodată, aspectele respective ar fi fost înregistrate de către o altă persoană și postate ulterior pe o pagină de socializare”, a transmis IPJ Mureș. În cauză s-a întocmit un dosar penal, în cadrul căruia se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de uciderea animalelor cu intenție, fără drept, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Luduș, în vederea stabilirii cu exactitate a situației de fapt, identificării tuturor persoanelor implicate și luării măsurilor legale ce se impun.

Alegerile locale, organizate pe 27 septembrie?

Președintele PMP, Eugen Tomac, a declarat ieri că este convins că alegerile locale vor fi organizate pe 27 septembrie, adăugând că a avut o discuție cu premierul Ludovic Orban pe tema scrutinului și a insistat pentru această dată, transmite Agerpres. „Eu sunt convins că vom avea alegeri pe 27 septembrie. Am avut astăzi o discuție cu premierul Orban și am insistat, pentru că cred că nu putem prelungi la nesfârșit mandatele aleșilor locali. 27 septembrie este o dată potrivită, în primul rând pentru că ne încadrăm după ieșirea din starea de alertă într-un calendar destul de rezonabil pentru a putea pregăti alegerile, pentru că ele nu se fac de pe o săptămână pe alta. E nevoie de un calendar foarte precis, prevăzut în lege. Întâi se înființează birourile electorale. Campania aceasta legată de semnături trebuie regândită, pentru că numărul este foarte mare și ar trebui să reducem numărul de semnături. În mod clar trebuie să gândim și o alternativă și noi am venit cu o propunere de a elimina semnăturile și de a exista o altă formulă prin care să propunem garanții și cei care obțin scorul de minim 3% să-și recupereze aceste garanții”, a spus Tomac la dezbaterea online „Organizarea alegerilor în timpul pandemiei. Scenariile partidelor politice”, organizată de Expert Forum.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.