Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Vremea caldă poate pune capăt pandemiei?

Ziarul de Vrancea
11 mar 2020 1839 vizualizări

 “Probabil că nu”, susține un epidemiolog de la Universitatea Harvard, care precizează că sistemul imunitar se comportă diferit cu noile virusuri n un expert chinez, care a prezis evoluția coronavirusului în China, este ceva mai optimist

​Numeroase persoane influente, inclusiv Donald Trump, au sugerat că noul coronavirus, SARS COV 2, nu s-ar mai răspândi pe parcursul următoarelor luni, când va deveni din ce în ce mai cald. Deși ne putem aștepta la scăderi modeste ale contagiozității, o simplă creștere a temperaturii nu va stopa noul coronavirus, spune Marc Lipsitch, epidemiolog la școala de sănătate publică a Universității Harvard. Pentru a-și susține afirmațiile, Marc Lipsitch începe prin a vorbi despre câteva mituri care au circulat în ultima perioadă.

Mit: SARS a dispărut de la sine pe măsură ce temperaturile au crescut

SARS nu a dispărut de la sine, ci datorită intervențiilor și masurilor de sănătate publică extreme din Hong Kong, Vietnam, Thailanda și Canada. Acestea au implicat inclusiv izolare, carantină și distanțarea socială. Acestea au funcționat și pentru că bolnavii de SARS aveau simptome distincte, astfel că erau ușor de reperat. În Toronto, SARS a reapărut după ce valul inițial de îmbolnăviri a fost controlat și au fost întrerupte precauțiile. Această reapariție a fost asociată ulterior cu un caz din primul val și confirmă faptul că măsurile de control au fost cele care au stopat transmiterea prima dată.

Al doilea mit este că răceala comună e sezonieră, foarte puțin contagioasă vara, astfel că așa o să fie și COVID-19.

Prezicerea modului în care se va comporta un virus pe baza modului în care au făcut-o alte virusuri anterior este ceva absolut speculativ, dar specialiștii sunt constrânși să facă asta uneori tocmai pentru că au puține informații disponibile. Nu se știe dacă alte virusuri din familia coronavirusurilor, cum ar fi OC43, HKU1, 229E, sau NL63, sunt modele bune pentru analogiile cu noul coronavirus. Un alt motiv pentru care nu ar trebui luat în considerare acest mit este că anumite virusuri sezoniere, cum ar fi OC43 și HKU1, sunt răspândite de mult timp, astfel că se comportă diferit față de un virus cu care organismul nu a mai avut niciodată de-a face.

Potrivit cercetătorului, virusurile vechi, care circulă de mai mult timp, nu infectează atât de mulți oameni pentru că un procent mare a dezvoltat imunitate. Virusurile vechi mai iau amploare doar în cele mai favorabile condiții, în acest caz iarna. Consecința este că virusurile noi, precum gripa pandemică, se pot răspândi și în afara sezonului normal. De exemplu, în anul 2009, pandemia a început în aprilie-mai și s-a liniștit vara, posibil pentru că nu s-au mai dus la școală copiii, dar a revenit în septembrie-octombrie, adică înainte de începerea sezonului normal al gripei. Sezoanele nu constrâng virusurile pandemice așa cum se întâmplă cu cele vechi.

Cu alte cuvinte, oamenii de știință au motive să creadă că COVID-19, precum alte betacoronavirusuri, se transmite mai rapid iarna decât vara, dar nu se știe care este mecanismul responsabil. Totuși, schimbarea va fi una modestă și nu este suficientă pentru stoparea totală a transmiterii. Pe baza analogiei cu gripa pandemică, probabil că COVID-19, fiind un virus nou, se va transmite ușor și în afara sezonului rece pentru că oamenii încă nu au dezvoltat imunitate la el. Schimbarea anotimpurilor și vacanțele școlare pot ajuta, dar nu pot opri transmiterea.

