Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Un nou discurs, aceeași placă

Ziarul de Vrancea
20 feb 2023 649 vizualizări

În prima alocuțiune în fața parlamentului după invazia de anul trecut, Putin a insistat că a declanșat “operațiunea specială” pentru a-i salva pe ucraineni și a reluat o serie de lozinci despre “decadența” Occidentului n pe de altă parte, președintele ucrainean spune Moscova a pus ochii pe aeroportul din Chișinău

Președintele rus, Vladimir Putin, a susținut ieri un discurs în fața camerelor reunite ale parlamentului rus. Ultima dată el se adresase parlamentului în 2021, iar ieri a fost pentru prima dată când a făcut-o de la începutul invaziei în Ucraina.

Vladimir Putin și-a început discursul vorbind despre „operațiunea militară specială” lansată în Ucraina, reamintind care au fost motivele pentru care Moscova a lansat-o și dând vina pe NATO, care amenința securitatea Rusiei. „Au jucat un joc murdar”, „au avut un comportament cu două fețe, pe care l-am văzut și în Iugoslavia și Siria”, își mint propriii cetățeni - a început Putin seria de acuzații la adresa SUA și a aliaților lor.

El a arătat că nicio țară din lume nu are atâtea baze militare în lume ca SUA. „Au ieșit din tratate. Au făcut asta cu un motiv” - a spus el. Ei au început războiul, a acuzat Putin, referindu-se la NATO. Noi ne protejăm teritoriul, a arătat el.

El a spus că obiectivul Occidentului este puterea nelimitată și că Sevastapolul este, evident, următoarea țintă după Donbas.

„Poporul din Ucraina a devenit ostaticul Vestului. Noi luptăm pentru ei. I-au transformat în carne de tun”, a afirmat Putin, care a adăugat că elitele din Vest sunt responsabile pentru declanșarea războiului, pentru că vor să distrugă Rusia și vor să transforme un conflict local într-un conflict global.

„Este o problemă existențială. Țintesc generația noastră tânără, își vor crește atacurile informatice, distrug ideea de familie și abuzează copiii”, a afirmat Putin. Până și textele sfinte le contestă, a adăugat el, făcând referire la căsătoriile gay și la faptul că Biserica Anglicană pune în dezbatere sexul lui Dumnezeu. „Sunt conduși spre distrugere spirituală. Datoria noastră este să ne protejăm copiii de Vestul decadent”, a conchis dictatorul rus.

Zelenski: Maia Sandu nu mi-a cerut niciodată ajutorul

Președintele Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu că planul Rusiei de a înlocui conducerea pro-occidentală a Moldovei - descoperit de serviciile de informații ucrainene - a fost confirmat după aceea și de țările europene și se leagă de dorința Moscovei de a avea sub control aeroportul din Chișinău pentru a putea transporta soldați și echipamente ca să deschidă un nou front în Ucraina dinspre Transnistria.

Rusia are staționați în Transnistria aproape 2.000 de oameni și există suspiciunea că ar vrea să deschidă de pe teritoriul Moldovei un nou front către Ucraina. Președintele ucrainean a fost întrebat într-un interviu pentru „La Repubblica” cum ar reacționa dacă președinta Maia Sandu i s-ar adresa și i-ar cere ajutorul. Zelenski a reamintit că a primit informații de la serviciul său de spionaj că Rusia vrea să profite de faptul că Moldova nu este nici membră NATO, nici membră UE și să înlocuiască conducerea prooccidentală a Moldovei. „Am transmis această informație președintei Maia Sandu. Ea a fost confirmată și de țările europene la scurt timp după aceea”, a arătat Zelenski. El a explicat de ce ar fi interesați rușii să preia controlul asupra Chișinăului - principalul interes îl reprezintă aeroportul. „Rușii plănuiesc toate acestea de mult timp. Cu toate acestea, Moldova și Rusia nu au o frontieră de stat comună. Deci, cum ar trebui să-și pună în aplicare planul (de a deschide dinspre Moldova un nou front în Ucraina - n.r.)? De unde ar urma să trimită acolo trupele și echipamentul lor? Rușii au nevoie de aeroporturi pentru asta. Dar acum există un singur aeroport în Moldova, în capitala Chișinău. Așa că trebuie să folosească acest aeroport și toate resursele Transnistriei”, a explicat Volodimir Zelenski.

