Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE:Phenianul difuzează din nou fotografii enigmatice cu Kim Jong Un

Ziarul de Vrancea
2 dec 2019 2628 vizualizări

Presa nord-coreeană a difuzat din nou, ieri, fotografii enigmatice în care Kim Jong Un apare călare pe un cal alb, în zăpadă, pe un munte sacru din peninsulă, o regie eminamente simbolică în opinia unor experți, care se întrec în speculalții pe tema semnificației acestor imagini.

Unii specialiști în regimul izolat afirmă că vizitele dictatorului nord-coreean pe Muntele Paektu - leagănul legendar al poporului coreean - prevestesc un anunț politic major. El a fost forografiat în octombrie pe un cal alb, pe acest vulcan adormit, la frontiera cu China. Difuzarea acestor imagini are loc în contextul în care negocierile în dosarul nuclear cu Statele Unite se află în impas. Phenianul a dat Washingtonului ultimatum până la sfârșitul anului să-i facă concesii. Kim Jong Un a fost fotografiat în fruntea unui grup de cavaleri, într-o pădure înzăpezită, în aproiere de Muntele Paktu.În grup poate fi recunoscută soția sa, Ri Sol Ju, potrivit fotografiilor difuzate de agenția oficială nord-coreeană de presă KCNA.

“Urmă sacră” în zăpadă

Simbolica acestui munte rezidă în faptul că el ar fi locul nașterii legendare a regelui Tangun, nepotul Cerului și fondatorul primului regat coreean. Însă, propaganda nord-coreeană situează nașterea tatălui lui Kim Jong Un, Kim Jong Il, fiul și succesorul fondatorului regimului Kim Il Sung, într-o tabără secretă a gherilei pe care o conducea tatăl său împotriva ocupantului japonez. Această teză este amplu contestată de către istorici, care consideră că Kim Jong Il s-a născut în satul siberian Viațkoie, la 16 februarie 1941, cu un an mai devreme de data avansată de Phenian.Cu toate acestea, Kim Jong Un a vizitat mai multe locuri istorice, potrivit KCNA, care adaugă că el a lăsat “o urmă sacră în locurile bătăliei revoluționare”, în “zăpada virgină, (înaltă) până la genunchi”.Agenția a difuzat totodată noi imagini în care dictatorul, care poartă un palton maro cu un guler de blană, apare pe Muntele Paktu, unde a fost în octombrie. Unii experți văd în aceste imagini, într-un loc emblematic, foarte încărcat istoric, drept o modalitate de reafirmare a leadershipului și legitimității lui Kim. El îl vizitează o dată, de două ori pe an, iar aceste vizite anunță, uneori, un viraj politic. El l-a vizitat în noiembrie 2013, înaintea epurării care a antrenat căderea puternicului său unchi Jang Song Thaek. El a urcat muntele în decembrie 2017, cu puțin înainte de începerea destinderii în peninsulă care a condus la summitul său istoric cu președintele american Donald Trump din iunie 2018 în Singapore.

Marți, presa oficială a anunțat inaugurarea unui proiect al unui nou oraș, Samjiyon, un șantier pe care Phenianul îl prezintă ca pe o ilustrare a rezistenței nord-coreene față de sancțiunile internaționale. Iar aceste vizite ale lui Kim intervin în timp ce ultimatumul nord-coreean în dosarul nuclear este pe punctul să expire.

“Simbol al rezistenței”

Kim Jong Un urmează să-și susțină la 1 ianuarie foarte așteptatul discurs de Anul Nou. Negocierile în dosarul nuclear se află într-un punct mort, în urma fiascoului celui de-al doilea summit Trump/Kim, în februarie, la Hanoi. În urmă cu câteva zile, KCNA publica declarații ale ministrului nord-coreean de Externe Ri Thae Song, potrivit cărora “cadoul de Crăciun pe care-l vor primi Statele Unite va depinde în întregime de decizia Statelor Unite”. iercuri, agenția a anunțat că Comitetul Central al Partidului Muncitorilor din Coreea (unic) se reunește la sfârșitul lunii, “pentru a discuta despre subiecte cruciale legate de necesitățile dezvoltării Revoluției coreene și schimbările intervenite în Coreea și în străinătate”. În anumite imagini, Kim poartă un impermeabil de piele neagră, asemănător celui pe care l-a purtat recent, la inaugurarea sanțierului din Samjiyon.Un transfug din Nord, cercetătorul Ahn Chan-il spune că alegerea vestimentară a lui Kim ar putea să reflecte înăsprirea poziției sale diplomatice. “Pielea simbolizează rezistența la orice probă a Nordului”, a declarat el pentru AFP.Trimitearea la rezistența bunicului său în fața japonezilor este un mesaj adresat nord-coreenilor, cărora le spune că “descendentul său Kim Jong Un este capabil să facă același lucru, de această dată împotriva Statelor Unite”, continuă el. “Un scenariu posibil este ca Phenianul să se alinieze complet în spatele Beijingului”, apreciază el.

