Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE:Statele europene nu sunt pregătite pentru al doilea val de infecții

Ziarul de Vrancea
15 oct 2020 1539 vizualizări

Covid-19 a devenit cea de-a cincea cauză de deces în Europa n totuși, deși pe continent se înregistrează de trei ori mai multe cazuri zilnice în comparație cu vârful lui aprilie, sunt de cinci ori mai puține decese

Comisia Europeană a atenționat ieri că statele membre ale Uniunii Europene sunt nepregătite pentru un nou val de infecții cu COVID-19 și a recomandat măsuri comune pentru scoaterea pe piață a noilor vaccinuri atunci când ele devin disponibile. “În timp ce evoluția pandemiei revine la nivelurile din luna martie, starea pregătirii noastre nu” (revine), a declarat vicepreședintele CE pentru promovarea modului de viață european, Margaritis Schinas. El le-a solicitat statelor membre să adopte o strategie comună pentru noua fază a pandemiei și să evite “cacofonia” diverselor măsuri naționale care a caracterizat primele luni ale crizei pe continentul european. Europa înregistrează zilnic aproximativ 100.000 de noi cazuri de COVID-19, indicator aproape dublu decât valoarea din SUA, unde se consemnează peste 51.000 de noi cazuri în fiecare zi. Testarea unor vaccinuri anti-COVID avansează, primele doze putând fi disponibile, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, către finalul acestui an. În acest context, Bruxellesul le cere țărilor membre să pregătească planuri de vaccinare. Politica de sănătate este domeniu de competență națională în UE, iar Comisia Europeană poate face doar recomandări pentru adoptarea unor măsuri comune. Spitalele și centrele de vaccinare ar trebui să aibă personal suficient, pregătit și dotat cu echipamentele necesare, a atenționat executivul comunitar. Vaccinurile ar trebui să fie disponibile în primul rând celor mai vulnerabile categorii, printre care personalului din domeniul asistenței medicale, lucrătorilor din centrele de asistență pe termen lung, persoanelor cu vârste peste 60 de ani, persoanelor cu boli cronice, lucrătorilor din sectoare esențiale și oamenilor din categorii socio-economice dezavantajate. Potrivit unei estimări făcute de Comisia Europeană în luna iulie, numărul persoanelor aparținând “categoriilor prioritare” ar putea depăși 200 de milioane, dintr-o populație totală a UE de 450 de milioane de locuitori.

Aproape 250.000 de decese

Evoluția pandemiei de COVID-19 este “foarte preocupantă”, chiar dacă situația nu este similară cu cea din perioada martie-aprilie, a avertizat jieri și biroul regional european al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). “Numărul de cazuri zilnice crește, spitalizările, de asemenea. COVID-19 este de acum cea de-a cincea cauză de deces, iar pragul de 1.000 de decese zilnice a fost atins”, a afirmat directorul biroului regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge, cu prilejul unei conferințe de presă online. “Dacă înregistrăm de două până la de trei ori mai multe cazuri zilnice în comparație cu vârful lui aprilie, observăm totuși de cinci ori mai puține decese”, a mai subliniat acesta. Această diferență se explică, potrivit OMS, printr-o strategie de depistare mai completă decât în primăvară și un număr mai ridicat de cazuri la tineri și la persoane mai puțin vulnerabile. Citând estimări epidemiologice, OMS avertizează în același timp că niveluri de mortalitate “de patru până la cinci ori mai mari decât cele din aprilie” s-ar putea produce “până în ianuarie”, dacă sunt aplicate “strategii prelungite de relaxare” a restricțiilor. Ceea ce justifică importanța noilor măsuri care au fost luate recent de numeroase țări din Europa pentru a încetini transmiterea virusului. “Sunt răspunsuri adecvate și necesare în contextul informațiilor pe care le deținem: transmiterea și sursele de contaminare se produc în locuințe și locurile publice interioare și la persoanele care nu respectă corespunzător măsurile de autoprotecție”, a mai precizat Kluge. Nu se pune încă problema de a generaliza din nou izolarea la domiciliu, potrivit OMS. “Situația nu ar fi sustenabilă. Nu putem avea pe termen nedeterminat o izolare ca cea din martie, care a fost o încetare a activității. Presiunea și pagubele colaterale asupra oamenilor ar fi prea ridicate”, a spus acesta. În special, “trebuie luate toate măsurile pentru a menține școlile deschise”, a susținut responsabilul agenției ONU. Zona europeană a OMS, care cuprinde 53 de țări inclusiv Rusia, a raportat peste 7,25 de milioane de cazuri oficiale și aproape 250.000 de decese provocate de virus, potrivit statisticilor realizate de Organizație.

