Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE. Fauci: Eradicarea variolei ar fi fost imposibilă cu dezinformarea actualăi

Ziarul de Vrancea
17 iul 2021 419 vizualizări

Cu o zi înainte, Biden a acuzat rețelele de socializare că „ucid oameni” pentru că lasă să circule informații false despre vaccinuri

Eradicarea unor boli ca variola ar fi fost imposibilă cu dezinformarea privind vaccinurile care se răspândește în prezent în Statele Unite, a afirmat sâmbătă consilierul anti-COVID-19 de la Casa Albă, Anthony Fauci. “Dacă am fi avut respingerea vaccinurilor pe care o vedem în unele media, nu cred că ar fi fost posibilă eradicarea variolei”, a spus imunologul la postul CNN. “Probabil că am mai avea variolă și probabil că am mai avea poliomielită în această țară, dacă am fi avut genul de informații false care sunt răspândite acum”, a adăugat el.

Cu o zi înainte, președintele american, Joe Biden, i-a acuzat pe marii operatori de rețele sociale că “ucid oameni” lăsând să circule informații false despre vaccinuri, în contextul în care Statele Unite încearcă să relanseze campania de vaccinare care stagnează.

Facebook a respins aceste critici, susținând în schimb că “salvează vieți” cu măsuri care, potrivit rețelei sociale, permit utilizatorilor săi să aibă un acces mai bun la vaccin.

Variola, care a făcut aproximativ 300 de milioane de morți în secolul al XX-lea, mai mult decât conflictele armate, a fost declarată oficial eradicată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în 1980 datorită efortului global de vaccinare lansat după cel de-Al Doilea Război Mondial. Poliomelita, eradicată oficial din august 2020 din Africa datorită vaccinului, rezistă în Asia, Pakistan și Afganistan unde această boală, care se traduce prin paralizie la copiii mici, rămâne endemică.

Eșecul campaniilor de vaccinare se explică în special prin neîncrederea populațiilor rurale și credința în teoriile conspiraționiste.

UE a depățit SUA la rata de vaccinare

UE a depășit Statele Unite pentru rata populației care a primit cel puțin o doză de vaccin împotriva coronavirusului, și-au exprimat sâmbătă bucuria pe Twitter mai mulți responsabili europeni, în contextul în care vechiul continent a fost în urmă luni de zile. “Uniunea Europeană a vaccinat până în prezent o parte mai mare a populației sale cu prima doză decât Statele Unite (55,5%/55,4%)”, a afirmat pe rețeaua socială secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune. “Continuăm, mărim viteza!”, a adăugat el, împărtășind statistici de pe site-ul Our World in Data.

Strategia europeană de vaccinare, care a demarat mai lent decât în Regatul Unit și Statele Unite din cauza unei aprovizionări insuficiente, a făcut obiectul criticilor și polemicilor în primele luni ale anului. Comisia Europeană, care a coordonat comenzile de vaccinuri pentru cele 27 de state membre, a fost luată ca țintă.

“Am promis, am îndeplinit. UE depășește Statele Unite în această săptămână și devine primul continent vaccinat cu prima doză din lume. Totul, în timp ce exportăm jumătate din producția noastră în peste 100 de țări”, a salutat, de asemenea, pe Twitter comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton. “Eficiență și solidaritate - o realizare de care putem fi mândri”, a adăugat acest oficial căruia i s-a încredințat responsabilitatea unui grup de lucru pentru a mări producția și aprovizionarea cu vaccinuri în Europa.

În februarie, în mijlocul polemicii legate de “întârzierea europeană, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen a recunoscut “unele greșeli”. “Am subestimat dificultățile legate de producția de masă (...) Am fost prea optimiști și, fără îndoială, prea încrezători în ceea ce privește livrarea la timp a dozelor comandate”, a declarat ea. Dar “lupta împotriva virusului nu este un sprint, este un maraton, care necesită rezistență și tenacitate”, a adăugat Ursula von der Leyen, citată de AFP.

Mai mult de 3,5 miliarde de doze de vaccin anti-COVID, administrate în lume

Mai mult de 3,5 miliarde de doze de vaccin anti-COVID au fost administrate până în prezent la nivel mondial, iar dintre toate statele China este cel care are cei mai mulți oameni imunizați. Din total, China a administrat până în prezent 1,4 miliade de doze de vaccin.

