Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Washingtonul se retrage din tratatul nuclear cu Rusia

Ziarul de Vrancea
20 oct 2018 1457 vizualizări

Moscova a încălcat documentul semnat de Reagan și Gorbaciov, acuză Trump n Rusia denunță ”visul” americanilor de a domina singuri lumea

Donald Trump a anunțat că Statele Unite urmează să se retragă dintr-un tratat cu privire la armamentul nuclear încheiat cu Rusia în timpul Războiului Rece, acuzând Moscova că-l încalcă ”de mulți ani”.

Tratatul INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty) privind armamentul nuclear cu rază intermediară de acțiune a fost semnat în 1987 de liderii american și sovietic din acea vreme, Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov. ”Rusia nu a respectat tratatul. Vom pune, așadar, capăt acordului și vom dezvolta aceste arme”, a anunțat sâmbătă președintele american, într-o vizită la Elko, în Nevada (sud-vest).

”Nu-i vom lăsa să încalce acordul nuclear și să fabrice arme, în timp ce noi nu suntem autorizați s-o facem”, a subliniat Donald Trump.

Administrația americană se plânge de desfășurarea de către Moscova a sistemului de rachete de tip 9M729, a căror rază de acțiune, potrivit Washingtonului, depășește 500 de kilometri, ceea ce constituie o încălcare a tratatului INF. Acest tratat - care abolește utilizarea unei întregi serii de rachete cu o rază cuprinsă între 500 și 5.000 de kilometri - a pus capăt crizei declanșate în anii '80 de desfășurarea de rachete sovietice dotate cu focoase nucleare, de tip SS-20, întreptate către capitalele occidentale.

”A doua cea mai mare lovitură”

Washingtonul ”se apropia de această etapă de mai mulți ani, distrugând deliberat și pas cu pas baza acestui acord”, a declarat sursa de la Ministerul rus de Externe, citată de principalele trei agenții ruse de presă. ”Această decizie intră în cadrul politicii americane de retragere din acorduri internaționale legale care îi impun tot atâta responsabilitate cât partenerilor săi și îi fragilizează, astfel, ideea propriei excepții”, a continuat această sursă.

Retragerea americană ”este a doua cea mai mare lovitură aplicată oricărui sistem al stabilității mondiale”, a declarat senatorul rus Aleksei Pușkov, prima fiind retragerea americană, în 2001, din Tratatul ABM privind rachetele antibalistice. ”Iar încă odată Statele Unite iau inițiativa de a dizolva acordul”, a continuat el, într-un mesaj postat pe Twitter.

Donald Trump a făcut acest anunț în timp ce consilierul său pe probleme de securitate națională John Bolton se pregătea sâmbătă să se ducă la Moscova, pentru a ”continua” dialogul controversat, începul în iulie, între președintele Statelor Unite și omologul său rus Vladimir Putin. Consilierul, cunoscut prin poziția sa fermă, a prevăzut să se întâlnească la Moscova, începând de luni, cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov și secretarul Consiliului rus de Securitate Nikolai Patrușev.

Potrivit ziarului britanic The Guardian, Bolton este cel care exercită presiuni asupra președintelui american în vederea unei retrageri din INF. Tot el a blocat orice negociere a unei prelungiri a Tratatului New Start privind rachetele strategice, care expiră în 2021 și pe care Moscova încearcă să-l prelungească. Retragerea americană din INF ar putea să vizeze de asemenea Beijingul. China - care nu este semnatară - poate să dezvolte fără vreo constrângere armament nuclear cu rază de acțiune intermediară.

UE și Trump cer mai multe informații despre moartea lui Khashoggi

n Arabia Saudită a recunoscut în premieră moartea jurnalistului, dar versiunea oferită nu este mulțumitoare pentru cancelariile din Occident

Dezvăluirile cu privire la moartea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi sunt ”profund tulburătoare” și este necesară o ”anchetă aprofundată, credibilă și transparentă”, consideră Uniunea Europeană, iar președintele american Donald Trump vrea să afle mai multe, inclusiv unde e cadavrul. Autoritățile saudite au anunțat că Jamal Khashoggi a murit într-o ”încăierare” cu oficiali saudiți la Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, la 2 octombrie, ultima dintr-o serie de declarații contradictorii cu privire la moartea jurnalistului. Oficiali turci suspectează că o echipă de saudiți a fost trimisă să-l aasasineze.

Arabia Saudită a anunțat că 18 saudiți au fost plasați în arest preventiv și oficiali din cadrul serviciilor de securitate au fost demiși.

