Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Venezuela: Creșterea cu 300% a salariului minim, insuficientă pentru 1 kg de carne

Ziarul de Vrancea
2 mai 2021 527 vizualizări

Inflația în statul sud-american a atins aproape 3.000% în 2020

Guvernul venezuelean a anunțat sâmbătă o creștere a salariului minim de aproape 300%, dar această majorare nu este suficientă nici măcar pentru a cumpăra un kilogram de carne din cauza inflației scăpate de sub control în țara sud-americană. “Intră în vigoare o creștere a salariului minim, la 7 milioane de bolivari”, adică 2,5 dolari, a declarat ministrul muncii, Eduardo Pinate, în fața partizanilor guvernului socialist adunați cu ocazia zilei de 1 Mai. Salariul minim lunar crește astfel cu 288,8%. El este completat de un cupon alimentar de “3 milioane de bolivari”, pentru un “venit minim de 10 milioane de bolivari”, potrivit ministrului. Dar această creștere nu le permite venezuelenilor să își recupereze puterea de cumpărare, în timp ce țara este în criză, cu o economie în recesiune de opt ani și patru ani consecutivi de hiperinflație, care a atins aproape 3.000% în 2020.

Cu noul salariu minim nu se poate cumpăra un kilogram de carne, care costă 3,75 dolari într-o economie din ce în ce mai dolarizată. Nu este suficient nici pentru a cumpăra o cutie cu treizeci de ouă sau un kilogram de brânză, care costă 11 milioane de bolivari.

“Aceasta nu este cea mai bună veste pentru o zi de 1 Mai”, a reacționat pentru AFP economistul César Aristimuno. “Cu siguranță, va aduce o oarecare ușurare pentru mulți venezueleni, dar, din păcate, ce vom vedea este o creștere a prețurilor”, a adăugat el.

Guvernul lui Nicolas Maduro, lovit de sancțiuni internaționale, în special din partea Washingtonului care a încercat să-l răstoarne de la putere după contestata sa realegere în 2018, a renunțat să anunțe festivist creșterile salariale cum făcea predecesorul său Hugo Chavez (1999-2013).

“Disaster Girl”, o fotografie virală de 15 ani pe internet, vândută cu mai mult de 400.000 de dolari

O fotografie cunoscută sub numele de “Disaster Girl”, care este virală pe rețelele de socializare de 15 ani, a fost scoasă la licitație sub formă de NFT, obiect digital care se achiziționează prin cirptomonede, și vândută cu 430.000 de dolari.

Un chip de fată, liniștită, surâzătoare, care privește obiectivul aparatului în timp ce o casă arde în spatele ei, a devenit o fotografie de succes pe internet, un “meme” celebru, potrivită multor situații comice. Ea a fost supranumită “Disaster girl”. Imaginea a fost vândută la licitație, pe 26 aprilie, pentru 430.000 de dolari, anunță cotidianul The News & Observer din Carolina de Nord.

Mai precis, pentru 180 de eteri, una dintre criptomonedele care permite plata unui NFT. Zoe Roth avea 4 ani când a fost fotografiată de tatăl ei în 2005, în Carolina de Nord, SUA. În spatele ei era un incendiu, ca parte a unui exercițiu al pompierilor. Tatăl ei, scrie The New York Times, a trimis imaginea în 2007 revistei specializate americane JPG pentru un concurs de fotografie. Tânăra, în vârstă de 21 de ani în prezent, este studentă. Cu suma câștigată, ea își va plăti studiile și va ajuta diferite asociații caritabile. Tatăl ei va profita pentru a-și repara climatizarea automobilului. Familia va continua să primească drepturi de autor și va primi 10% din viitoarele vânzări ale fotografiei.

Potrivit unui studiu recent al Atelier BNP Paribas, valoarea tranzacțiilor pe piața NFT poate fi estimată la 250 de milioane de dolari în 2020, față de 63 de milioane în 2019.

