Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Victorie la limită pentru republicani, înfrângere pentru Trump?

Ziarul de Vrancea
8 nov 2022 858 vizualizări

Republicanii vor prelua, cel mai probabil, controlul asupra Camerei Reprezentanților, însă cu un avantaj mai mic decât cel scontat n candidați vedetă susținuți de fostul președinte au pierdut alegerile n la Senat, “meciul” încă se juca ieri n „Cu siguranță nu a fost un val republican, asta e al naibii de sigur”, a recunoscut un senator conservator

Alegerile intermediare din America s-au încheiat și proiecțiile rezultatelor confirmă un avantaj al republicanilor în Camera Reprezentanților, dar pare un rezultat mai modest decât erau așteptările. Câteva dintre cursele electorale erau încă ieri prea strânse ca să poată fi prognozat un câștigător, iar la Senat pare să se mențină egalitatea de forțe. Aceste alegeri de la mijlocul mandatului prezidențial, văzute adesea ca un referendum la adresa președintelui în funcție, ar putea decide soarta viitoarei competiții electorale pentru Casa Albă din 2024.

În orice caz, proiecțiile par să arate că alegerile intermediare din 8 noiembrie nu au adus chiar victoria covârșitoare la care se așteptau republicanii. Democrații au reușit să întoarcă în favoarea lor un loc esențial la Senat, vacantat de un republican, în timp ce la Camera Reprezentanților republicanii au un avantaj, dar nu suficient de confortabil.

Potrivit celor mai recente proiecții, republicanii au 195 de mandate câștigate la Cameră, față de 176 democrații, iar la Senat este echilibru perfect: 48 de locuri republicanii, 48 de locuri democrații. Bătălia pentru controlul Congresului se reduce astfel la un număr tot mai mic de curse-cheie, dar democrații par să fi năruit speranțele republicanilor de a obține o victorie categorică, astfel că acum ambele partide mizează pe majorități restrânse.

Republicanii au început noaptea cu o victorie zdrobitoare în Florida, unde guvernatorul Ron DeSantis a câștigat regiuni cu electorat latino-american, care tradițional erau democrate. Acest succes i-ar putea servi drept rampă de lansare pentru o candidatură la alegerile prezidențiale din 2024.

În orele care au urmat, democrații au recuperat teren.

Unde-i “valul roșu”?

Donald Trump spera ca noaptea electorală „măreață” a republicanilor să îi ofere un impuls pentru o viitoare campanie prezidențială. Fostul lider de la Casa Albă și-ar putea anunța în următoarele zile intrarea în cursa pentru un nou mandat prezidențial, dar pentru el, noaptea nu a fost nici pe departe una măreață, scrie New York Times. Donald Trump nu s-a aflat pe buletinul de vot, la alegerile din SUA de marți, dar și-a petrecut ultimii doi ani comportându-se ca și cum ar fi fost, urmărind să obțină victorii importante pentru Partidul Republican din partea căruia va dori, probabil, să candideze din nou la președinție. Dar, chiar unii republicani, au putut concluziona că „valul roșu” și „noaptea mare” a partidului lui Trump nu s-au materializat, în ciuda eforturilor fostului lider de la Casa Albă. „Cu siguranță nu a fost un val republican, asta e al naibii de sigur”, a declarat pentru NBC News senatorul Lindsey Graham, republican din Carolina de Sud și un aliat apropiat al lui Trump. În unele state-cheie, candidații susținuți de Trump au fost cei care au pierdut sau au întâmpinat probleme. În Pennsylvania, democratul Josh Shapiro a câștigat cursa pentru postul de guvernator în fața republicanului Doug Mastriano, în timp ce democratul John Fetterman l-a învins pe republicanul Mehmet Oz, pentru a obține un loc în Senatul SUA. Cei doi republicani fuseseră susținuți de Trump.

Kremlinul: Aceste “midterms” nu schimbă cu nimic relațiile “proaste” dintre Moscova și Washington

Kremlinul a afirmat miercuri că alegerile de la jumătate de mandat din Statele Unite nu vor îmbunătăți relațiile “proaste” dintre Moscova și Washington, relatează AFP. “Aceste alegeri sunt importante, dar nu este necesar să li se exagereze importanța pe termen scurt și mediu în relațiile noastre”, declară presei un purtător de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov. “Ele nu pot schimba nimic esențial. Relațiile noastre sunt în continuare proaste și vor rămâne așa”, estimează Peskov.

