Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Un bărbat paralizat a putut merge din nou după o operație de pionierat

Ziarul de Vrancea
24 sep 2018 1480 vizualizări

Un tânăr din Statele Unite care a rămas paralizat de la brâu în jos în urma unui accident de snowmobil a scris istorie în domeniul medicinei după ce a reușit să meargă în mod independent grație unei intervenții chirurgicale de pionierat, relatează luni Press Association.

O echipă de medici americani a utilizat un electrod implantat sub regiunea lezată pentru a stimula nervii din coloana vertebrală rămași intacți după accident. În cadrul testelor, pacientul în vârstă de 29 de ani, a reușit să se ridice și să meargă pe o distanță de 102 metri cu ajutorul unui rolator ortopedic. În momentul în care electrodul controlat de la distanță era oprit, bărbatul rămânea din nou paralizat. Aceasta a fost pentru prima dată când bărbatul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a putut merge singur după ce a suferit accidentul, în urmă cu cinci ani. ''După implantare și pornirea stimulării pacientul și-a redobândit controlul voluntar al mișcărilor picioarelor'', a explicat neurochirurgul Kendall Lee care a condus echipa de la Mayo Clinic din Rochester, Minnesota. ''Motivul pentru care acest lucru este important este faptul că propria minte a pacientului, gândul, a condus mișcarea picioarelor sale. La fel de important este faptul că am reușit să-l facem să se ridice în mod independent și să își controleze pașii'', a declarat medicul care a precizat că ''este foarte interesant'', însă cercetarea se află deocamdată în prima etapă.

Tehnologie veche, reorientată

Bărbatul a suferit o leziune severă a coloanei vertebrale în zona mediană a spatelui care a dus la pierderea totală a funcției senzoriale și de mișcare mai jos de brâu. Spre deosebire de nervii periferici, cei ai coloanei vertebrale nu se pot reface singuri. Din acest motiv, acest tip de leziuni reprezintă de cele mai multe ori evenimente care produc efecte devastatoare și schimbă viața persoanelor afectate ducând la paralizie dizabilitantă. Tehnica utilizată de echipa de la Mayo Clinic, descrisă în jurnalul științific Nature Medicine, s-a bazat pe o tehnologie veche, reorientată. Electrodul a fost adaptat de la un tip de dispozitiv electric utilizat în mod comun pentru tratarea durerii. Însă, acesta a fost amplasat într-o anumită zonă, situată sub locul leziunii, și pornit pentru a oferi un impuls corespunzător. Intervenția chirurgicală a avut loc sub anestezie și a implicat inserarea unui electrod în spațiul epidural situat la nivelul coloanei vertebrale. O baterie implantată în abdomen a fost conectată la electrod prin intermediul unui fir ascuns sub piele. În prima săptămână după operație, pacientul a fost nevoit să utilizeze un ham pentru reducerea riscului de cădere și pentru recăpătarea echilibrului. După 25 de săptămâni, el nu a mai avut nevoie de acest ham. Pe parcursul unui an, pacientul a reușit să facă singur 331 de pași și să meargă continuu timp de 16 minute. Un al doilea pacient a beneficiat de același tratament, iar starea sa se află în curs de evaluare, au declarat oamenii de știință în cadrul unei conferințe de presă.

Oficial SUA: Rusia consideră că are dreptul să decidă soarta Moldovei

Putin i-a propus atât lui Obama, cât și lui Trump, împărțirea lumii în zone de influență, susține un diplomat american