India a raportat luni mai mult de 360.000 de cazuri în ultimele 24 de ore

India a raportat ieri mai mult de 300.000 de noi cazuri de coronavirus, pentru a 12-a zi consecutiv, numărul total al cazurilor fiind aproape de 20 de milioane, în timp ce oamenii de știință prevăd un vârf al infecțiilor în zilele următoare.

Cu 368.147 de noi cazuri în ultimele 24 de ore, numărul total al infecțiilor ajunge la 19,93 milioane, în timp ce totalul deceselor a crescut cu 3.417 la 218.959, potrivit datelor Ministerului Sănătății. Experții medicali spun că numărul real din această țară cu 1,35 de miliarde de locuitori este de 5 sau 10 ori mai mare decât bilanțul oficial. Numărul de infecții cu SARS-CoV-2 ar putea atinge un vârf între 3 și 5 mai, potrivit unei echipe de cercetători care sfătuiește Guvernul, cu câteva zile mai devreme decât o estimare anterioară, deoarece virusul s-a răspândit mai repede decât se aștepta. Spitalele sunt la capacitate maximă, rezervele de oxigen s-au terminat, morgile și crematoriile au fost copleșite.

Cel puțin 11 state și unități teritoriale au impus unele forme de restricții pentru a încerca să limiteze creșterea infectărilor, însă guvernul condus de prim-ministrul Nadrendra Modi ezită să impună un lockdown la nivel național, din cauza impactului economic al unei astfel de măsuri. “După părerea mea, doar un ordin național care să le impună locuitorilor să rămână în locuințe și declararea stării de urgență medicală vor putea ajuta nevoile generate de actuala criză sanitară”, a declarat pe Twitter Bhramar Mukherjee, medic epidemiolog la Universitatea Michigan.

Antony Blinken: China acționează “mai represiv”, “mai agresiv”

Secretarul de stat american Antony Blinken a afirmat, într-un interviu difuzat duminică de CBS, că China sfidează ordinea mondială acționând într-o manieră “mai represivă” și “mai agresivă”. “Ceea ce am văzut în ultimii ani, este că China acționează într-o manieră mai represivă pe teritoriul ei și mai agresivă în străinătate. Este un fapt”, a declarat Antony Blinken, întrebat în emisiunea “60 Minutes” de la postul american CBS. China este “singura țară din lume care are capacitatea militară, economică, diplomatică de a submina sau a contesta ordinea bazată pe reguli pe care o considerăm atât de dragă și pe care suntem hotărâți să o susținem”, a continuat șeful diplomației americane. “Dar vreau să fiu foarte clar... Obiectivul nostru nu este de a opri China, de a o frâna, de a o limita; este de a menține această ordine bazată pe regulile pe care China le sfidează”.

Aceste aluzii vin după ce președintele american Joe Biden a asigurat miercuri, în prima alocuțiune în Congres, că nu “caută conflictul cu China”, dar este pregătit “să apere interesele americanilor în toate domeniile”. Tensiunile dintre cele două puteri au fost recurente în ultimii ani. Forțele armate chineze și americane rivalizează pentru influență în Asia-Pacific, în special în Marea chinei meridionale și în apropierea Taiwanului. Antony Blinken a insistat de asemenea, în martie, pe “genocidul comis asupra uigurilor majoritar musulmani” din regiunea chineză Xinjiang.

Bulgaria va organiza din nou alegeri generale, în iulie

Bulgaria va organiza din nou alegeri generale, în luna iulie, după ce socialiștii au devenit sâmbătă al treilea partid care a refuzat să formeze guvernul, în urma alegerilor parlamentare de luna trecută, transmite Reuters. Socialiștii, care au pierdut aproape jumătate din locurile deținute în Parlament, în urma alegerilor din 4 aprilie, au afirmat că ar fi imposibil să construiască o majoritate funcțională într-un parlament fragmentat și că vor returna imediat mandatul, după ce îl vor primi de la președintele pe 5 mai. Președintele Rumen Radev va fi nevoi să dizolve Parlamentul, să umească o administrație interimară și să convoace alegeri anticipate în termen de două luni, cel mai probabil pe 11 iulie.