El a mai spus că președinta Maia Sandu nu i-a cerut niciodată ajutorul, dar i-a mulțumit pentru informații. „Ea cunoaște foarte bine situația noastră. Ucraina va fi întotdeauna gata să ajute Moldova”, a asigurat Volodimir Zelenski.

Cărțile lui Roald Dahl, rescrise pentru a elimina vocabularul jognitor

Noile ediții ale cărților pentru copii semnate de scriitorul britanic Roald Dahl urmează să fie editate pentru a elimina vocabularul care ar putea fi considerat jignitor, o modificare care a stârnit indignare și consternare.

Referințele la greutate, sănătate mintală, violență sau probleme rasiale sau de gen au fost redactate și rescrise, conform Daily Telegraph.

Astfel, termenul „gras” nu mai este folosit pentru a-l descrie pe Augustis Gloop din „Charlie și fabrica de ciocolată”. „Oamenii din nori” din „James și Piersica uriașă” devin „oamenii norilor”. Toate modificările sunt „reduse și analizate cu atenție”, a asigurat un purtător de cuvânt al companiei Roald Dahl Story.

„Roald Dahl nu a fost un înger”, a reacționat pe Twitter scriitorul britanic Salman Rushdie, simbol al libertății de exprimare și victimă a unui atac violent în urmă cu șase luni, „dar este o cenzură absurdă”. „Editurii Puffin Books și Fundației Dahl ar trebui să le fie rușine”.

Șefa PEN American Suzanne Nossel, o organizație care reunește 7.000 de scriitori pentru libertatea de exprimare, a considerat că „editarea selectivă pentru a face literatura să se conformeze unor sensibilități speciale ar putea reprezenta o nouă armă periculoasă”.

Campania a fost lansată în 2020, înainte de preluarea de către Netflix în 2021 a catalogului de autori pentru copii. Editorul adjunct al ziarului conservator Sunday Times, Laura Hackett, a spus că își va păstra edițiile originale ale lui Roald Dahl, astfel încât copiii săi să poată „să se bucure de ele în toată gloria lor răutăcioasă și plină de culoare”.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak consideră că aceste cuvinte ar trebui „păstrate” nu „retușate”, a transmis purtătorul său de cuvânt, luni, în timpul unei conferințe de presă. „Dacă Dahl ne jignește, să nu-l retipărim”, a declarat, luni, scriitorul Philip Pullman pentru BBC, menționând că milioane de cărți ale sale originale vor rămâne în circulație mulți ani, indiferent de orice modificări aduse noilor ediții ale BBC.

„Când retipăriți cărți scrise cu ani în urmă, nu este neobișnuit să treceți în revistă limbajul folosit și să actualizați alte lucruri precum coperta și aspectul”, a afirmat purtătorul de cuvânt al companiei Roald Dahl, subliniind dorința de a păstra povestea, personajele și „inteligența ascuțită a textului original”.

Compania Roald Dahl a mai indicat că a colaborat cu Inclusive Minds, un colectiv pentru incluziunea și accesibilitatea literaturii pentru copii. Autorul, esențial în bibliotecile multor copii, a murit în 1990, la vârsta de 74 de ani.

La sfârșitul anului 2020, familia sa și-a cerut scuze pentru remarcile antisemite făcute de autor în urmă cu 40 de ani. Creatorul romanelor „Matilda” sau „Marele uriaș prietenos” a făcut declarații antisemite într-un interviu acordat revistei britanice New Statesman în 1983, legitimând antisemitismul și părând să găsească justificări pentru crimele lui Hitler.

Șase din fanii sârbi opriți pe aeroportul din Chișinău, membri ai unei grupări extremiste pro-ruse

Cel puțin șase dintre cei 12 fani sârbi ai echipei de fotbal Partizan Belgrad, cărora le-a fost interzisă intrarea în R. Moldova, fac parte din gruparea extremistă pro-rusă “Patrula Populară”, care a organizat săptămânile trecute proteste în Serbia și a instigat la o lovitură de stat, transmite Radio Chișinău, citat de Rador.

Conform surselor Deschide.MD, este vorba despre cetățenii sârbi Vignjevic Dusan, Ruman Branislav, Kovacevic Vuc, Tasevski Dorde, Miljkovic Dusan și Radisavljevic Uros.

Unul dintre ei, în speță Vignjevic Dusan, a postat pe pagina sa de Facebook o poză de pe Aeroportul Internațional din Chișinău, la care a scris “Dușmanii de stat nr.1 ai Moldovei)”.

