Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE:Parisul denunță "o lovitură pe la spate" a Australiei după anularea "contractului secolului"

Ziarul de Vrancea
15 sep 2021 1053 vizualizări

Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian a denunțat joi "o lovitură pe la spate", la câteva ore după ce Australia a anulat în mod brutal un contract de achiziționare a 12 submarine franceze - "contractul secolului", relatează AFP.

"Am stabilit împreună cu Australia o relație de încredere, iar această încredere este trădată", a denunțat la postul de radio Franceinfo șeful diplomației franceze. "Azi sunt foarte furios. Așa ceva nu se face între aliați", a subliniat el. Jean-Yves Le Drian a denunțat, de asemenea, "comportamentul american", după ce Statele Unite au încheiat cu Australia un parteneriat strategic în vederea construirii unor submersibile americane cu propulsie nucleară. "Această decizie unilaterală, brutală și imprevizibilă seamănă mult cu ceea ce făcea domnul Trump", și-a exprimat regretul ministrul francez de Externe.

Ministrul francez al Apărării Florence Parly cataloga, în paralel, la postul de radio RFI, această rupere a contractului drept "gravă" și aprecia că ea constituie "o veste foarte proastă pentru respectarea cuvântului dat". "În domeniile geopoliticii și politicii internaționale este grav", a denunțat Parly, care s-a declarat "lucidă cu privire la felul în care Statele Unite își tratează aliații", după ce Washingtonul a anunțat că a încheiat acest acord în vederea livrării Camberrei a unor submarine cu propulsie nucleară, în parteneriat cu Marea Britanie, dar fără Franța, toate state membre NATO.

"Acest lucru va lega Australia, Statele Unite și Marea Britanie timp de generații"

Statele Unite, care caută să-și consolideze în toate direcțiile alianțele împotriva Chinei, au anunțat miercuri, împreună cu Australia și Regatul Unit, un vast parteneriat în domeniul securității, în regiunea indo-pacifică, care ar putea afecta ambițiile Franței în această zonă a lumii. "Prima mare inițiativă (a acestui nou pact denumit) AUKUS va fi să livreze o flotă de submarine cu propuslie nucleară Australiei", a anunțat premierul australian Scott Morrison, într-o videoconferință cu premierul britanic Boris Johnson, la un eveniment prezidat de către Joe Biden de la Casa Albă.

În urma acestui anunț spectaculos - prin care Statele Unite împărtășesc o tehnologie deosebit de sensibilă -, Australia urmează să anuleze, potrivit presei australiene, o comandă uriașă de submarine convenționale din Franța, în valoare de zeci de miliarde de euro, pe care președintele francez Emmanuel Macron s-a angajat să o apere. Este neclar dacă Parisul se va consola cu declarațiile împăciuitoare ale lui Joe Biden, care a dat asigurări miercuri că Statele Unite "vor să coopereze îndeaproape cu Franța" în această regiune strategică. Parisul "este un partener-cheie" al Statelor Unite, a declarat el.

"Regatul Unit, Australia și Statele Unite vor fi legate și mai strâns, ceea ce reflectă gradul de încredere între noi și profunzimea prieteniei noastre", a declarat Boris Johnson, care obține astfel un succes diplomatic sigur în strategia sa de evitare a izolării internaționale după Brexit. "În baza istoriei noastre comune ca democrații maritime, ne angajăm într-o ambiție comună pentru a susține Australia în achiziționarea unor submarine cu propuslie nucleară", anunță cei trei parteneri într-un comunicat comun - în care se precizează că este vorba despre propulsie și nu despre armament. "Singura țară cu care Statele Unite au împărtășit acest tip de tehnologie a propulsiei nucleare este Marea Britanie", în 1958, a anunțat anterior un oficial de rang înalt de la Casa Albă. "Aceasta este o decizie fundamentală. Acest lucru va lega Australia, Statele Unite și Marea Britanie timp de generații".