Bangladesh: Cinci bărbați, condamnați la moarte pentru violarea unei adolescente

Un tribunal special din Bangladesh a condamnat ieri la moarte cinci bărbați găsiți vinovați că au violat în grup o adolescentă de 15 ani în 2012, o sentință pronunțată într-un climat de furie crescândă împotriva violențelor sexuale față de femei. Tribunalul special fusese constituit în districtul nordic Tangail pentru judecarea violențelor sexuale împotriva femeilor și a copiilor. Condamnările de joi sunt primele dictate de când violul a devenit, la începutul săptămânii, pasibil de pedeapsa capitală, printr-un decret al premierului Sheikh Hasina în urma unor ample manifestații împotriva violențelor sexuale. Violul colectiv era deja pasibil de sentința capitală, însă cel comis de un singur făptaș se pedepsea cu închisoare pe viață. Cel mai recent val de furie națională a fost declanșat de o filmare în care un grup de bărbați au dezbrăcat și agresat o femeie. În primele nouă luni ale anului, au fost raportate cel puțin 208 violuri colective, conform asociației locale Ain o Salish Kendra. Activiștii pun înmulțirea agresiunilor pe seama unei culturi a impunității și a protecției de care beneficiază, din motive politice, unii suspecți. Potrivit estimărilor, numai în 3% din cazurile de viol autorii ajung să fie condamnați de justiție. Din 2013, în Bangladesh au fost executate 23 de persoane, alți 1.718 de condamnați așteptându-și rândul pe „culoarul morții”, potrivit unui grup militant local. Decizia ca violul să poată fi pedepsit cu pedepsa capitală a fost criticată de apărători ai drepturilor omului, care o consideră ineficace. Și Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a afirmat, într-un comunicat, că pedeapsa capitală împotriva violatorilor nu constituie o soluție, neavând efectul de descurajare așteptat.

OMS: Tinerii sănătoși, vaccinați după 2022?

Tinerii sănătoși ar putea să nu fie vaccinați pentru noul coronavirus înainte de 2022, în condițiile în care autoritățile din domeniul sănătății se concentrează mai întâi pe imunizarea persoanelor vârstnice și vulnerabile, au declarat oficiali ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Dr. Soumya Swaminathan, cercetătorul șef al OMS, a spus că lucrătorii din sectorul medical, cei din sectoarele esențiale și vârstnicii vor primi primii vaccinul, dar că detaliile referitoare la priorități sunt încă stabilite de OMS și grupurile sale consultative. Și, desigur, un vaccin pentru noul coronavirus trebuie mai întâi să fie declarat sigur și eficace de către OMS, Uniunea Europeană sau Statele Unite. “Oamenii tind să creadă că pe 1 ianuarie sau pe 1 aprilie vor lua vaccinul, iar apoi lucrurile vor reveni la normal. Nu va funcționa așa”, a spus Swaminathan. Ea a adăugat că lumea va avea, sperăm, cel puțin un vaccin sigur și eficace până în 2021, dar acesta va fi disponibil în “cantități limitate”. Grupul consultativ strategic de experți în imunizare al OMS, sau SAGE, a publicat recent orientări pentru țări cu privire la modul de stabilire a prioritizării diferitelor grupuri de oameni. Mai mult de 10 vaccinuri împotriva coronavirusului, din întreaga lume, se află în studii clinice de fază finală, a spus Swaminathan, adăugând că, pe măsură ce diferite vaccinuri pot primi aprobarea pentru a fi distribuite, SAGE va publica îndrumări cu privire la populațiile pentru care este cel mai potrivit vaccinul și cum să fie distribuit. “Majoritatea oamenilor sunt de acord că va începe cu lucrătorii din domeniul sănătății și lucrătorii din prima linie, dar chiar și atunci trebuie definit care dintre aceștia prezintă cel mai mare risc și apoi vârstnicii și așa mai departe”, a spus Swaminathan.

Coronavirus: Irlanda interzice vizitele la domiciliu

Cetățenii irlandezi nu vor mai avea dreptul să se viziteze unii pe ceilalți, iar regiunile de la frontiera cu Irlanda de Nord vor fi supuse unor noi restricții severe pentru a lupta împotriva răspândiri pandemiei de coronavirus, a anunțat premierul Micheal Martin. Adresându-se jurnaliștilor la Dublin, Micheal Martin a anunțat interdicția în vigoare de joi la miezul nopții de a merge în vizite la domiciliu, în interior ca și în exterior, pe întreg teritoriul irlandez, unde 1.835 de persoane au murit din cauza COVID-19 de la începutul pandemiei. “Traversăm vremuri foarte dificile, iar lucrurile efectiv se pot înrăutăți înainte de a se ameliora”, a avertizat el.Pe de altă parte, magazinele neesențiale, precum și centrele de distracții, piscinele și sălile de sport vor fi închise în comitatele de frontieră Donegal, Monaghan și Cavan, unde trăiesc circa 300.000 de persoane. Populația, cu excepția “muncitorilor esențiali”, trebuie “să lucreze de acasă”, a adăugat prim-ministrul. Mai devreme, Irlanda de Nord anunțase pentru o lună măsurile cele mai restrictive din Regatul Unit. Barurile și restaurantele vor trebui să închidă cu începere de vineri, vacanțele școlare vor fi extinse la două săptămâni, magazinele nu vor mai putea vinde alcool după orele 20.00, iar adunările cu mai mult de 15 persoane, cu excepția evenimentelor sportive autorizate, vor fi interzise.

