Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE:Franța: Criminalul cecen rus se afla în contact cu un jihadist din Siria

Ziarul de Vrancea
22 oct 2020 1514 vizualizări

“Frați, rugați-vă ca Allah să mă accepte ca martir”, a spus asasinul într-o înregistrare postată pe o rețea de socializare

Tânărul refugiat rus de origine cecenă Abdoullakh Anzorov, care l-a decapitat pe profesorul Samuel Paty, se afla în contact cu un jihadist rusofon din Siria, a cărui identitate nu a fost stabilită în acest stadiu, însă adresa IP a acestuia îl plasează în Idleb, a declarat ieri o sursă apropiată dosarului pentru AFP. Ziarul Le Parisien scrie că această persoană a fost localizată cu ajutorul adresei sale de IP și s-ar afla la Idleb - o zonă instabilă aflată pe mâna jihadiștilor. Abdoullakh Anzorov a postat vineri pe rețele de socializare un mesaj audio - într-o rusă ezitantă -, după ce a postat o fotografie a profesorului de istorie-geografie decapitat la Conflans-Saint-Honorine, în Yvelines, în regiunea pariziană. În acest mesaj - punctat de epitete coranice - care a fost autentificat de către anchetatori, atacatorul își pierde răsuflarea. El spune că “l-a răzbunat pe profet” și îl acuză pe Samuel Paty că “l-a arătat în modul insultător”. “Frați, rugați-vă ca Allah să mă accepte ca martir”, declară el. Acest mesaj a fost preluat într-o înregistrare video difuzată pe Instagram. În înregistrare apar două mesaje postate pe Twitter de către atacator - unul constă în fotografia victimei - în care acesta recunoaște că l-a ucis pe Samuel Paty. Înregistrarea conține de asemenea două cuvinte în rusă care trimit la organizația Statul Islamic (SI). Ancheta a relevat o radicalizare rapidă a lui Abdullakh Anzorov. Provincia Idleb este considerată ultimul mare bastion jihadist și rebel din nord-vestul Siriei. Ea se află sub controlul jihadiștilor din cadrul Hayat Tahrir al-sham (HTS), fosta aripă siriană a Al-Qaida. Însă în aceste teritorii se află o nebuloasă de grupuscule jihadiste, care luptă uneori între ele, dar și celule clandestine ale Statului Islamic, “vânate” de HTS. Mii de străini se află în aceste regiuni - inclusiv francezi, britanici și ceceni - care s-au instalat aici de-a lungul anilor, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR). “Cecenii care sunt prezenți la Idleb au propriile facțiuni independente, dar care sunt aliate cu Tahrir al-Sham”, declară directorul SOHR Rami Abdel Rahman.

Mai mult inculpări în dosar

Tatăl unei eleve, Brahim Chnina, și islamistul radical Abdelhakim Sefrioui au fost inculpați în noaptea de miercuri spre joi cu privire la “complicitate la asasinat terorist”, în ancheta cu privire la decapitarea profesorului, a anunțat Parchetul Național francez Antiterorist (PNAT). Doi prieteni ai atacatorului - Naim B. și Azim E. - au fost inculpați de aceeași acuzație.Un al treilea apropiat al acestuia - Yussu C. - este anchetat cu privire la “asociere de răufăcători teroristă în vederea comiterii unor infracțiuni privind persoane”. Toți au fost plasați în detenție provizorie - cu excepția lui Brahim Chnina -, care a fost încercerat în așteptarea unei dezbateri cu privire la această problemă. Brahim Chnina, tatăl unei eleve, a îndemnat la mobilizare împotriva lui Samuel Paty, în urma unui curs despre caricaturile profetului Mahomed din săptămânalul satiric Charlie Hebdo, la care, afirma el, a asistat și fiica sa. Eleva, în clasa a patra, făcea parte din clasa la care Paty a susținut cursul despre libertatea de exprimare la 6 octombrie, însă era absentă în acea zi, potrivit unei surse apropiate dosarului. El a difuzat la 12 octombrie, pe YouTube, o nou înregistrare video în care îl ia drept țintă pe profesor, în care apare împreună cu activistul islamist Abdelhakim Sefrioui. Cei doi se află în arest prevenitv în această anchetă, alături de alte 14 persoane, inclusiv cinci elevi. Cei doi elevi în vârstă de 14 și 15 ani - acuzați că i l-au arătat, în schimbul unor sume de bani, pe Samuel Paty atacatorului - au fost inculpați de “complicitate” și plasați miercuri sub control judiciar, potrivit unei surse judiciare. Abdoullakh Anzorov le-ar fi plătit 300-350 de euro în schimbul informațiilor. El ar fi obținut o descriere fizică a profesorului.