Summitul NATO: Liderii statelor membre reafirmă clauza apărării colective

n în premieră, declarația comună face referire la China, drept “o provocare”

Liderii statelor membre ale NATO, reuniți la Londra, au adoptat ieri la finalul summitului de marcare a 70 de ani de la crearea organizației o declarație comună în care exprimă “solidaritatea, unitatea și coeziunea” țărilor lor și recunosc, pentru prima dată, creșterea puterii Chinei drept o “provocare”.Liderii țărilor aliate reafirmă “consolidarea legăturii transatlantice” între Europa și America de Nord și clauza apărării colective din Tratatul Nord-Atlantic potrivit căreia un atac împotriva unui stat membru al NATO este considerat un atac împotriva tuturor țărilor membre ale Alianței.“NATO garantează securitatea teritoriului nostru și a celor 1 miliard de cetățeni ai noștri, libertatea noastră și valorile noastre comune, printre care democrația, libertatea individuală, drepturile omului și statul de drept. Solidaritatea, unitatea și coeziunea sunt principii de bază ale Alianței noastre. Reafirmăm soliditatea punții transatlantice între Europa și America de Nord, aderarea noastră la principiile și obiectivele Cartei Națiunilor Unite și angajamentul nostru solemn, așa cum este consacrat în articolul 5 al Tratatului de la Washington, că un atac împotriva unui aliat va fi considerat un atac împotriva noastră a tuturor”, se arată în textul declarației semnate de liderii celor 29 de state aliate, postat pe website-ul Alianței Nord-Atlantice.

“Macedonia de Nord va fi în curând cel mai nou aliat al nostru”

Textul declarației arată că “acțiunile agresive” ale Rusiei constituie o amenințare pentru securitatea euro-atlantică și că terorismul în toate formele sale rămâne o amenințare persistentă pentru toate statele membre NATO și dă noi asigurări că NATO este o alianță exclusiv defensivă, care “nu reprezintă o amenințare pentru nicio țară”. Documentul menționează că desfășurarea de noi rachete cu rază medie de acțiune de către Rusia ridică riscuri semnificative pentru securitatea euro-atlantică și că “aliații sunt ferm angajați față de implementarea deplină a Tratatului privind neproliferarea armelor nucleare în toate aspectele sale, inclusiv dezarmarea nucleară, neproliferarea și utilizarea pașnică a energiei nucleare”.Liderii țărilor aliate afirmă angajamentul față de politica ușilor deschise a NATO, care consolidează Alianța și care a adus securitate milioanelor de europeni. “Macedonia de Nord este astăzi cu noi, aici, și va fi în curând cel mai nou aliat al nostru. Suntem angajați față de succesul tuturor operațiunilor și misiunilor noastre”, se arată în textul declarației.De asemenea, documentul cuprinde invitația adresată secretarului general al NATO de a începe un proces de reflecție cu privire la viitorul Alianței Nord-Atlantice. “În vremuri pline de provocări, suntem mai puternici ca Alianță, iar popoarele noastre sunt mai în siguranță. Legătura și angajamentul nostru reciproc ne-au garantat libertățile, valorile și securitatea pentru 70 de ani. Acționăm astăzi pentru a ne asigura că NATO garantează acele libertăți, valori și securitate pentru generațiile viitoare”, se încheie declarația adoptată de liderii participanți la Summitul de la Londra.

Uciderea misterioasă a unui georgian la Berlin

 Germania a expulzat doi ruși

Rusia a respins categoric ieri implicarea statului rus în misterioasa ucidere a unui cetățean georgian la Berlin pe fondul amplificării speculațiilor, în timp ce Germania a expulzat doi ruși care lucrează la ambasada Rusiei la Berlin. “Ce legătură are aceasta cu autoritățile ruse? Sunt presupuneri fără absolut nicio bază”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov în comentarii difuzate de agenția de presă rusă Interfax. “Acest subiect este cumva exaltat de media germane, dar nu înseamnă că acesta este cazul”, a mai spus Peskov. Website-ul german de știri Spiegel Online a anunțat la începutul acestei săptămâni că anchetatorii suspectează implicarea statului rus în uciderea bărbatului de 40 de ani, un etnic cecen cu cetățenie georgiană. Victima a fost împușcată mortal în spate pe 23 august într-un mic parc din cartierul central berlinez Moabit. Ucigașul s-a apropiat pe o bicicletă și a țintit spatele și capul victimei. Un suspect, implicat de asemenea în uciderea unui om de afaceri rus în 2013, a fost reținut. Bărbatul georgian ar fi luptat împotriva Rusiei de partea cecenilor musulmani la începutul anilor 2000, potrivit Centrului georgian de monitorizare și educație în drepturile omului. Germania a expulzat doi ruși care lucrează la ambasada Rusiei la Berlin după ce procurorii federali au preluat cazul cetățeanului georgian în care ei suspectează implicarea rusă sau cecenă. Ministerul de Externe german a declarat că răspunde în acest fel după ce autoritățile ruse nu au cooperat în investigațiile privind crima.