Franța pierde un contract uriaș de 31 miliarde de euro

China nu a fost menționată miercuri nici în declarațiile orale și nici în comunicat, în care se evocă "pacea și stabiloitatea în regiunea indo-pacifică", însă nu există vreo îndoială că noua alianță vizează mai întâi să înfrunte ambițiile regionale ale Beijingului. Joe Biden repetă de când a fost ales că intenționează să înfrunte China, la fel ca predecesorul său Donald Trump, însă în mod foarte diferit, fără să se închidă într-o confruntare.

El a anunțat miercuri că vrea "să investească în cea mai mare sursă a puterii noastre, aliații noștri" și că vrea "să-i aducă la zi, pentru a înfrunta mai bine amenințarea de azi și de mâine".

Președintele american îi primește, de altfel, la 24 septembrie, la Washington, pe premierii australian, indian și japonez, în vederea unei relansări a formatului diplomatic "Quad", care "vegetează" de mai mulți ani.

Însă anunțul de miercuri, în pofia precauțiilor limbajului lui Joe Biden, riscă să oprească altă alianță, cu Franța, dacă Australia denunță în mod efectiv ceea ce a catalogat uneori drept "contractul secolului" pentru industria franceză a apărării.

Un acord-cadru, încheiat în 2016 de Franța cu Australia, prevede construirea a 12 submarine cu propulsie convențională din clasa Attack, proiectate pe baza unor submarine nucleare de atac franceze, de tip Barracuda. Costul total al acestui program, cu care este însărcinat Naval Group, se ridică la 50 de miliarde de dolari australieni (31 de miliarde de euro). Grupul specializat în construcții navale în domeniul apărării și-a exprimat miercuri "marea dezamăgire".

Într-o convorbire cu Scott Morrison, la jumătatea lui iunie, Emmanuel Macron reafirma "angajamentul deplin și ferm" al Franței de a duce contractul la bun sfârșit.

Studiu: A treia doză de vaccin oferă de zece ori mai multă protecție împotriva Covid

Un studiu prezentat joi de Ministerul Sănătății din Israel arată că nivelul de imunitate împotriva coronavirusului al celor care au primit a treia doză de vaccin de la Pfizer este de zece ori mai mare, decât la cei care au primit a doua doză în urma cu mai puțin de cinci luni, relatează EFE.

Studiul, publicat de New England Journal of Medicine, arată că doza suplimentară de vaccin a redus atât posibilitatea de contagiere cât și cea de dezvoltarea de simptome grave ale bolii la cei vaccinați a treia oară.


La studiu au participat peste un milion de subiecți cu vârsta peste 60 de ani care au fost împărțiți în două grupuri: unul vaccinați cu a doua doză în urmă cu cel puțin cinci luni, și un alt grup în care adulții au fost vaccinați cu a treia doză în urmă cu cel puțin 12 zile. Numărul de cazuri de coronavirus înregistrate în grupul care nu primise doza suplimentară a fost de 4.500, în schimb între cei vaccinați cu a treia doză s-au înregistrat doar 934 de cazuri. "Este evident că doza de ranfort este foarte eficientă în reducerea ratei infecțiilor și a numărului de cazuri grave", au semnalat autorii studiului care aparțin mai multor organizații științifice, academice și medicale, sau care fac parte din Ministerul Sănătății.

Autorii au evidențiat importanța analizării rezultatelor actualei campanii de vaccinare cu doza a treia, pentru a contribui "la politicile țărilor ce explorează strategii de combatere a pandemiei".

Israelul se confruntă în prezent cu un val patru al pandemiei, iar autoritățile au insistat în repetate ocazii că vaccinarea populației cu a treia doză este fundamentală pentru stăvilirea ei, mai ales în urma scăderii imunității organismului după câteva luni de la a doua doză.

Până în prezent, dintre cei aproape 9 milioane de locuitori ai țării, aproape o treime au primit a treia doză de vaccin.

În ultimele săptămâni, în paralel cu avansare vaccinării, noile contagieri și cazurile grave s-au limitat doar la persoanele nevaccinate, care reprezintă aproape 10% din populație; 667 de pacienți sunt în prezent internați pentru COVID-19.