Expert chinez: Pandemia de coronavirus ar putea lua sfârșit în iunie

Directorul Centrului Național de Cercetări Clinice pentru Boli Respiratorii din China a anunțat, ieri, că pandemia de coronavirus ar putea lua sfârșit în iunie, dacă țările cele mai afectate vor lua măsuri suficiente. Zhong Nanshan susține că vara, când temperatura este mai ridicată, coronavirusul „este relativ mai puțin activ”. „Dacă unele țări nu acordă atenție pericolului și gradului de infectare ale pandemiei și nu intervin în forță, atunci ar putea dura mai mult. În mod normal, vara, când temperatura este relativ ridicată, virusul este relativ mai puțin activ”, a spus Zhong în cadrul conferinței organizate de guvernul provinciei Guangdong din China. Cazurile importate în China prezintă simptome puține, a adăugat expertul chinez, care a estimat rata de deces a coronavirusului în afara Chinei la 3,2 la sută.

Zhong este cunoscut pentru activitatea sa din timpul epidemiei SARS și a prezis anterior că virusul din China va atinge vârful la mijlocul lunii februarie și va fi sub control până la sfârșitul lunii aprilie.

“Pandemia este controlabilă”, insistă directorul OMS

Pandemia noului coronavirus este “controlabilă”, a subliniat ieri directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în cadrul unei reuniuni cu statele membre, la sediul acestei Agenții ONU specializate, la Geneva. “Este vorba despre o pandemie controlabilă”, dar “nu putem combate un virus dacă nu știm unde se află. Asta înseamnă că este necesară o supraveghere robustă în vederea găsirii, izolării, testării și tratării fiecărui caz, pentru a rupe lanțul transmiterii”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus în fața diplomaților. El a subliniat că țările este necesar să adopte o “abordare globală adaptată situației lor, cu îndiguirea ca pilon central” și a îndemnat țările “să găsească echilibrul just între protecție și sănătate, prevenirea perturbărilor economice și sociale și respectarea drepturilor omului”. “Pentru a salva vieți, trebuie să reducem transmiterea. Asta înseamnă că trebuie să izolăm cât mai multe cazuri posibil și să punem în carantină contectele lor cele mai apropiate”, a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus. “Chiar dacă nu puteți opri transmiterea, puteți încetini și proteja instituțiile de sănătate, azilele de bătrâni și alte spații vitale - dar numai dacă testați toate cazurile suspecte”, a avertizat el.

Unele țări duc o lipsă acută de material, iar șeful OMS a anunțat că organizația sa lucrează “zi și noapte” pentru a le veni în ajutor. Agenția specializată a ONU a trimis deja echipament de protecție în 57 de țări și se pregătește să expedieze în alte 28.

UE denunță interzicerea “unilaterală” a călătoriilor din Europa impusă de Trump

Uniunea Eurpeană a denunțat erii interzicerea călătoriilor impusă de către președintele american Donald Trump drept o decizie “unilaterală”, adoptată “fără consultări”. Președinții Consiliului European Charles Michel și Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen subliniază că pandemia noului coronavirus este o “criză globală, nelimitată la vreun continent, și necesită mai degrabă cooperare decât acțiuni unilaterale”. “Uniunea Europeană dezaprobă faptul că decizia americană de a consolida interdicții de călătorie a fost luată unilateral și fără consultări”, denunță ei. Având în vedere plasarea în carantină a Italiei și alte măsuri, von der Leyen și Michel resping totodată acuzația lui Trump, potrivit căreia UE nu a făcut suficient în lupta împotriva bolii. “Uniunea Europeană ia măsuri energice în vederea limitării răspândirii virusului”, subliniază ei.

Trump a anunțat interzicerea tuturor venirilor din Europa, însă oficiali de la Departamentul Securității Interne au precizat ulterior că noile restricții nu vizează țările care nu fac parte din zona de liberă circulație fără pașaport, pe o perioadă de 14 zile - înainte de a sosi în Statele Unite. Din zona Schengen fac parte 26 de state - inclusiv state membre UE ca Franța, Italia, Germania, Grecia, Austria și Belgia, unde se află sediile instituțiilor europene, dar și state care nu fac parte din UE precum Elveția, Norvegia și Islanda. Restricțiile anunțate de Trump nu se aplică Regatului Unit, unde numărul cazurilor confirmate a depășit 460, și Irlanda, care nu face parte din Schengen. Potrivit ultimelor date de la Centrul European pentru Preveția și Controlul Bolilor, peste 17.000 de cazuri de covid-19 au fost confirmate în Europa, iar peste 700 de persoane au murit pe continent.