Suedia le recomandă persoanelor vârstnice să nu se mai autoizoleze

Guvernul suedez a anunțat ieri că persoanelor vârstnice din această țară nu li se va mai recomanda să se autoizoleze, afirmând că măsura este justificată de rata mai scăzută a infecțiilor comparativ cu perioada de vârf din primăvară și de impactul izolării asupra sănătății mentale. Măsura urmărește să amelioreze povara plasată asupra vârstnicilor fiind luată în timp ce restul Europei reintroduce restricții pentru a face față recrudescenței coronavirusului. Agenția de Sănătate Publică a Suediei afirmă însă că nu vede dovezi privind un al doilea val al pandemiei în această țară. Suedia a adoptat o abordare diferită de combatere a pandemiei comparativ cu majoritatea țărilor europene, bazându-se pe conformarea voluntară în respectarea distanțării fizice, însă a plasat în carantină azilurile și centrele de îngrijire a bătrânilor după ce a înregistrat o rată ridicată a fatalităților în acestea. Numărul de noi infecții a crescut constant în țara nordică în ultimele săptămâni însă rămâne la niveluri scăzute raportat la populație decât în majoritatea țărilor europene unde noi recorduri de contagieri sunt stabilite zilnic. Suedia a înregistrat în jur de 107.000 de infecții cu coronavirusul și aproximativ 5.900 de decese cauzate de COVID-19. Miercuri, Agenția de Sănătate a raportat 975 de noi cazuri și șapte decese, cu mult mai puține decât perioada de vârf înregistrată în primăvară dar semnificativ peste numărul înregistrat în perioada de vară. „Agenția de Sănătate Publică a decis că vârstnicii și cei din grupurile speciale de risc vor fi supuși acelorași recomandări ca restul populației”, a anunțat ministrul sănătății suedez, Lena Hallengren. Până acum persoanelor cu vârsta de peste 70 de ani li se indicase să evite contactele fizice apropiate și mijloacele de transport în comun, precum și evitarea magazinelor și a altor locuri publice, măsuri despre care oficialii suedezi afirmă că au diminuat rata infecțiilor dar au avut și un impact semnificativ asupra stării de bine a multor vârstnici. Agenția afirmă că sistemul de sănătate nu mai este supus acelorași presiuni ca în primăvară datorită scăderii ratei contagierilor și înțelegerii mai bune a bolii cauzate de coronavirus.Vârstnicii vor trebui să urmeze acum aceleași recomandări valabile și pentru restul populației, printre acestea numărându-se evitarea adunărilor numeroase, statul în casă în cazul prezentării unor simptome de îmbolnăvire și respectarea distanțării fizice. Însă ministrul sănătății suedez a avertizat că ridicarea restricției nu înseamnă o revenire la normalitate. „Viața cotidiană nu poate fi la fel ca înainte de pandemie”, a declarat Lena Hallengren, adăugând că „însă există multe moduri de a trăi care nu implică doar supraviețuirea”.

