Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: “Vă blestem până la a șaptea generație”

Ziarul de Vrancea
14 ian 2023 839 vizualizări

O mamă își plânge copilul după ce rușii au bombardat un bloc de locuințe din Dnepr și au ucis zeci de persoane

Cel puțin 20 de persoane au fost ucise sâmbătă, într-un atac rusesc cu rachetă asupra unui bloc din Dnepr. Printre victime se află și o adolescentă de 15 ani, a anunțat Valentin Reznicenko, șeful administrației militare regionale Dnepropetrovsk. Potrivit acestuia, peste 50 de persoane au fost rănite, având nevoie de spitalizare. Între persoanele rănite s-au aflat și 14 copii. Echipele de intervenție au încercat întreaga noapte să mai scoată oameni din dărâmături, scrie Nexta. Clădirea a fost lovită de o rachetă X-22, după ce cinci dintre acestea au fost lansate din regiunea Kursk și Marea Azov. Între dărâmături se mai aflau, în cursul nopții, persoane în viață care trimiteau sms-uri pentru a fi ajutate. La un moment dat, salvatorii au oprit toate operațiunile de căutare pentru a auzi strigătele de ajutor. La Dnepr au fost declarate trei zile de doliu.

O mamă care și-a pierdut fiul în urma bombardamentului și-a strigat durerea și i-a blestemat pe autorii atacului. Într-un filmuleț devenit viral, femeia este ținută de doi bărbați în timp ce își strigă disperarea în mijlocul operațiunilor de salvare după atacul de la Dnepr. „De ce l-ai ucis? Ai venit aici în orașul nostru. Te-am acceptat ca pe niște oameni normali, ca pe niște rude. Ce ai făcut cu fiul meu? Ticăloșilor. Vă blestem până la a șaptea generație. Veți fi blestemați de toți oamenii, de mine și de lacrimile tuturor. Întreaga ta țară să fie blestemată”, a strigat femeia.

Moldova: Resturile unei rachete rusești, descoperite lângă frontiera Larga

O patrulă a poliției de frontieră din Republica Moldova a descoperit, sâmbătă după amiază, în zona sectorului de frontieră Larga (raionul Briceni), resturile unei rachete, provenită din atacurile aeriene ale Rusiei asupra Ucrainei, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne de la Chișinău.

Potrivit sursei citate, din cauza bombardamentelor asupra Ucrainei, IGPF a pus în aplicare planul de contingență și a sporit numărul patrulelor de poliției pe zona de frontieră cu Ucraina, cu observarea spațiului aerian și a fâșiei verzi de frontieră cu Ucraina. Odată descoperite resturile presupusei rachete, imediat s-a luat măsura protejării zonei și a fost anunțat serviciul de urgență 112, precum și echipele Bombteh ale IGP. De asemenea, a fost anunțată și procuratura raionului Briceni. IGSU și Poliția de Frontieră asigură perimetrul și pregătesc asistența pentru echipele de investigare și verificare ale Bombteh IGP și ale procuraturii. “Este cel de-al 3 caz în care resturi ale unor rachete provenite din bombardamentele asupra Ucrainei cad pe teritoriul Republicii Moldova. Ca și în cazurile precedente, se întreprind toate acțiunile necesare, conform procedurii, de către instituțiile abilitate, anunță Ministerul de Interne”, a precizat sursa citată.

Nepal: Un avion cu 72 de persoane la bord s-a prăbușit lângă un aeroport

n cel puțin 40 persoane au murit, bilanțul fiind așteptat să crească

Un avion cu 72 de persoane la bord s-a prăbușit ieri lângă aeroportul Pokhara, în centrul Nepalului, cel puțin 40 persoane fiind decedate. Avionul ATR 72 Yeti Airlines zbura de la Kathmandu la Pokhara și s-a prăbușit la aterizare, luând foc.

La bord se aflau 68 de pasageri, inclusiv 15 cetățeni străini și patru membri ai echipajului, relatează Reuters. În social media au apărut imagini în care se arată fum negru și gros și resturi arzând. „Ne așteptăm să recuperăm mai multe cadavre”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei pentru Reuters, spunând că avionul „s-a rupt în bucăți”.

Prim-ministrul Pushpa Kamal Dahal a convocat o reuniune de urgență a cabinetului său și a îndemnat agențiile de stat să lucreze la operațiunile de salvare. Dintre pasageri, 53 sunt nepalezi, cinci indieni, patru ruși, doi coreeni și câte unul din Irlanda, Australia, Argentina și Franța.

Cehia: Un general și un fost premier, în turul doi al alegerilor prezidențiale

Generalul în rezervă Petr Pavel are un ușor avans în fața fostului premier, miliardarul Andrej Babis, după primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Cehia, relatează Reuters. Rezultatele din 99,99% din circumscripțiile electorale arată că Pavel a câștigat cu 35,39%, înaintea lui Babis, cu 35,00%.