Referitor la acuzații de amestec ale Moscovei în alegerile americane, Peskov declară că nu le mai acordă atenție, atât de obișnuit fiind cu ele.

Majoritatea alegătorilor americani nu doresc ca Biden să mai candideze în 2024

Mai mult de două treimi dintre alegătorii care au votat marți pentru candidații la Camera Reprezentanților nu doresc ca președintele Joe Biden să mai candideze pentru un nou mandat în 2024, potrivit rezultatelor unui sondaj la ieșirea de la urne realizat la nivel național de Edison Research.

Mai mult de 7 din 10 alegători independenți și aproximativ 9 din 10 alegători republicani au declarat că nu doresc ca Biden să mai fie prezent în campania prezidențială din 2024. În ceea ce-i privește pe alegătorii democrați, mai puțin de 6 din 10 consideră că el ar trebui să candideze.

Aproape 6 din 10 alegători independenți au o părere nefavorabilă despre Biden și aproximativ aceeași proporție dezaprobă activitatea pe care o desfășoară în calitate de președinte. Doar 1 din 10 alegători democrați au o părere nefavorabilă despre președinte și ceva mai mulți dezaprobă prestația sa profesională.

În ceea ce-i privește pe republicani, părerea lor este aproape unanimă: mai mult de 9 din 10 alegători republicani au o părere nefavorabilă despre Biden și dezaprobă acțiunile prezidențiale.

Când vine vorba de fostul președinte Donald Trump, două treimi dintre alegătorii independenți și mai mult de 9 din 10 alegători democrați au o părere nefavorabilă despre el. Puțin peste trei sferturi dintre alegătorii republicani au o părere favorabilă. Alegătorii independenți reprezintă aproximativ un sfert din electorat, în timp ce alegătorii democrați sunt aproximativ o treime, iar alegătorii republicani sunt puțin peste o treime din electorat.

O americancă în conflict cu fostul ei soț saudit, arestată în Arabia Saudită

Arabia Saudită a arestat o americancă, Carly Morris, care și-a acuzat în mod public fostul soț saudit de faptul că a blocat-o pe fiica lor în acest regat ultraconservator, potrivit organizației nonguvernamentale (ONG) de apărarea drepturilor omului Freedom Initiative, cu sediul la Washington.

Carly Morris a fost plasată în detenție luni și nu se știe unde se află fiica sa, Tala, în vârstă de opt ani, a anunțat marți seara Freedom Initiative, care afirmă că militează în favoarea deținuților pe nedrept în Orientul Mijlociu și Africa de Nord. “Nu este clar dacă fiica sa a fost arestată cu ea sau a fost predată fostului ei soț”, precizează într-un comunicat ONG-ul.

Autoritățile saudite, contactate de AFP, nu au confirmat imediat aceste informații.

Washingtonul este “la curent cu informații potrivit cărora doamna Morris a fost plasată în detenție”, a anunțat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price. “De fiecare când o persoană este reținută în străinătate, noi încercăm să o vizităm imediat și să-i furnizăm asistență consulară”, a subliniat el marți, într-o conferință de presă.

“Ambasada noastră la Riad este foarte angajată în acest dosar. Ea urmărește situația îndeaproape”, a precizat Ned Price.

Carly Morris s-a dus în Arabia Saudită cu avionul, împreună cu fiica sa, în vara lui 2019, într-o vizită la tatăl copilului, un saudit de care a divorțat.

La puțin timp după aterizarea mamei și fiicei la Riad, fostul soț le-a confiscat pașapoartele. El a declanșat apoi un proces în vederea transmiterii naționalității saudite fiicei sale, cu scopul de a o împiedica să plece înapoi în Statele Unite. Carly Morris s-a confruntat apoi cu o interminabilă confruntare cu inegalități de gen, la fel ca alte străine care au copii cu saudiți. În septembrie, ea a fost convocată de către procurori saudiți care au informat-o că este vizată într-o anchetă cu privire la “tulburarea ordinii publice”, legată, susține ea, de publicarea pe rețele de socializare a unor mesaje în care denunța situația. Americancei i s-a interzis, ulterior, să mai călătorească, potrivit unui aviz electronic, pe care AFP scrie că l-a consultat. “Mi-e frică de faptul că voi arestată în orice moment”, declara ea AFP. “Cea mai mare teamă a mea este cine va avea grijă de Tala”, sublinia ea.

