Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Varianta britanică de coronavirus nu provoacă forme mai grave de COVID-19

Ziarul de Vrancea
12 apr 2021 1243 vizualizări

Două cercetări separate au ajuns la aceeași concluzie n tulpina este însă mult mai contagioasă

Două studii publicate ieri susțin că varianta “britanică” de coronavirus, descoperită prima dată în Kent, și în prezent dominantă în Marea Britanie, nu provoacă forme mai grave de COVID-19, spre deosebire de concluziile cercetărilor anterioare, însă confirmă faptul că este mult mai contagioasă decât tulpinile anterioare.

Autorii primului studiu, publicat în The Lancet Infectious Diseases, au analizat datele a 341 de pacienți cu COVID-19 spitalizați la Londra între 9 noiembrie și 20 decembrie, odată cu apariția variantei 501Y.V1, în prezent dominantă în mare parte din Europa. 58% dintre ei au fost infectați cu această variantă, cunoscută sub numele de B.1.1.7, și 42% cu alte tulpini.

36% dintre pacienții din primul grup s-au îmbolnăvit grav sau au murit, comparativ cu 38% din al doilea grup, sugerând că B.1.1.7 nu este asociată cu o severitate mai mare a bolii. Cu toate acestea, cercetătorii au arătat că probele provenite de la pacienții infectați cu varianta britanică conțineau în medie o cantitate mai mare de virus, indicând o transmisibilitate mai ridicată.

Concluzia „liniștitoare”

Al doilea studiu, publicat în The Lancet Public Health, a analizat datele a circa 37.000 de utilizatori ai unei aplicații mobile concepute în Marea Britanie pentru a raporta simptomele de COVID-19, care au fost diagnosticați pozitiv în perioada 28 septembrie - 27 decembrie.

Plecând de la numărul de persoane care au raportat simptome săptămânal într-o anumită zonă, studiul a concluzionat că varianta “britanică” a avut o rată de reproducere de 1,35 ori mai mare, adică fiecare pacient contaminat a infectat în medie cu 35% mai multe persoane decât în cazul tulpinilor anterioare de coronavirus. Cu toate acestea, varianta B.1.1.7 nu a provocat simptome mai grave sau o probabilitate mai mare de a avea simptome pe termen lung (“COVID long”).

Într-un comentariu la primul studiu, trei cercetători de la Centrul Național pentru Boli Infecțioase (NCID) din Singapore subliniază că descoperirile acestuia contrastează cu trei studii anterioare, care asociază varianta “britanică” cu o probabilitate mai mare de deces și forme severe de COVID-19. Potrivit acestora, studiul publicat în The Lancet are avantajul de a fi utilizat secvențierea completă a virusului în analizele sale, însă concluzia sa “liniștitoare” trebuie “confirmată de studii mai ample”.

“Acest studiu se concentrează pe rezultatele clinice ale unui grup de persoane deja spitalizate cu COVID-19”, observă epidemiologul Nicholas Davies, citat de Science Media Centre din Marea Britanie.

“Nu contrazice elementele deja adunate de studii anterioare”, care tind să arate că “infecția cu B.1.1.7 este asociată la nivel global cu un risc mai mare de mortalitate, spitalizare și internare de urgență în rândul tuturor persoanelor testate pozitiv pentru SARS-CoV-2”, a adăugat el.

Coreea de Nord ar putea deține peste 240 de arme atomice până în 2027

Coreea de Nord ar putea deține peste 240 de arme nucleare până în anul 2027, relevă un studiu publicat ieri de Institutul Asan și Rand Corporation, care fac o recomandare controversată și anume ca armele atomice să fie desfășurate din nou în Coreea de Sud. “Până în 2019 se estimează că statul nord-coreean a achiziționat între 30 și 60 de kilograme de plutoniu și între minimum 175 de kilograme și maximum 645 de kilograme de uraniu îmbogățit”, se menționează în studiu. Pornind de la aceste cifre, “se estimează că numărul total al armelor nucleare de care va dispune Coreea de Nord până în 2027 va fi cuprins între 151 și 242”, la care se adaugă “zecile de rachete balistice intercontinentale mobile (ICBM)”, potrivit textului.

