Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: “Un nou start” pentru Europa

Ziarul de Vrancea
25 nov 2019 2496 vizualizări

Echipa Ursulei von der Leyen obține învestirea în Parlamentul European

Președinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a obținut ieri o largă susținere în Parlamentul European (PE) pentru a da “un nou start” Europei, prin votul de învestire al eurodeputaților, relatează AFP.

Prima președintă a Comisiei a primit aprobarea a 461 de deputați pentru echipa sa de 26 de comisari, în urma unui parcurs cu piedici, după ce a fost desemnată în iunie de către șefii de stat și de guverne ai Uniunii. În total, 157 de deputați au votat împotriva echipei lui von der Leyen, iar alți 89 s-au abținut. După ce abia a fost aleasă ea însăși, în iulie, cu o majoritate foarte fragilă - de nouă voturi -, Ursula von der Leyen a beneficiat de această dată de o majoritate mai confortabilă. Grupurile politice care au votat cu ea sau s-au abținut, au avertizat-o însă că nu îi dau un “cec în alb”, așa cum a subliniat liderul Renew Europe, românul Dacian Cioloș.

Votul de învestire nu a fost secret și a favorizat disciplina în rândul grupurilor politice, într-un Parlament puternic înnoit, mai fragmentat și care și-a arătat colții în audierile comisarilor. Acest nou Executiv european cuprinde un număr-record de 12 femei, față de nouă în Comisia președintelui în exercițiu Jean-Claude Juncker.

“Mesajul meu este simplu: să începem să muncim”, a declarat von der Leyen în discursul său de dinaintea votului. Intrarea în funcție a Comisiei sale, prevăzută duminică, la 1 decembrie, a fost amânată cu o lună. Între candidații la postul de comisar respinși - trei, un număr fără precedent -, un Brexit aflat în continuare în așteptare și titulaturi de portofoliu controversate, nașterea echipei fostului ministru german al Apărării al Angelei Merkel a fost laborioasă.

Exprimându-se pe rând în engleză, franceză și germană, Ursula von der Leyen a prezentat miercuri portofoliile comisarilor săi, în mijlocul lor, în hemiciclul PE la Strasbourg. Ea a pus accentul asupra priorităților sale în următorii cinci ani, în rândul cărora se află domeniul digital și mai ales lupta împotriva modificărilor climatice, printr-un “Green Deal” (Pact verde) promis la începutul mandatului său.

“Dacă ne facem bine treaba, Europa din 2050 va fi primul continent din lume neutru în carbon, ea va fi o putere de prim-plan în domeniul digital, va rămâne economia care a reușit cel mai bine să-și asigure echilibrul între piață și social, va fi conducătoarea rezolvării marilor provocări mondiale”, a declarat ea în finalul discursului său. O parte a eurodeputaților au felicitat-o printr-o ovație în picioare.

Germanul Manfred Weber, liderul celor 182 de aleși ai principalului grup politic - Partidul Popular European (PPE), dreapta) - i-a promis susținerea compatrioatei sale, de asemenea membră PPE, recunoscând că Ursula von der Leyen, a cărei funcție o viza, a “reușit să iasă foarte sus” dintr-o situație “dificilă”.

“Conflict de interese”

Cei 154 de social-democrați au anunțat înainte de scrutin că vor vota în favoarea învestirii, la fel ca cei 108 liberali de la Renew Europe.

Însă s-au făcut auzite voci discordante. Astfel, cei cinci eurodeputați socialiști francezi au anunțat că se vor abține. “Nu semnăm un cec în alb”, dar “nu vom pleca nici la război”, a declarat marți eurodeputatul francez Raphaël Glucksmann.

Ei s-au alăturat astfel poziției Verzilor, partizanii abținerii.

