MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Vaticanul ar putea fi gazda tratativelor Rusia-Ucraina
Papa a promis să depună „toate eforturile” pentru a contribui la încheierea războiului
Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat sâmbătă că Vaticanul ar putea fi locul de desfăşurare a discuţiilor de pace Rusia-Ucraina, ţinând cont de oferta mai veche a Sfântului Scaun, după ce Papa Leon al XIV-lea a promis să depună personal „toate eforturile” pentru a contribui la încheierea războiului, relatează AP.
Vorbind cu reporterii la Roma înainte de întâlnirea cu cardinalul Matteo Zuppi, omul de legătură al Vaticanului cu privire la Ucraina, Rubio a declarat că va discuta despre modalităţile potenţiale prin care Vaticanul ar putea ajuta, „statutul discuţiilor, actualizările de după ziua de ieri (vineri) şi calea de urmat”.
Întrebat dacă Vaticanul ar putea fi un intermediar pentru pace, Rubio a răspuns: „Nu l-aş numi intermediar, dar este cu siguranţă - cred că este un loc în care ambele părţi s-ar simţi confortabil să meargă”. „Aşa că vom vorbi despre toate acestea şi, evident, vom fi întotdeauna recunoscători Vaticanului pentru dorinţa de a juca acest rol constructiv şi pozitiv”, a declarat Rubio, care s-a întâlnit sâmbătă şi cu secretarul de stat şi ministrul de externe al Vaticanului.
Vaticanul are o tradiţie de neutralitate diplomatică şi şi-a oferit mult timp serviciile şi spaţiile pentru a încerca să faciliteze negocierile, dar s-a văzut marginalizat în timpul războiului care a început la 24 februarie 2022.
Papa Francisc, care ocazional a iritat atât Kievul, cât şi Moscova cu comentariile sale, i-a încredinţat lui Zuppi mandatul de a încerca să caute căi de pace. Dar mandatul părea să se limiteze la facilitarea returnării copiilor ucraineni luaţi de Rusia, iar Sfântul Scaun a reuşit, de asemenea, să medieze unele schimburi de prizonieri.
În timpul întâlnirii lor la Ambasada SUA din Roma, Rubio i-a mulţumit lui Zuppi pentru rolul umanitar al Vaticanului, citând în special schimburile de prizonieri şi returnarea copiilor ucraineni. Rubio „a subliniat importanţa continuării colaborării sub noua conducere a Papei Leon al XIV-lea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Tammy Bruce.
Leon, care a devenit primul papă american din istorie la 8 mai, a preluat apelul lui Francisc pentru pace în Ucraina în prima sa binecuvântare de duminică la prânz în calitate de papă. El a făcut apel la toate părţile să facă tot posibilul pentru a ajunge la „o pace autentică, justă şi durabilă”.
Papa Leon, care în calitate de episcop în Peru a numit războiul Rusiei o „invazie imperialistă”, a promis în această săptămână că va depune personal „toate eforturile pentru ca această pace să prevaleze”.
Într-un discurs adresat catolicilor de rit oriental, inclusiv Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, Leon a implorat părţile beligerante să se întâlnească şi să negocieze.
„Sfântul Scaun este întotdeauna gata să ajute la aducerea duşmanilor împreună, faţă în faţă, pentru a vorbi unii cu alţii, astfel încât popoarele de pretutindeni să poată găsi din nou speranţa şi să-şi recapete demnitatea pe care o merită, demnitatea păcii”, a spus el.
Secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, a repetat oferta Vaticanului de a servi drept loc pentru discuţii directe, spunând că eşecul negocierilor de la Istanbul de a ajunge la o încetare a focului în această săptămână a fost „tragic”. „Am sperat că ar putea începe un proces, lent, dar pozitiv, spre o soluţie paşnică la conflict”, a declarat Parolin în marja unei conferinţe. „Dar, în schimb, ne-am întors la început”.
