Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Un avion chilian cu 38 de persoane la bord, dat “dispărut”

Ziarul de Vrancea
9 dec 2019 2667 vizualizări

Un avion militar chilian cu 38 de persoane la bord a “dispărut” de pe radar în timp ce survola oceanul, către o bază aparținând Chile la Antarctica, au anunțat Forțele aeriene, care au desfășurat mijoace importante de salvare.

Avionul, de tip Hercules C130, a decolat de la baza Chabunco din Punta Arenas, în punctul extrem din sudul Chile, luni, la ora locală 16.55 (21.55, ora României), către baza antarctică Eduardo Frei. Contactul radar cu avionul de transport militar a fost “pierdut” la ora locală 18.13 (23.13, ora României), au precizat Forțele aeriene (FACH). La momentul respectiv, avionul survola Trecătoarea Drake, care desparte extremitatea de sud a Americii Latine și Antarctica și care este considerată redutabilă de către marinari.

Avionul a fost declarat “sinistrat” la șapte ore după incident, a anunțat Armata Aerului, subliniind că acesta dispunea de suficiente rezerve de carburant pentru a zbura până la ora locală 0.40 (5.40, ora României).

“Este posibilă o amerizare”, a declarat presei comandantul celei de-a IV-a Brigăzi Aeriane de la Punta Arenas, Eduardo Mosqueira. În total 38 de persoane se aflau la bordul avionului - 17 membri ai echipajului și 21 de pasageri. Între pasageri se află 15 militari din cadrul FACH, trei din cadrul Forțelor terestre, două persoane de la o întreprindere privată de construcții - Inproser - și un funcționar de la Universitatea Magallanes.

Ei urmau să efectueze “sarcini de susținere logistică” și să revizuiască un oleoduct plutitor care alimentează cu carburant baza antarctică, cea mai importantă bază a Chile.

“Consternat”

Forțele aeriene, care au declarat o “stare de alertă” în urma dispariției avionului, au anunțat că o operațiune de salvare în care sunt implicate avioane și nave aparținând Marinei chiliene a fost lansată.

Rude ale persoanelor aflate la bord au fost contactate “pentru a le ține informate despre această situație nefericită”, au subliniat ele. Președintele chilian Sebastian Piñera, “consternat” de dispariția aeronavei militare, a anunțat pe Twitter că se duce la Punta Arenas pentru a superviza “operațiunile de căutare și desfășurarea echipelor de salvare”, împreună cu miniștrii de Interne Gonzalo Blumel, și al Apărării Alberto Espina.

Execuție în masă, cu pistolul la cap, într-un spital din Cehia

Un bărbat care a ucis prin împușcare șase persoane și a rănit alte două ieri dimineața, într-un spital la Ostrava, în estul Cehiei, s-a sinucis, a anunțat poliția. “Am găsit atacatorul. Acest bărbat în vârstă de 42 de ani și-a tras un glonț în cap înainte ca poliția să treacă la acțiune. El este mort”, a anunțat poliția. Bărbatul se afla într-o mașină marca Renault Laguna argintie, căutată de către polițiști într-o operațiune de urmărire.

Bărbatul a deschis focul marți dimineața, cu puțin înainte de ora locală 7.00 (8.00, ora României), în Spitalul din Ostrava, în estul Cehiei. “Patru persoane au fost ucise pe loc, iar alte două, rănite, au decedat din nefericire și ele”, a anunțat la televiziunea publică premierul ceh Andrej Babis. Alte două persoane au fost, de asemenea, rănite. Este “o imensă tragedie”, a deplâns premierul. “Este totodată un lucru cu care ne-am obișnuit în țara noastră”, a apreciat el. “Mi s-a spus că victimele erau oameni care așteptau la serviciul de traumatologie. Din fericire nu au fost la fel de multe ca de obicei”, a declarat Babis. “Atacatorul ar fi tras cu pistolul lipit în cap și în gât”, a precizat premierul.

Acesta este cel mai grav atac armat de pe teritoriul ceh din februarie 2015, când un bărbat a ucis prin împușcare opt persoane - șapte bărbați și o femeie - într-un restaurant, în orașul Uhersky Brod, după care s-a sinucis.

Atacurile armate sunt rare în Cehia, o țară cu 10,7 milioane de locuitori, membră a Uniunii Europene (UE).