Între subiectele care deranjează se află desemnarea drept comisar însărcinat cu Extinderea a unui ungar - considerat de către criticii săi un susținător al unor poziții anti-UE ale Guvernului lui Viktor Orban - și a francezului Thierry Breton - fost președinte-director general (PDG) al societății digitale Atos - drept comisar însărcinat cu Piața Unică și domeniul Digital. “Conflictul de interese este inerent portofoliului dimneavoastră”, a denunțat deputata germană Ska Keller, adresându-se francezului, adăugând că “nu poate accepta așa ceva ca Verzi”.

Extrema stângă (GUE) și extrema dreaptă au anunțat un vot “împotrivă”. “Ați promis totul și orice oricui”, a denunțat Martin Schirdewan, din cadrul grupului politic GUE, în timp ce eurodeputatul francez Jordan Bardella de la RN (extremă dreapta) a arătat cu degetul o Comisie “în continuitatea precedentei”. Noua Comisie numără 26 de comisari și președinta, însă nu are un reprezentant britanic, în pofida faptului că Regatul Unit este în continuare un stat membru UE, pe care urmează să o părăsească la 31 ianuarie. Londra a refuzat să propună un nume înainte de alegerile legislartive anticipate de la 12 decembrie. În legătură cu acest lucru, Ursula von der Leyen a declarat că orice s-ar întâmpla, “legătura de prietenie dintre popoarele noastre este de nerupt”.

Căutări diserate după supraviețuitori ai cutremurului din Albania

u până ieri erau înregistrați 28 morți și 650 de răniți

Albania, aflată în doliu, a decretat starea de urgență miercuri în cele două orașe cel mai grav afectate de un cutremur violent - soldat cu aproape 30 de morți -, iar salvatori depuneau eforturi să găsească supraviețuitori în zonă, relatează AFP.

În urma cutremurului de magnitidinea 6,4 de marți, care a avut loc înainte de zori - cel mai puternic seism în această țară din Balcani de mai multe decenii -, clădiri s-au surpat ca niște castele de cărți, prinzând victime sub munți de moloz. Potrivit unui ultim bilanț anunțat de Ministerul albanez al Apărării, 28 de persoane au murit, majoritatea în orațul turstic Durres, la Marea Adriatică, dar și la Thumane, la nord de capitala Tirana.

În total, 45 de persoane au fost salvate. Salvatorii au muncit aproape toată noaptea și și-au reluat eforturile miercuri, cu ajutorul a peste 200 de experți italieni, greci și francezi și cu ajutorul unor câini și aparate specializate în detectarea victimelor între dărâmături.

La Thumane, salvatorii au scos miercuri dimineața corpul unui tânăr din ruinele unui imobil, potrivit unui fotograf AFP. Salvatorii căutau, de asemenea, în dărâmături, o tânără despre cred că era în continuare în viață, potrivit aceleiași surse. Premierul Edi Rama a proclamat “starea de urgență la Thumane și la Durres”, pe o perioadă de 30 de zile. “Prioritatea este salvarea vieții oamenilor”, a declarat el. Nicio estimare a numărului victimelor blocate încă sub dărâmături nu era disponibilă.

Țara se află miercuri în doliu național. Festivității prevăzute la 28 și 29 noiembrie, cu ocazia Zilei naționale, au fost anulate. Catastrofa s-a soldat cu 650 de răniți, majoritatea răniți ușor. Mii de persoane, ale căror locuințe au fost distruse sau prea fragilizate de cutremur, au petrecut noaptea de marți spre miercuri în corturi instalate pe un stadion la Durres.

Potrivit primarului din Durres, 27 de imobile au fost grav avariate. Autoritățile au îndemnat locuitorii să nu se întoarcă acasă înaintea unei verificări, în contextul în care peste 300 de replici au succedat cutremurul inițial.