Doi iranieni, executați la închisoarea Zahedan

Doi bărbați au fost executați în sud-estul Iranului, după ce au fost găsiți vinonați de uciderea a patru polițiști în 2016, într-o regiune a țării recent afectată de un val de violențe, anunță miercuri organul puterii judiciare.

“Doi membri ai grupării teroriste Jaish al-Adl (Armata Justiției), Rashid Baloutch și Eshaq Askani, au fost executați ieri (marți) în Închisoarea Zahedan”, anunță Mizan Online.

Gruparea a fost înființată în 2012 de către foști membri ai unei organizații extremiste sunnite care au condus o rebeliune sângeroasă în provincia Sistan-Balucistan. Justiția i-a acuzat pe cei doi bărbați de faptul că au “cauzat martiriul a patru grăniceri și rănirea mai multor agenți de poliție în 2016” în Sistan-Balucistan. Orașul Zahedan, capitala provinciei, a fost afectat de violențe la 30 septembrie, soldate cu zeci de morți, inclusiv șase membri ai forțelor de securitate, potrivit autorităților.

Autoritățile au evocat atunci, mai întâi, confruntări între forțe de ordine și “teroriști”, la Zahedan, și au precizat că au fost atacate trei comisariate.

Presa locală scrie că gruparea Jaish al-Adl a revendicat un atac împotriva unui comisariat. Însă un influent lider al minorității musulmane sunnite în Sistan-Balucistan, clericul Molavi Abdol Hamid, a respins “orice implicare a Jaish al-Adl sau a oricărei grupări” în violențele de la Zahedan,

În urma unei anchete, efectuată la cererea președintelui iranian Ebrahim Raisi, autoritățile au destituit doi oficiali de rang înalt din domeniul securității din această regiune, inclusiv pe șeful Poliției din Zahedan.

Regiunea Sistan-Balucistan, situată în apropiere de frontiera cu Afganistanul și Pakistanul, este una dintre cele mai sărace regiuni din Iran, iar în ea trăiește minoritatea balucă, adepta islamului sunnit și nu al șiismului dominant în țară.

Organizații de apărarea drepturilor omului acuză Iranul de faptul că este una dintre țările care execută cei mai mulți deținuți la nivel mondial, după China.

Un ministru britanic demisionează în urma unor acuzații de comportament “imoral”

Ministrul britanic de stat fără portofoliu Gavin Williamson a demisionat din noul Guvern conservator în urma unor acuzații de comportament “imoral” și cu privire la trimiterea unor mesaje nepotrivite unor deputați și foști colegi.

“După cum știți, există o procedură cu privire la o plângere în curs referitoare la mesaje pe care le-am trimis unei colege”, scrie Gavin Williamson într-o scrisoare adresată premierului Rishi Sunak, pe care a postat-o pe Twitter. “Alte acuzații au fost preferate”, iar “ele devin o distragere de la munca bună a acestui Guvern”, scrie și anunță că demisionează.

Demisia lui Gavin Williamson - prima din noul Guvern conservator format în urmă cu două săptămâni - intervine în urma unei serii de dezvăluiri cu privire la mesaje pline de insulte și amenințări pe care ministrul le-a trimis.

El ar fi insultat-o, pe e-mail, pe fosta “whip” - însărcinată cu disciplina deputaților conservatori - Wendy Morton pentru a se plânge că nu a fost invitat la funeraliile lui Elizabeth a II-a. Alții îl acuză de hărțuire pe când era ministrul Apărării și de comportament “imoral” pe când era “whip”.

Potrivit adjunctei sale Anne Milton, el s-ar fi folosit de dificultățile financiare ale unui deputat ca mijloc de presiune. Wendy Morton cataloghează aceste comportamente ale lui Gavin Williamson drept “neetice și imorale” și a declarat postului Channel 4 că a avut “impresia că-i plăceau bârfele murdare și că le folosea ca mijloc de presiune la nevoie”.