Emiratele Arabe Unite au administrat cele mai multe doze raportat la 100 de oameni, 163,7, ceea ce înseamnă că mare parte din populație a primit două doze.

Regatul Unit a administrat 121,9 doze la 100 de oameni, cu peste 81 de milioane, iar India, 391 de milioane de doze, însă asta înseamnă 28,4 doze la 100 de oameni. La nivel mondial, de la descoperirea noului coronavirus, la finalul anului 2019, în Wuhan (China), au fost înregistrate peste 189,6 milioane de contaminări și mai mult de 4 milioane de decese asociate, potrivit datelor Universității Johns Hopkins.

În ultimele săptămâni, numărul infecțiilor a început să crească peste tot în lume.

China, țară cu 1,39 de miliarde de locuitori, a raportat 30 de noi cazuri, au anunțat autoritățile sâmbătă. În total, de la începutul pandemiei, aici au fost raportate aproximativ 105.000 de cazuri și 4.848 de decese asociate.

India, cu 1,36 miliarde de locuitori, a înregistrat 38.079 de cazuri în ultimele 24 de ore, aducând total național la 31,06 milioane. Numărul deceselor aici a crescut cu 560, bilanțul fiind de 413.091, potrivit datelor oficiale.

Thailanda a impus noi restricții după ce a înregistrat cifre record sâmbătă: 10.082 de contaminări și 141 de decese asociate. Totalul aici, de la începutul pandemiei, este de 391.989 de infecții și 3.240 de decese. Rusia a raportat sâmbătă 25.116 cazuri noi, inclusiv 4.561 în Moscova, astfel că totalul la nivel național a ajuns la 5,93 de milioane. Au fost raportate și 787 de decese asociate, astfel că bilanțul este de 147.655.

Spania înregistrează de câteva săptămâni o creștere a numărului de contaminări. Pentru ultimele 24 de ore au fost confirmate 31.060 de cazuri și 12 decese asociate, totalul fiind de 4,1 milioane de cazuri și 81.096 de cazuri. Incidența acumulată în 14 zile a depășit maximul înregistrat în al doilea val al pandemiei, ajungând vineri la 537,34 de cazuri (la 100.000 de locuitori), cu 37 de puncte față de intervalul anterior. La nivel mondial, cele mai afectate țări rămân Statele Unite (peste 34 de milioane de cazuri), India (31 de milioane), Brazilia (19,3 milioane), Franța (aproximativ 6 milioane) și Rusia (5,9 milioane).

Boris Johnson și Rishi Sunak se vor autoizola 10 zile

cei doi au avut contact cu ministrul britanic al Sănătății, care, deși vaccinat cu schemă completă, a fost infectat cu COVID-19

Premierul britanic Boris Johnson și ministrul de Finanțe Rishi Sunak, despre care Downing Street anunțase că nu trebuie să se izoleze după ce au avut contact cu ministrul testat pozitiv cu coronavirus, vor sta în autoizolare 10 zile, relatează AP.

Ministrul Sănătății, Sajid Javid, a primit sâmbătă dimineață rezultatul pozitiv al unui test COVID-19. Noaptea trecută, Johnson și Sunak au fost alertați printr-o aplicație în legătură cu ceea ce s-a întâmplat. Cei doi au avut vineri o reuniune cu Sajid Javid. Javid, care este vaccinat complet, a afirmat că are simptome minore.

Persoanele alertate prin aplicația test-and-trace în mod normal se autoizolează, însă aceasta nu este o obligație legală. Contacților cazurilor pozitive li se recomandă să se autoizoleze 10 zile.

Inițial, Downing Street a anunțat că premierul și Sunak vor face în fiecare zi câte un test pentru coronavirus ca parte a unui sistem alternativ folosit în unele locuri de muncă, inclusiv în birourile guvernamentale. Însă în cazul lui Johnson și Sunak, planurile s-au schimbat în 157 de minute, după ce au apărut numeroase critici cu privire la aparentul tratament special în cazul politicienilor. Downing Street a precizat că Johnson se va autoizola la reședința de la Chequers și nu va fi parte a programului pilot de testare. Și Sunak se va autoizola.