Potrivit unui seismolog albanez, Rrapo Ormeni, este vorba despre cel mai puternic seism în regiunea Durres din 1926. În Grecia vecină, Insula Creta a fost zguduită miercuri de un cutremur submarin de magnitudinea 6,1. Autoritățile elene nu au semnalat imediat nici victime și nici pagube. Balcanii se confruntă cu o activitate seismică din cauza deplasării plăcilor tectonice africană și eurasiatică, dar și microplăcii adriatice. Cutremure sunt foarte frecvente în această regiune. În 1963, un seism s-a soldat cu 1.000 de morți la Skopje.

Trump vrea să desemneze cartelurile mexicane ale drogurilor drept organizații teroriste

Președintele american Donald Trump a anunțat că intenționează să desemneze cartelurile mexicane ale drogurilor drept organizații teroriste, din cauza implicării lor în traficul de droguri și de persoane, relatează AFP.

Într-un interviu acordat lui Bill O'Reilly, un reprezentant al presei conservatoare, difuzat marți, președintele american a anunțat că lucrează la această problemă de 90 de zile.

“Știți, o desemnare nu este simplă, există un întreg proces, iar noi suntem angajați în acest proces”, a declarat el. Ministerul mexican de Externe a anunțat într-un comunicat că a contactat autoritățile americane “pentru a înțelege conținutul și scopul” acestui mesaj. Mexicul dorește “o întâlnire la nivel înalt imediat ce este posibil”, în vederea confruntării punctului său de vedere cu al Statelor Unite, precizează diplomația mexicană. Este vorba despre o reuniune cu reprezentanți ai Departamentului de Stat în vederea evocării acestei probleme, dar și a fluxurilor de armament și bani destinate crimei organizate.

Ministrul mexican de Externe Marcelo Ebrard a fost mai virulent. “Mexicul nu va permite niciodată nicio acțiune care înseamnă violarea suveranității sale. Vom acționa cu fermitate”, a scris într-un mesaj postat pe Twitter șeful diplomației mexicane. Autoritățile mexicane sunt acuzate cu regularitate de faptul că sunt depășite de răspândirrea violenței cartelurilor în țară,

Aproximativ 26.000 de oameni au fost uciși de la începutul anului în Mexic, iar un nou record al violenței ar putea fi bătut în 2019. Donald Trump a propus luna aceasta, pe Twitter, un ajutor Mexicului în vederea unui război împotriva cartelurilor drogurilor și eradicării acestora, după ce nouă membri ai unei familii americano-mexicane au fost uciși într-o ambuscadă în nordul Mexicului.

Turcia nu a cumpărat rachete rusești pentru “a le ține în cutie”

u afirmă șeful diplomației turce

Turcia nu a cumpărat sisteme de apărare rusești pentru “a le ține în cutie”, a declarat miercuri ministrul de Externe de la Ankara, ca răspuns la apelurile Washingtonului de a nu activa bateriile livrate de Moscova, transmite AFP.

“Nu cumpărați un produs pentru a-l ține în cutie. Avem necesități”, a arătat șeful diplomației turce, Mevlut Cavusoglu, într-o conferință de presă.

Achiziționarea de către Turcia a bateriilor S-400, un sistem rusesc de apărare antiaeriană și antirachetă, reprezintă un subiect important de tensiuni între Ankara și Washington.

Marți, șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a apreciat drept “îngrijorător” faptul că Turcia a început cu o zi înainte să testeze parțial S-400 și a cerut acesteia “să se îndepărteze de punerea totală în funcțiune” a sistemului rusesc.

Cavusoglu a afirmat miercuri că Turcia este deschisă la cumpărarea sistemelor Patriot, concurente cu cele rusești S-400, dacă Statele Unite dau garanții asupra producției comune și dacă Congresul se angajează să nu blocheze vânzarea.

Statele Unite consideră în special că S-400 nu este compatibil cu dispozitivele NATO, alianță din care Turcia face parte, și pune în pericol secretele tehnologice ale F-35, un avion de vânătoare american invizibil pe care armata turcă l-a comandat într-un număr de peste 100 de aparate.

Administrația Trump a decis deja excluderea Turciei din programul F-35 după livrarea primelor S-400.

