Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Următoarele săptămâni ale războiului din Ucraina sunt critice

Ziarul de Vrancea
16 oct 2022 811 vizualizări

Războiul din Ucraina, care timp de luni de zile părea să se împotmolească într-o mocirlă lentă și dureroasă, a izbucnit din nou în apropierea iernii și se îndreaptă acum spre o nouă fază imprevizibilă, arată CNN într-o analiză, potrivit căreia perioada următoare va fi decisivă privind deznodământul confruntării.

„Acesta este acum al treilea, al patrulea, posibil al cincilea război diferit pe care îl observăm”, a declarat pentru CNN Keir Giles, consultant senior la Chatham House’s Russia and Eurasia Programme.

Un atac cu rachete rusești din ultima săptămână a fost precedat de câștiguri terestre ucrainene constante și de o explozie uriașă pe podul Kerci, singura trecere între peninsula anexată Crimeea și Rusia. Această explozie a rănit mândria Moscovei și a oferit Ucrainei un impuls strategic semnificativ.

Odată cu apropierea lunilor reci, care vor aduce probabil o încetinire a luptelor terestre, experții spun că următoarele săptămâni ale războiului vor fi vitale. „Ceea ce părea o perspectivă îndepărtată pentru ceva ce ar putea fi descris în mod convingător ca o victorie a Ucrainei este acum mult mai plauzibilă”, a declarat Giles. „Răspunsul din partea Rusiei este probabil să se intensifice și mai mult”.

Prind rușii Crăciunul pe actuala linie de front?

Ofensiva de succes a schimbat ritmul războiului și a infirmat o opinie, construită în Occident și în Rusia vara trecută, potrivit căreia, deși Ucraina putea apăra cu fermitate un teritoriu, nu avea capacitatea de a cuceri teren.

„Rușii(încearcă să evite o prăbușire a liniei lor de front înainte de venirea iernii”, a declarat pentru CNN Samir Puri, senior fellow la Institutul Internațional pentru Studii Strategice și autorul cărții „Drumul Rusiei spre război cu Ucraina”. „Dacă pot ajunge la Crăciun cu linia frontului arătând aproximativ așa cum este, este un succes uriaș pentru ruși, având în vedere cât de dezastruos s-au derulat ostilitățile din februarie încoace.”

„Există atât de multe motive pentru care există un stimulent pentru ca Ucraina să facă lucrurile rapid”, a declarat Giles. „Criza energetică de iarnă din Europa, precum și distrugerea infrastructurii energetice și a energiei în Ucraina însăși, va fi întotdeauna un test de rezistență pentru Ucraina și pentru susținătorii săi occidentali”. Liderii NATO au promis că vor susține Ucraina indiferent cât va dura războiul, dar mai multe țări europene – în special cele care se bazează foarte mult pe energia rusească – se confruntă cu o criză paralizantă a costului vieții care, în lipsa unor semne de progres ucrainean pe câmpul de luptă, ar putea pune în pericol sprijinul public.

Zilele trecute au arătat între timp că siturile din afara actualului teatru de luptă la sol sunt departe de a fi imune la atacuri. Rămâne neclar modul exact în care a fost efectuat atentatul cu bombă de la podul Kerci – iar Kievul nu a revendicat responsabilitatea -, dar faptul că o țintă atât de adâncă în teritoriul controlat de Rusia a putut fi lovită cu succes a sugerat o amenințare ucraineană serioasă la adresa unor active rusești cheie.

Rusia se luptă pentru forță de luptă

Rusia se luptă pe teren și nu a reușit să obțină supremația în aer, dar atacurile de luni ar putea să fi atins un obiectiv – trimiterea unui semnal de forță către lista tot mai mare de critici interni ai lui Putin.

Asaltul a afectat infrastructura civilă din orașele din întreaga Ucraină, ucigând mai multe persoane și lăsând fără curent electric unele zone ale țării. Acestea au fost „un indiciu al naturii amenințării din partea Rusiei”, a declarat Giles. „De mai multe luni, obiectivul Rusiei a fost să distrugă Ucraina, mai degrabă decât să o posede”.

Experții consideră că rămâne puțin probabil ca bombardamentele aeriene ale Rusiei să formeze un tipar recurent; deși estimarea rezervelor militare ale ambelor armate este un demers neclar, evaluările occidentale sugerează că Moscova ar putea să nu aibă capacitatea de a menține ritmul.

„Știm – și comandanții ruși de pe teren știu – că proviziile și munițiile lor se epuizează”, a declarat marți Jeremy Fleming, un șef al spionajului britanic, într-un discurs public extrem de rar.

Cantitatea exactă de armament și de forță de luptă pe care fiecare parte o mai are în rezervă va fi crucială pentru a determina modul în care se va schimba impulsul în următoarele săptămâni.