Rolul președintelui ceh este în mare parte ceremonial, dar șeful statului numește guvernul, alege guvernatorul băncii centrale și judecătorii Curții Constituționale și este comandantul-șef al forțelor armate. Pavel, în vârstă de 61 de ani, este pro-occidental și sprijină continuarea ajutorului militar pentru Ucraina, precum și adoptarea monedei euro.

Babis, care a construit un imperiu chimic, agricol și media, ar fi o schimbare mai mică, deoarece împărtășește relațiile calde ale lui actualului președinte Milos Zeman cu premierul ungar Viktor Orban, care a fost în dezacord cu partenerii din Uniunea Europeană în privința statului de drept. Babis, în vârstă de 68 de ani, a fost împotriva unui ajutor militar mai mare pentru Ucraina și a spus sâmbătă că va încerca să organizeze un summit pentru pace. 

Imediat după anunțarea rezultatelor parțiale, Pavel l-a numit pe Babis populist și a afirmat că reprezintă o amenințare. „Pericolul este că vom începe să alunecăm nu numai către populism, ci și să începem să ne abatem de la cursul pe care l-am urmat în ultimii 30 de ani, în mod clar pro-democratic, pro-occidental, pro-european”, a spus el.

Analiștii îi oferă lui Pavel un avantaj în fața lui Babis într-un al doilea tur, deoarece este probabil să atragă mai mulți dintre cei care au votat pentru ceilalți șase candidați care au pierdut în primul tur.

Pe locul trei s-a situat profesoara de economie Danuse Nerudova, cu 13,9%. Ea a recunoscut înfrângerea și l-a felicitat pe Pavel, spunând că îl va întâlni pentru a oferi sprijin. „Există încă un mare rău aici și se numește Andrej Babis”, le-a spus ea susținătorilor și reporterilor.

Pentru unii alegători, a existat o frustrare că învingătorii primului tur au fost membri ai Partidului Comunist înainte de încheierea guvernării acestuia în 1989.

Babis a lucrat în comerț exterior și a fost înregistrat ca informator al poliției secrete din epoca comunistă, ceea ce neagă. Pavel și-a început cariera militară în anii 1980 și a făcut pregătire la serviciul de informații militare.

Câștigătorul alegerilor îl va înlocui pe Milos Zeman, un veteran al politicii cehe, cunoscut pentru limbajul său uneori nediplomatic, pentru atitudinile sale controversate, dar și pentru slăbiciunea sa pentru alcool. Aflat la conducerea țării din 2013, ultimul său mandat de președinte se încheie în martie. Turul al doilea de scrutin va avea loc la 27 și 28 ianuarie.

Americanca R'Bonney Gabriel este noua Miss Univers

R'Bonney Gabriel din Statele Unite a fost încoronată a 71-a Miss Univers, sâmbătă seara. Ea este prima filipino-americană care obține acest titlu. La concursul de la New Orleand, ea le-a învins în finală pe Amanda Dudamel din Venezuela și Andreína Martínez din Republica Dominicană.

Concursul a avut loc în New Orleans, Louisiana, cu 84 de femei din întreaga lume concurând pentru coroană. Sâmbătă seara a fost ultima zi a competiției, în care s-au făcut eliminări. Când Gabriel a intrat în Top 5, a fost întrebată: „Miss Univers a făcut recent o schimbare, permițând mamelor și femeilor căsătorite să concureze anul acesta. Ce altă schimbare ați dori să vedeți și de ce?”

Gabriel a răspuns că speră ca organizatorii concursului să mărească limita de vârstă a candidatelor. “Mi-ar plăcea să văd o creștere a vârstei pentru că am 28 de ani. Și aceasta este cea mai mare vârstă pentru a concura. Și cred că este un lucru frumos. Pentru că, în calitate de femeie, cred că vârsta nu ne definește. Nu este mâine, nu este ieri - dar este acum. Momentul este acum”, a spus ea.

Originară din Houston, ea este model, designer de modă și croitoreasă și acordă prioritate mediului în munca ei. În 2022, titlul a fost câștigat de Harnzaaz Sandhu din India. România nu a avut reprezentantă la acest concurs.

SUA: A fost câștigat marele premiu de 1,35 miliarde de dolari

Statul Maine a obținut primul său jackpot Mega Millions, după ce un fericit câștigător a nimerit toate numerele pentru marele premiu al loteriei estimat la 1,35 miliarde de dolari. Combinația norocoasă de numere extrase vineri seara târziu a fost: 30, 43, 45, 46, 61 și Mega Ball 14 . Biletul câștigător a fost vândut la Hometown Gas & Grill din Lebanon, Maine, conform Loteriei de Stat din Maine. Orașul din sudul statului Maine, cu peste 6.500 de locuitori, se învecinează cu New Hampshire. Câștigătorul, al cărui nume nu este încă cunoscut, avea șanse de 1 la 302,6 milioane, ceea ce a dus la trei luni de extrageri.

