Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE:Operațiunea contra lui al-Baghdadi, numită Kayla Mueller

Ziarul de Vrancea
29 oct 2019 2739 vizualizări

Înainte de a fi ucisă, tânăra americană a fost violată în mod repetat de fostul lider al organizației teroriste

Operațiunea militară care a condus, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la moartea liderului Statul Islamic (SI) Abu Bakr al-Baghdadi a primit numele lui Kayla Mueller, o tânără lucrătoare umanitară americană care ar fi fost violată în numeroase rânduri de liderul SI, după care a fost ucisă în Siria, în februarie 2015. Tatăl său, Carl Mueller, a trăit un adevărat “montagne russe de emoții” ascultându-l pe Donald Trump care a anunțat duminică moartea liderului SI și evocându-i fiica, care a fost prizoniera acestuia.

Kayla Mueller era “o femeie tânără frumoasă” care s-a dus în Siria pentru a “ajuta oamenii”, a declarat președintele american. “El a ținut-o captivă mult timp și apoi a ucis-o”, a adăugat el, referindu-se la al-Baghdadi. Casa Albă a dezvăluit că operațiunea forțelor speciale a primit numele tinerei. “Am fost profund emoționați” de cuvintele președintelui, a declarat Marsha Mueller pentru CNN, după ce miliardarul republican a contactat personal familia.

Kayla Mueller, originară din Arizona, la acea vreme în vârstă de 24 de ani, lucra la Asociația Danish Refugee Council atunci când a fost răpită, la Alep, în nordul Siriei, în august 2013. Ea i-a fost predată, la sfârșitul lui 2014, lui al-Baghdadi, care ar fi violat-o în mai multe rânduri, înainte să o ucidă. “Ea era dusă în camera lui al-Baghdadi, iar apoi se întorcea plângând și le povestea fetelor ceea se întâmpla”, relatează mama sa pentru The New York Times (NYT). “Ea a fost închisă în mai multe închisori, a fost plasată la izolare, a fost torturată, intimidată. Iar ea a fost, până la urmă, violată de al-Baghdadi însuși”, a declarat tatăl ei.

CEDO: Obligația de a dezvălui credința religioasă pentru a obține scutire de la orele de religie este ilegală

Obligația de a dezvălui credința religioasă pentru a obține scutire de la orele de educație religioasă la școală contravine Convenției Europene a Drepturilor Omului, potrivit unui comunicat difuzat ieri de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care a dat câștig de cauză părinților unor elevi greci care au făcut o sesizare în legătură cu acest aspect. “Autoritățile nu au dreptul să intervină în domeniul conștiinței individului, să verifice credințele religioase ale oamenilor sau să-i forțeze să le dezvăluie”, se arată în comunicatul CEDO, care a condamnat Grecia pentru atingere adusă drepturilor la educație și libertatea de conștiință și de religie.

În Grecia, unde educația religioasă este obligatorie pentru toți elevii din ciclul primar și secundar, părinții unor elevi au sesizat CEDO pentru că “erau obligați să declare pe propria răspundere că copiii lor nu sunt creștini ortodocși” dacă doreau să nu participe la cursurile de educație religioasă, a explicat CEDO. Judecătorii CEDO au apreciat că acest sistem riscă să-i descurajeze pe părinți să ceară o scutire de la educația religioasă, cu atât mai mult pentru familiile care trăiesc pe insulele mici, cum este cazul reclamanților din acest dosar, insulele din arhipelagul Cicalde Milos și Sifnos, unde marea majoritate a populației a afirmat că are o religie anume și unde riscul stigmatizării este mult mai mare decât în marile orașe.” De asemenea, judecătorii CEDO au constatat că în absența unei propuneri pentru un curs de înlocuire a celui de religie, copiii “ar fi pierdut ore de curs doar pentru că și-au dezvăluit convingerile”.

John F. Kennedy a avut o relație cu actrița Audrey Hepburn

John F. Kennedy, fost președinte al Statelor Unite, a avut o relație cu actrița Audrey Hepburn, în 1954, pe când el era senator și căsătorit cu Jackie, iar ea era singură și recent premiată cu Oscar pentru rolul din „Vacanță la Roma”, povestește scriitorul Christopher Andersen în cartea „Jack and Jackie: Portrait of an American marriage”. Volumul a fost reeditat, cu materiale biografice noi față de 1996, când a fost lansat. Potrivit lui Andersen, politicianul era foarte atras de actriță, despre care spunea că era „obraznică în pat”. Actrița l-a cucerit pe Kennedy pentru felul ei de a fi. După cum explică autorul, care a mai semnat biografii ale unora ca Madonna, Mick Jagger, prințesa Diana și Michael Jackson, Hepburn era „extrem de inteligentă, cultă și foarte amuzantă”.  „Audrey avea un râs contagios care putea fi văzut pe ecran, dar și acea parte sexy, ascunsă, pe care publicul nu a văzut-o vreodată”.