Două capete de inculpare a lui Trump, reținute de democrați

Democrații americani au reținut marți două capete de inculpare (“impeachment”) a lui Donald Trump în cadrul procedurii destituirii președintelui american - și anume abuzul de putere și obstrucționarea bunului mers al Congresului, relatează AFP.

În cazul în care cele două capete de acuzare sunt adoptate în sesiune plenară, săptămâna viitoare, Donald Trump urmează să devină al treilea președinte din istoria Statelor Unite inculpat în Camera Reprezentanților, majoritar democrată.

Însă este puțin probabil ca locatarul Casei Albe să fie destituit ulterior în Senat, întrucât Camera superioară a Congresului, însărcinată să-l judece în vederea unei destituiri, este controlată de republicani, care fac bloc în jurul șefului statului.

“Astăzi (marți), în numele Congresului țării noastre, Comisia Judiciară a Camerei introduce două articole de inculpare a președintelui Statelor Unite Donald Trump, privind infracțiuni și delicte majore”, a anunțat președintele democrat al acestei Comisii, Jerry Nadler, citând capetele de abuz de putere și obstrucționarea bunului mers al activității Congresului.

“Ne aflăm aici, astăzi, pentru că abuzarea de către președinte a puterilor sale nu ne-a lăsat nicio altă alternativă”, a adăugat Adam Schiff, președintele Comisiei Informațiilor, care a efectuat peste două luni de anchetă în scandalul ucrainean.

Donald Trump subliniază că nu a făcut nimic rău și denunță o “mascaradă” a democtaților, pentru că ei sunt incapabili, consideră el, să-l înfrângă la urne.

“Inculparea unui președinte care a dovedit, prin rezultatele sale, inclusiv generând fără îndoială cea mai economie din istoria acestei țări, având una dintre președințiile cele mai fructuoase din istorie și, cel mai important, care nu a făcut NIMIC rău, este pură nebunie politică”, a scris marți pe Twitter, înainte de acest anunț, Donald Trump.

Democrații au deschis o procedură de destituire a lui Donakd Trump după ce au aflat că acesta a cerut Ucrainei să ancheteze cu privire la Joe Biden, bine plasat să-l înfrunte în alegerile prezidențiale din 2020.

Opoziția îl acuză de faptul că a comis un abuz de putere pentru a-și atinge scopurile personale, prin blocarea unui ajutor militar crucial destinat acestei țări aflate în conflict cu Rusia.

O fotografie cu un băiețel culcat pe jos într-un spital britanic îl încurcă pe Johnson

Cu trei zile înainte de alegerile legislative, premierul britanic Boris Johnson a fost pus în încurcătură, luni, de publicarea unei fotografii cu un copil care așteaptă să i se acorde îngrijiri culcat pe jos într-un spital, fotografie ce ilustrează problemele din sistemul public de sănătate britanic după ani de austeritate impusă de conservatori, informează AFP. Fotografia cu Jack s-a aflat pe prima pagină a tabloidului de stânga Daily Mirror: băiatul de patru ani, ce prezenta simptomele unei pneumonii, a fost adus cu ambulanța la secția de urgențe a unui spital din Leeds (nordul Regatului Unit), apoi obligat să aștepte mai multe ore culcat pe jos pe un palton, pentru a fi examinat. O experiență atât de traumatizantă pentru mama copilului, încât aceasta va vota pentru prima dată pentru laburiști, după cum a declarat ea cotidianului, care duce o campanie împotriva tăierilor bugetare din serviciul de sănătate (NHS), miză majoră a campaniei electorale, alături de Brexit.

“Sunt supărată pe lipsa de finanțare și lipsa de paturi, pentru că îi afectează pe copiii noștri”, și-a exprimat nemulțumirea Sarah Williment. Fiul ei, care a trebuit să aștepte apoi alte cinci ore pe o targă, a fost în final diagnosticat cu gripă și angină.

Conservatorul Boris Johnson a reacționat la postul de radio LBC, dând asigurări că “empatizează mult cu cei care au avut o proastă experiență (cu NHS)” și a prezentat scuze, reiterând în același timp promisiunea din campanie de a investi masiv în acest sistem.