Întrebat concret ce ar presupune o astfel de ofertă, Parolin a spus că Vaticanul ar putea servi drept loc pentru o întâlnire directă între cele două părţi. „Unul dintre obiective ar fi să se ajungă la acest lucru, ca măcar să discute. Vom vedea ce se va întâmpla. Este o ofertă privind un loc”, a spus el. „Am spus întotdeauna, repetat celor două părţi că suntem la dispoziţia dumneavoastră, cu toată discreţia necesară”, a spus Parolin.
Vaticanul a obţinut ceea ce a fost probabil cea mai mare realizare diplomatică a pontificatului lui Francisc, când a facilitat discuţiile dintre Statele Unite şi Cuba în 2014, care au dus la reluarea relaţiilor diplomatice.
De asemenea, Sfântul Scaun a găzduit adesea iniţiative diplomatice mult mai puţin secrete, cum ar fi reuniunea liderilor rivali din Sudanul de Sud în 2019. Întâlnirea a fost făcută celebră de imaginea lui Francisc aplecându-se să le sărute picioarele pentru a-i ruga să facă pace.
Poate cea mai importantă iniţiativă diplomatică a Sfântului Scaun a avut loc în timpul crizei rachetelor cubaneze, când, în toamna anului 1962, premierul sovietic Nikita Hruşciov a ordonat desfăşurarea secretă de rachete nucleare în Cuba, care au fost detectate în curând de avioanele spion ale SUA. În timp ce administraţia Kennedy se gândea la răspunsul său, cu ameninţarea unui război nuclear iminent, Papa Ioan al XXIII-lea a pledat pentru pace într-un discurs public la radio, într-un discurs adresat ambasadorilor Vaticanului şi, de asemenea, le-a scris în privat lui Kennedy şi Hruşciov, făcând apel la dragostea lor faţă de poporul lor pentru a se retrage.
Mulţi istorici au atribuit apelurilor lui Ioan al XXIII-lea faptul că au ajutat ambele părţi să se îndepărteze de pragul războiului nuclear.
SUA: O bombă a explodat în faţa unei clinici de fertilizare din California
Poliţia consideră că este vorba despre un „act de terorism”
O bombă a explodat sâmbătă, în apropierea unei clinici specializate în reproducere asistată medical (PMA) din oraşul californian Palm Springs, cel puţin o persoană fiind ucisă, iar alte patru rănite. Explozia a avut loc în jurul orei locale 11.00. Bomba se afla în interiorul sau în apropierea unei maşini parcate în faţa clinicii când a explodat, a declarat primarul oraşului Palm Springs, Ron deHarte.
Poliţia federală americană a declarat că tratează explozia ca pe un „act de terorism”. „Acesta este un act intenţionat de terorism. Progresul anchetei va determina dacă este vorba de terorism internaţional sau de terorism intern”, a declarat presei Akil Davis, şeful biroului FBI din Los Angeles, adăugând că el «crede» că stabilimentul din Palm Springs a fost vizat în mod deliberat. Autorităţile au o persoană de interes în cadrul anchetei şi nu caută un suspect, a adăugat el.
La rândul său, guvernatorul democrat al Californiei, Gavin Newsom, a declarat că „statul colaborează strâns cu autorităţile locale şi federale în timpul anchetei”.
„Violenţa împotriva unei clinici de fertilitate este de neiertat”, a reacţionat procurorul general al SUA, Pam Bondi. „Lucrăm pentru a afla mai multe, dar permiteţi-mi să fiu clară: administraţia Trump înţelege că femeile şi mamele sunt inima Americii”, a scris ea pe X.
American Reproductive Centers, care are birouri în cel puţin trei oraşe din California, oferă servicii precum fertilizarea in vitro, testarea genetică şi donarea internă de ovule. În ciuda daunelor produse clădirii, ARC a declarat că unitatea va fi pe deplin operaţională luni.
Laboratorul clinicii, inclusiv toate ovulele, embrionii şi materialele de reproducere, a fost în siguranţă şi securizat, iar toţi membrii personalului au fost nevătămaţi, a anunţat clinica pe Facebook. „Acest moment ne-a zguduit, dar nu ne-a oprit”, a declarat Dr. Maher Abdallah, care conduce clinica.