În aceeași carte, Andersen dezvăluie că John F. Kennedy a vrut să o cucerească pe Sophia Loren. Actrița avea la acel moment 24 de ani și tocmai refuzase o cerere în căsătorie primită din partea lui Cary Grant. Diva italiană l-a refuzat de două ori pe senator. Prin intermediului unui prieten, senatorul George Smathers, Kennedy a încercat să o convingă să participe la o cină la reședința lui din Georgetown, însă actrița a refuzat invitația. După asta, a invitat-o personal. Fără succes.  Între alte celebrități cu care Kennedy ar fi avut relații, potrivit volumului, se numără Marilyn Monroe, Lee Remick, Anita Ekberg, Marlene Dietrich, Jean Simmons și Angie Dickinson.

John F. Kennedy a fost președintele Statelor Unite ale Americii în perioada ianuarie 1961 - noiembrie 1963. A murit pe 22 noiembrie, după ce a fost împușcat în Dallas.

New York-ul interzice comerțul cu foie gras

Consiliul municipal din New York City, oraș considerat a fi capitala specialităților culinare din America, a votat miercuri în favoarea interzicerii vânzărilor de foie gras, urmând exemplul altor orașe sau state americane. Foie gras, care în franceză înseamnă “ficat gras”, este o delicatesă produsă din ficatul mărit al rațelor și gâștelor îndopate cu porumb. Asociațiile pentru drepturile animalelor afirmă că hrănirea forțată este dureroasă și crudă. Fermierii care cresc păsări pentru foie gras susțin că practica este umană. Consiliul New York City a votat cu 42 de voturi pentru și șase împotrivă “interzicerea vânzării sau furnizării anumitor produse din pasăre obținute prin hrănirea forțată a acestora, începând din 2022, impunând în caz contrar amenzi cuprinse între 500 și 2.000 de dolari pentru fiecare încălcare a prevederii”.

“Consiliul interzice o practică cu adevărat crudă și inumană”, a declarat Jeremy Unger, purtător de cuvânt al Carlinei Rivera, membră a Consiliului din Manhattan, care a propus proiectul. Hudson Valley Foie Gras, cel mai mare producător de foie gras din Statele Unite, situat în Ferndale, New York, a apărat practica îndopării utilizată pentru obținerea acestui produs de lux.

Interdicția va intra în vigoare peste trei ani, pentru a da timp fermierilor să își reconfigureze afacerile pentru alte produse.

Consiliul municipal din Chicago a aprobat o astfel de interdicție în 2006, dar a renunțat la ea doi ani mai târziu, după ce primarul din perioada respectivă, Richard Daley, a numit-o “cea mai prostească ordonanță” aprobată vreodată în oraș, care “l-a făcut de râsul națiunii”.

California a interzis foie gras în 2012, iar msura este în vigoare. Curtea Supremă a Statelor Unite, cea mai înaltă instanță din țară, a refuzat, în ianuarie, să audieze un apel al producătorilor de foie gras.

Twitter va interzice toate reclamele politice de pe platforma sa

Twitter a anunțat miercuri că începând din 22 noiembrie va interzice toate reclamele politice pe platfoma sa, pe fondul presiunilor la care sunt supuse rețelele de socializare de a bloca tentativele de influențare a alegerilor prin intermediul informațiilor false. “Am luat decizia de a opri toată publicitatea politică pe Twitter, la nivel global. Credem că răspândirea mesajelor politice trebuie câștigate, nu cumpărate”, afirmă într-un comunicat directorul general al Twitter, Jack Dorsey. Companiile de media socială, inclusiv Facebook, concurenta Twitter, sunt supuse unor presiuni tot mai mari pentru a opri difuzarea reclamelor care răspândesc informații inexacte.

Facebook s-a angajat să ia măsuri pentru a combate dezinformările pe platforma sa, după ce propaganda rusă pe platforma sa înainte de alegerile prezidențiale americane din 2016 ar fi influențat rezultatul ascrutinului câștigat de Donald Trump. Dar Facebook a luat decizia de a nu verifica veridicitatea reclamelor publicate de politicieni, ci doar pe aceea a reclamelor platformelor politice, provocând nemulțumirea candidaților democrați în alegerile prezidențiale din 2020, cum ar fi fostul vicepreședinte Joe Biden și senatoarea Elizabeth Warren. Directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, a apărat decizia companiei, afirmând că nu vrea să îngrădească discursul politic.

CIA, acuzată de crime de război

Forțele afgane susținute de Agenția Centrală de Informații (CIA) a SUA au comis crime de război și alte atrocități în timpul operațiunilor, potrivit unui raport al Human Rights Watch difuzat joi.

