Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Va veni pacea în Ucraina din Elveția?

Ziarul de Vrancea
16 iun 2024 658 vizualizări

Summitul pentru pace în Ucraina lucrează la un consens larg pentru a presa Rusia să pună capăt războiului

Puterile occidentale şi ţările din restul lumii vor folosi a doua zi a unui summit major din Elveţia pentru a ajunge la un consens privind condamnarea invadării Ucrainei de către Rusia şi pentru a sublinia preocupările cu privire la problemele umanitare ale războiului, transmite Reuters. Un proiect al declaraţiei finale a summit-ului văzut de Reuters se referă la invazia Rusiei ca la un ”război” - o etichetă pe care Moscova o respinge - şi solicită restabilirea controlului Ucrainei asupra centralei nucleare Zaporijia şi a porturilor acesteia din Marea Azov.

Moscova prezintă ceea ce numeşte operaţiunea sa militară specială în Ucraina ca parte a unei lupte mai ample cu Occidentul, despre care spune că vrea să îngenuncheze Rusia.

Kievul şi Occidentul spun că Rusia poartă un război ilegal de cucerire.

Lideri mondiali, inclusiv vicepreşedintele SUA Kamala Harris, cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron s-au reunit în acest weekend într-o staţiune de munte din Elveţia în încercarea de a consolida sprijinul internaţional pentru încheierea războiului. Mulţi lideri occidentali şi-au exprimat condamnarea fermă a invaziei, invocând Carta ONU în apărarea integrităţii teritoriale ucrainene şi respingând cererile preşedintelui rus Vladimir Putin pentru anumite părţi ale Ucrainei ca o condiţie pentru pace. ”Un lucru este clar în acest conflict: există un agresor, care este Putin, şi există o victimă, care este poporul ucrainean”, a spus premierul spaniol Pedro Sanchez.

Unii lideri sunt aşteptaţi să plece devreme, iar discuţiile de duminică se vor îndrepta către urmărirea unei poziţii comune privind necesitatea securităţii nucleare şi alimentare şi întoarcerea prizonierilor de război şi a copiilor scoşi din Ucraina în timpul conflictului.

Consilierul pentru securitate naţională a Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat reporterilor că Qatar a contribuit la medierea întoarcerii din Rusia a 30 sau mai mulţi copii ucraineni la familiile lor. ”Va fi nevoie de presiune internaţională. Va fi nevoie de atenţia comunităţii internaţionale – şi nu doar de vocile din Statele Unite sau din Europa – ci şi de la voci neobişnuite, pentru a spune că ceea ce a făcut Rusia aici este condamnabil din punct de vedere moral şi trebuie inversat”, a spus el. Kievul spune că aproximativ 20.000 de copii au fost duşi în Rusia sau pe teritoriul ocupat de ruşi fără acordul familiei sau al tutorilor, de la începutul războiului. Moscova respinge acest lucru, spunând că a protejat copiii vulnerabili din zona de război.

Proiectul de comunicat, din 13 iunie, solicită returnarea tuturor copiilor deportaţi ilegal.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat participarea la summit a peste 90 de ţări în staţiunea Buergenstock, cu vedere la Lacul Lucerna, ca o dovadă de sprijin internaţional pentru Kiev, chiar dacă unii aliaţi europeni au spus că este nevoie de o intervenţie mai largă pentru a construi un plan de pace durabil. O ambiţie centrală a organizatorilor elveţieni şi ucraineni este de a anunţa duminică ţara gazdă pentru o conferinţă ulterioară, menită să construiască pe discuţiile din Elveţia. Arabia Saudită este una dintre favorite, iar ministrul de Externe, prinţul Faisal bin Farhan Al Saud, a declarat că regatul este pregătit să asiste procesul de pace, dar a avertizat că o soluţie viabilă se va baza pe ”un compromis dificil”. Găsirea unui echilibru în declaraţia finală a summit-ului, între condamnarea directă a invadării Ucrainei de către Rusia şi formularea care beneficiază de cel mai larg sprijin posibil a făcut parte din eforturile diplomatice de la eveniment, spun sursele. Rămâne de văzut câte ţări vor susţine o declaraţie comună finală, iar cancelarul austriac Karl Nehammer a încercat sâmbătă să tempereze speranţe. ”Doar pentru a gestiona aşteptările, vă rog: concluzia crucială este că toţi am venit aici, că vorbim, că multe naţiuni şi continente diferite vorbesc între ele... Aceasta este esenţa acestei conferinţe. Procesele de pace şi pace necesită timp, lucrând milimetru cu milimetru " a spus el.