Rusia consideră că are dreptul să decidă soarta țărilor vecine și a altor popoare, fie că este vorba de Ucraina, Republica Moldova, Georgia sau orice alt stat, a declarat emisarul special al SUA pentru rezolvarea conflictului din estul Ucrainei, Kurt Volker, într-un interviu acordat luni postului de radio rusesc Eho Moskvî (de opoziție). Volker a făcut această declarație la solicitarea Eho Moskvî de a-și expune opinia cu privire la ''propunerea'' făcută de președintele Vladimir Putin atât fostului președinte democrat american Barack Obama, cât și actualului lider de la Casa Albă, republicanul Donald Trump, privind împărțirea lumii în ''zone de responsabilitate'' (sfere de influență). ''Aceasta reflectă diferența fundamentală de viziune dintre noi. Rusia consideră că are dreptul de a decide soarta țărilor vecine și a altor popoare, fie că este vorba de ucraineni, moldoveni, georgieni sau oricine altcineva. În timp ce SUA și Europa împărtășesc poziția stabilită în toate bazele juridice despre care am vorbit (Acordul de la Helsinki și Actul fundamental Rusia-NATO), care rezidă în faptul că toate aceste popoare au dreptul să ia propriile decizii'', a subliniat emisarul american. Potrivit lui Volker, ucrainenii, georgienii, moldovenii și alții trebuie să decidă singuri soarta propriei țări. ''Nu există nicio îndoială că în aceste țări există probleme. Și în interiorul Ucrainei sunt probleme politice, care trebuie rezolvate. În Georgia, bunăoară, este necesar să fie rezolvate problemele etnice și politice, dar ele trebuie soluționate prin mijloace constituționale legale în fiecare din aceste state și nu prin amestec din afară și ocuparea teritoriului lor'', a menționat trimisul special al Departamentului de Stat pentru Ucraina. Referitor la conflictul din estul Ucrainei, emisarul american nu s-a ferit să afirme că în regiunile Donețk și Lugansk se află trupe rusești și că acestea sunt ''ocupate'' de Federația Rusă. ''Noi am studiat foarte atent această problemă. Avem informații foarte documentate despre comandanții (ruși), lanțul de comandă, tipurile de trupe, finanțare și numărul de soldați din armata regulată rusă, numărul de unități specializate'' care acționează în estul Ucrainei, a indicat Volker. În același timp, diplomatul american a admis că majoritatea militarilor ruși care luptă de partea rebelilor sunt militari pe bază de contract, conform aceluiași interviu postat pe pagina web a postului respectiv de radio.

Sistemul antirachetă din România, o  ''încălcare flagrantă a INF''

Componentele sistemului de apărare antirachetă al SUA din România și Polonia riscă să ducă la colapsul Tratatului forțelor nucleare intermediare (INF), a declarat ieri Vladimir Ermakov, șeful Departamentului pentru probleme de neproliferare și controlul armelor din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei.Potrivit acestuia, instalarea în Europa a unor platforme terestre capabile să lanseze rachete de croazieră cu rază medie de acțiune "Tomahawk" reprezintă o ''încălcare flagrantă a INF''. ''În prezent, astfel de dispozitive de lansare (ale SUA) sunt instalate în România, iar în viitorul apropiat vor fi amplasate și în Polonia. Dacă nu vom rezolva această problemă, tratatul se poate prăbuși. Este clar că SUA vor fi cele responsabile'' de colapsul INF, a afirmat Ermakov într-o conferință de presă la Moscova. ''Suntem gata să discutăm cu Washingtonul despre soarta tratatului în orice moment și în orice format'', a adăugat diplomatul rus, denunțând acuzațiile SUA că Rusia este cea care încalcă INF. ''Nu există niciun motiv să se afirme că Rusia încalcă tratatul'', a insistat el.

România a subliniat în repetate rânduri că dispune doar de rachete interceptoare la baza de la Deveselu și nu de rachete balistice.

Rusia insistă însă că elementele sistemului antirachetă american din Europa de Est ar avea o dublă utilitate, atât defensivă - în scop de interceptare - cât și ofensivă, adică atacuri cu rachete de croazieră. Autoritățile de la Moscova au acuzat în mod repetat SUA că încalcă Tratatul INF prin instalarea sistemelor antirachetă Aegis pentru uz terestru în România și în viitor și în Polonia.Tratatul INF a fost semnat de URSS și SUA la 8 decembrie 1987 la Washington. Pentru prima oară, SUA au acuzat Rusia de încălcarea tratatului în iulie 2014. Ulterior, Washingtonul și Moscova s-au acuzat reciproc de încălcarea acestui document.

Premierul Suediei pierde votul de încredere al Parlamentului

Stefan Lofven, prim-ministrul Suediei, a pierdut ieri votul de încredere în Parlament după ce Democrații Suedezi, un partid de extremă-dreaptă, au susținut moțiunea de cenzură depusă de opoziția de centru-dreapta, Alianța, pentru a-i înlătura de la putere pe Social Democrați, scrie Politico. Împotriva lui Lofven au votat 204 parlamentari față de 142 în favoarea sa. „Alegătorii vor un nou guvern”, a declarat Jimmie Akesson, liderul Democraților Suedezi, în dezbaterea de marți dimineață. Situația politică din Suedia este incertă după ce alianța de centru-stânga condusă de Social Democrați a câștigat la o diferență de doar un loc alegerile din 9 septembrie în fața alianței de centru-dreapta, condusă de Moderații lui Ulf Kristersson. Pe locul trei s-au situat Democrații Suedezi. Lofven va rămâne, cel mai probabil, prim-ministru într-un guvern interimar până când noul președinte al parlamentului suedez, Andreas Norlen, de la Moderați, va încerca să formeze un nou guvern. Alianța, de centru-dreapta, a refuzat până acum să formeze o coaliție cu Democrații Suedezi.