Statele Unite aprobă un tratament cu anticorpi împotriva Ebola

Statele Unite au aprobat miercuri un tratament cu anticorpi de sinteză împotriva Ebola, dezvoltat de compania de biotehnologie Regeneron și care a demonstrat reducerea semnificativă a ratei de deces a pacienților. Tratamentul folosește aceeași tehnologie utilizată pentru a dezvolta un tratament experimental împotriva COVID, care i-a fost administrat președintelui american Donald Trump după ce a fost testat pozitiv cu noul coronavirus. Numit Inmazeb, tratamentul se administrează intravenos și conține un cocktail de anticorpi monoclonali. Acești anticorpi fabricați în laborator, atunci când sunt injectați în corpul unui pacient, se agață de virus pentru a-l neutraliza, așa cum ar trebui să facă sistemul imunitar. Studiile clinice au fost realizate pe 382 de persoane, dintre care jumătate au fost tratați cu Inmazeb, iar cealaltă jumătate au primit un alt medicament. Dintre cei tratați cu Inmazeb, 33,8% au murit după 28 de zile, comparativ cu 51% dintre cei 153 de pacienți din celălalt grup. Studiul a fost realizat în Republica Democrată Congo în 2018, iar rezultatele au fost publicate în New England Journal of Medicine în 2019. Cele mai frecvente efecte secundare au fost febra, frisoanele și un ritm cardiac și respirație accelerate - însă acestea sunt și simptome ale infecției cu virusul Ebola.FDA a precizat că pacienții care primesc Inmazeb ar trebui să evite vaccinarea împotriva Ebola în același timp, deoarece tratamentul poate reduce eficacitatea vaccinului.

Facebook și Twitter acuzate de blocarea unui articol controversat despre Biden

Donald Trump se alătură criticilor la adresa Facebook și Twitter, care au limitat împărtășirea online a unui articol controversat al tabloidului conservator The New York Post (NYP) despre Joe Biden, cu doar trei săptămâni înaintea alegerilor prezidențiale. “(Este) atât de îngrozitor ca Twitter și Facebook să retragă articolul despre e-mailurile care sunt o probă irefutabilă împotriva lui Joe adormitul și a fiului său Hunter din New York Post”, a scris miercuri pe Twitter locatarul Casei Albe, apreciind că “nu e nimic mai rău decât un lider politic corupt”.Tabloidul conservator a publicat e-mailuri care ar fi fost luate în mod ilegal de pe un computer pe care se află mesaje, fotografii și înregistrări video personale ale fiului candidatului democrat la Casa Albă, Hunter Biden. Aceste mesaje relansează acuzații formulate împotriva lui Joe Biden de către tabăra lui Donald Trump, potrivit cărora el ar fi ajutat grupul ucrainean în domeniul gazelor naturale Burisma să scape de anchete de corupție. Hunter Biden a făcut parte din 2014 în 2019 din Consiliul de Administrație al societății ucrainene, iar Joe Biden neagă că a discutat cu fiul său despre activitățile acestuia în străinătate pe când era vicepreședinte. Însă unul dintre conducătorii Facebook, Andy Stone, a pus la îndoială veridicitatea acestor mesaje și a anunțat că informațiile cotidianului urmau să fie verificate. În așteptarea rezultatului acestor verificări, vizibilitatea lor pe platformă va fi redusă, a anunțat el. Twitter a confirmat pentru AFP că a blocat difuzarea informațiilor tabloidului, deoarece conținutul lor a fost piratat.

UE sancționează apropiați ai lui Putin în dosarul otrăvirii lui Navalnîi

Uniunea Europeană (UE) a sancționat ieri mai mulți membri ai administrației prezidențiale ruse, apropiați președintelui Vladimir Putin, considerați vinovați de otrăvirea în Rusia a opozantului rus Aleksei Navalnîi, și o entitate implicată în producția agentului neurotoxic folosit.Pe lista publicată joi în Jurnalul Oficial al UE se află numele lui Andrei Iarin - șeful Direcției Afacerilor Interne din cadrul administrației prezidențiale, adjunctul său Seghei Kirienko, adjunctul ministrului Apărării Pavel Popov, alți trei oficiali ruși și “State Scientific Research Institute for Organic Chemistry and Technology”.  Regatul Unit a anunțat, pe de altă parte, că i-a impus sancțiuni directorului Serviciului federal rus de securitate (FSB) Aleksandr Bortnikov.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.