Unul dintre prietenii lui a comentat “Și Chișinău va cădea într-o noapte în mâinile cetnicilor).

Cetnicii au fost o mișcare paramilitară regalistă. În secolul XIX, aceștia participau la lupta armată de partizani a popoarelor slave din Peninsula Balcanică împotriva otomanilor. De asemenea, numele “cetnic” a fost folosit de unele grupuri de gherilă care au acționat la începutul secolului XX. În timpurile moderne, numele de “cetnici” este asociat cu sârbii și muntenegrenii din Iugoslavia.

În fotografie se mai vede cum “microbiștii” sârbi arborau un simbol folosit de extremiștii din “Patrula Populară”. Pe acesta este reprezentată harta Kosovo, peste care este imprimat drapelul Serbiei și scris “Nu renunțăm”. Cu același simbol s-a afișat în repetate rânduri liderul mișcării de extremă dreaptă, Damian Knejevici.

“Patrula Populară” susține invazia rusă în Ucraina și se ocupă activ cu persecutarea migranților ucraineni în Serbia. Knejevici recunoaște și legăturile sale cu gruparea Wagner a lui Evgheni Prigojin, supranumit “bucătarul lui Putin”. În luna decembrie 2022, acesta a vizitat centrul organizației paramilitare din Sankt Petersburg, oferind în dar drapelul Serbiei, care era folosit anterior în cadrul manifestațiilor de la Belgrad în susținerea războiului Rusiei în Ucraina.

Lunea trecută, președintele Maia Sandu a declarat în cadrul unui briefing că, potrivit informațiilor oferite de autoritățile ucrainene, Rusia ar încerca să provoace destabilizarea situației în R. Moldova inclusiv cu implicarea unor diversioniști sârbi.

Din acest motiv s-a decis ca meciul de fotbal din play-off-ul Ligii Conferințelor dintre Sheriff Tiraspol și Partizan Belgrad, care a avut loc joi, să se desfășoare cu porțile închise.

Fanii echipei din Serbia au fost opriți pe aeroport și somați să părăsească R. Moldova.

Ulterior, prim-vicepremierul și ministrul de Externe al Serbiei, Ivica Dacic, a cerut explicații de la Maia Sandu pentru declarațiile făcute, dar și informațiile de care dispune aceasta despre eventuala implicare a unor cetățeni sârbi în destabilizarea situației din R. Moldova.

Însă joi, chiar în ziua meciului de pe stadionul Zimbru, trei participanți, printre care și Knejevici, ai unui protest antiguvernamental din Belgrad au fost reținuți. Aceștia au fost acuzați de instigare la modificarea prin violență a orânduirii constituționale și deținerea ilegală a armelor.

În comunicatul autorităților sârbe se notează că reținuții “chemau cetățenii să se adune în masă la Belgrad pentru înlăturarea prin violență a guvernării și președintelui Serbiei”.

Pe 15 februarie, sute de naționaliști sârbi și activiști pro-ruși au participat la un protest în centrul Belgradului, cerând de la autorități să renunțe la negocierile privind normalizarea relațiilor cu Kosovo. Participanții mitingului au declarat că nu susțin planul Vestului pentru Kosovo și au amenințat că vor provoca dezordini dacă Serbia va accepta acest plan.

Criminalul „Păianjenul”, prins în timp ce încerca să evadeze din închisoare deghizat în oaie

Un deținut condamnat la 15 ani de închisoare pentru crimă din Bolivia, poreclit „păianjenul” a fost prins după o încercare nereușită de a evada din închisoare deghizat în oaie.

José Luis Callisaya Diaz, care ispășește o pedeapsă de 15 ani pentru crimă, a încercat să evadeze dintr-o închisoare de maximă securitate din Bolivia la începutul acestei luni, învelindu-se într-o piele de oaie și târându-se prin pășunea care înconjoară închisoarea în mijlocul nopții, a relatat Jam Press. Diaz s-a folosit de o haină de lână pentru a se strecura pe lângă securitatea de la închisoarea Chonchocoro, a trecut de un zid și a ieșit în pășune. Autoritățile penitenciare au observat că Diaz nu se afla în celula sa și au reușit să-l prindă. Diaz a fost fotografiat în patru labe, îmbrăcat într-un costum de oaie, încercând să se dea drept un animal de fermă în iarbă.

Diaz poartă porecla “El Arana”, care se traduce prin “păianjenul”.