Premierul Albaniei, Edi Rama, în genunchi în faţa Giorgiei Meloni, la Tirana
Premierul Albaniei, Edi Rama, a oferit un moment teatral vineri, îngenunchind spectaculos în faţa omoloagei sale italiene, Giorgia Meloni, la sosirea acesteia la summitul Comunităţii Politice Europene. Rama, înalt de 2,01 metri şi fost jucător profesionist de baschet, a pus umbrela deoparte, şi-a împreunat mâinile ca într-o rugăciune, înainte ca cei doi să se îmbrăţişeze, relatează Daily Mail.
Meloni, care măsoară 1,60 metri, a glumit pe seama gestului: ”Face asta doar ca să ajungă la înălţimea mea”, le-a spus ea reporterilor.
Rama nu a făcut însă acelaşi gest şi în faţa liderului britanic Keir Starmer, cu o zi în urmă, în ciuda diferenţei vizibile de înălţime. Cei doi au susţinut o conferinţă de presă comună la Tirana, unde Rama l-a dominat nu doar fizic pe Starmer, ci şi retoric.
Liderul laburist britanic, aflat în vizită oficială, a anunţat un plan inspirat de modelul Rwanda, care prevede trimiterea solicitanţilor de azil respinşi în centre din afara Regatului Unit. Starmer a sugerat că poartă discuţii cu mai multe state, inclusiv Albania. Însă Rama l-a contrazis imediat şi public, spunând: ”Am fost întrebaţi de mai multe ţări dacă suntem deschişi. Am spus nu, pentru că suntem loiali parteneriatului cu Italia. Restul este doar... dragoste.”
Premierul albanez a subliniat că parteneriatul cu Italia este ”unic”, motivat de apropierea geografică şi de relaţia strânsă bilaterală. Răspunsul categoric a reprezentat o lovitură dură pentru Partidul Laburist britanic, care tocmai lansase o campanie de înăsprire a politicilor de imigraţie.
Edi Rama a fost reales duminică pentru un al patrulea mandat, consolidându-şi poziţia ca cel mai longeviv lider albanez de după căderea comunismului. Partidul Socialist a obţinut 52% din voturi, învingând opoziţia condusă de fostul premier Sali Berisha, în vârstă de 80 de ani.
Rama este considerat de liderii europeni şi americani un factor de stabilitate în Balcani. Fost artist, educat la Paris, el a apropiat Albania de Uniunea Europeană şi s-a distanţat de influenţa Rusiei. Ţara sa a devenit şi o destinaţie turistică tot mai populară, atrăgând anual peste 10 milioane de vizitatori, în special pe spectaculoasa Rivieră albaneză.
Austria a câştigat concursul Eurovision 2025
Austria a câștigat duminică dimineață concursul Eurovision 2025, desfășurat în orașul elvețian Basel, prima victorie a acestei țări după succesul artistului travestit Conchita Wurst din 2014, informează Reuters.
JJ, alias Johannes Pietsch, un contratenor austro-filipinez în vârstă de 24 de ani, a devansat-o pe reprezenta Israelului, Yuval Raphael, o supraviețuitoare a atacurilor din 7 octombrie, și care a interpretat piesa ''New Day Will Rise'', în cadrul celei mai mari competiții muzicale la nivel global, vizionată de peste 160 de milioane de telespectatori din toată lumea. Este cea de-a treia victorie a Austriei după succesul Conchitei Wurst și victoria lui Udo Juergens din 1966.
JJ, un cântăreț de operă din Viena, a combinat elemente de operă, tehno și triluri de soprană în melodia sa ''Wasted Love'', încântând atât juriul de profesioniști, cât și votanții prin telefon. ''Este o nebunie absolută. Visul meu a devenit realitate'', a spus cântărețul, pe numele real Johannes Pietsch. ''Este ceva incredibil''.
Înaintea finalei, cântărețul austro-filipinez era al doilea pe lista favoriților după trioul suedez KAJ, a căror melodie dedicată beneficiilor saunei, era favorita caselor de pariuri. Trup KAJ s-a clasat pe locul al patrulea în clasamentul final.