În această situație, în studiu se menționează că Phenianul va acționa tot mai amenințător la adresa Coreei de Sud și că, “pentru a evita un război nuclear”, alianța dintre Seul și Washington trebuie “să pună accentul pe claritatea strategică mai degrabă decât pe ambiguitatea strategică”, așa cum se întâmplă în prezent, potrivit autorilor studiului.

Analiza consideră că SUA și Coreea de Sud ar trebui să trimită un mesaj regimului nord-coreean în care să spună clar că folosirea armelor nucleare va presupune “un contraatac nuclear imediat” din partea Washingtonului și “va conduce fără putință de tăgadă la dispariția” acestuia. Din acest motiv - menționează studiul - “trebuie să se ia serios în considerare” opțiuni precum desfășurarea de către SUA a unor arme nucleare tactice cu rază scurtă de acțiune în Coreea de Sud și rachete balistice cu rază intermediară de acțiune.

SUA afirmă că și-au retras toate armele tactice nucleare din Coreea de Sud în 1991 - pe când Coreea de Nord încă nu deținea arme nucleare - pentru a evita o creștere și mai mare a tensiunilor în peninsulă, iar posibilitatea de a le redesfășura reprezintă un subiect controversat asupra căruia sud-coreenii au păreri împărțite. În ianuarie, liderul nord-coreean Kim Jong-un a avertizat că va începe să testeze noi arme tactice de distrugere în masă dacă SUA nu vin cu noi formule pentru o relaxare a sancțiunilor și reluarea dialogului privind dezarmarea nucleară, blocat din 2019.

Vaccinarea cu Johnson&Johnson ar putea fi suspendată în SUA

Agenția americană a medicamentului (FDA) a cerut ieri o suspendare a folosirii vaccinului împotriva COVID-19 Johnson & Johnson pe timpul unei anchete cu prvire la șase cazuri de formare a unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu vaccinul J&J în Statele Unite.

Potrivit CNBC, este vorba despre șase femei cu vârste cuprinse între 18 și 48 de ani, care au prezentat aceste simptome la șase până la 13 zile după ce au fost vaccinate cu vaccinul J&J. Centrele americane de prevenție și luptă împotriva bolilor (CDC) - principala agenție federală în domeniul sănătății publice din țară - se reunesc miercuri cu scopul de a evalua aceste cazuri. FDA urmează să treacă apoi în revistă concluziile CDC.

Peste 6,8 milioane de doze de vaccin J&J au fost administrate pe teritoriul Statelor Unite. Acest tip de efecte secundare grave pare, pentru moment, “extrem de rar”, subliniază autoritățile sanitare americane.

FDA face acest anunț după ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat săptămâna trecută că anchetează, la rândul său, cu privire la existența unor legături între vaccinarea cu J&J și formarea unor cheaguri de sânge, la fel în cazul vaccinul laboratorului suedezo-britanic AstraZeneca-Oxford, ambele vaccinuri cu “vector viral”.

Rusia transferă 15 nave din Marea Caspică în Marea Neagră

Rusia a transferat 15 nave din Marea Caspică în Marea Neagră pe fondul unei noi escaladări a tensiunilor cu SUA. Anterior, Statele Unite au informat că au trimis două nave de război în zonă, pentru a-și manifesta sprijinul față de Kiev în contextul creșterii prezenței militare ruse la frontiera cu Ucraina.

Potrivit Moscovei, deplasarea a 15 nave - între care trei canoniere și opt nave rapide de desant - face parte din procedura “de rutină” de trecere în revistă a capacităților forțelor armate ruse la încheierea sezonului de iarnă.

SUA au comunicat pe cale diplomatică vinerea trecută Turciei trimiterea a două nave de război în Marea Neagră în conformitate cu prevederile tratatului de la Montreux (1936), care acordă Ankarei controlul asupra Strâmtorii Bosfor. Navele americane vor rămâne în zonă până la data de 4 mai, după cum a transmis Washingtonul. SUA continuă să trimită și avioane de recunoaștere în spațiul aerian internațional de deasupra Mării Negre, iar miercurea trecută două bombardiere americane au realizat misiuni în Marea Egee.

SUA nu mai au în plan o retragere a trupelor din Germania

Statele Unite ale Americii nu mai au în plan o retragere a trupelor americane din Germania, a declarat ieri, șeful Pentagonului, Lloyd Austin, aflat în vizită la Berlin. Mai mult, secretarul american al apărării a anunțat că SUA vor desfășura un număr suplimentar de 500 de militari în Germania.