“În cel mai rău caz, dacă nu putem cumpăra F-35, vom căuta alternative. Nu puteți refuza să ne vindeți și să ne spuneți să nu căutăm în altă parte”, a subliniat Cavusoglu.

Turcia este de asemenea sub amenințarea sancțiunilor americane în baza unei legi adoptate în 2017 de către Congresul Statelor Unite care prevede măsuri punitive automate împotriva oricărui stat care achiziționează armament rusesc.

Dar un oficial american a afirmat în octombrie că Ankara va scăpa de efectele acestei legi dacă decide să nu activeze sistemele rusești.

Liderii turci au repetat în ultimele săptămâni că S-400 vor fi utilizate.

O bucată din ieslea în care s-a născut Iisus va fi adusă la Betleem de Crăciun

O bucată de lemn considerată de catolici ca fiind o parte din ieslea în care s-a născut Iisus va fi adusă la Betleem de Crăciun după ce s-a aflat la Roma timp de aproape 1.400 de ani, relatează dpa. Fragmentul, parte dintr-o relicvă păstrată în Bazilica Santa Maria Maggiore, a fost descris de Custodia Locurilor Sfinte, condusă de Ordinele franciscane, drept un “dar” din partea Papei Francisc. Într-un comunicat, Custodia a spus că bucata de iesle va ajunge la Ierusalim vineri, când o serie de sărbători religioase, inclusiv o procesiune, sunt planificate cu ocazia sosirii sale. Sâmbătă, va fi dusă la Betleem, cunoscut în mod tradițional ca fiind locul de naștere a lui Iisus, și expusă permanent în Biserica Sf. Ecaterina de lângă Biserica Nașterii Domnului. Potrivit Custodiei, așa numita Iesle Sfântă a fost donată de Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului, papei Teodor I la mijlocul secolului al VII-lea.

Studiu: Cafeaua poate reduce riscul de diabet și hipertensiune

Consumul a până la patru cafele pe zi poate reduce riscul de diabet de tip doi și de hipertensiune, conform concluziilor unui studiu realizat de cercetători din Spania și Italia, citat miercuri de Press Association.

O echipă de oameni de știință de la universitățile din Navarra, Spania, și Catania, Italia, a identificat o “asociere între consumul de cafea și o reducere a riscului de diabet de tip doi”. De asemenea, potrivit cercetătorilor, “consumul de cafea pe termen lung este asociat cu un risc redus de hipertensiune arterială”. Beneficiile sunt, însă, pierdute în cazul în care se consumă mai mult de patru căni de cafea pe zi.


Studiul sugerează că un consum moderat de cafea, atât cu cofeină cât și decofeinizată, poate fi asociat cu un risc redus de sindrom metabolic.

Sindromul metabolic reprezintă o serie de afecțiuni care se manifestă adesea împreună și cresc riscul de diabet, accident vascular cerebral și boli de inimă. Acesta afectează, în medie, un adult din patru și este descris de Sistemul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) ca fiind “deosebit de periculos”.

Principalele componente ale sindromului metabolic includ obezitatea, hipertensiunea arterială, nivel ridicat de trigliceride, nivelurile scăzut de colesterol HDL și rezistență la insulină. Potrivit concluziilor studiului, o asociere între consumul de cafea și un risc redus de obezitate este “mai puțin clară”.

Un profesor asistent de la Universitatea din Catania, Giuseppe Grosso, care a participat la acest studiu, sugerează în concluziile cercetării că polifenolii din cafea ar putea fi implicați în beneficiile cafelei asupra sănătății, în special acizii fenolici și flavonoidele.

Studiul a fost realizat independent, însă a fost comandat de Institutul pentru Informații Științifice despre Cafea, ai cărui membri sunt șase dintre marile companii europene de cafea: Illycaffe, Jacobs Douwe Egberts, Lavazza, Nestle, Paulig și Tchibo.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.