Elveția, gazda evenimentului după ce rapperul și cântărețul Nemo a câștigat concursul de anul trecut din Malmo, a terminat pe locul 10.
JJ a spus că a dorit să le ofere ascultătorilor o perspectivă asupra celor mai profunde gânduri ale sale atunci când a compus melodia și că e fericit că a rezonat cu atât de mulți fani. ''Nu există dragoste irosită. Dragostea nu este niciodată irosită. Există atât de multă iubire pe care o putem răspândi în jurul nostru și ar trebui să folosim iubirea ca pe cea mai puternică forță de pe planeta Pământ'', a adăugat el. Succesul cântărețului a fost salutat de cancelarul austriac Christian Stocker, care a spus că JJ a scris istoria muzicii. ''Dragă JJ, ai emoționat Europa cu vocea ta și ai adus Austria în lumina reflectoarelor'', a spus pe rețeaua X ministrul austriac al Afacerilor Externe, Beate Meinl-Reisinger.
Eurovison, care și-a afirmat neutralitatea politică, s-a confruntat din nou cu controverse anul acesta în contextul războiului din Gaza.
Reprezentata Israelului, Yuval Raphael, s-a aflat la festivalul de muzică Nova în timpul atacului militanților Hamas pe 7 octombrie 2023 în urma căruia și-au pierdut viața 1.200 de persoane, iar 251 au fost luate ostatice, potrivit oficialilor israelieni. Cântăreața, care a fost preferata publicului, s-a clasat a doua, după reprezentantul Austriei, cel mai popular concurent în rândul juriului.
Grupuri pro-palestiniene au îndemnat European Broadcasting Union să excludă Israelul din cauza conflictului din Gaza, unde peste 50.000 de persoane și-au pierdut viața în urma ofensivei lansate ulterior de Israel, potrivit oficialilor locali.
Circa 200 de protestatari au participat la o demonstrație în Basel sâmbătă seară , iar doi protestatari au încercat să urce pe scenă în timpul interpretării lui Raphael înainte să fie opriți de forțele de ordine. Nu au existat persoane rănite.
Un oficial ungar a cerut informaţii despre presupuşi opozanţi ai lui Viktor Orban, într-o întâlnire cu USAID la Washington
Un oficial numit de premierul ungar Viktor Orban pentru a investiga presupusa interferenţă politică externă s-a întâlnit săptămâna trecută cu membri ai administraţiei Trump, într-un demers pe care oficiali americani l-au perceput drept o încercare de a obţine sprijin împotriva oponenţilor lui Orban, în contextul alegerilor aşteptate în 2026, relatează Reuters.
O delegaţie ungară, condusă de Andras Laszlo, europarlamentar Fidesz şi comisar desemnat în februarie pentru investigarea interferenţelor externe, s-a întâlnit joi, la sediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), cu oficiali numiţi de Trump, solicitând informaţii despre partenerii şi angajaţii USAID activi în Ungaria, potrivit unei surse familiare cu discuţiile.
Solicitarea a stârnit îngrijorări în rândul oficialilor americani, care s-au temut că datele ar putea fi folosite pentru a sprijini represiunea lui Orban împotriva presei independente şi organizaţiilor societăţii civile. În cele din urmă, partea americană a refuzat să furnizeze informaţiile cerute.
Laszlo a declarat vineri că unele organizaţii finanţate de USAID în Ungaria ar avea o "natură politică pronunţată" şi ar influenţa semnificativ viaţa politică internă. El a insistat că scopul său este de a înţelege presupusa interferenţă externă în alegerile din 2022 şi de a preveni situaţii similare în viitor.
Departamentul de Stat al SUA a confirmat întâlnirea, care l-a inclus şi pe Kenneth Jackson, adjunct al administratorului USAID, precizând că aceasta a fost solicitată de partea ungară. Între timp, partidul Fidesz a depus marţi un proiect de lege care ar permite autorităţilor să întocmească o listă a organizaţiilor finanţate din străinătate şi să le restricţioneze sau chiar să le închidă, dacă sunt considerate o ameninţare la adresa culturii sau securităţii naţionale. Proiectul prevede amenzi substanţiale şi a fost comparat de critici cu legislaţia rusă privind "agenţii străini".
