Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE:Studiu: Măsurile de izolare impuse au salvat peste 3 milioane de vieți în Europa de Vest

Ziarul de Vrancea
8 iun 2020 1341 vizualizări

Măsurile de izolare impuse în criza sanitară provocată de noul coronavirus au salvat mai mult de 3 milioane de vieți în Europa, potrivit unui studiu realizat pe 11 țări de o echipă de cercetători de la Imperial College London.

Oamenii de știință spun că măsurile stricte, majoritatea impuse în luna martie, au avut „un efect substanțial” și au ajutat la reducerea ratei de multiplicare a infecției sub 1 până la începutul lunii mai.

Rata de multiplicare reprezintă numărul mediu de oameni pe care o persoană infectată îi contaminează. O valoare de peste 1 poate duce la o creștere exponențială.

Echipa de cercetători a estimat că, până la începutul lunii mai, între 12 și 15 milioane de oameni din 11 țări - Austria, Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Norvegia, Spania, Suedia și Elveția - au fost infectați cu noul coronavirus.

Prin compararea numărului deceselor înregistrate cu cel estimat de ei, dacă măsuri de izolare nu ar fi fost introduse, a rezultat că aproximativ 3,1 milioane de morți au fost evitate.

„Măsurarea eficienței acestor intervenții este importantă, având în vedere impactul economic și social, și poate indica care sunt acțiunile necesare pentru a menține controlul”, au spus cercetătorii, citează Reuters.

Un alt studiu, realizat de cercetători americani, publicat împreună cu cel al ICL în revista Nature, a estimat că măsurile de izolare implementate în China, Coreea de Sud, Italia, Iran, Franța și SUA au prevenit sau întârziat în jur de 530 de milioane de cazuri de Covid-19.

Concentrându-se pe analiza în șase țări, cercetătorii americani au comparat rata de creștere a infecțiilor înainte și după implementarea a peste 1.700 de politici locale, regionale și naționale, menite să încetinească ori să oprească răspândirtea Covid-19.

Ei au descoperit că, fără vreo politică de acest fel, ratele de infectare cu SARS-CoV-2 ar fi crescut cu 68% pe zi în Iran și în medie cu 38% pe zi în celelalte cinci țări.

La nivel mondial, de la depistarea coronavirusului SARS-CoV-2 în Wuhan (China) la finalul anului trecut, au fost înregistrate peste 7,1 milioane de contaminări și mai mult de 406.000 de decese, potrivit datelor Johns Hopkins University.

Grecia înregistrează o creștere a contaminărilor cu noul coronavirus

Ministerul grec al Sănătății anunță o creștere importantă a bilanțului contaminărilor cu noul coronavirus începând de joi - 97 de cazuri, dintre care 52 de cazuri în ultima zi, cel mai mare bilanț zilnic înregistrat de la 23 aprilie. Între cele 97 de contaminări se află 13 sunt turiști din străinătate, precizează ministerul.

Grecia a anunțat că urmează să deschidă frontierele - începând de la 15 iunie -, fără să impună teste de covid-19 la intrarea în țară sau carantină, și o reluare a zborurilor către Atena și Salonic.

Atena urmează să primească turiști, de la jumătatea lunii din 29 de țări, inclusiv din România.

Celelalte țări sunt Albania, Austria, Bulgaria, Cehia, Coreea de Sud, Croația, Cipru, Danemarca, Estonia, Elveția, Finlanda, Germania, Israel, Japonia, Liban, Lituania, Malta, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Noua Zeelandă, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

Bilanțul contaminărilor cu noul coronavirus de la începutul epidemiei a crescut la 3,049 de cazuri și la 182 de morți din cauza covid-19.

În total 690 de contaminări (22.6%) din numărul total au legătură cu cășătorii în străinătate, iar 1,735 (56.9%) au fost depistate în legătură cu alte cazuri.

Zece bolnavi se află la terapie intensivă, unde 80% din cazuri prezintă probleme de sănătate subiacente și sunt în vârstă de peste 70 de ani.

“Oricine crede că a scăpat de coronavirus greșește”, avertizează adjunctul ministrului Protecției Civile și Managementului crizelor Nikos Hardalias, care îndeamnă populația să respecte măsurile impuse cu privire la igienă și distanțarea socială.

“Virusul este în declin, dar nu înseamnă că a dispărut”, subliniază el.

57% dintre locuitorii orașului Bergamo testați prezintă anticorpi împotriva noului coronavirus

Teste seriologice efectuate la Bergamo, unul dintre cele mai afectate orașe din nordul Italiei de epidemia covid-19, au relevat prezența unor anticorpi împotriva anticoronavirusului în sânge la peste jumătate din eșantionul locuitorilor testați, au anunțat autoritățile locale, relatează Reuters.

Aproximativ 57% dintre cei 9.965 de locuitori testați prezentau anticorpi, care arată că s-au aflat în contact cu noul coronavirus SARS-Cov-2, au precizat luni autoritățile.

Bergamo are un pic peste 120.000 de locuitori, iar autoritățile sanitare din oraș apreciază că acest eșantion este suficient de larg cât să reprezinte un indicator fiabil al numărului de locuitori ai orașului aflați în contact cu virusul.

Orașul este unul dintre cele mai afectate de epidemie, care a apărut în Italia la sfârșitul lui februarie.

Un studiu al Institutului Național italian de Statistică (Istat) arăta, la începutul lui mai, că bilanțul morților înregistrat în martie la Bergamo a fost cu 568% mai mare decât media perioadei 2015-2019.