Spania decide să vaccineze pensionarii din aziluri cu a treia doză

Spania a decis joi să administreze o a treia doză de vaccin împotriva covid-19 pensionarilor din aziluri, a anunțat Ministerul Sănătății, relatează AFP.

Comisia Sănătății Publice de la Ministerul Sănătății a decis administrarea "unei doze suplimentare persoanelor care locuiesc în aziluri, având în vedere fragilitatea acestora, profilul lor polipatologic și faptul că trăiesc într-un mediu închis", a anunțat într-un comunicat ministerul.

Azilurile spaniole au fost afectate în mod violent de pandemia covid-19 mai ales în timpul primului val, în primăvara lui 2020. Această a treia doză urmează să fie administrată, de asemenea, altor grupuri de persoane cu risc, de exemplu pacienți cu grefe sau care urmează tratamente care le slăbesc apărarea imunitară, adaugă ministerul, care a decis la începutul lui septembrie să se administreze o a treia doză de vaccin anticovid persoanelor foarte imunodeprimate.          Prin decizia vaccinării pensionarilor din aziluri, Spania urmează exemplul altor țări, ca Franța. Alte țări au decis, ca Israelul, să vaccineze cu o a treia doză de vaccin persoane în vârstă de peste 12 ani.

Guvernul britanic a anunțat marți că o a treia doză de vaccin anticovid urmează să fie propusă persoanelor în vârstă de peste 50 de ani și personalului de îngrijire. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și o parte a comunității științifice consideră că vaccinarea cu o a treia doză de vaccin împotriva covid-19 a populației nu este justificată, deoarece vaccinurile rămân foarte eficiente împotriva formelor grave și că salvează vieți dacă sunt administrate mai întâi persoanelor nevaccinate, mai ales în țările sărace.

Spania și-a vaccinat 75% din populație împotriva covid-19 și face parte din plutonul țărilor europene fruntașe la vaccinare.

Polonia, condamnată de CEDO cu privire la discriminarea unei mame lesbiene

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Polonia cu privire la faptul că a retras custodia copiilor unei mame care, după ce a divorțat de soțul ei, a început o relație cu o altă femeie, relatează AFP.

Brațul judiciar al Consiliului Europei (CoE) a fost sesizat de către o poloneză care contesta pierderea custodiei celor patru copii.

Reclamanta a obținut custodia copiilor, inițial, în urma unui "divorț fără vină", pronunțat în 2005. Un tribunal polonez i-a retras apoi custodia copiilor. Acesta și-a justificat hotărârea în baza unei evaluări, în cursul căreia a întrebat-o pe mamă dacă este lesbiană și dacă a întreținut relații sexuale cu noua sa parteneră.

Într-o altă procedură, doar cu privire la cel mai mic dintre copii, tribunalul a refuzat plasarea acestuia la mama sa, subliniind asupra "rolului mai important al tatălui în crearea modelului masculin" al copilului. Judecătorii europeni au relevat că "orientarea sexuală a reclamantei și relația sa cu o altă femeie s-au aflat în mod constant în centrul deliberărilor și au fost omniprezente în fiecare etapă a procedurii judiciare".

Ei au stabilit, cu o majoritate, că a existat o "diferență de tratament între reclamantă și orice alt părinte", bazată pe "orientarea sexuală" a mamei. Această discriminare constituie, stabilește CEDO, o încălcare a articolelor 8 și 14 ale Convenției europene a drepturilor omuloui, care garantează dreptul la viață privată și, respectiv, interzice discriminările. Polonia a fost condamnată astfel la plata sumei de 10.000 de euro reclamantei, cu titlu de "prejudiciu moral". Judecătorul polonez a emis o "opinie disidentă".

CEDO, cu sediul la Strasbourg, în estul Franței, veghează la respectarea Convenției europene a drepturilor omului, semnată de 47 de state care fac parte din Consiliul Europei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.