Ambasadorul SUA: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

România deja este pe poziția a doua în topul producătorilor de petrol și gaze din Europa (n.red. de fapt, Uniunea Europeană), a declarat Adrian Zuckerman, Ambasadorul SUA în România la Conferința Anuală „Parteneriatul Strategic Româno-American în domeniul securității cibernetice”.  Potrivit acestuia, anul viitor va începe extracția gazelor din Marea Neagră, care ulterior va crește la capacitate maximă. Și centrala nucleară de la Cernavodă va ajunge să lucreze la capacitate maximă. Astfel, România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa, consideră ambasadorul. “Rezervele sale (n.red. României) de gaze naturale din platforma Mării Negre sunt foarte însemnate! România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa de îndată ce va începe realmente extracția anul viitor și va crește ulterior la capacitate maximă, iar la Cernavodă se va putea lucra la capacitate maximă! Ce realizare uluitoare!”, a spus Zuckerman. Acesta a amintit că pe 9 octombrie, Ministrul Economiei Virgil Popescu a inițiat un Acord Interguvernamental care prevede că Statele Unite și România vor coopera în vederea retehnologizării unui reactor și a construirii a două alte reactoare la Cernavodă. Proiectul este evaluat la aproximativ 8 miliarde de dolari. În plus față de contribuțiile din partea S.U.A, Canadei și Franței, o sumă semnificativă din conținutul acestui proiect va fi din partea României. Potrivit datelor Comisiei Europene, Olanda este principalul producător de gaze naturale din UE, cu 7,2 miliarde de metri cubi, în scădere de la 10,6 miliarde de metri cubi în trimestrul întâi din 2019. Pe locul doi, România a avut o producție de 2,5 miliarde de metri cubi, în scădere cu 5%, de la 2,6 miliarde de metri cubi.În Marea Neagră s-ar afla zăcăminte de gaze estimate la circa 200 miliarde metri cubi. Americanii de la Black Sea Oil & Gas se pregătesc deja pentru extracție, urmând ca primele cantități de gaze din perimetrul Midia să ajungă în sistemul național de transport undeva pe la mijocul anului viitor. Pentru gazele aflate la mare adâncime, din perimetrul Neptun, deciziile de investiție au întârziat foarte mult din cauza legislației nefavorabile companiilor care dețin licențele. OMV Petrom, care deține licență pentru perimetrul Neptun, alături de americanii de la Exxon, au amânat de la an la an decizia de investiții. Companiile solicită modificarea Legii Offshore, însă până acum a lipsit voința politică. Actualul Guvern spune că vrea modificare prin Parlament, însă după alegeri, când va fi schimbată actuala configurație politică.

Ministrul belgian de Externe, la terapie intensivă cu covid-19

Ministrul belgian de Externe Sophie Wilmès, în vârstă de 45 de ani, a fost internată la terapie intensivă, din cauza unei contaminări cu noul coronavirus, a anunțat purtătoarea sa de cuvânt, care precizează însă că “situația sa nu este îngrijorătoare”. “Ea s-a dus la spital ieri (miercuri) seara”, apoi “a trecut la terapie intensivă”, a declarat această purtătoare de cuvânt. “Ea este conștientă și comunică. Situația sa este relativ OK”, a adăugat purtătoarea de cuvânt. Fostul premier belgian a anunțat sâmbătă pe Twitter un test pozitiv cu covid-19, în urma unor simptome. Ea a evocat “o contaminare care a avut loc probabil în cadrul cercului (său) familial, având în vedere măsurile de precauție luate în afara domiciliului (său)”. Premieru belgian Alexander de Croo i-a urat pe Twitter “o însănătoșire grabnică” ministrului său. “Împreună, cu toții, vom învinge covid-19”, a îndemnat el. Belgia - care înregistrează 10.539 de morți din cauza covid-19 - este una dintre cele mai îndoliate țări din Europa de pandemie și este a doua țară în lume ca număr de morți raportat la populația sa. Țara înregistra ieri 253.386 de cazuri de covid-19 - un bilanț care s-a dublat în decurs de o lună - și 3.274 de bolnavi spitalizați, o situație catalogată drept foarte îngrijorătoare de către autorități, care au închis de luni cafenelele și restaurantele și o interdicție de circulație pe timpul nopții de la miezul nopții la ora locală 5.00.

