Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE. Români, prinși la furat în zonele afectate de inundații din Germania

Ziarul de Vrancea
19 iul 2021 1143 vizualizări

Martorii au povestit că unii dintre ei au venit cu dubele

În Germania, țară grav afectată de inundații, hoții și-au făcut apariția în zonele cele mai lovite. Potrivit autorităților, o parte din aceștia sunt români.

În seara de vineri, în Nette a fost văzută o dubă încărcată cu mobilă deteriorată de furtună. Sâmbătă dimineață, pe Rahmedestrasse a fost observată o altă dubă. Un bărbat a scotocit niște mormane de bunuri luate de viituri și, potrivit martorilor, ar fi încărcat în autoutilitară fier vechi. O patrulă de poliție l-a verificat pe șoferul de 47 de ani, de origine română, cu domiciliul în Dortmund.

Mai mult, sâmbătă la prânz, au fost furate o mașină de spălat și diverse aparate electrice, care erau depozitate într-o furgonetă, parcată pe marginea drumului în Nette. Doi bărbați, de origine română, de 20, respectiv, 34 de ani, din Recklinghausen au fost denunțați. În jurul orei 20:30, un bărbat necunoscut a intrat într-o pivniță de pe Nettestrasse. Puțin mai târziu, a ieșit cu o pungă plină și a dispărut. O patrulă de poliție l-a reținut la câțiva metri distanță de pivniță. În pungă se aflau diverse obiecte electrice. Infractorul este un cetățean bulgar, de 20 de ani, din Altena.

De asemenea, martorii spun că au văzut un camion, sâmbătă după-amiază, în zona Markaner / Linscheidtstrasse. La prânz, camionul a fost remarcat și de biroul de ordine publică de pe Brachtenbecker Weg. Ofițerii de poliție au denunțat un bărbat în vârstă de 46 de ani, de origine română, rezident în Bochum.

Biroul de ordine publică din Altena a cerut ajutor, duminică după-amiază. O furgonetă intrase pe Lüdenscheider Straße. Ocupanții acesteia și-au însușit mai mute deșeuri electrice și metalice. Și în acest caz, un tânăr de 23 de ani, de origine română, din Attendorn, a fost pus sub acuzare pentru fapte similare. Poliția federală roagă cetățenii să raporteze imediat toate persoanele și vehicule suspecte prin numărul de urgență 110.

Inundațiile devastatoare din vestul Germaniei au provocat moartea a cel puțin 165 de oameni, conform celui mai recent bilanț. Peste 100 de persoane sunt în continuare date dispărute. Dezastrul din Germania, dar și din Belgia, Olanda și Austria, este rezultatul “amânării și al ezitării guvernelor în materie de combatere a schimbărilor climatice”, susțin experții.

Cel mai bogat om de pe planetă a părăsit pentru scurt timp planeta

la nici două săptămâni după Richard Branson, fondatorul Amazon a făcut călătorie de câteva minute în spațiu la bordul unei rachete construite de o compania a sa

Jeff Bezos, cel mai bogat om de pe planetă și fondatorul Amazon, însoțit de alți trei membri ai echipajului, a decolat ieri, de la o bază de lansare din West Texas, către un zbor suborbital la bordul rachetei New Shepard, construită de compania Blue Origin, într-o lansare esențială pentru viitoarea eră a turismului spațial. Evenimentul a avut loc la mai puțin de două săptămâni după ce miliardarul britanic Richard Branson a efectuat o călătorie în spațiu similară.

Racheta și-a aprins motoarele BE-3 la baza de lansare Blue Origin situată la circa 32 de kilometri în apropiere de localitatea Van Horn.

Bezos, în vârstă de 57 de ani, a fost însoțit de fratele său, Mark, cu șase ani mai mic, de cea mai vârstnică persoană care călătorește în spațiu, Wally Funk, în vârstă de 82 de ani, fostă femeie pilot, dar și de cel care a devenit astfel cel mai tânăr astronaut din istorie, Oliver Daemen, de 18 ani, care a primit în dar această călătorie.

După decolare, naveta spațială “New Shepard” a accelerat până la peste 3.700 de kilometri la oră în două minute. După trei minute, timp în care a intervenit imponderabilitatea, capsula a atins cel mai înalt punct, o altitudine de peste 100 de kilometri deasupra Pământului. Ulterior, a reintrat în atmosfera terestră și a aterizat vertical pe locul de lansare.

Călătoria a durat în total mai puțin de zece minute.

Data lansării de ieri este simbolică, evenimentul având loc la exact 52 de ani de la prima aselenizare, moment care a inspirat numele navei spațiale, după primul american care a zburat în spațiu, astronautul Alan Shepard.

Echipa de Robotică a României a obținut locul întâl, cu nou record mondial, la Campionatul Internațional

Echipa de Robotică a României a obținut locul întâl la Campionatul Internațional de la Chicago, care a avut loc pe 16 și 17 iulie 2021, în format fizic, unde au fost prezente cele mai bune echipe de robotică din Statele Unite ale Americii.

Inițial, echipa de Robotică a României AutoVortex a participat la Campionatul Internațional de Robotică din Federația Rusă din aprilie 2021 și apoi a câștigat locului 1 la Campionatul de Robotică Asia Pacific din iulie 2021, astfel că cele trei divizii ale echipei românești au obținut dreptul de a participa la Campionatul din SUA.

La Chicago, echipa României a terminat pe locul 1 la meciurile de calificare prin obținerea celui mai mare punctaj cumulat și astfel a devenit căpitan de alianță împreună cu partenerii de la AutoVortex FAN COURIER.

În semifinală, românii s-au detașat în fața celor mai bune echipe americane și au reușit un nou record mondial la puncte. Din 1989 este pentru prima oară când o echipă din afara SUA reușește să câștige locul 1 pe pământ american.