Incertitudinea politică prelungită ar putea afecta capacitatea celui mai sărac stat membru al Uniunii Europene de a reporni economia afectată de pandemie și de a accesa în mod eficient Fondul UE de recuperare din criza coronavirusului, în valoarea totală de 750 miliarde euro. Decizia socialiștilor vine după ce atât partidul de centru-dreapta GERB, al premierului Boiko Borisov, cât și noul partid anti-sistem ITN, condus de prezentatorul TV și cântărețul Slavi Trifonov, au renunțat la încercările de a forma un guvern.

Furia populară împotriva corupției extinse după aproape un deceniu de guvernare a lui Borisov a sporit sprijinul pentru partidul anti-sistem ITN și pentru două grupări politice mai mici anti-corupție, dar cele trei formațiuni nu au, împreună, o majoritate în cameră. Socialiștii, care au militat pentru eliminarea partidului GERB al lui Borisov, au declarat că cele trei noi partide au refuzat să intre în alianță cu ei. “Cele trei noi partide din Parlament au arătat imaturitate politică, nu și-au putut depăși ego-ul”, a declarat lidera socialistă Kornelia Ninova, după o întâlnire de partid. “În această situație, în pofida voinței noastre pentru o schimbare, un guvern condus de noi, chiar și unul temporar, este imposibil”, a adpugat aceasta.

Secretarul american al apărării: Următorul mare război va fi “foarte diferit”

Statele Unite trebuie să se pregătească pentru un potențial conflict viitor asemănător un pic cu “vechile războaie” care au devorat mult timp Pentagonul, a declarat vineri secretarul apărării Lloyd Austin în primul său discurs politic semnificativ. Austin a cerut valorificarea progreselor tehnologice și o mai bună integrare a operațiunilor militare la nivel global pentru a “înțelege mai repede, a decide mai repede și a acționa mai repede”. “Modul în care luptăm în următorul război major va fi foarte diferit de modul în care am luptat în războaiele din trecut”, a spus Austin în timpul unei călătorii la Comandamentul SUA din Zona Pacific, cu baza în Hawaii.

Secretarul apărării nu a menționat în mod explicit rivali precum China sau Rusia. Dar remarcile sale au venit în timp ce Statele Unite încep o retragere necondiționată din Afganistan, la ordinele președintelui Joe Biden, care vizează încetarea celui mai lung război al Americii și restabilirea priorităților Pentagonului.

Austin a recunoscut că a petrecut “majoritatea ultimelor două decenii executând ultimul dintre vechile războaie”. Criticii spun că retragerea din Afganistan nu va pune capăt conflictului intern din țara asiatică, nu va elimina amenințarea terorismului și nu va face irelevantă experiența de 20 de ani de război contra-insurgență, întrucât organizații militante precum Stat Islamic s-au răspândit în întreaga lume. Observațiile lui Austin nu par să prescrie acțiuni specifice sau să prezică vreun conflict specific. Mai degrabă, el părea să fi subliniat obiective largi, oarecum vagi, pentru conducerea Pentagonului sub administrația Biden.

“Nu putem prezice viitorul”, a spus Austin. “Deci, ceea ce avem nevoie este amestecul potrivit de tehnologie, concepte operaționale și capabilități, toate legate între ele într-un mod de rețea atât de credibil, atât de flexibil și atât de formidabil încât va face ca orice adversar să se oprească.” Prevenirea unui conflict ar însemna crearea de “avantaje pentru noi și dileme pentru ei”, a spus el.

Răspunsurile Statelor Unite ar putea fi indirecte, a spus el, descriind un scenariu în care războiul cibernetic ar putea fi folosit “pentru a răspunde la un incident de securitate maritimă aflat la sute de kilometri distanță”.