“L-am informat pe ministru (apărării german) în legătură cu intenția noastră de a desfășura cu titlu permanent circa 500 de militari americani suplimentari în regiunea Wiesbaden (vest) începând din această toamnă”, a afirmat Austin într-o declarație de presă comună cu omologul său german, Annegret Kramp-Karrenbauer, care la rândul ei a calificat anunțul drept “un semnal foarte puternic de unitate”.

Totodată, șeful Pentagonului a anunțat că SUA nu vor lăsa Nord Stream 2 să impieteze relațiile cu Germania. Proiectul de gazoduct, care ar urma să lege Rusia de Germania via Marea Baltică, a fost criticat intens de Washington, care a afirmat că acesta va crește dependența Europei de livrările de energie din Rusia.

Ministrul austriac al sănătății demisionează din cauza „surmenajului”

Ministrul austriac al sănătății, Rudolf Anschober, a anunțat ieri că demisionează, din cauza faptului că este surmenat în contextul pandemiei de COVID-19, iar sănătatea sa a fost afectată. Rudolf Anschober este membru al partidului Verzilor, partener în cadrul coaliției de guvernare din Austria, conduse de conservatori. Funcția de ministru al sănătății a devenit una cheie în contextul pandemiei. Anschober a deținut această funcție timp de 14 luni. “Eu... nu vreau să mă distrug. Mi-am dat seama că trebuie să apăs frâna de urgență în ce mă privește”, a spus Anschober, 60 de ani, într-un scurt comunicat transmis mass-media, adăugând că a avut recent probleme cu tensiunea arterială și este epuizat. El a mai subliniat că țara are nevoie de un ministru perfect sănătos în această fază.

Înainte de a fi ministru al sănătății, Anschober a trecut printr-un burn-out în timp ce era ministru în landul federal Austria Superioară. Desemnat cel mai popular ministru în vara anului trecut de un sondaj realizat de un tabloid, peste cancelarul conservator Sebastian Kurz cu care ecologiștii sunt în coaliție, “Rudi” asigura la acea dată că a fost “surprins' de colaborarea bună la nivelul guvernului. „Aparent, în fața crizei, oamenii sunt un singur corp”, declara fostul deputat. “Una dintre calitățile mele este că am devenit foarte calm în situații de criză”, mai afirmase atunci Anschober.

Cu toate acestea, el a fost responsabil de numeroase erori tehnice în seria de reglementări emise de ministerul său în timpul pandemiei. Recent, el a fost criticat și pentru problemele de la începutul campaniei de vaccinare și pentru eșecuri în comunicare, ceea ce a generat uneori conflicte deschise cu Sebastian Kurz. Retragerea lui Anschober înseamnă că Sebastian Kurz va trebui să înlocuiască pentru a doua oară un membru al guvernului său. În ianuarie, ministrul Muncii, Christine Aschbacher, a demisionat după acuzații potrivit cărora și-ar fi plagiat teza de masterat și disertația.

Capitala Viena și alte regiuni din estul Austriei sunt în lockdown de la începutul lunii aprilie din cauza numărului mare de infectări cu noul coronavirus.

Israelul revine, de duminică, la clasele cu efectiv complet de elevi

Cancelaria prim-ministrului Benjamin Netanyahu a anunțat ieri că guvernul a decis redeschiderea pe scară largă a școlilor. Guvernul israelian a decis să facă trecerea de la lecțiile predate unor grupuri restrânse de copii la cele obișnuite, desfășurate în clase cu efectiv complet de elevi, la aproape patru luni de la debutul campaniei de vaccinare care este considerată a fi una dintre cele mai reușite din întreaga lume.

Un sistem de monitorizare pentru detectarea rapidă a infectărilor va fi introdus concomitent cu reluarea cursurilor, conform biroului primului ministru. De la începerea campaniei de vaccinare în data de 19 decembrie 2020, numărul noilor infectări, precum și numărul persoanelor cu forme severe de COVID-19 au scăzut brusc în țara cu nouă milioane de locuitori. Guvernul a început să relaxeze treptat restricțiile legate de SARS-COV-2

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.