Echipa de Robotică a României este coordonată de asist. univ. dr. Panea Ionuț Valentin din cadrul Departamentului de Finanțe al Academiei de Studii Economice din București și mentorată de studentul Ion Rareș Ștefan.

Patru milioane de decese asociate COVID-19, în plus, în India

Un studiu al Centrului pentru Dezvoltare Globală, cu sediul în SUA, a dezvăluit că, de la începutul pandemiei și până pe 21 iunie, COVID-19 a provocat în India patru milioane de decese în plus față de numărul anunțat.

Deși nu toate decesele pot fi atribuite direct COVID-19, bilanțul este de aproximativ 10 ori mai mare decât cel oficial al țării, care este de 414.108, potrivit Universității Johns Hopkins.

Raportul lansat ieri a estimat că decesele în plus - diferența dintre cele înregistrate și cele care ar fi fost de așteptat - sunt între 3 milioane și 4,7 milioane, în perioada ianuarie 2020 - iunie 2021. Este menționat că o cifră exactă ar putea „să se dovedească înșelătoare”, dar că adevăratul bilanț „este posibil să aibă un ordin de mărime mult peste numărătoarea oficială”.

Bilanțul real al deceselor provocate de COVID-19 este dificil de determinat, a spus Arvind Subramanian, fost consilier pe probleme economice în India și unul dintre autorii studiului. El a adăugat: „Adevăratul număr al deceselor este posibil să fie de ordinul câtorva milioane, nu sute de mii, făcând asta fără îndoială cea mai gravă tragedie umană din India de la divizarea și independența ei”.

China a prezentat un tren care poate atinge viteza maximă de 600 km/h

China a prezentat marți un tren maglev care poate atinge viteza maximă de 600 km/h, informează Reuters care citează media naționale chineze.

Viteza pe care o poate atinge trenul, dezvoltat de China și fabricat în orașul de coastă Qingdao, îl face cel mai rapid vehicul terestru din lume. Cu ajutorul forței electromagnetice, trenul maglev “levitează” deasupra căii ferate, fără a exista contact între caroserie și șine. China utilizează această tehnologie de aproape două decenii, pe o scară foarte limitată.

Shanghai dispune de o linie maglev scurtă, între unul dintre aeroporturile sale și oraș. Deși în China nu există încă linii pentru trenurile maglev care să lege orașe mari sau provincii, unele localități, printre care Shanghai și Chengdu, au început să studieze acest domeniu.

La 600 km/h, ar dura doar 2,5 ore pentru a călători de la Beijing la Shanghai cu trenul - o distanță de peste 1.000 km. Prin comparație, o asemenea călătorie ar dura 3 ore cu avionul și 5,5 ore pe calea ferată de mare viteză.

Mai multe țări, precum Japonia sau Germania, doresc, de asemenea, să construiască rețele maglev, deși costurile ridicate și incompatibilitatea cu infrastructura feroviară actuală continuă să împiedice dezvoltarea rapidă a acestora.

O universitate din SUA a obținut dreptul de a impune vaccinarea studenților

Un judecător federal a validat luni decizia unei universități de a impune vaccinul anti-COVID-19 studenților și personalului, relatează AFP.

Magistratul Damon Leichty de la tribunalul din South Bend, est de Chicago, a pronunțat prima hotărâre cu privire la acest subiect, dar decizia poate fi contestată până la Curtea Supremă. Sesizat în regim de urgență de opt studenți, magistratul a refuzat să suspende noile reguli sanitare impuse de Universitatea din Indiana pentru reluarea cursurilor în campusurile sale între 1 august și 15 august.

Aceste reguli prevăd vaccinarea obligatorie pentru cei 90.000 de studenți și 40.000 de angajați, dar prevăd scutiri din motive religioase sau medicale.

Constituția le permite studenților “să refuze tratamente medicale pe principiul dreptului de a dispune de propriul corp”, a afirmat judecătorul Damon. Dar, de asemenea, permite “impunerea unui proces rezonabil de vaccinare în interesul legitim al sănătății publice”, a adăugat el. “Așa a făcut universitatea”, a menționat judecătorul într-o decizie de aproximativ 100 de pagini.

Dintre cei opt reclamanți, șase au deja o scutire din motive religioase, dar nu doresc să poarte mască sau să respecte distanțarea fizică, a indicat judecătorul. Campania de vaccinare din Statele Unite, care a înregistrat progrese mari împotriva pandemiei, a încetinit în ultimele săptămâni.Aproximativ 68% dintre adulți au primit cel puțin o primă doză de vaccin, dar există mari disparități geografice.

60% dintre pacienții cu COVID-19 internați în spitalele britanice au fost vaccinați

Aproximativ 60% dintre persoanele internate în spitalele britanice cu diagnosticul de COVID-19 au fost vaccinate cu cel puțin o doză împotriva coronavirusului, a declarat consilierul științific principal al autorităților din Marea Britanie, Patrick Vallance.

Majoritatea restricțiilor impuse din cauza pandemiei de coronavirus au fost ridicate în Anglia începând de luni, zi redenumită “Ziua libertății” în pofida unei creșteri a numărului de contaminări, care îi îngrijorează pe unii oameni de știință și responsabili politici.

Începând de luni în Anglia s-au redeschis sălile de spectacol și stadioanele la capacitate maximă, cluburile pot primi din nou publicul, servirea la bar este din nou autorizată în pub-uri și nu mai există o limită privind numărul de persoane pot participa la adunări publice. Purtarea măștii nu mai este obligatorie, dar recomandată în mijloacele de transport și magazine, iar telemunca nu mai este o cerință.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.