Pe de altă parte, armata americană (US Army) a decis să reducă numărul militarilor care participă la “jocuri de război” vaste, planificate în Europa în următoarele șase luni, din cauza pandemiei. La exercițiile “Defender-Europe 2020” urmau să ia parte aproximativ 20.000 de americani - cea mai mare desfășurare de trupe americane în Europa din ultimii 25 de ani.

Vastă operațiune împotriva cartelului Jalisco Noua Generație

Peste 600 de persoane cu legături cu unul dintre cele mai puternice carteluri mexicane ale drogurilor au fost arestate în ultimele șase luni în Statele Unite, dintre care 250 în cadrul unei operațiuni miercuri dimineața (ora locală), au anunțat autoritățile americane. “Operațiunea Python” este “lovitura de cea mai mare amploare aplicată de autoritățile americane” cartelului Jalisco Noua Generație, a anunțat un reprezentant alAgenției americane antidrog (DEA) Uttam Dhillon. “Însă este doar începutul eforturilor noastre de a distruge această organizație criminală” care utilizează metode ultraviolente și care inundă întreaga lume cu diverse droguri, mai ales sintetice, a precizat el.

Arestările au vizat eșalonul “de la vârf și intermediar” al organizației, cunoscute prin structura sa piramidală, condusă de liderul său Nemesio Oseguera - alias “El Mencho”, a mai precizat Dhillon.

Fugar de mai mulți ani, acest narcotraficant în vârstă de 53 de ani este căutat în Statele Unite din 2014, iar un nou act de acuzare, cu privire la continuarea activităților sale criminale, a fost dezvăluit miercuri. Statele Unite oferă o recompensă în valoare de zece milioane de dolari în schimbul oricăror informații care să conducă la arestarea lui “El Mencho”. Lațul se strânge în jurul familiei sale.

Fiul său, Ruben, “El Menchito” a fost arestat în Mexic în 2015 și a fost extrădat în februarie către Statele Unite, pentru a fi judecat de trafic de droguri, iar fiica sa, Jessica Johanna, zisă “La Negra”, a fost arestată în urnă cu două săptămâni la Washington, unde este acuzată de spălare de bani.

În afară de aceste arestări, agenți americani au confiscat 20.000 de kilograme de droguri - inclusiv peste 15.000 de kilograme de metamfetamină - și peste 20 de milioane de dolari în numerar, a precizat Dhillon. În octombrie 2018, autoritățile americane estimau că Jalisco Noua Generație importa lunar în Statele Unite cel puțin cinci tone de cocaină și cinci tone de metamfetamină. În Mexic, cartelul nu ezită să atace obiective militare sau ale poliției pentru a-și afirma acapararea. În 2015, membri ai grupării criminale au ucis 20 de militari și o polițistă într-un atac cu un lansator de grenade asupra unui elicopter militar.

Soții Tom Hanks și Rita Wilson au contractat Covid-19

Soții Tom Hanks și Rita Wilson au contractat Covid-19 în Statele Unite, potrivit oficialilor australieni, care au făcut apel către toți care au intrat în contact cu actorii să se plaseze în izolare și carantină.

Tom Hanks și Rita Wilson se află într-un spital din Queensland, au spus autoritățile sanitare. Cei doi au fost infectați în SUA sau în tranzitul spre Australia. Hanks și Wilson, amândoi în vârstă de 63 de ani, au mers la medic după ce au prezentat simptome de răceală.

Ei se află în Australia de cel puțin o săptămână. Hanks lucrează cu Baz Luhrmann la un film despre viața lui Elvis Presley, iar Wilson a susținut două concerte în Brisbane și Sydney, pentru a-și promova albumul „Halway to Home”.