Însă unii critici consideră că planul complex care a condus la moartea lui Khashoggi nu ar fi putut să fie aplicat fără ca puternicul prinț moștenitor Mohammed bin Salman, în vârstă de 33 de ani, să știe.

Șefa diplomației europene Federica Mogherini a reclamat ieri o anchetă aprofundată cu privire la moartea ”extrem de tulburătoare” a jurnalistului și ca cei vinovați să dea socoteală. ”Uniunea Europeană, la fel ca partenerii săi, insistă asupra necesității unei anchete aprofundate, credibile și transparente, care să facă lumină asupra circumstanțelor morții și să-i oblige pe cei vinovați să-și asume responsabilitatea”, se arată într-un comunicat al serviciilor sale.

”Asta ne-ar face mai mult rău nouă decât lor”

Pe de altă parte, președintele american Donald Trump a declarat că este necesar să afle mai multe despre uciderea jurnalistului saudit și a promis să coopereze cu Congresul în privința răspunsului american.

El a anunțat, în urma unui miting electoral în Nevada, sâmbătă seara, că urmează să discute cu prințul moștenitor în curând. Locatarul Casei Albe a declarat anterior că el crede versiunea Riadului, însă a spus, sâmbătă, că nu știe unde se află corpul lui Khashoggi. ”Am vrea să știm unde este (cadavrul) și ce s-a întâmplat. Iar eu cred că ne îndreptăm în această direcție”, a spus el. Trump a mai declarat sâmbătă că suspendarea vânzării de armament către Arabia Saudită ca represalii față de moartea lui Khashoggi ”ar face mai mult rău” economiei americane decât Riadului. ”Cred că asta reprezintă peste un milion de locuri de muncă și nu este constructiv să anulăm o comandă ca asta”, a declarat el pentru presă. ”Asta ne-ar face mai mult rău nouă decât lor”, a subliniat el. ”Putem să facem altcevam inclusiv să impunem sancțiuni”, potrivit AFP. De asemenea, Franța a condamnat ”cu cea mai mare fermitate” ”uciderea” jurnalistului saudit și a cerut să se facă lumină asupra circumstanțelor morții acestuia, în vederea stabilirii ”tuturor responsabilităților”, a subliniat sâmbătă seara, într-un comunicat, Ministerul francez de Externe.

După două săptămâni de negare, Arabia Saudită a recunoscut în noaptea de vineri spre sâmbătă moartea jurnalistului și opozantului saudit, dat dispărut la 2 octombrie după ce a intrat în consulatul saudit de la Istanbul. Riadul neagă că a ordonat să fie asasinat și dă asigurări că a murit într-o încăierare.

Profesor: Inteligența artificială ar putea manipula tinerii să facă lucruri „inimaginabile”

Oamenii ar trebui să fie conștienți de riscul pe care inteligența artificială (AI) îl are pentru copii, sistemele dotate cu inteligență artificială putând pretinde că sunt profesori sau chiar vedete și manipulându-i astfel pe tineri să facă lucruri "inimaginabile", a avertizat un universitar britanic, potrivit Press Association.

Luând cuvântul în cadrul unei reuniuni organizate cu ocazia lansării Institute for Ethical AI in Education (IEAIED), Anthony Seldon, prorector al Universității din Buckingham, a spus că inteligența artificială ar putea reprezenta fie cea mai benefică, fie cea mai nocivă dezvoltare tehnologică. "Sistemele pot pretinde că sunt profesori, pot pretinde că sunt oameni pe care nu-i cunosc, pot părea credibili, pot pretinde că sunt personalități publice", a explicat universitarul.

"Pot pretinde că sunt profesorii, directorul școlii, pot manipula copiii să creadă că profesorul adevărat le spune să facă anumite lucruri". Profesorul a mai adăugat că inteligența artificială ar putea permite hărțuitorilor din mediul online să ducă la îndeplinire acțiuni oribile și abuzive. "Suntem în mod natural excesiv de încrezători, iar sistemul nostru de educație nu ne învață gândirea critică. Educăm elevi pasivi, într-un sistem obsedat de examene, care nu dezvoltă gândirea critică și puterea de a discerne «Este real? Este chiar persoana reală?»".