Noul coronavirus s-ar fi răspândit în China în august 2019, arată un studiu realizat de Harvard Medical School

Noul coronaviruss-ar fi putut răspândi în China încă din august 2019, potrivit Harvard Medical School, care a analizat traficul în spitale prin imagini satelitare și date de pe motoare de căutare, relatează Reuters.

Acest studiu are la bază imagini satelitare de înaltă rezoluție din parcările spitalelor din Wuhan - unde a apărut boala la sfârșitul lui 2018 - și căutări efectuate pe motoare de căutare a unor simptome ca “tuse” și “diaree”.

“Creștera traficului la spital și a căutărilor de date despre simptome la Wuhan a început înainte de presupusul început al pandemiei de SAES-Cov-2 în decembrie 2019”, se arată în studiu.

“În pofida faptului că nu suntem în măsură să confirmăm dacă creșterea acestor volume are o legătură directă cu noul coronavirus, rezultatele noastre susțin alte lucrări recente care arată că el a apărut înainte de detectarea lui în piața de fructe de mare din Huanan”, se aratăîn studiu.

“Aceste rezultate coroborează de asemenea ipoteza potrivit căreia virusul a apărut în mod natural în sudul Chinei și circula deja în momentul în care s-a declarat epidemia la Wuhan”, precizează cercetătorii.

Ei au constatat o creștere a traficului în parcarea spitalelorîn august 2019.

“În august, am constatat o ceștere unică a căutărilor cu privire la simptome de diaree, care nu a fost observată în timpul gripelor sezoniere anterioare, sau în date de căutare cu privire la tuse”, precizează cercetătorii.

Trump vrea să-și reia mitingurile de campanie în două săptămâni

Președintele american Donald Trump vrea să-și reia - în două săptămâni - mitingurile de campanie întrerupte din cauza epidemiei covid-19, relatează AFP.

Principiul acestei reluări a mitingurilor este stabilit, însă locul și condițiile - mai ales sanitare - ale organizării acestor adunări nu au fost stabilite deocamdată, a declarat luni pentru AFP echipa sa de campanie, confirmând o dezvăluire a site-ului Politico.

Potrivit revistei, Trump și echipa sunt convinși că imensele manifestații împotriva rasismului care au avut loc în ultimele zile în Statele Unite vor face mai puțin auzite criticile adversărilor săi cu privire la o reluare a mitingurilor, pe care unii o consideră prematură.

Donald Trump nu a ascuns niciodată faptul că abia așteaptă să revină pe estradele de campanie. El subliniază de mai multe zile că economia Statelor Unite va reporni și mai puternică.

El aprecia vineri, comentând o scădere-surpriză a nivelului șomajului în mai, că Statele Unite au “depășit cu mult” pandemia covid-19, care continuă să se soldeze în țară cu aproximativ 1.000 de morți pe zi.

“Americanii sunt pregătiți să repornească la acțiune, iar președintele Trump de asemenea”, a anunțat directorul său de campanie Brad Parscale, citat de Politico.

“Marea reîntoarcere a Americii este o realitate, iar mitingurile vor fi fantastice”, a adăugat el.

“Veți vedea din nou mulțimi și un entuziasm la care Sleepy Joe nu poate decât să viseze”, a declarat Parscale, referindu-se ironic la Joe Biden, adversarul democrat al lui Donald Trump în alegerile prezidențiale de la 3 noiembrie.

Iranul urmează să-l execute pe Mahmoud Mousavi Majd, care a ajutat CIA să-l asasineze pe Soleimani

Iranul se pregătește să-l execute pe un iranian care a furnizat informații Statelor Unite și Israelului cu privire la deplasările generalului iranian Qassem Soleimani, asasinat de Washington la începutul lui ianuarie la Bagdad, a anunțat marți o sursă oficială de la Teheran, relatează AFP.

Mahmoud Mousavi Majd a fost găsit vinovat de faptul că a spionat forțele iraniene, “mai ales Forța Qods” și că a furnizat Agenției Centrale americane de Informații (CIA) informații despre “deplasările și locurile unde se aflau (comandantul acsteia), generalul martir Qassem Soleimani”, a anunțat într-o conferință de presă televizată un purtător de cuvânt al Autorității Judiciare iraniene Gholamhossein Esmaili.

“Mahmoud Mousavi Majd, unul dintre spionii CIA și Mossad a fost condamnat la moarte. El le-a dat inamicilor noștri informații despre martirul Soleimani”, a declarat Esmaili.

Condamnarea la moarte a lui Majd, acuzat de faptul că a primit sume importante de bani în contul colaborării sale cu două serivcii de informații ale unor țări inamice Iranului, a fost confirmată de către Curtea Supremă și “va fi aplicată în curând!”, a anunțat Esmaili, fără să facă alte precizări.

Arhitectul strategiei militare a Iranului în mediul geografic din apropierea țării și mai ales în Irak și Siria, Soleimani, comandantul Forței Qods, o unitate de elită însărcinată cu operațiunile externe ale Gardienilor Revoluției, armata ideologică a regimului, a fost asasinat la 3 ianuarie într-un atac cu un avion american fără pilot (dronă) în apropierea aeroporului din Bagdad, în Irak.

Asasinarea lui Soleimani a alimentat temeri cu privire la izbuncirea unui război direct între americani și iranieni și a reaprins tesniuni deja puternice între Statele Unite și republica islamică.

Iranul a efectuat după asasinat atacuri cu rachete de croazieră, ca represalii. Într-unul dintre ele a fost doborât un avion de tip Boeing aparținând unei companii ucrainene, cu 176 de persoane la bord.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.