Queensland a raportat joi șapte noi cazuri dintr-un total de peste 130 din Australia. Acum, actorii vor petrece 14 zile în izolare. Potrivit fiilor lor Chet și Colin, Hanks și Wilson sunt bine.

Annastacia Palaszczuk, prim-ministrul statului Queensland, a spus joi că „toți cei care au venit în contact cu Tom Hanks și Rita Wilson trebuie să se plaseze în izolare și carantină”.

Un poet turc, închis 26 de ani pentru o crimă pe care nu a comis-o

Poetul turc Ilhan Çomak, care a câștigat anul trecut premiul Sennur Sezer pentru cea de-a opta și cea mai recentă carte “Geldim Sana” (I Came to You), este în închisoare de 26 de ani, de când a fost arestat în 1994, student fiind la Geografie. Toate cărțile le-a scris în închisoare, relatează The Guardian, care a demarat o campanie media în care susține eliberarea scriitorului. Conform sursei citate, principala vină a poetului este originea sa, kurdă. Acest lucru nu este o crimă, dar să faci parte sau să te asociezi cu o organizație kurdă este. Ar mai fi fost acuzat că a dat foc unei păduri, dar nicio dovadă nu a fost adusă în acest sens. Singura “dovadă” a fost declarația sa obținută sub tortură, care l-a împiedicat să fie eliberat condiționat de mai multe ori. Nu este neobișnuit ca Turcia să închidă scriitori. Au fost și există prea mulți închiși dar niciunul nu a fost încarcerat atât de mult timp. Unii au publicat din interior, chiar cu mare succes. Unul dintre cei mai mari poeți turci, Nâzim Hikmet, care a murit în 1963, și-a petrecut cea mai mare parte din viață în închisoare sau în exil.

Urmare a protestelor din Parcul Gezi, din 2013, legate de protecția mediului, peste 70.000 de studenți turci au fost închiși iar după puciul din 2016 nu se mai cunoaște numărul lor. După tentativa din 2016 de răsturnare a regimului Erdogan, 53 de ziare au fost închise. Multe organizații media au fost scoase în afara legii. Cei care scriu pe rețelele de socializare împotriva regimului din Turcia sau distribuie mesaje sunt mai întâi arestați preventiv.

Populația kurdă și scriitorii kurzi au fost cei mai afectați. Insitutul Cultural Kurd a fost închis după 2016, literatura acestei minorități fiind amenințată. Poemele lui Çomak au fost publicate din ce în ce mai mult în engleză, dar nu sub formă de carte. The Guardian a publicat în februarie, anul acesta, o solicitare adresată premierului și ministrului Afacerilor Externe să ceară guvernului turc să-l elibereze cât mai curând.

Se închide capitala Spaniei?

Președinta regiunii Madrid, Isabel Diaz Ayuso, a anunțat ieri că guvernul spaniol ia în considerare închiderea capitalei ca măsură de a opri răspândirea coronavirusului în Spania. Guvernul spaniol a negat miercuri că ar aveaîn plan o astfel de decizie. “Din ce am văzut în ultimele ore, este luată în considerare posibilitatea de a închide Madridul”, a spus Isabel Diaz Ayuso la postul local de televiziune Tele 5. Potrivit El Pais, în Comunitatea Madrid numărul cazurilor confirmate de coronavirus ajunsese miercuri la 1.024 și s-au înregistrat 31 de decese.

Ministrul egalității Irene Montero a fost diagnosticată cu coronavirus, iar vicepremierul Pablo Iglesias a fost pus în carantină, potrivit Reuters, care adaugă că toți miniștrii din cabinet vor fi testați pentru coronavirus. De altfel, la ședința executivului programată pentru ieri urmau să participe doar miniștrii a căror prezență este necesară pentru a aproba noile măsuri anticoronavirus. Toate reuniunile premierului Pedro Sanchez vor fi ținute exclusiv prin videoconferință.

Concurenții unei emisiuni “Big Brother” din Germania nu știu despre pandemie

În timp ce principala îngrijorare globală este, zilele acestea, răspândirea rapidă a coronavirusului, concurenții unui reality show din Germania nu știu nimic despre pandemie, informează DPA.