Trump anunță că va avea loc un nou summit cu Kim Jong-un

Președintele american, Donald Trump, a declarat că va avea loc un nou summit cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un și că un anunț în acest sens va fi făcut în curând, scrie The Guardian. Trump a ținut luni un discurs la New York alături de președintele sud-coreean, Moon Jae-in. Cei doi președinți s-au întâlnit la Adunarea Generală ONU și au semnat un nou acord comercial bilateral. Moon a declarat că i-a transmis lui Trump un nou mesaj din partea lui Kim. „Kim a fost foarte deschis și minunat, sincer. Cred că el vrea să se întâmple ceva. Așa că am procedat foarte bine, din acest punct de vedere, cu Coreea de Nord. Vom avea al doilea summit cu Kim în viitorul apropiat. Cred că într-o perioadă scurtă de timp urmează să fie anunțat și să fie stabilită o locație”, a declarat Trump. Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, va fi cel care se va ocupa de organizarea summit-ului, el declarând că speră să călătorească la Phenian în curând. Abordarea președintelui american s-a schimbat semnificativ față de acum un an. În timpul adunării generale  ONU din septembrie 2017, Trump l-a insultat pe Kim și a amenințat că „va distruge în totalitate” Coreea de Nord, dacă Statele Unite vor fi nevoite să își apere țara și aliații.De atunci, însă, a avut loc un summit între cei doi lideri în Singapore, în iunie 2018. Kim a promis după întâlnire că va lucra pentru dezarmarea nucleară completă a Peninsulei nord-coreene. Nu au existat însă progrese semnificative în acest sens.

Tehereanul susține că a identificat comandatarii atacului de sâmbătă

Atentatul de sâmbătă soldat cu 24 de morți la Ahvaz, în sud-vestul Iranului, a fost comis de un comando având legătură cu separatiști jihadiști ''susținuți de țări arabe'', se menționează într-un comunicat al Ministerului de Interne iranian, postat ieri pe pagina web a instituției. ''În urma unor operațiuni a serviciilor de informații efectuate în primele minute'' după atentat, ''au fost identificați cinci membri ai comandoului terorist afiliat unor grupări separatiste takfiri (apostat - n.r.) susținute de țări arabe reacționare'', se afirmă în comunicat.Termenul de ''takfiri'' este utilizat de către autoritățile iraniene pentru a-i desemna pe jihadiștii sunniți. Un takfiri este un musulman care îl acuză pe un alt musulman de apostazie. Acuzația în sine este numită takfir, termen derivat din cuvântul kafir, și înseamnă să declari că cineva care profesează Islamul este, de fapt, necredincios. ''A fost descoperită ascunzătoarea teroriștilor și 22 de persoane implicate (în atentat) au fost arestate'', potrivit textului, în care se menționează că ''explozibili, material militar și echipamente de comunicație au fost descoperite și confiscate în această ascunzătoare''.''Comanditarii și susținătorii străini ai acestui act terorist au fost de asemenea identificați; mai multe informații vor fi date publicității în timp util'', mai adaugă Ministerul de Interne iranian în comunicatul său.Produs sâmbătă dimineață, atentatul din Ahvaz a fost comis de un comando care a deschis focul cu arme automate împotriva participanților la o defilare militară și a mulțimii care asista la paradă. Inițial, autoritățile iraniene au declarat că au fost patru atacatori și că toți au fost uciși.Situat la aproximativ 560 km sud de Teheran, Ahvaz este capitala provinciei Khuzestan, populată preponderent de arabi. Imediat după atac, autoritățile iraniene au atribuit responsabilitatea mișcării separatiste arabe activă în această provincie.Atentatul a făcut obiectul a două revendicări concurente, una venită în numele grupării jihadiste Statul Islamic, alta în numele Rezistenței naționale din Ahvaz, care se prezintă ca un grup separatist arab.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.