Cu toate acestea, s-ar putea ca Putin să primească un ajutor. Un anunț al președintelui belarus Alexander Lukașenko, potrivit căruia Belarus și Rusia vor „desfășura un grup regional comun de trupe”, a stârnit temeri legate de aprofundarea cooperării militare între aliații apropiați și de faptul că trupele belaruse s-ar putea alătura în mod oficial Rusiei în invazia sa.

Problema energiei

Dincolo de livrările de arme, Ucraina va urmări să se asigure că hotărârea occidentală rămâne fermă dacă Rusia va reduce și mai mult livrările de energie. Ministrul ucrainean al energiei, Herman Halushchenko, a declarat pentru CNN că aproximativ 30% din infrastructura energetică din Ucraina a fost lovită de rachete rusești luni și marți. Ministrul a declarat că aceasta a fost „prima dată de la începutul războiului” când Rusia a „vizat în mod dramatic” infrastructura energetică.

Prin urmare, următoarele săptămâni sunt cruciale atât pe câmpul de luptă, cât și în Europa și în întreaga lume, sugerează experții. „Ca întotdeauna, unde va merge Putin depinde de modul în care răspunde restul lumii”, a declarat Giles. „Atitudinea Rusiei este modelată de eșecul țărilor occidentale de a o confrunta și de a o descuraja”.

Antrenament militar la un poligon din Rusia: 11 morți și 15 răniți

Cel puțin 11 persoane au murit sâmbătă și alte 15 au fost rănite într-un schimb de focuri la un poligon militar rus din regiunea Belgorod, la granița cu Ucraina, a declarat Ministerul rus al Apărării, care a numit incidentul „atac”. “La 15 octombrie, la un teren de antrenament din districtul militar de Vest, în regiunea Belgorod, doi cetățeni dintr-o țară CSI au efectuat un atac”, a anunțat ministerul, referindu-se la Comunitatea Statelor Independente. “În timpul antrenamentelor de tragere cu persoane care s-au oferit voluntar pentru a participa la operațiunea militară specială (în Ucraina), teroriștii au deschis focul cu arme automate asupra membrilor unității”, continuă ministerul. „În timpul împușcăturii, 11 persoane au fost rănite mortal. Alți cincisprezece au fost răniți de o gravitate diferită și au fost duși la unități sanitare unde primesc îngrijirile necesare”, potrivit ministerului, „cei doi teroriști au fost uciși în timpul unui schimb de focuri”

Reuters a relatat că Oleksii Arestovici, un consilier al lui Zelenski, a declarat că atacatorii erau din Tadjikistan, o națiune din Asia Centrală, și au deschis focul asupra celorlalți după o ceartă pe tema religiei. Tadjikistanul este predominant musulman, în timp ce aproximativ jumătate dintre ruși urmează diferite ramuri ale creștinismului, în principal ortodoxia.

La 21 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a ordonat o mobilizare militară „parțială” în Rusia pentru a trimite soldați să lupte în Ucraina, după eșecuri ale armatei ruse pe front. La începutul lunii octombrie, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că peste 200.000 de persoane au fost mobilizate în Rusia de la acest anunț.

Adjunctul lui Lavrov acuză că războiul din Ucraina a început la București

Viceministrul rus de externe Alexander Grushko a acuzat NATO că a pornit războiul din Ucraina, iar totul s-a declanșat la summit-ul din 2008, care a avut loc la București, unde s-a decis ca Ucraina și Georgia să devină membre ale alianței militare, potrivit TASS, preluat de hotnews.ro.

Adjunctul ministrului rus de externe, Alexander Grushko, susține că NATO ar fi putut evita un conflict în Ucraina, dar alianța a preferat să „demonizeze” Rusia și a împins Kievul spre război.

“NATO ar fi putut foarte bine evita această catastrofă dacă, după lovitura de stat de la Kiev, în loc să ofere sprijin militar și tehnic autorităților de la Kiev, le-ar fi îndemnat să pună în aplicare integral acordurile de la Minsk, dar pentru alianță a fost important să demonizeze Rusia și, de fapt, prin acțiunile sale nesăbuite, a încurajat Kievul să continue războiul fratricid autoprovocat. Continuarea bombardamentelor asupra Donețkului și Luganskului și toate acestea se încadrează în scenariul de demonizare a Rusiei - găsirea unui mare inamic, fără de care NATO nu poate exista”, a spus Grushko.

Adjunctul lui Serghei Lavrov dă vina pe NATO pentru conflictul din Ucraina, pe care l-a provocat în momentul în care a anunțat că Ucraina și Georgia vor deveni membre ale alianței militare la Summit-ul din 2008 de la București.

“NATO a suferit deja o înfrângere în Ucraina. Această înfrângere este legată de prăbușirea proiectului de transformare a Ucrainei în anti-Rusia. Vreau să spun că după 2007, când NATO a decis la București că Georgia și Ucraina vor deveni membre ale alianței, am spus că această decizie a pus o bombă cu ceas la baza securității europene și dacă această decizie nu va fi revizuită, ea va exploda mai devreme sau mai târziu”, a spus Grushko.