Întrebat dacă AI poate deveni malefică din propria voință, universitarul a adăugat: "Temerea este că ar putea scăpa de sub control, că am putea avea de-a face cu sindromul Frankenstein, în care se poate multiplica. Aceste mașinării au gândire proprie. Aș spune că, în prezent, acestea sunt la o a mia parte în ceea ce privește gradul de complexitate, atunci când vor deveni mult mai sofisticate va fi foarte, foarte îngrijorător". Institute for Ethical AI in Education (IEAIED) din Marea Britanie investighează provocările etice ridicate de dezvoltarea inteligenței artificiale.

Miting uriaș pro-UE la Londra

Organizatorii manifestației împotriva Brexitului organizate sâmbătă la Londra au anunțat că 600.000 de persoane au participat la acest marș, prin care au cerut să se organizeze un al doilea referendum.

Unul dintre organizatorii marșului - unul dintre cele mai importante de până în prezent al "Remainers" - a revendicat dreptul britanicilor de a-și schimba opinia, pentru că o ieșire a Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE) va avea, în opinia sa, consecințe asupra mai multor generații. Inițiatorii marșului sperau la prezența a peste 100.000 de manifestanți.

Un nou medicament reduce riscul de deces cu 35% la cancerul de sân cu mutație genetică

Un medicament oncologic experimental al Novartis reduce riscul de deces sau de progresie a bolii cu peste o treime, la pacienții cu cancer de sân provocat de o mutație genetică. Medicamentul BYL719 al companiei farmaceutice elvețiene, cunoscut și sub numele de  alpelisib, combinat cu terapia cu hormoni fulvestrant, a crescut supraviețuirea medie fără progresie la 11 luni, față de 5,7 luni în cazul pacienților care au primit doar tratament cu hormoni, a anunțat compania sâmbătă. BYL719 plus fulvestrant a redus riscul de deces sau de progresie a bolii cu 35%, potrivit Novartis.

Compania anunțase deja în acest an că acest studiu, numit SOLAR-1, destinat pacienților cu cancer de sân cu mutații ale genei PIK3CA, a arătat că BYL719 a ajutat pacienții.

Datele au fost publicat sâmbătă, la conferința anuală a Societății Europene pentru Oncologie Medicală, de la Munchen.

Cu toate că PIK3CA este cea mai frecventă mutație genetică la cancerul de sân receptor pozitiv, studiile clinice efectuate pentru terapiile de oprire a creșterii tumorilor au fost în mare parte dezamăgitoare, inclusiv în probleme legate de siguranță.

Alți producători de medicamente, între care și Roche, au întâmpinat aceleași probleme, astfel încât progresul obținut de Novartis reprezintă o veste bună, au afirmat medici implicați în studiul clinic.

Moartea unui adolescent care participa la un joc macabru, anchetată în Franța

O anchetă a fost deschisă în Franța după moartea unui adolescent care lua parte la „Momo Challenge”, un joc macabru care îi amenință pe participanți incitându-i să comită acte periculoase, au informat surse judiciare citate sâmbătă de AFP. Parchetul din Rennes și jandarmeria locală încercau sâmbătă să elucideze decesul unui adolescent de 14 ani găsit fără suflare la domiciliul părinților săi, într-o comună din apropierea orașului Rennes. „Ancheta continuă pentru a determina circumstanțele sinuciderii și eventuala infracțiune de incitare la suicid a minorilor de sub 15 ani”, a declarat AFP, procurorul din Rennes, Nicolas Jacquet.

Adolescentul a fost găsit în weekendul trecut în camera sa spânzurat cu o centură de kimono, deși avea în perspectivă „numeroase proiecte”, a mărturisit familia sa. Potrivit părinților săi, el nu s-a sinucis ci s-a aflat sub puterea unei provocări pe internet, numită „Momo challenge”, un „joc” periculos accesibil prin mesageria WhatsApp. Familia sa relevă că unele „provocări” la care se supusese adolescentul au lăsat urme pe corpul său, precum lacerații sau vânătăi. Familia lui a dorit să tragă semnalul de alarmă pentru a împiedica alte drame de acest gen.

Ministrul de interne, Gérard Collomb, a fost chestionat recent de secretarul pentru educație, Gabriel Attal, în legătură cu riscurile pe care le presupune jocul „Momo Challenge”. Potrivit lui, „cei tineri sunt supuși unei presiuni psihologice, fiind obligați să realizeze o serie de provocări multe dintre ele periculoase”. „În caz de nerealizare a acestora, victimele sunt amenințate că datele lor personale și fotografii, în prealabil piratate, vor deveni publice, sau sunt chiar amenințate cu moartea”, susține Attal care se întreba ce dispoziții sunt prevăzute în Franța pentru a proteja tinerii de acestei de practici.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.