Descoperirea unei pietre pierdute dezvăluie istoria misterioasă a Stonehenge-ului

Descoperirile recente şi cercetările legate de o „piatră pierdută” redescoperită la Muzeul Salisbury din Anglia schimbă înţelegerea originilor Stonehenge-ului, potrivit Indy100. Această piatră, iniţial descoperită în timpul săpăturilor de la Stonehenge în 1924 şi dată apoi uitării, a fost identificată ca dovada crucială ce susţine teoria conform căreia aceste blocuri de piatră de la Stonehenge au fost transportate de gheţari din vestul Ţării Galilor.

Piatra, de dimensiunea unui craniu uman, este compusă din rocă vulcanică şi prezintă caracteristici distincte ce indică transportul glaciar. Dr. Brian John, autorul studiului recent, subliniază că această dovadă geologică contestă mitul despre eforturile eroice ale neoliticilor de a transporta 80 de blocuri de piatră pe distanţe lungi. În schimb, descoperirea sugerează că procesele naturale, în special activitatea glaciară din Pembrokeshire-ul de Nord, au avut un rol crucial în deplasarea acestor pietre către situl Stonehenge.

Călătoria pietrei este marcată de captarea ei de către gheţar în Ţara Galilor şi de interacţiunile ulterioare ale oamenilor, inclusiv deteriorarea posibilă suferită în perioada neolitică când ar fi putut fi luată în considerare pentru fabricarea uneltelor. Această istorie complexă a fost descoperită după ce piatra a stat „dispărută” în depozit timp de 46 de ani, până când ancheta lui Dr. John a condus la redescoperirea şi examinarea ei în 2022.

Implicaţiile acestei descoperiri contestă narativele tradiţionale despre construcţia Stonehenge-ului şi subliniază complexitatea interacţiunii dintre procesele geologice naturale şi intervenţia umană în timpurile preistorice. Dr. John accentuează faptul că multe dintre pietrele de la Stonehenge nu sunt piloni independenţi, ci eratice glaciale erodate (blocuri de piatră aduse mai ales de gheţari şi aşezate în regiuni cu care nu are nimic comun din punct de vedere geologic), detalii care redefinesc înţelegerea noastră despre aceşti megaliţi legendari.

Această cercetare nu doar luminează originile antice ale Stonehenge-ului, ci subliniază şi importanţa continuă a studiilor geologice în descifrarea misterelor siturilor arheologice. Pe măsură ce investigaţiile continuă, descoperirea acestei pietre serveşte ca o dovadă a istoriei Stonehenge-ului şi a efortului continuu de a înţelege semnificaţia sa de durată.

Conflictul din Marea Roșie se acutizează. SUA au distrus radare Houthi din Yemen

Acestea permiteau grupării sprijinite de Iran să ţintească nave comerciale, afirmă CENTCOM

Forţele SUA au lansat cu succes atacuri, la sfârşitul acestei săptămâni, asupra radarelor Houthi care ajută gruparea sprijinită de Iran în atacurile constante asupra navelor din Marea Roşie, potrivit Comandamentul american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM), citat de CNN. CENTCOM a afirmat că armata SUA a distrus şapte radare în zone din Yemen controlate de Houthi, care le-au permis ”rebelilor Houthi să ţintească nave maritime şi să pună în pericol navigaţia comercială”. Loviturile vin după atacul de miercuri al Houthi asupra unei nave sub pavilion liberian, deţinută şi operată de greci, în urma căruia un marinar civil este dat dispărut. Atacul asupra navei a provocat inundarea masivă şi avarii în sala motoarelor, a afirmat CENTCOM. Echipajul a abandonat nava şi a fost salvat de forţe SUA şi ale partenerilor, inclusiv de USS Philippine Sea. Nava cargo se află încă în Marea Roşie şi ia apă, a arătat CENTCOM. Nava este în derivă faţă de ultima poziţie raportată, potrivit Centrului de Operaţii Comerciale Martime din Marea Britanie. În plus faţă de atacurile asupra radarelor, forţele SUA au distrus un sistem aerian fără echipaj lansat din Yemen şi două nave de suprafaţă fără echipaj din Marea Roşie, potrivit declaraţiei CENTCOM.

Houthi au lansat zeci de atacuri cu rachete şi drone spre nave din Marea Roşie şi Golful Aden de când Israelul şi-a declanşat invazia în Gaza, în urma atacului Hamas din 7 octombrie. Joi, gruparea Houthi sprijinită de Iran a lovit o altă navă cargo, M/V Verbena, în două atacuri cu rachete în Golful Aden, rănind grav un marinar civil şi provocând incendii la bord, potrivit CENTCOM. Marinarul rănit de pe M/V Verbena a fost evacuat pe calea aerului de pe o navă de război americană aflată în apropiere. Două zile mai târziu, echipajul a emis un apel de urgenţă, arătând că abandonează nava ”din cauza incendiilor continue şi a imposibilităţii de a le ţine sub control”, a anunţat, sâmbătă, CENTCOM. O altă navă comercială a răspuns apelului de urgenţă şi îi transportă în siguranţă pe marinari. De notat este că fregata iraniană IRIN Jamaran se afla la 8 mile nautice de M/V Verbena şi nu a răspuns apelului de urgenţă, a arătat CENTCOM, într-o declaraţie pe reţeaua X. ”Acest continuu comportament nechibzuit al Houthi, sprijiniţi de Iran, ameninţă stabilitatea regională şi pune în pericol vieţile marinarilor în Marea Roşie şi Golful Aden. Houthi susţin că acţionează în numele palestinienilor din Gaza şi totuşi ei vizează şi ameninţă viaţa unor cetăţeni din ţări terţe care nu au nimic de-a face cu conflictul din Gaza, a arătat, anterior, într-o declaraţie din cursul acestei săptămâni, CENTCOM.