Accident rutier cu cel puțin 20 de morți, în Columbia

Cel puțin 20 de oameni au murit și alți cel puțin 14 au fost răniți în urma unui accident produs, sâmbătă, pe un drum din Columbia, anunță Poliția.

Imaginile prezentate de televiziunile columbiene arată că autobuzul s-a răsturnat, accidentul având loc dimineața devreme, între orașele Pasto și Popayán, din sud-vestul țării. Autoritățile spun că acesta ar fi putut fi cauzat de o defecțiune mecanică.

Presa locală afirmă că autobuzul era aproape să se rostogolească pe panta unui munte, dar s-a oprit într-un parapet.

Printre răniți se numără o fetiță în vârstă de trei ani și un băiat de opt ani, potrivit relatărilor. Căpitanul Albertland Agudelo de la Departamentul Poliției Rutiere Narino, a declarat: “Din nefericire, avem un bilanț de 20 de morți”.

Un raport preliminar sugerează că șoferul a pierdut controlul după ce a ieșit dintr-o curbă, într-o zonă cu ceață, potrivit relatărilor locale.

Salvatorii de la Poliție și pompieri au avut nevoie de aproape nouă ore pentru a repune pe roți autobuzul, a evacua răniții și a recupera cadavrele.

China își rezervă dreptul de a folosi forța asupra Taiwanului

China își rezervă dreptul de a folosi forța asupra Taiwanului, ca ultimă soluție, în circumstanțe constrângătoare, deși reunificarea pașnică este prima sa opțiune, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al Partidului Comunist. Reunificarea Chinei și Taiwanului îndeplinește interesele tuturor, inclusiv ale compatrioților din Taiwan, a declarat Sun Yeli, într-o conferință de presă la Beijing.

Președintele Xi Jinping este pe cale să câștige un al treilea mandat de cinci ani ca secretar general al partidului de guvernământ, cea mai înaltă funcție în statul chinez, la congresul care va avea loc în Sala Mare a Poporului din Beijing timp de o săptămână, începând de duminică.

Activistele care au vandalizat tabloul “Sunflowers”, puse sub acuzare

Cele două tinere activiste care au vandalizat tabloul “Sunflowers”, de Van Gogh, expus la National Gallery din Londra, aruncând asupra sa conținutul unor conserve cu supă de roșii, au fost puse sub acuzare, conform unui comunicat dat publicității sâmbătă de poliția britanică, transmite Reuters.

Potrivit unor imagini publicate pe internet de organizația ecologistă Just Stop Oil, care solicită oprirea imediată a oricărui nou proiect petrolier sau gazier, două tinere activiste au aruncat, vineri, conținutul din două conserve cu supă de roșii peste celebrul tablou, pictat în 1888 și a cărui valoare a fost estimată la peste 84 de milioane de dolari. Pictat în localitatea Arles din sudul Franței, în august 1888, tabloul lui Van Gogh prezintă 15 flori (floarea-soarelui) într-o vază galbenă, pe un fundal galben.

Conform reprezentanților galeriei de artă, rama tabloului a suferit “pagube minore”, însă opera este intactă, întrucât este protejată printr-un geam de sticlă.

Cele două femei, în vârstă de 20 și respectiv 21 de ani, au fost aduse în fața instanței la Westminster Magistrates' Court unde au fost puse sub acuzare pentru vandalism.

Bilanțul exploziei de la o mină din Turcia a crescut la 40 de morți

O explozie produsă vineri într-o mină de cărbune din provincia Bartin din nordul Turciei a provocat moartea a 40 de persoane, a declarat sâmbătă ministrul de interne Suleyman Soylu, adăugând că operațiunile de căutare și salvare continuă pentru un miner dispărut. El a spus că 58 dintre cele 110 persoane care lucrau în mină în momentul exploziei au fost salvate sau au ieșit singure, adăugând că există incertitudini în privința unui miner.

Ministrul Energiei, Fatih Donmez, a declarat ulterior că incendiul din mină a fost în mare parte izolat, dar că eforturile de izolare continuă după incidentul care a avut loc la 350 de metri sub pământ.

Aproximativ 40.000 de femei servesc în forțele armate ale Ucrainei

Aproximativ 40.000 de femei servesc în forțele armate ale Ucrainei, iar peste 5.000 dintre ele se află în prima linie a operațiunilor de luptă, a declarat, la televiziunea ucraineană generalul-locotenent Serghei Naev, de la Înaltul Comandament al Forțelor Armate. Ucraina are 8.000 de femei ofițeri, a adăugat el. Toate misiunile militare sunt deschise femeilor, iar în rândurile forțelor armate există lunetiste și comandanți de vehicule, unități de artilerie și drone.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în trecut că femeile reprezintă 22% din forțele armate ale Ucrainei. La începutul invaziei ruse din februarie, armata era în jur de 200.000 de persoane.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.