Potrivit altor acuzații, Gavin Williamson ar fi făcut declarații violente împotriva unui funcționar pe când era ministru al Apărării, căruia i-a spus “să-și taie gâtul” și “să se arunce pe fereastră”.

Un diamant roz, vândut pentru 28,6 milioane de euro

“Fortune Pink”, un diamant roz uriaș extrem de rar, a fost vândut marți în cadrul unei licitații desfășurate la Geneva pentru o sumă de peste 28,6 milioane de euro unui colecționar privat din Asia, informează AFP.

Piatra prețioasă este cel mai mare diamant roz în formă de pară de această calitate vândut vreodată la licitație, potrivit casei de licitații Christie's, deținută de Artemis, holdingul familiei franceze Pinault. Diamantul este montat pe un inel, flancat de o parte și de alta de un diamant alb mare și cântărește exact 18,18 carate, număr considerat norocos în Asia, unde înseamnă “prosperitate sigură”, potrivit Christie's.

Diamantul roz strălucitor a fost adjudecat pentru suma de 24,5 milioane de franci elvețieni (24,7 milioane de euro), adică 28.436.500 de franci elvețieni (28.640.761 de euro) cu tot cu taxe. Vânzarea, care a durat doar patru minute, a început de la 17 milioane de franci elvețieni și a opus trei ofertanți prin telefon. Câștigătorul s-a impus licitând o ultimă jumătate de milion.

“Cumpărătorul este mulțumit. Este un vis devenit realitate”, a declarat pentru AFP angajatul Christie's care a preluat oferta câștigătoare la telefon, păstrând anonimatul noului proprietar. Diamantul “a fost achiziționat de un client privat din Asia”, a declarat reporterilor Rahul Kadakia, directorul internațional pentru bijuterii de la Christie's.

“Fortune Pink” a fost expus la Geneva, apoi la New York, Shanghai (China), Taiwan și Singapore în octombrie, înainte de a se întoarce în Elveția, și se estima că va fi vândut pentru o sumă cuprinsă între 25 și 35 de milioane de dolari (aproximativ aceeași sumă de euro).

Diamantele roz sunt foarte rare și mai puțin de 10% dintre ele cântăresc mai mult de o cincime de carat. Acest lucru le face să fie cele mai căutate diamante de pe piața mondială.

Recordul mondial pentru un diamant roz a fost stabilit în 2017, atunci când diamantul “CTF Pink Star” a fost vândut la Hong Kong pentru suma de 71,2 milioane de dolari (70,8 milioane de euro).

A murit veteranul actor britanic Leslie Phillips

Veteranul actor britanic Leslie Phillips, cunoscut pentru rolurile interpretate în seria de filme de comedie “Carry On” și în trei pelicule din franciza “Harry Potter”, a murit la vârsta de 98 de ani, informează Reuters. Artistul britanic a murit luni, “împăcat și în timp ce dormea”, a dezvăluit agentul său, Jonathan Lloyd, într-o declarație transmisă prin e-mail jurnaliștilor de la Reuters. Leslie Phillips, un actor de comedie care interpreta adeseori rolurile unor gentlemeni englezi cu dicție perfectă, s-a născut în Tottenham, la nord-est de Londra, în 1924 și a urmat cursuri de oratorie în copilărie pentru a-și corecta accentul Cockney pe care îl folosea în timp ce vorbea.

A debutat cu un rol minor în filmul “Lassie from Lancashire” din 1938 și și-a construit apoi o carieră de succes în teatru, cinematografie și radio. A jucat alături de actorii de comedie Ronnie Barker și Jon Pertwee în show-ul radiofonic BBC “The Navy Lark” timp de 17 ani și a asigurat vocea personajului Sorting Hat (Pălăria de Sortare) în trei filme ale francizei “Harry Potter”, un joben magic care îl trimite pe tânărul vrăjitor în casa Gryffindor de la Școala de magie Hogwarts. Leslie Phillips, care a primit și o nominalizare la premiile BAFTA pentru rolul dramatic interpretat în filmul “Venus” din 2006, a rămas cunoscut datorită interpretărilor comice din filmele din seria “Carrie On” și grație replicilor scurte ale personajelor sale din acele producții, precum “Ding Dong” și “Hello”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.