”Ameninţarea continuă asupra comerţului internaţional pusă de Houthi face, de fapt, mult mai dificilă livrarea de ajutoare de care este mare nevoie pentru poporul din Yemen şi pentru Gaza”, a arătat sursa citată. SUA şi Marea Britanie au lansat mai multe rânduri de lovituri asupra Houthi în Yemen, inclusiv săptămâna trecută, pentru a le reduce proviziile de arme, însă Houthi nu au dat semne că îşi opresc atacurile. ”Statele Unite va continua să acţioneze împreună cu partenerii pentru a-I trage la răspundere pe Houthi şi a le scădea capacităţile militare”, a spus CENTCOM.

Marş pro-avort al femeilor din Brazilia

Mii de femei au protestat, sâmbătă, faţă de un proiect de lege aflat în Congresul conservator al Braziliei care ar echivala avorturile după 22 de săptămâni de sarcină cu omorul şi ar stabili sentinţe de şase până la 20 de ani de închisoare, potrivit Reuters. Demonstranţii au mărşăluit pe Bulevardul Paulista din Sao Paulo, având bannere cu mesaje de respingere a proiectului, pe care îl consideră cea mai represivă abordare privind drepturile de reproducere ale femeilor din ultimii zeci de ani.

Oameni de toate vârstele, inclusiv mulţi pensionari şi copii, au ieşit pe străzi, scandând ”Un copil nu este o mamă, un violator nu este un tată”. În Brazilia, avorturile sunt permise doar în cazurile de viol, malformaţii ale fătului sau când viaţa mamei este pusă în pericol. Dacă proiectul susţinut de legislatori evanghelici devine lege, avorturile făcute de victime ale violurilor ar fi considerat omoruri, după 22 de săptămâni de sarcină. Grupările feministe au criticat propunerea legislativă, spunând că impune pedepse mai aspre decât cele date violatorilor din Brazilia. Acestea au arătat, de asemenea, că schimbările ar afecta grav copiii abuzaţi de membri ai familiei. Astfel de copii, care deseori nu înţeleg sau nu au sprijin pentru a-şi da seama că sunt victime ale unor infracţiuni, descoperă sarcinile târziu, de obicei. Preşedintele de stânga Luiz Inacio Lula da Silva a numit proiectul ”o nebunie” şi a afirmat că guvernul său va apăra actualele legi care pedepsesc violatorii şi tratează victimele acestora cu respect. ”Este o nebunie să vrei să pedepseşti o femeie cu o pedepasă mai grea decât a celui care a comis violul”, a afirmat Lula la o conferinţă de presă susţinută la summitul G7 din Italia.

Şase pelerini Hajj au murit din cauza căldurii la Mecca. Temperaturile urcă spre 48 de grade

Şase oameni au murit din cauza căldurii în timpul pelerinajului Hajj spre Mecca, în contextul avertizărilor făcute de oficiali saudiţi conform cărora temperaturile ar putea ajunge, în timpul adunării anuale, la 48 de grade Celsius (118 grade Fahrenheit), scrie CNN. Toţi cei şase care au murit sunt cetăţeni iordanieni, a anunţat, sâmbătă, Ministerul iordanian de Externe, adăugând că se coordonează cu autorităţile saudite din Jeddah privind procedurile de înmormântare şi un posibil transfer al trupurilor în Iordania. Vestea morţilor vine în timp ce pelerinii s-au adunat, sâmbătă, pe vârful Muntelui Arafat, marcând principalul eveniment al pelerinajului, iar nepoata unuia dintre cei decedaţi a declarat pentru CNN că mătuşa ei a murit pe Muntele Arafat şi a fost îngropată în Arabia Saudită. Peste 1,8 milioane de persoane participă, în acest an, la Hajj, potrivit Autorităţii Generale Saudite pentru Statistică. Hajj este una dintre cele mai mari adunări religioase din lume şi cel mai mare eveniment annual din Arabia Saudită. Acesta are loc la două luni şi 10 zile după ce se termină Ramadanul, în timpul lunii islamice Dhul-Hijjah.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.