Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE:Donald Tusk: Europa a depășit sentimentul anti-UE

Ziarul de Vrancea
21 iun 2017 950 vizualizări

Președintele Consiliului European mai militează pentru “capacități comune de apărare”

Europa trece încet într-o nouă etapă în condițiile în care un val de mișcări anti-Uniunea Europeană dispar, a declarat președintele Consiliului European Donald Tusk într-o scrisoare adresată liderilor europeni, publicată înainte de un summit UE de două zile care începe azi. Unele țări europene, printre care Austria, Olanda, Franța și Italia, au înregistrat o creștere accentuată a popularității partidelor eurosceptice și deseori antiimigrație, însă în ultimele luni aceste formațiuni au suferit înfrângeri decisive în alegeri. Donald Tusk a declarat că blocul comunitar a început să fie din nou perceput ca o soluție, mai degrabă decât o problemă, și recentele dificultăți pe care le-a întâmpinat i-au servit pentru a-l întări. “Putem spune că ne vom întâlni într-un alt context politic față de cel de acum câteva luni, atunci când forțele anti-UE erau în creștere”, a scris Tusk. “Evoluțiile actuale de pe continent par să indice că trecem încet într-o nouă etapă. În multe dintre țările noastre, partidele politice care și-au construit poziția pe sentimentele anti-UE încep să piardă teren”, a spus el.

“Suntem martorii revenirii UE ca o soluție, nu ca o problemă. Paradoxal, provocările dificile cu care ne-am confruntat în ultimele luni ne-au făcut mai uniți ca înainte”, a mai spus Tusk.

În afară de Brexit, Uniunea Europeană se confruntă de asemenea cu o provocare majoră reprezentată de imigrație care, deși combătută, încă alimentează sentimentul antieuropean. Unii acuză UE că nu a acționat suficient de repede pentru a opri fluxul de migranți care sosesc din Orientul Mijlociu și Africa. O serie de atacuri ale militanților islamiști în Marea Britanie, Franța, Suedia, Germania și Belgia, în care sute de persoane au fost ucise, au sporit îngrijorările existente.

Pentru a stopa fluxurile de migranți, Donald Tusk a afirmat că UE ar trebui să ofere mai mulți bani în sprijinul Gărzii de Coastă libiene pentru a opri traficul de migranți pe mare. El a afirmat că deși UE nu poate înlocui guvernele în lupta împotriva militanților, blocul comunitar ar putea face însă presiuni asupra companiilor de internet pentru a acționa împotriva “conținutului prin care sunt răspândite materiale teroriste sau care incită la violență”. Europa ar trebui de asemenea să pună bazele unor capacități comune de apărare pentru a îmbunătăți securitatea, a mai spus Tusk, care a cerut instrumente mai bune de apărare a comerțului UE împotriva concurenței neloiale și a “globalizării necontrolate”.

Atacul din gara Bruxelles: Un islamist s-a detonat degeaba

Gara Bruxelles-Central a fost redeschisă ieri dimineața, în urma unei explozii după care a fost evacuată, în noaptea de marți spre miercuri, a anunțat Societatea națională a căilor ferate belgiene (SNCB). Un bărbat care a murit după ce a fost împușcat de militari belgieni la fața locului, a fost identificat drept un marcan în vârstă de 36 de ani, din cartierul Molenbeek din capitala belgiană.  Bagajul pe care l-a detonat conținea ”cuie și fiole de gaz”, care ar fi putut să facă multe victime, a anunțat Parchetul federal belgian. Autoritățile tratează incidentul drept un act terorist. Procuratura a anunțat că nu au existat alte victime. Explozia a provocat panică în rândul celor aproximativ 100 de persoane care se aflau în gară la momentul respectiv. Serviciile de securitate au izolat și evacuat zona din jurul gării, iar ambulanțe și alte servicii de intervenție au venit la fața locului.

În fața valului de furie populară, autoritățile au trimis provizii pentru animale și au construit adăposturi temporare. În cele din urmă, animalele au ajuns înapoi în Qatar.