“Ofițerii de poliție de securitate penitenciară din cadrul Centrului Penitenciar San Pedro de Chonchocoro au împiedicat evadarea deținutului José Luis Callisaya Diaz (alias El Araña), care a profitat de vremea nefavorabilă pentru a încerca să fugă prin unul dintre pereții perimetrului exterior al închisorii”, a declarat Juan Carlos Limpias, directorul închisorii.

Oficialii spun că au fost luate măsuri legale și disciplinare împotriva lui Diaz de la tentativa sa de evadare, potrivit dailymail, preluat de newsweek.ro.

SUA: O femeie care nu are dreptul la avort își va vedea copilul murind la câteva ore după naștere

Peste câteva săptămâni, un cuplu din Florida va trebui să își ia rămas bun de la copilul lor la scurt timp după ce acesta va fi născut, o realitate sfâșietoare creată de eliminarea de către Curtea Supremă a SUA a dreptului la avort la nivel național anul trecut, notează The Guardian.

Din cauza unei noi legi din Florida, care interzice avortul după 15 săptămâni, cu excepția anumitor circumstanțe, Deborah Dorbert a devenit una dintre numeroasele femei care au dificultăți în a accesa procedurile de avort necesare după ce Curtea Supremă a anulat drepturile acordate prin decizia istorică Roe vs. Wade din 1973.

Washington Post relatează într-un reportaj publicat în 18 februarie cum Dorbert și soțul ei, Lee Dorbert, așteaptă al doilea copil și au fost anunțați de medici că bebelușul a fost diagnosticat cu o anomalie fetală fatală cunoscută sub numele de sindromul Potter.

Dar, au spus ei, medicii nu au putut efectua un avort din cauza interpretării unei legi din Florida care a intrat în vigoare după ce Curtea Supremă a anulat decizia Roe vs. Wade.

Kremlinul ar plănui să preia controlul asupra Belarusului până în 2030

Un document scurs în presa internațională arată un posibil plan al Kremlinului de a prelua controlul asupra Belarusului până în 2030. Un grup de instituții media europene și americane, inclusiv Kyiv Independent, a obținut un document de 17 pagini care ar detalia planurile Rusiei de a subjuga Belarusul și de a-i desființa independența.

Grupul de presă este format din Delfi (Estonia), Dossier Center (U.K.), Expressen (Suedia), Frontstory.pl, VSquare și Belarusian Investigative Center (Polonia), Süddeutsche Zeitung și Westdeutscher Rundfunk (Germania), și Yahoo News (US).

Conform Kiyv Independent, documentul detaliază viitoarele măsuri ale Rusiei pentru a prelua controlul total asupra sferelor politice, economice și militare din Belarus până la sfârșitul deceniului.

Potrivit documentului, până în 2030, Belarus ar trebui să aibă o monedă și un sistem fiscal unic cu Rusia, iar spațiul său mediatic trebuie să fie sub control rusesc. Armata belarusă trebuie să se conformeze reglementărilor rusești. Toată producția militară cheie trebuie să fie transferată din Belarus în Rusia.

Potrivit reprezentanților unui serviciu de informații occidental, care au vorbit sub protecția anonimatului, documentul în două părți este realizat de mai multe agenții rusești. Un ofițer de informații occidental, care are cunoștințe directe despre originea documentului, a declarat că serviciile de informații interne, externe și militare ale Rusiei au lucrat la proiectul de strategie prezentat în fișierele scurse. Sursa susține că documentul a fost creat în 2021 de către Direcția pentru Cooperare Transfrontalieră a Kremlinului.

The Kyiv Independent și partenerii săi media au încercat să verifice în mod independent documentul divulgat prin intermediul mai multor agenții de informații din diferite țări.

Un oficial din cadrul serviciilor de informații dintr-un stat membru NATO a declarat că documentul pare „plauzibil și autentic”.

Potrivit documentului, obiectivul final al Rusiei este de a finaliza fuziunea Rusiei și a Belarusului într-un stat al Uniunii condus de Moscova până în 2030.

Statul-Uniune, o uniune supranațională formată din Belarus și Rusia, a fost creat în 1999 și avea ca scop unirea în cele din urmă a celor două țări într-o singură țară. Proiectul Statului-Uniune a eșuat până în 2018, când Belarusul a solicitat o reducere la petrolul rusesc. Kremlinul a fost de acord să reducă prețul în schimbul unor concesii politice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.