Raportul de 50 de pagini, care a studiat 14 cazuri datând de la sfârșitul lui 2017 până la jumătatea lui 2019, subliniază că forțele paramilitare au ucis civili în timpul operațiunilor pe timp de noapte, au făcut să dispară deținuți și au atacat unități medicale care se credea că tratau insurgenți. “Pentru intensificarea operațiunilor împotriva talibanilor, CIA au permis forțelor afgane abuzive să comită atrocități, inclusiv execuții și dispariții extrajudiciare”, a declarat Patricia Gossman, director-asociat pentru Asia al Human Rights Watch.

Începând din 2001, CIA a menținut o operațiune contrateroristă în Afganistan în paralel, dar în mod distinct, de operațiunea militară a SUA, se spune în raport. Agenția a continuat să recruteze, antreneze și desfășoare forțe paramilitare afgane pentru a contracara forțele Al-Qaida și ale talibanilor, iar din 2014 și ale militanților din Stat Islamic.

În timpul unei operațiuni, o unitate paramilitară a ucis opt oameni care își vizitau familiile în timpul sărbătorii musulmane Eid, în august, în provincia Paktia din sudul Afganistanului. În timpul altei operațiuni, forțele paramilitare au întreprins un raid asupra unei clinici din provincia Wardak, ucigând doi infirmieri, un gardian și un angajat al laboratorului din clinică, în iulie, care ar fi tratat militanți talibani.

Grupul pentru drepturile omului le cere guvernelor afgan și american să pună capăt activităților forțelor paramilitare. În primele nouă luni ale lui 2019, Misiunea de Asistență a Națiunilor Unite în Afganistan (UNAMA) a documentat mai mult de 2.500 de morți în rândul civililor și peste 5.600 de persoane rănite. Potrivit raportului, forțele pro-guvernamentale au fost responsabile de moartea a 1.149 de persoane și de rănirea a circa 1.200.

Virusul rujeolei șterge imunitatea dobândită anterior la alte infecții

Rujeola poate afecta pe termen lung sistemul imunitar, resetându-l până la un nivel similar cu cel din copilărie, ceea ce crește vulnerabilitatea în fața altor infecții, conform unui studiu efectuat de o echipă internațională de oameni de știință. Virusul răspunzător de rujeolă șterge o parte din memoria sistemului imunitar, eliminând imunitatea dobândită anterior față de alte infecții, atât la om cât și la dihor, potrivit studiului recent.

Cercetătorii de la Wellcome Sanger Institute din cadrul Universității Amsterdam și colaboratorii lor au demonstrat că rujeola resetează sistemul imunitar până la o stare imatură, cu o capacitate limitată de a răspunde la noi infecții. Publicat în jurnalul Science Immunology, studiul explică de ce copiii sunt afectați de multe ori de alte infecții după ce au suferit de rujeolă. Oamenii de știință au precizat că cercetarea are implicații semnificative asupra sănătății publice, deoarece scăderea ratelor de vaccinare are ca rezultat creșterea numărului de cazuri de rujeolă. Acest lucru, potrivit cercetătorilor, poate provoca o înmulțire a cazurilor de alte infecții periculoase, cum ar fi gripa, difteria sau tuberculoza, chiar și la persoanele care au fost anterior imune.

Rusia declasifică o notă a KGB-ului despre “tovarășul Putin”

Un element “conștiincios și disciplinat”, atestă KGB-ul cu privire la comportamentul considerat exemplar al tânărului Vladimir Putin, actualul președinte al Rusiei, care provine din cadrul serviciilor secrete sovietice, într-o notă declasificată într-o expoziție la Sankt Petersburg, relatează AFP.

“Tovarășul Putin își îmbunătățește neîncetat nivelul ideologic și politic. El participă activ la formări ale partidului”, se arată în document, publicat joi, sub formă de fotografie, în presa rusă.

Această fișă de evaluare, redactată undeva între sfârșitul anilor '70 și începutul deceniului '80, face parte dintr-o expoziție de documente declasificate, deschisă până la 20 decembrie la Arhivele guvernamentale ale documentelor istorice și politice de la Sankt Petersburg, a confirmat pentru AFP directorul Vladimir Taradin. Potrivit acestei note, tânărul Putin, care “face parte din Tineretul Comunist din 1975”, a primit “felicitările șefilor săi” de la KGB “pentru buna organizare a muncii sale și rezultatelor sale”.

Textul, bătut la mașină, provine din arhivele Partidului Comunist local. El menționează de asemenea succesel sportive ale lui Vladimir Putin, care a câștigat în 1975 un camionat de judo la Leningrad, numele Sankt Peterburgului în perioada sovietică.

Născut la Leningrad în 1952, actualul președinte rus, în vârstă de 67 de ani, a intrat la sfârșitul anilor '70 în rândul temutului KGB, după ce a obținut diploma în drept.

În post în Germania de Est până la implozia URSS la începutul anilor '90, el a lucrat apoi la Primăria de la Sankt Petersburg, a condus FSB-ul - succesorul KGB -, după care a început o ascensiune-fulger care l-a condus în 1999 la șefia Guvernului, iar apoi la președinție în 2000.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.