Qatarul, o peninsula cu suprafața de 11.500 de kilometri pătrați din Golful Persic, nu are suficiente zone cu vegetație pentru a hrăni cămilele, care reprezintă o parte importantă a culturii tradiționale și care au un rol important în turism. În trecut, multe familii qatariote își trimiteau cămilele să se hrănească în Arabia Saudită. Păstorii de cămile sunt nemulțumiți de criza izbucnită între Doha și majoritatea statelor din Golf. „Vrem pur și simplu să ne trăim viața, să mergem în Arabia Saudită și să avem grijă de cămilele noastre și să ne întoarcem (în Qatar – n.r.) pentru a avea grijă de familia noastră”, s-a plâns un crescător de animale.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU), Bahrainul și Egiptul și-au întrerupt la începutul lunii relațiile cu Qatarul, acuzând Doha că susține financiar terorismul în Orientul Mijlociu și în alte părți - o acuzație pe Doha o respinge.

Un vaccin împotriva colesterolului, testat pe oameni

Un vaccin care reduce colesterolul și care ar ajuta la prevenirea atacurilor de cord a început să fie testat pe oameni, după realizarea unor studii eficiente asupra șoarecilor, potrivit unui articol publicat în ultima ediție a revistei European Heart Journal.

Testele clinice sunt realizate de cercetători de la Universitatea de Medicină din Viena și, dacă vor avea succes, vaccinul va contribui la reducerea depozitelor care blochează arterele și i-ar ajuta pe pacienți să nu mai ia atâtea medicamente pentru a preveni riscul unui atac de cord. Totuși s-ar putea să fie nevoie de ani de teste pentru a ști dacă tratamentul este sigur și eficient, au declarat publicației medicul Guenther Staffler și colegii săi de la Netherlands Organisation of Apllied Scientific Research. Potrivit lor, chiar dacă vaccinul va fi disponibil — probabil peste 6 ani — nu ar trebui fie considerat o scuză pentru ca oamenii să continue să consume alimente bogate în grăsimi și să evite exercițiile fizice.

Vaccinul va ajuta sistemul imunologic al organismului să atace proteina PCSK9, cea care favorizează așa numitul "colesterol rău" sau LDL, astfel încât să nu se acumuleze în sânge. Potrivit experților, la șoareci tratamentul a redus colesterolul LDL cu 50% în decurs de 12 luni și a protejat împotriva acumulării depozitelor de grăsimi în artere.

Kremlinul își încordează mușchii pe tema Ucrainei

Moscova consideră declarația SUA ce condiționează ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei de retragerea sa din estul Ucrainei ca fiind nepotrivită și incorectă, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. ''Am spus în mod repetat că Rusia nu este prezentă în teritoriul Donbass'', a declarat Peskov presei, referindu-se la o regiune din estul Ucrainei aflată sub controlul separatiștilor proruși. ''De aceea, noi considerăm astfel de declarații drept nepotrivite și incorecte'', a adăugat Peskov. Reuters amintește că un purtător de cuvânt al Casei Albe a afirmat marți că sancțiunile americane împotriva Rusiei vor rămâne în vigoare până când Moscova se va retrage din estul Ucrainei. Totodată, Moscova a avertizat că are în vedere o serie de contramăsuri ca răspuns la preconizatele noi sancțiuni americane împotriva Rusiei în legătură cu rolul său în Ucraina. ''Se presupune de la sine că principiul de bază al reacției este reciprocitatea'', a afirmat Peskov, adăugând: ''Firește, la nivelul experților noștri sunt formulate și propuse diferite variante ale sancțiunilor'' ruse. Potrivit lui Peskov, Kremlinul nu exclude posibilitatea unei întâlniri între șeful statului rus, Vladimir Putin, și președintele american, Donald Trump, cu ocazia summitului G-20 care va avea loc în iulie în Germania, dar că, ''până în prezent, nu s-a convenit nimic concret''.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.