Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Vaccinarea devine obligatorie în zeci de universități americane

Ziarul de Vrancea
26 apr 2021 538 vizualizări

Oponenții afirmă că aceste decizii încalcă libertățile personale și religioase

Peste 30 de universități din Statele Unite au anunțat că nu le vor permite studenților să se întoarcă la cursuri dacă nu s-au vaccinat împotriva COVID-19, relatează Insider.

California State University și University of California se numără printre ultimele instituții de învățământ superior americane care au anunțat că vor introduce obligativitatea vaccinării pentru angajați și studenți. Doar aceste două universități care operează 33 de campusuri au un total de peste un milion de angajați și studenți.

Universitățile din California s-au alăturat unei liste în continuă extindere a instituțiilor de învățământ superior care vor introduce vaccinarea anti-COVID obligatorie în 2021. Printre acestea se numără unele dintre cele mai prestigioase universități americane precum Yale, Stanford, Georgetown, Emory și Universitatea George Washington, potrivit CNBC.

Universitățile Duke, Brown, Notre Dame, Syracuse, Cornell, Rutgers, DePaul și Ithaca College, printre altele, au făcut anunțuri similare.

Însă unele instituții de învățământ superior rămân indecise asupra implementării unei astfel de măsuri despre care oponenții săi afirmă că încalcă libertățile personale și religioase precum și dreptul de a lua o decizie majoră privind sănătatea personală.

Un sondaj recent realizat de Universitatea Monmouth a descoperit că aproximativ 20% din americanii adulți nu vor să se vaccineze împotriva coronavirusului. Susținătorii măsurii de vaccinare obligatorie în universități afirmă că revenirea la normalitate și înfrângerea pandemiei pot fi realizate doar prin vaccinarea în masă.

Elon Musk: „O grămadă de oameni vor muri în prima misiune spre Marte”

Pionierul de la SpaceX a făcut această sumbră previziune ridiculizând afirmația că planificata sa misiune spre Marte va fi văzută drept „o șansă de scăpare clocită pentru oameni bogați.” „S-ar putea să moară, va fi inconfortabilă și probabil nu vor avea mâncare bună”, i-a spus Musk lui Peter Diamandis, fondator și președinte al Fundației Prize X pentru descoperiri științifice, citat de The New York Post.

Publicitatea despre călătorie ar trebui să precizeze că va fi „o călătorie epuizantă și periculoasă din care s-ar putea să nu te întorci viu”, a spus Musk ușor amuzat. „Cinstit, o grămadă de oameni s-ar putea să moară la început”, a spus el, insistând totuși că va fi și „o aventură glorioasă și o experiență uluitoare”. „Nu va fi pentru oricine”, a accentuat el – continuând: „Numai pentru voluntari!”

Compania spațială a lui Musk a lansat peste 100 de rachete în ultimul deceniu în efortul de a duce turiști pe Lună și pe Marte – dar un număr de prototipuri fără echipaj au sfârșit în flăcări. Totuși, Musk a prezis în decembrie că va duce oameni pe Marte până în 2026.

Sondaj: Peste jumătate din americani sprijină performanțele președintelui Biden

Peste jumătate din americani sprijină performanțele președintelui Biden și planul său de investiții în infrastructură, potrivit unui sondaj realizat de NBC News. Rezultatele sondajului publicate duminică au arătat că 53% dintre respondenți aprobă performanțele lui Biden, respectiv 90% dintre democrați, 61% dintre independenți și 9% dintre republicani.

Participanții la cercetare au fost mai puțin mulțumiți de modul în care Biden a gestionat relațiile cu China, problemele armelor, securitatea frontierelor și imigrația. Președintele a primit, de asemenea, sprijin pentru pachetul său de ajutor pentru coronavirus adoptat în martie și propunerea sa referitoare la infrastructură, de 2.000 de miliarde de dolari, care are scopul de a contribui la stimularea economiei post-pandemie.

Sondajul arată că 46% la sută dintre americani consideră că proiectul de lege al președintelui, de 1.900 de miliarde de dolari pentru susținerea populației pe timpul de pandemie - care prevede plăți directe către americani și extinderea indemnizațiilor pentru șomaj, printre alte ajutoare - este o idee bună, în timp ce 25% au spus că este o idee proastă și 26% nu au avut o părere. În plus, 61% dintre respondenți au declarat că cea mai dificilă perioasă a pandemiei s-a încheiat în SUA, în timp ce doar 19% cred că ce va fi mai rău urmează să vină.

Planul de infrastructură al lui Biden, care își propune să revitalizeze infrastructura de transport din SUA, sistemele de apă, infrastructura de internet în bandă largă și producția, precum și combaterea schimbărilor climatice este, de asemenea, popular printre respondenți. Astfel, 59% au spus că planul este o idee bună, în timp ce 21% nu au fost de acord și 19% nu au avut o părere.