Le Pen, de acord cu sancțiunile diplomatice impuse de Moscova

Șefa extremei drepte franceze Marine Le Pen a declarat sâmbătă că sancțiunile ruse împotriva unor înalți responsabili ai Uniunii Europene se înscriu într-o “formă de reciprocitate”, după cele decise de UE împotriva Moscovei, despre care susține că au reprezentat “o greșeală”.

Rusia a anunțat vineri sancțiuni împotriva unor înalți responsabili ai UE, între care președintele Parlamentului European, drept represalii la cele instituite de Bruxelles în martie într-un climat de tensiuni între Moscova și Occident. “Începând cu momentul în care UE a fost înființată, în urmă cu mulți ani, au fost instituite sancțiuni” împotriva deputaților ruși “până la președintele Dumei ruse, deci cu greu se poate mira cineva că Rusia, într-o formă de reciprocitate, consideră că liderii UE nu au nici ei dreptul de a veni pe teritoriul lor”, a declarat președinta formațiunii Rassemblement national (RN). “Rusia nu este la originea sancțiunilor personale care au fost decise. Uniunea Europeană este la originea lor” și aceste sancțiuni ale UE din martie sunt “o greșeală”, afirmat ea.

Președinta RN, candidată în alegerile prezidențiale din Franța din 2022, a beneficiat de un credit rusesc în 2014 și a fost primită de președintele Vladimir Putin în timpul campaniei prezidențiale din 2017. UE a adoptat mai multe seturi de sancțiuni împotriva funcționarilor ruși implicați în procedurile împotriva opozantului rus Aleksei Navalnîi sau a responsabililor de încălcări ale drepturilor omului în timpul reprimării manifestanților. Dacă Franța “avea relații care să nu fie supuse interdicției UE, ea ar fi avut cu siguranță posibilitatea de a se asigura că Navalnîi are acces la apărare, acces la îngrijire”, a dat asigurări Marine Le Pen, declarându-se “atașată de integritatea fizică a deținuților în orice țară s-ar afla”.

Ea a mai estimat că dacă președintele francez “Emmanuel Macron, spre marea nenorocire a Franței, va fi ales pentru un al doilea mandat, haosul va fi absolut general”.

Germania: Poliția a destructurat o vastă rețea de pornografie cu minori de pe Darknet

Poliția germană a anunțat luni destructurarea unei rețele de pornografie cu minori de pe Darknet, prezentată drept “una dintre cele mai mari din lume” și care număra peste 400.000 de membri, transmite AFP. Destructurarea platformei “BOYSTOWN”, care exista din 2019, a avut loc la jumătatea lui aprilie, potrivit unui comunicat al poliției. Trei germani au fost arestați la capătul unei anchete ce a durat mai multe luni a unei unități speciale a poliției germane sub coordonarea Europol și în colaborare cu polițiile olandeză, suedeză, australiană, americană și canadiană. Un altul, care locuiește în Paraguay, face obiectul unui mandat de arestare internațional pe baza căruia ar trebui predat autorităților germane. Poliția nu le-a făcut publică identitatea. “Platforma avea acoperire internațională și era folosită pentru schimburile de pornografie cu minori între membrii săi”, în principal fotografii sau înregistrări video cu abuzuri comise asupra unor băieți. Printre acestea figurau “imagini cu abuzuri sexuale grave asupra a trei copii”, a precizat poliția. Trei dintre suspecți, cu vârste de 40, 49 și 58 de ani, sunt bănuiți “că erau administratorii platformei de pornografie cu minori”. În plus, ei se ocupau de gestionarea rețelei și erau însărcinați “cu urmărirea clienților”, potrivit poliției. Un al patrulea suspect, un bărbat în vârstă de 64 de ani, este bănuit că ar fi fost unul dintre utilizatorii cei mai activi ai platformei și că ar fi postat peste 3.500 de mesaje.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.