„Felicitări Loteriei de Stat din Maine, care tocmai a câștigat primul său jackpot Mega Millions”, a declarat Pat McDonald, directorul loteriei din Ohio și director principal al Consorțiului Mega Millions.

Jackpot-ul este al doilea ca mărime din istoria Mega Millions și a fost a patra oară când s-a câștigat un miliard de dolari. Cel mai mare jackpot Mega Millions, din octombrie 2018, a fost de 1,53 miliarde de dolari, revendicat de un singur deținător de bilet din Carolina de Sud. Extragerea de vineri a marcat, de asemenea, a șaptea oară când a existat un câștigător al marelui premiu vineri, 13, o dată considerată cu ghinion.

Pentru a revendica totalul de 1,35 miliarde de dolari, câștigătorul ar trebui să ia banii cu plăți anuale pe o perioadă de 29 de ani. Majoritatea beneficiarilor de jackpot preferă opțiunea de numerar redusă, dar mai rapidă, care pentru extragerea de vineri seara a fost estimată la 724,6 milioane de dolari.

Până vineri seara, au existat 25 de extrageri fără un câștigător de jackpot.

Vineri au fost peste 7 milioane de bilete câștigătoare pe nouă niveluri de premii. În afară de jackpot-ul din Maine, 14 bilete s-au potrivit cu cinci bile albe pentru a revendica premiul de al doilea nivel de 1 milion de dolari.

China a raportat aproximativ 60.000 de decese legate de Covid-19 în puțin peste o lună

China a raportat aproximativ 60.000 de decese legate de Covid-19 în puțin peste o lună, acesta fiind primul număr mare de decese anunțat de când țara a renunțat la politica zero Covid, relatează BBC. China a fost acuzată pe scară largă că a subraportat decesele cauzate de coronavirus, în ciuda dovezilor că spitalele și crematoriile au fost extrem de aglomerate. Potrivit oficialilor, China a înregistrat 59.938 de decese legate de Covid între 8 decembrie și 12 ianuarie. Majoritatea celor care au murit aveau peste 80 de ani și alte afecțiuni.

Cifrele includ 5.503 decese cauzate de insuficiență respiratorie directă ca urmare a virusului și 54.435 cauzate de alte afecțiuni combinate cu virusul. Este posibil ca numărul total să fie mai mare, deoarece cifrele se referă doar la decesele înregistrate în unitățile medicale.

Luna trecută, Beijingul a schimbat modul în care clasifică decesele provocate de Covid-19, contabilizând în totalul său doar cei care au murit din cauza insuficienței respiratorii induse direct de virus. Organizația Mondială a Sănătății a criticat definiția, calificând-o drept „prea restrânsă”.

Beijingul a susținut întotdeauna că cifrele sale sunt exacte, solicitând OMS „să mențină o poziție științifică, obiectivă și justă”. Oficialii au spus că vârful pacienților spitalizați cu Covid-19 a fost la începutul lunii ianuarie, deși numărul ulterior a rămas ridicat.

Lisa Marie Presley a suferit un stop cardiac, iar familia a semnat un ordin de a nu fi resuscitată

Lisa Marie Presley a suferit un al doilea stop cardiac la spital, unde fusese transportată după ce a fost găsită inconștientă la domiciliul ei, iar familia a semnat un ordin DNR, care prevedea ca ea să nu fie resuscitaă, informează TMZ. Potrivit sursei citate, Lisa Marie Presley a fost declarată în moarte cerebrală după ce a fost internată la spital joi, iar medicii au plasat-o în comă indusă și era susținută în viață de aparate. Dar ea a suferit un al doilea stop cardiac în spital, iar, deoarece era deja în moarte cerebrală, familia a cerut să nu fie resuscitată.

Joi, menajera Lisei Marie ar fi fost cea care a găsit-o inconștientă în dormitorul ei. Atunci ea ar fi suferit primul stop cardiac. Fostul soț al Lisei, Danny Keough, a fost cel care a efectuat manevrele de resuscitare până la sosirea paramedicilor. Chiar dacă erau despărțiți, ei locuiau împreună de ceva timp, iar Danny tocmai se întorsese acasă după ce a dus copiii la școală.

Ea avea 54 de ani și va fi înmormântată lângă tatăl și fiul ei la proprietatea familiei din Tennessee, Graceland. A fost singurul copil al „Regelui Rock’n’Rollului”, Elvis Presley.

Fiul Lisei, Benjamin Keough, s-a sinucis în august 2020, la vârsta de 27 de ani. Ea mai are trei fiice - Riley Keough, actriță, și gemenele Finley și Harper Lockwood.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.