Sondajul a mai arătat că 80% dintre oameni încă mai cred că SUA sunt în mare parte divizate, în pofida angajamentului lui Biden de a unifica țara.

Oscar 2021: „Nomadland”, marele câștigător al galei

„Nomadland”, regizat de Chloe Zhao, a câștigat principalele trofee Oscar la gala de duminică seară, când România a ratat șansa de a avea un prim film premiat, după ce „colectiv” al lui Alexander Nanau primise două nominalizări, la categoriile „cel mai bun lungmetraj documentar” și „cel mai bun lungmetraj internațional”.

Gala a avut un format inedit și a fost singura din acest sezon care a avut loc cu prezență fizică. În premieră, numărul participanților a fost redus la 170, iar ei au stat, în spațiul special construit la Union Station din Los Angeles, la mese de maxim patru locuri. Toți participanții au fost testați pentru COVID-19 de mai multe ori înaintea galei.

Premiile au fost împărțite, iar marele învins al serii a fost „The Trial of the Chicago 7”, regizat de Aaron Sorkin, care obținuse șase nominalizări și nu a primit niciun premiu.

Surpriza serii a reprezentat-o câștigătorul premiului pentru interpretare masculină în rol principal. Anthony Hopkins a primit al doilea Oscar din carieră la vârsta de 83 de ani, pentru rolul din „The Father”. În urmă cu aproximativ trei decenii, el a fost premiat pentru „The Silence of the Lambs”.

Chloe Zhao, la 39 de ani, a devenit a doua femeie din istoria galei care a fost recompensată pentru regie, după Kathryn Bigelow („The Hurt Locker”), și este prima femeie asiatică care obține acest trofeu.

McDormand este prima femeie premiată în calitate de producător (pentru „cel mai bun film”) și pentru rolul principal din „Nomadland”. Acesta din urmă reprezintă al treilea Oscar al ei pentru interpretare, aflându-se la egalitate cu Ingrid Bergman și Meryl Streep.

„Nomadland” a primit premiul pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor: Chloé Zhao și cea mai bună actriță: Frances McDormand.

Sute de militari, suspectați de legături cu Gülen, arestați în Turcia

Justiția turcă a dispus arestarea a 532 de persoane - dintre care 459 din armată - cu privire la presupuse legături cu predicatorul Fethullah Gülen, aflat în exil în Statele Unite, potrivit agenției turce de presă de stat Anadolu.

Fethullah Gülen, care trăiește în exil în Statele Unite, este acuzat de Ankara de orchestrarea loviturii de stat eșuate din iulie 2016 care l-a vizat pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan. El respinge orice implicare.

O operațiune - în 62 de provincii -, la cererea procuraturii, a condus la arestarea a 258 de suspecți - inclusiv patru colonei, un locotenent-colonel, nouă comandanți și 24 de căpitani, potrivit agenției. Parchetul din Izmir (vest) a cerut arestarea a 274 de persoane - marea majoritate tot din cadrul armate, potrivit Anadolu. Aproximativ 80.000 de persoane au fost arestate și urmează să fie judecate, după puciul eșuat, iar 150.000 de funcționari au fost destituiți sau suspendați. Peste 20.000 de militari au fost dați afară din armată.

Elicopterul Ingenuity a zburat pentru a treia oară pe Marte, atingând o viteză de 7 km/h

Mini-elicopterul trimis de NASA pe Marte, Ingenuity, a efectuat duminică al treilea zbor pe “Planeta Roșie”, deplasându-se mai departe și mai repede decât a făcut-o în celelalte două misiuni anterioare, atingând 7 km/h, a anunțat agenția spațială americană. După un prim zbor în care mini-elicopterul a planat și un al doilea zbor aproape staționar, Ingenuity a parcurs apoi 50 de metri, atingând o viteză de 2 metri pe secundă, sau 7 kilometri la oră. “Zborul de astăzi corespunde cu ceea ce am planificat, însă a fost totuși incredibil”, a declarat managerul programului, Dave Lavery, citat într-un comunicat emis de la sediul NASA din Washington.

Roverul Perseverance, la bordul căruia a sosit pe suprafața planetei Marte mini-elicopterul cu o greutate de 1,8 kilograme, a filmat acest al treilea zbor de 80 de secunde. NASA a anunțat duminică că filmările vor fi trimise pe Pământ în zilele următoare.

Acest zbor cu deplasare laterală a fost un test pentru sistemul de navigație autonomă al elicopterului, care efectuează acest traseu pe baza informațiilor primite în prealabil. “Dacă Ingenuity zboară prea repede, algoritmul de zbor nu poate identifica terenul”, a explicat NASA.