A fost identificat un mecanism genetic asociat dependenței de alcool

Un factor genetic ce poate influența dependența oamenilor de alcool a fost identificat de o echipă internațională de oameni de știință, conform unui studiu publicat recent în jurnalul Molecular Psychiatry, citat miercuri de agenția Xinhua. Un grup de cercetători chinezi de la Universitatea din Fudan a studiat împreună cu oameni de știință din Suedia nivelul de metilare pe probe de țesut cerebral uman. Unele modificări ale expresiei genice pot conduce la un consum necorespunzător de alcool și la dependență. În urma analizelor ADN ale eșantioanelor, cercetătorii au identificat o regiune metilată diferit, numită DMR-DLGAP2, asociată cu dependența de alcool. Pacienții dependenți de alcool prezentau niveluri reduse de metilare în DLGAP2. Rezultatele sugerează că DLGAP2 poate fi o interfață pentru factori genetici și epigenetici ce controlează consumul de alcool și dependența. Tulburarea asociată consumului de alcool (Alcohol Use Disorder - AUD) este o boală cronică recurentă, cu simptome primare constând în consum compulsiv de băuturi alcoolice și dependență, se arată în studiu. Cercetările ulterioare își propun dezvăluirea mecanismului dependenței de alcool și ar putea ajuta la îmbunătățirea diagnosticării și a tratamentului administrat, a notat unul dintre semnatarii studiului, Liu Yun, de la Universitatea din Fudan.Gena DLGAP2, prezentă îndeosebi la nivelul sistemului nervos este, de asemenea, legată de autism și boala Alzheimer, notează Xinhua.

Peste 200 de arestări într-o operațiune mondială împotriva spălării banilor

Polițiile din aproximativ 30 de țări au arestat 228 de persoane și au identificat mii de “cărăuși financiari”, în cadrul unei vaste operațiuni împotriva spălării banilor, a anunțat ieri Agenția europeană de poliție Europol. Operațiunea, care s-a desfășurat din septembrie în noiembrie, a condus la deschiderea a peste 1.000 de anchete penale, dintre care “multe sunt în continuare în curs”, a precizat Europl într-un comunicat. “Peste 650 de bănci, 17 asociații bancare și alte instituții financiare au contribuit la declararea a 7.520 de tranzacții frauduloase ale unor cărăuși financiari, evitând astfel o pierdere totală de 12,9 milioane de euro”, a anunțat Europol. Operațiunea a permis identificarea a 3.833 de “cărăuși financiari” și a 386 de recrutori, dintre care au fost arestați 228. Acești “cărăuși financiari” iau adesea parte la activități de spălare a banilor fără să știe, primind și transferând bani obținuți ilegal, a precizat Europol. Recrutorii, deosebit de activi pe rețele de socializare, reușesc să-și convingă victimele “să deschidă conturi bancare sub pretextul trimiterii sau primirii de fonduri”, potrivit Europol. Operațiunea s-a desfășurat în 31 de țări, inclusiv în Germania, Belgia, Spania, Elveția, Regatul Unit, Statele Unite și Australia.

Atac cu grenadă împotriva poliției în Irlanda de Nord

O mașină de poliție care patrula la Belfast a fost ținta unui atac cu grenadă, în noaptea de marți spre miercuri, “o tentativă de ucidere” care nu s-a soldat cu vreun rănit, a anunțat ieri poliția din Irlanda de Nord. “Ofițeri se aflau în zona Falls Road, într-o misiune de patrulare de rutină, în momentul în care, la puțin timp după ora locală 2.00 (4.00, ora României), un (automobil marca) Land Rover aparținând poliției a fost lovit cu un obiect”, a anunțat poliția într-un comunicat. “O detonare puternică s-a auzit, iar Land Roverul a fost condus într-un loc sigur. Din fericire, niciunul dintre ofițerii din interiroul vehiculului nu a fost rănit, iar vehiculul nu a fost avariat”, precizează poliția. Polițiștii au găsit la fața locului “fragmente ale unei presupuse grenade”, iar cercetări mai ample au avut loc miercuri dimineța la fața locului, în vederea asigurării că nu existau “obiecte periculoase”. “Este vorba, indubitabil, despre o tentativă de ucidere sau rănire a unor polițiști”, a comentat un oficial din cadrul poliției, citat în comunicat, care a lansat un apel către martori.Acest incident are loc în timpul summitului prin care NATO marchează 70 de ani de la înființarea organizației, în 1949, și cu câteva zile înaintea alegerilor legislative anticipate de la 12 decembrie în Regatul Unit, în centrul cărora se află Brexitul, un subiect deosebit de sensibil în provincia britanică cu un trecut însângerat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.