Mai târziu, premierul a luat telefonul mobil al unui jurnalist al televiziunii ITV, care îl intervieva și încerca să-i arate fotografia cu copilul, pentru a clarifica problema. Potrivit imaginilor cu interviul publicate pe Twitter, Boris Johnson a restituit în final mobilul, după ce s-a uitat la fotografia “îngrozitoare” și cerându-și din nou scuze. Liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn, a profitat de ocazie pentru a-l ataca. “Au avut la dispoziție nouă ani (anii în care conservatorii s-au aflat la putere) pentru a finanța NHS cum trebuie. Un copil care primește îngrijiri pe jos constituie o rușine pentru societatea noastră”, a declarat Corbyn într-un discurs înflăcărat la Bristol, sud-estul Regatului Unit. Ministrul britanic al sănătății, Matt Hancock, s-a declarat “îngrozit” la BBC și a dat asigurări că dorește să amelioreze situația NHS. Deplasându-se luni după-amiaza la spital, Leeds general Infirmary, el a fost huiduit la plecare de un mic grup de manifestanți, care strigau “să vă fie rușine”.

Rusia și Ucraina au convenit asupra retragerii de trupe din trei zone disputate

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski au convenit luni să lucreze pentru retragerea de trupe din trei zone disputate până la sfârșitul lunii martie, potrivit unei declarații comune adoptate la încheierea unui summit la Paris în format Normandia dedicat relansării procesului de pace în estul Ucrainei.

Părțile sunt de acord cu privire la “obiectivul de a proceda la o dezangajare a forțelor și echipamentelor până la sfârșitul lunii martie 2020”, se arată în declarația comună. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat un schimb al tuturor prizonierilor cu separatiștii pro-ruși prevăzut înainte de sfârșitul anului, potrivit unei declarații făcute la încheierea primei întrevederi cu președintele rus Vladimir Putin, la Paris. Părțile “vor contribui la eliberarea reciprocă înainte de 31 decembrie a persoanelor deținute potrivit principiului toți tuturor împotriva tuturor”, a declarat Zelenski în cadrul unei conferințe de presă comune cu Putin și cu șefii de stat francez și german.

Formatul Normandia a fost înființat în iunie 2014 cu ocazia aniversării a 70 de ani de la debarcarea din Normandia, când Franța a invitat liderii ruși, germani și ucraineni să aibă primele consultări privind situația din Ucraina; ultima reuniune a avut loc în 2016 în Berlin.

Un japonez de 9 ani a susținut cu succes un examen de matematică de nivel universitar

Un băiat de 9 ani din provincia Hyogo din vestul Japoniei a susținut cu succes un examen de matematică de nivel universitar, a anunțat marți Institutul de Certificare în Matematică din Japonia. Shogo Ando a studiat pentru examen timp de doi ani. Băiatul a declarat că își dorește să își folosească abilitățile în lupta împotriva schimbărilor climatice, potrivit institutului.

Conform celor mai recente date ale studiului PISA (Programme for International Student Assessment) - inițiat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) cu scopul de a măsura dezvoltarea competențelor de bază ale elevilor în domeniile citire/lectură, matematică și științe - Japonia a scăzut de pe locul cinci pe locul șase în clasamentul abilităților matematice ale elevilor. Un băiat de 9 ani din Belgia este pe cale să devină cel mai tânăr absolvent de universitate din lume, după ce va finaliza studiile de licență în inginerie electrică la Universitatea de Tehnologie din Eindhoven, Olanda, a informat în luna noiembrie Reuters. După ce a parcurs ciclul liceal în aproximativ un an, Laurent Simons, care are un IQ de 145, a început cursurile universitare și este hotărât finalizeze în doar nouă luni ciclul de licență, care în mod obișnuit durează trei ani. Băiatul a declarat că își dorește să cerceteze domeniul organelor artificiale și, la final, să dezvolte un corp complet artificial în propriul laborator.

Până în prezent, cea mai tânără persoană care a obținut o diplomă universitară este americanul Michael Kearney, care a realizat această performanță în iunie 1994, la vârsta de 10 ani și patru luni.