“Big Brother”, un format de televiziune despre un grup de persoane care trăiesc în aceeași casă, cu versiuni difuzate în mai multe țări din lume, este filmat într-un studio din apropiere de Koln, iar cel mai nou sezon a debutat pe 6 februarie. La vremea respectivă, erau puține cazuri inițiale de infectare în Bavaria, iar epidemia nu atinsese proporțiile globale actuale care a forțat Germania să anuleze evenimente, să închidă școli și să țină meciuri de fotbal în lipsa publicului. În prezent, Germania are cel puțin 1.850 cazuri de infectare și trei decese. La nivel global, au fost confirmate 124.519 de cazuri și 4.607 decese în 118 țări și teritorii, conform informațiilor Organizației Mondiale a Sănătății actualizate ieri dimineața.

Cei 12 participanți nu sunt însă la curent cu situația actuală globală. Izolați timp de mai multe luni într-o casă unde sunt înregistrați non-stop, aceștia nu au avut posibilitatea să urmărească evoluția crizei, a declarat un purtător de cuvânt al postului de televiziune Sat.1. Nici măcar noii concurenți, care s-au alăturat emisiunii de la începutul lunii februarie, nu au reușit să se pună la curent cu cele mai recente evoluții, întrucât regulile emisiunii interzic primirea veștilor din afară, fie sportive, politice sau legate de epidemie, a precizat purtătorul de cuvânt. Ediția de anul acesta a “Big Brother” se desfășoară într-o casă din Koln, unde participanții sunt filmați non-stop.

Ploi de fier topit, pe una dintre cele mai extreme exoplanete descoperite

Exoplaneta WASP-76 b, unde precipitațiile sunt din fier topit, ar putea fi planeta cu cele mai extreme condiții de mediu dintre toate cele descoperite până în prezent, conform unui material publicat ieri de Space.com. Până la descoperirea condițiilor de mediu de pe WASP-76 b, deținătoarea titlului de cea mai extremă exoplanetă era HD 189733 b, o lume de culoare albastru-cobalt unde ploile de sticlă topită se transformă în uragane care străbat atmosfera cu viteze de până la 8.790 km/h. Coroana îi revine însă planetei WASP-76 b, o planetă bizară, din clasa planetelor gazoase ultrafierbinți ce se află la aproximativ 640 de ani lumină distanță de Soare, în constelația Pisces (Pești).

Planeta WASP-76 b se află pe o orbită foarte apropiată de steaua sa, WASP-76 a, și are o perioadă orbitală de doar 1,8 zile terestre. În plus, această planetă are tot timpul o singură emisferă îndreptată spre steaua sa, în timp ce cealaltă emisferă este permanent cufundată în noapte. Temperaturile pe partea expusă radiației stelare depășeșc 2.400 de grade Celsius, fiind suficient de ridicate pentru a vaporiza metale. Partea aflată mereu în noapte este, prin comparație, mult mai rece, dar totuși absurd de fierbinte, cu o medie a temperaturilor de 1.500 de grade Celsius. “Este vorba probabil de cea mai extremă climă pe care o putem descoperi pe o planetă”, susține coordonatorul noului studiu, David Ehrenreich, profesor de astronomie la Universitatea din Geneva, Elveția.

WASP-76 b a fost descoperită în 2013. Această exoplanetă este aproximativ la fel de masivă ca Jupiter însă de aproape două ori mai mare - probabil pentru că nivelul ridicat de radiații pe care îl primește zilnic de la steaua sa a dus la o dilatare extremă a atmosferei sale.

În plus, aceste ploi de fier topit se produc în condiții de dinamică atmosferică extremă pentru că marea diferență de temperatură dintre cele două emisfere ale planetei generează vânturi de o ferocitate pe care ne este greu să ne-o imaginăm. Aerul din partea expusă spre stea a planetei se deplasează spre partea aflată în noapte cu viteze de peste 18.000 km/h, conform lui Ehrenreich.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.