Densitatea foarte scăzută a aerului marțian (1% din cea a atmosferei terestre) a obligat echipele NASA să proiecteze un elicopter ultra-ușor, ale cărui elice se învârt mult mai repede decât cele ale unui motor standard, pentru a-l putea face să decoleze. Agenția spațială pregătește un al patrulea zbor. Gradul de dificultate crește în cadrul acestor zboruri pentru a testa limitele Ingenuity.

Experimentul Ingenuity se va opri indiferent de rezultate peste aproximativ o lună, pentru a-i permite roverului Perseverance, la bordul căruia mini-elicopterul a ajuns pe Marte, să se dedice misiunii sale principale: căutarea urmelor care ar putea să ateste prezența unor forme străvechi de viață pe “Planeta Roșie”.

Israelul investighează cazuri de miocardită semnalate la persoane vaccinate cu Pfizer

Ministerul israelian al Sănătății a anunțat duminică investigarea unui mic număr de cazuri de miocardită la persoane vaccinate cu serul anti-COVID-19 produs de Pfizer-BioNTech. Conform unei analize a autorităților israeliene, au fost semnalate câteva zeci de noi cazuri de miocardită în rândul celor peste cinci milioane de persoane vaccinate în Israel, cele mai multe după prima doză de vaccin Pfizer-BioNTech, majoritatea semnalate la persoane cu vârste de până în 30 de ani.

Nu este însă clar dacă numărul acestor cazuri este neobișnuit de ridicat și nici dacă există vreo legătură cu vaccinul, acestea fiind investigate în prezent, a declarat Nachman Ash, coordonatorul campaniei israeliene de combatere a pandemiei. Determinarea unei legături cu vaccinul, a explicat responsabilul israelian, va fi dificilă, întrucât miocardita, o afecțiune care adesea se vindecă fără complicații, poate fi cauzată de o varietate de virusuri și un număr comparabil de cazuri a fost raportat de asemenea în anii anteriori. Compania Pfizer a transmis că nu a observat o creștere a incidenței acestei afecțiuni cardiace peste cea normală în rândul populației generale. La rândul său, Nadav Davidovici, director al școlii de sănătate publică a Universității Ben Gurion din Tel Aviv, afirmă că inclusiv în eventualitatea în care s-ar confirma o legătură între vaccin și aceste cazuri de miocardită, riscurile nu ar fi suficient de serioase încât să fie oprită administrarea vaccinului, întrucât “riscul îmbolnăvirii de COVID-19 este mult mai mare decât efectele adverse ale vaccinului, iar riscul de peri/miocardite după vaccinare este mic și temporar”.

Justiția rusă suspendă activitatea organizațiilor cu legături cu Navalnîi

Justiția rusă a suspendat ieri activitatea organizațiilor care au legături cu opozantul politic încarcerat Aleksei Navalnîi - amenințate să fie declarate “extremiste” -, au anunțat principalii colaboratori ai activistului anticorupție.

“Activitatea biroului lui Navalnîi și Fondului luptei împotriva corupției (FBK) a fost suspendată în mod imediat”, a anunțat luni pe Twitter Ivan Jdanov, directorul FBK. El a postat în acest mesaj o fotografie a deciziei procurorului până la un proces. Un proces ar putea conduce la interzicerea definitivă a activității acestor organizații. “Ei urlă pur și simplu: ne este frică de activitățile voastre, ne este frică de manifestațiile voastre, ne este frică de consemnele voastre de vot”, apreciază Jdanov.

Biroul de la Moscova al lui Navalnîi a anunțat, într-un mesaj postat pe Telegram, că “nu mai poate lucra în vechiul format”, din cauza acestei decizii. “Ar fi prea periculos pentru angajații noștri și susținătorii noștri”, anunță biroul, promițând “să continue, cu titlu personal, lupta împotriva corupției” împotriva Partidului Rusia Unită al lui Vladimir Putin și împotriva acestuia din urmă. “Nu va fi ușor să luptăm, dar absolut vom câștiga, pentru că suntem mulți și suntem puternici”, apreciază biroul moscovit.

Parchetul rus a cerut, la jumătatea lui aprilie, calificarea organizațiilor cu legături cu Aleksei Navalnîi drept “extremiste” - prin care urmează să fie interzise în Rusia și prin care colaboratorii și susținătorii opozantului riscă pedepse grele cu închisoarea. Parchetul acuză aceste organizații de faptul că încearcă “să creeze condițiile destabilizării situației sociale și sociopolitice” în Rusia, “sub acoperirea unor sloganuri liberale”.

E jale în India: 352.991 de infectări și 2.812 de morți într-o singură zi

India a înregistrat ieri 352.991 de contaminări cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore, potrivit unor date oficiale, un nou “record” de la începutul pandemiei, iar bilanțul total al cazurilor de COVID-19 a crescut la peste 17 milioane, relatează Reuters. Bilanțul morților din cauza COVID-19 a crescut la 195.123, după înregistrarea a 2.812 de decese luni, anunță Ministerul indian al Sănătății.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.