SUA pregătesc cel mai mare exercițiu militar în Europa din ultimul sfert de secol

Armata americană își pregătește cea mai mare desfășurare în Europa din ultimii 25 de ani, prin trimiterea, în cadrul unui exercițiu anul viitor, a 20.000 de militari suplimentari, cu scopul de a-și “demonstra puterea militară” față de adversari ca Rusia, anunță comandantul Forțelor terstre americane în Europa, generalul Christopher Cavoli. Aproximativ 9.000 de militari americani staționați în Europa li se vor alătura și vor participa la exercițiul militar “Defender-Europe 20”, la care urmează să participe în total 37.000 de militari aliați, din mai și până în iunie 2020, în zece țări europene, a declarat luni generalul Cavoli unui grup de jurnaliști la Pentagon.

Primele trimiteri de militari și materiale încep în februarie, în vederea instalării a aproximativ 13.000 de piese de echipament, care vor parcurge până la 4.000 de kilometri pentru a ajunge la destinație. Este vorba despre o adevărată provocare logistică în țările fostului bloc sovietic, în care căile ferate nu au aceeași lățime ca în Europa Occidentală, și în care podurile nu sunt prevăute să susțină cele 70 de tone ale tancurilor americane de tip Abrams.

După ani de reduceri de efective militare în Europa, după Războiul Rece, această desfășurare excepțională reflectă bulversarea strategică provocată de anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, care a “schimbat totul”, a subliniat generalul american, care s-a abținut să desemneze în mod clar Moscova ca adversarul vizat de manevrele militare. Marinari, aviatori și infanteriști americani urmează să sosească în Europa pe cale aeriană și maritimă, folosind mai multe porturi și baze aeriene de pe continent, precum portul La Rochelle. Obiectivul este “demonstrarea capacității armatei americane de a desfășura rapid o forță importantă pentru a susține NATO și a răspunde oricărei crize”, a subliniat armata americană într-un comunicat.

Putin: Georgianul asasinat la Berlin era un asasin

Președintele rus Vladimir Putin susține că cetățeanul georgian asasinat în august la Berlin era el însuși un asasin care a luat parte la fapte sângeroase pe teritoriul rus și subliniază că cererea de extrădare a Germaniei nu a fost analizată.

Zelimhan Khangoșvili, un fost combatant separatist din Cecenia, în vârstă de 40 de ani, de naționalitate georgiană, a fost ucis cu două gloanțe în cap, într-un parc din centrul capitalei germane, în timp ce se ducea la moschee.

Germania a expulzat săptămâna trecută doi diplomați ruși, în urma refuzului autorităților ruse de a coopera în ancheta cu privire la acest asasinat, o decizie care reprezintă o escaladare în relațiile dja tensionate între Berlin și Moscova. Vladimir Putin a denunțat această decizie a Germaniei, apreciind că este nedrept să fie expulzați diplomați ruși doar pe baza unor concluzii preliminare. Liderul de la Kremlin a declarat luni seara, la finalul unui summit în “formatul Normandia” la Paris, că nu știe ce i s-a întâmplat cetățeanului georgian, dar a subliniat că acesta este amestecat în crima organizată.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat în aceeași conferință de presă comună cu Putin și președinții francez Emmanuel Macron și ucrainean Volodimir Zelenski, că autoritățile germane așteaptă ca Moscova să furnizeze informații în cadrul anchetei.

A murit solista trupei Roxette, Marie Fredriksson

Marie Fredriksson, solista trupei Roxette, a murit la vârsta de 61 de ani, după ce ani buni s-a luptat cu o boală gravă. Marie suferea de cancer pe creier și în ultimele luni renunțase complet la aparițiile pe scenă. Anunțul morții a fost făcut ieri de managera artistei. „Cu profundă tristețe vă anunțăm că una dintre cele mai mari și mai iubite artiste s-a dus. Marie Fredriksson a murit în dimineața zilei de 9 decembrie din cauza problemelor mai vechi de sănătate pe care le avea”, a transmis managera cântăreței, Marie Dimberg.

În 2002, Marie Fredriksson a fost diagnosticată cu tumoare pe creier, care s-a dovedit a fi malignă. A fost operată și a îndurat luni de zile de chimioterapie și radioterapie, pierzându-și în cele din urmă capacitatea de a citi și număra, vederea i-a fost afectată, precum și o serie de mișcări ale părții drepte a corpului. La șase luni de la diagnostic, ea și soțul său au început să lucreze la primul său album în limba engleză. Marie a dat numele albumului “Change”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.