Doar 7% din ADN-ul nostru este unic oamenilor moderni

Oamenii de știință au făcut un nou pas spre rezolvarea unui mister îndelungat cu o nouă unealtă care ar putea permite o comparație mai precisă între ADN-ul oamenilor moderni și cel al strămoșilor noștri dipăruți.

Doar 7% din genomul nostru este împărtășit exclusiv cu alți oameni și nu este împărtășit de strămoșii primitivi, potrivit unui studiu publicat vineri în Science Advances. „Este un procent destul de scăzut”, a spus Nathan Schaefer, biolog la Universitatea California și co-autor al articolului. „Acest tip de descoperire este motivul pentru care cercetătorii se îndepărtează de ideea că noi, oamenii, suntem atât de diferiți de oamenii de Neanderthal”.

Cercetarea este bazată pe ADN extras din fosile ale oamenilor de Neanderthal și de Denisova, din urmă cu aproximativ 40.000 - 50.000 de ani, precum și de la 279 de oameni moderni din întreaga lume.

Oamenii de știință știu deja că omul modern împărtășește o parte din ADN cu omul de Neanderthal, dar diferiți oameni au în comun părți diferite ale genomului. Un obiectiv al noii cercetări a fost să identifice genele care sunt exclusive oamenilor moderni.

Este o problemă statistică dificilă și cercetătătorii „au dezvoltat o unealtă valoroasă care ia în calcul informațiile lipsă din genoamele străvechi”, a declarat John Hawks, paleoantropolog la Universitatea Wisconsin, care a fost implicat în studiu. Cercetătorii au mai descoperit că și o mică fracțiune a genomului nostru - doar 1,5% - este unic speciei noastre și împărtășit de toți oamenii care trăiesc astăzi. Aceste porțiuni mici de ADN ar putea conține cele mai importante indicii legat de ceea ce separă cu adevărat oamenii moderni.

„Putem spune că aceste regiuni ale genomului sunt puternic îmbogățite pentru gene care au legătură cu dezvoltarea neuronală și funcționarea creierului”, a explicat Richard Green, biolog la Unievrsitatea California, co-autor al lucrării.

În 2010, Green a ajutat la producerea primei secvențe schițate a genomului Neandertalian. Patru ani mai târziu, geneticianul Joshua Akey a fost co-autor al lucrării care a arătat că oamenii moderni duc niște rămășite din ADN-ul omului de Neanderthal. De atunci, cercetătorii au continuat să perfecționeze tehnici de extracție și analiză a materialului genetic de la fosile. „Unelte mai bune ne permit să adresăm întrebări mult mai detaliate despre istoria și evoluția oamenilor”, a mai spus Akey, care acum profesează la Princeton și care nu a fost implicat în noua cercetare. El a lăudat metodologia folosită pentru noul studiu.

Pe de altă parte, Alan Templeton, specialist în genetica populației la Universitatea Washington din St Louis, a pus la îndoială ipoteza autorilor că schimbări în genomul uman sunt distribuite aleatoriu și nu grupate în jurul anumitor puncte din interiorul genomului. Descoperirea subliniază că „suntem de fapt o specie foarte tânără”, a spus Akey. „Nu cu mult înainte, împărțeam planeta cu alte genealogii umane”.

O boală asemănătoare „Sindromului Havana” afectează diplomații americani din Viena

Guvernul american anchetează o serie de incidente apărute în capitala Austriei care au implicat diplomați din SUA și alți membri ai personalului din administrație, ce au raportat probleme de sănătate, relatează BBC. Mai mult de 20 de oficiali au raportat simptome similare Sindromului Havana - o misterioasă boală a creierului -, de când Joe Biden a preluat funcția de președinte în luna ianuarie.

Sindromul este inexplicabil, însă oamenii de știință americani spun că este probabil cauzat de radiații microunde. A fost raportat prima dată în Cuba, în 2016 - 2017. Diplomați americani și canadieni în Havana au acuzat diverse simptome, de la amețeală la pierderea echilibrului, a auzului și anxietate. SUA au acuzat Cuba că derulează „atacuri sonice”, fapt negat de autoritățile din insulă, iar incidentele au dus la creșterea tensiunii dintre cele două națiuni.

Un studiu academic făcut în SUA în 2019 a descoperit „anomalii ale creierului” în cazul diplomaților care s-au simțit rău, însă Cuba a respins acest raport.