Laszlo a negat că iniţiativa ar viza în mod direct oponenţii politici şi a spus că scopul este eliminarea influenţelor externe din politica internă ungară. El a precizat că datele solicitate de la USAID nu ar fi folosite pentru sancţionarea retrospectivă a organizaţiilor, ci pentru prevenţie.
Programul USAID Central Europe, lansat în 2022, a alocat 35 de milioane de dolari pentru sprijinirea instituţiilor democratice şi a organizaţiilor independente din ţări precum Ungaria, România, Polonia sau Slovacia.
În martie, Laszlo s-a întâlnit şi cu Pete Marocco, implicat în eforturile administraţiei Trump de a închide USAID. Administraţia Trump, susţinută de Departamentul pentru Eficienţă Guvernamentală condus de Elon Musk, a demarat concedieri masive în rândul personalului USAID şi a redus drastic finanţările, sub pretextul eliminării cheltuielilor ineficiente. Vizita lui Laszlo la Washington este privită de analişti ca parte a unei campanii mai ample a guvernului Orban de a delegitima opoziţia internă şi de a limita influenţa străină în perspectiva alegerilor din 2026.
Două persoane au murit, după ce un velier al Marinei mexicane a lovit podul Brooklyn din New York
Cel puţin două persoane şi-au pierdut viaţa, după ce velierul Cuauhtémoc al Marinei mexicane a lovit podul Brooklyn sâmbătă seara, potrivit primarului oraşului New York, Eric Adams. „În acest moment, din cele 277 de persoane aflate la bord, 19 au suferit răni, dintre care 2 rămân în stare critică, iar alte 2 au decedat din păcate din cauza rănilor”, a scris Adams pe X.
Cele două persoane care au murit au căzut de pe unul dintre catargele navei, a declarat pentru CNN un oficial din cadrul forţelor de ordine. Acestea au fost declarate moarte după ce au fost duse la un spital din apropiere, a spus oficialul.
De atunci, nava a fost mutată la Pier 36 din New York, a adăugat oficialul. Oficialii oraşului au declarat anterior că „probleme mecanice” ar fi putut cauza lovirea podului de către navă, dar au avertizat că toate informaţiile de până acum sunt preliminare.
Nava părăsea New York-ul cu puţin timp înainte de coliziune, iar la pupa navei flutura un drapel mexican uriaş. Podul care leagă Brooklyn de Manhattan a fost închis timp de aproximativ patruzeci de minute înainte de a fi redeschis.
Donald Trump anunţă că va discuta luni cu Vladimir Putin
Preşedintele american Donald Trump va discuta la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin pe tema războiului din Ucraina, luni, a anunţat el sâmbătă pe Truth Social. „Subiectele convorbirii vor fi oprirea 'băii de sânge' care ucide, în medie, peste 5.000 de soldaţi ruşi şi ucraineni pe săptămână şi comerţul”, a precizat el.
Donald Trump va avea apoi o discuţie cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Apoi, împreună cu preşedintele ucrainean, va vorbi şi cu „mai mulţi membri ai NATO”. „Sper că această zi va fi productivă, că va avea loc o încetare a focului şi că acest război foarte violent, un război care nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată, se va încheia”, a conchis el în mesajul său.
Mai devreme sâmbătă, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a discutat la telefon cu secretarul de stat american Marco Rubio despre discuţiile directe dintre Moscova şi Kiev la Istanbul, potrivit Ministerului rus de Externe.
Ministrul lui Vladimir Putin „a remarcat rolul pozitiv jucat de Statele Unite pentru a ajuta Kievul să accepte în cele din urmă propunerea preşedintelui rus Vladimir Putin de a relua discuţiile de la Istanbul”, a declarat ministerul într-un comunicat, adăugând că Rusia este pregătită să continue să lucreze cu Statele Unite pe această temă.