Opoziția democratică din Belarus, recompensată cu Premiul Saharov

Opoziția democratică din Belarus este câștigătoarea Premiului Saharov pe 2020, acordat de Parlamentul European pentru libertatea de gândire. Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a anunțat laureații în hemiciclul de la Bruxelles, ieri, în urma unei decizii anterioare a Conferinței președinților (Președintele și liderii grupurilor politice). „Permiteți-mi să-i felicit pe reprezentanții opoziției din Belarus pentru curajul, reziliența și hotărârea acestora. S-au ridicat și rezistă ferm în fața unui adversar mult mai puternic. Cu toate acestea, ei au de partea lor ceva ce nu poate fi înfrânt niciodată de către o forță brută: adevărul. Prin urmare, mesajul meu pentru voi, stimați laureați, este de a rămâne puternici și de a nu renunța la lupta voastră. Reamintiți-vă că suntem de partea voastră”, a afirmat Sassoli, în urma deciziei. Opoziția democratică din Belarus este reprezentată de Consiliul de coordonare, o inițiativă a „femeilor curajoase”, precum și a unor personalități politice și reprezentanți ai societății civile. Ceremonia de decernare a Premiului Saharov va avea loc la 16 decembrie. Miercuri, Parlamentul European a adoptat de asemenea noi recomandări prin care se solicită o revizuire cuprinzătoare a relațiilor UE cu Belarus. Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat anual de Parlamentul European. Premiul a fost înființat în 1988 pentru a aduce un omagiu persoanelor și organizațiilor care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. Acesta este denumit în onoarea fizicianului și disidentului politic Andrei Saharov, iar valoarea premiului este de 50.000 de euro.

Un cățel cu blană verde s-a născut în Sardinia

Un cățel cu blană verde, care a primit numele de Pistacchio, s-a născut în urmă cu aproape două săptămâni la ferma unui italian din Sardinia. Fermierului italian Cristian Mallocci nu îi venea să creadă că ceea ce vedea era adevărat atunci când cățelușa lui Spelacchia, unul dintre cei opt câini ai lui, a născut un cățel cu blană verde. Cățelul, denumit imediat Pistacchio (Fistic), s-a născut pe 9 octombrie alături de alți patru frați ai lui, toți cu blană albă - aceeași culoare pe care o are și mama puilor. Cristian Mallocci deține o fermă pe insula italiană Sardinia, pe care o administrează împreună cu cumnatul lui, Giannangelo Liperi. Este extrem de rar ca un câine să se nască cu o blană de culoare verde. Oamenii de știință sunt de părere că acest lucru se întâmplă atunci când căței cu blană într-o nuanță deschisă intră în contact pe durata vieții lor intrauterine cu un pigment verde, denumit biliverdină. Este vorba despre același pigment care determină apariția nuanțelor verzui în jurul contuziilor. Totuși, culoarea specială a cățelului Pistacchio nu va dura pentru totdeauna. Nuanța de verde strălucitor pe care Pistacchio a avut-o în ziua nașterii sale a început deja să se estompeze și va continua să dispară treptat pe măsură ce cățelul va crește. În timp ce frații și surorile sale vor fi oferiți spre adopție, Cristian Mallocci a spus că îl va păstra pe Pistacchio la ferma lui și îl va antrena să păzească turmele de oi alături de mama lui, Spelacchia. Fermierul italian a mai spus că în această perioadă dificilă marcată de pandemia de coronavirus, verdele este considerat un simbol al speranței și al norocului, iar venirea pe lume a cățelului Pistacchio ar putea să îi facă pe oameni să zâmbească din nou.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.