Cazurile din Viena au fost prezentate inițial de revista New Yorker, vineri, și au fost confirmate ulterior de Departamentul de stat, care a spus că sunt anchetate.

Reuters a citat un comunicat al Ministerului austriac de Externe, care a precizat că lucrează împreună cu autoritățile americane pentru a afla cauza. Viena este de mult timp un centru al activității diplomatice și are reputația de centru al spionajului, mai ales în timpul Războiului Rece. Capitala găzduiește în această perioadă discuții indirecte între Iran și SUA privind încercarea de revenire la acordul nuclear din 2015.

Cazuri similare au fost raportate și în alte locuri din lume, dar oficialii americani au spus că numărul celor din Viena este mai mare decât în orice alt oraș, cu excepția Havanei. În luna iunie, secretarul de stat Antony Blinken a anunțat o analiză amplă a cauzelor acestei boli.

Expert: Varianta Beta a coronavirusului poate evita răspunsul imun generat de vaccinuri

Varianta Beta a coronavirusului, descoperită în Africa de Sud și cunoscută inițial ca B.1.351, poate scăpa mai ușor de răspunsul imun generat de vaccinuri, a declarat un expert englez, citează The Guardian.

Varianta Beta se răspândește în prezent în Franța și, spre deosebire de celelalte, poate evita mai ușor efectul vaccinurilor. Profesorul John Edmunds de la London School of Hygiene and Tropical Medicine și membru al Grupului științific consultativ pentru Urgențe (Sage) a spus că Guvernul britanic este îndreptățit să fie îngrijorat.

Executivul a anunțat că toți cei care revin din Franța - spre deosebire de restul destinațiilor aflate pe aceeași listă - trebuie să continue să se autoizoleze chiar dacă sunt complet vaccinați. Edmunds a declarat sâmbătă pentru BBC Radio 4: „Varianta Beta a rămas o amenințare pe tot parcursul. Este probabil mai puțin infecțioasă decât Delta care se răspândește aici, în Marea Britanie, acum. Are avantajul că e capabilă să scape de răspunsul imun într-o măsură mai mare”.

El a explicat: „Pe măsură ce populația de aici devine tot mai imună, condițiile sunt potrivite pentru ca varianta Beta să capete un avantaj, așa că înțeleg îngrijorarea. Dintre variantele care există și care sunt cunoscute aceasta a fost mereu o amenințare pentru noi. Există dovezi solide din Africa de Sud că poate să evite răspunsul imun generat de vaccinul AstraZeneca mult mai bine”.

Varianta Beta a fost identificată în cel puțin 20 de țări de pe glob.

Peste 180 de decese în inundațiile din vestul Europei

Bilanțul victimelor inundațiilor din vestul Europei a depășit 180 și mulți oameni sunt încă dați dispăruți, astfel că acest număr ar putea să crească în continuare.

Rezidenții din cele mai afectate regiuni ale Germaniei și Belgiei au început operațiunile cu curățare a cartierelor, după ce apele s-au mai retras. Totuși, inundațiile continuă să facă ravagii în alte părți ale Europei.

Liderii europeni au pus inundațiile, care au afectat și Elveția, Luxemburg și Olanda, pe seama schimbărilor climatice. Experții spun că încălzirea globală face ca ploile torențiale să aibă o frecvență mai mare. Temperatura la nivel global deja a crescut cu aproximativ 1,2C de la începutul erei industriale. Cel puțin 143 de oameni au murit în Germania, inclusiv patru pompieri. Cea mai afectată parte a fost nordul.

În Belgia, armata a fost mobilizată în patru din cele zece provincii ale țării pentru a ajuta la operațiunile de salvare și evacuare. Prim-ministrul Alexander De Croo a declarat 20 iulie zi de doliu național. El a spus că inundațiile, în care au murit 27 de oameni, ar putea fi „cele mai catastrofice pe care le-a văzut țara”.

Echipaje de salvare din Franța, Italia și Austria au fost trimise în Liege, unde rezidenții au fost evacuați din cauza viiturilor. În Olanda, mii de oameni au fost nevoiți să își părăsească locuințele în provincia Limburg, unde apele au acoperit orașe și au distrus un dig. Și în Elveția, râurile și lacurile s-au revărsat în urma ploilor torențiale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.