Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Un atac cu drone scumpește benzina

Ziarul de Vrancea
14 sep 2019 2375 vizualizări

Prețul petrolului ar putea crește cu 10 dolari pe baril, după ce cea mai mare unitate de procesare a țițeiului din lume, aflată în Arabia Saudită, a fost ținta unui atac

Două centre producătoare de petrol din Arabia Saudită, între care cea mai mare unitate procesatoare de țiței din lume, au fost, sâmbătă, ținta unui atac cu drone provocat, cel mai probabil, de gruparea pro-iraniană Houthi din Yemen. Potrivit autorităților, a fost afectată producția a 5 milioane de barili de petrol pe zi, aproape jumătate din producția țării, respectiv 5% din oferta globală de petrol. Acest atac a provocat întreruperea producției de 5,7 milioane de barili de țiței, adică în jur de 50% din producția totală a Aramco.

Atacul cu drone împotriva exploatărilor grupului Saudi Aramco a provocat mai multe incendii, dar regatul, cel mai mare exportator de petrol din lume, a anunțat ulterior că acestea au fost aduse sub control. Televiziunea de stat a anunțat că exporturile continuă, dar Aramco nu a comentat încă atacul, despre care Houthis a anunțat că a implicat 10 drone.

Arabia Saudită conduce o coaliție militară a musulmanilor suniți, care în 2015 a intervenit în Yemen împotriva Houthis, și a atribuit atacurile anterioare șiiților iranieni, dar Teheranul neagă. Riadul acuză Iranul să înarmează gruparea Houthis, acuzație respinsă de grupare și de Teheran.

Televiziunea de stat Ekhbariya a relatat, citând un corespondent, că nu există victime. “Un atac reușit împotriva Abqaiq ar fi echivalent cu un atac de cord pentru piața petrolului și economia mondială”, a declarat Bob McNally, care conduce Rapidan Energy Group și a fost membru în Consiliul pentru Securitate al SUA în timpul celui de-al doilea război din Golf, în 2003. Abqaiq se află la 60 de kilometri de sediul central al Aramco din Dhahran. Unitatea de procesare a petrolului gestionează țițeiul provenit de la cea mai mare exploatare convențională de petrol din lume, Ghawar.

Un purtător de cuvânt militar al Houthis a declarat, fără să ofere dovezi, că dronele au lovit rafinării de la ambele unități de petrol saudite, care se află la peste 1.000 de kilometri de capitala Yemenului, Sanaa, și a anunțat o extindere a atacurilor în Arabia Saudită. Șeful unității de elită din Iran, Quds Force, Qassem Soleimani, a lăudat Houthis pentru rezistența sa, într-un mesaj pe Twitter. Emiratele Arabe Unite și Kuweitul, partenere ale Arabiei Saudite în cadrul OPEC, și-au exprimat sprijinul pentru orice măsuri va lua regatul pentru protejarea securității sale. Violențele complică eforturile de pace coordonate de ONU pentru oprirea războiului din Yemen, în care și-au pierdut viața zeci de mii de oameni, în timp ce milioane de oameni suferă de foame. Conflictul este văzut drept un război între Arabia Saudită și Iran.

Iranul respinge acuzațiile “lipsite de sens” ale americanilor

Iranul a caracterizat ieri drept “lipsite de sens” acuzațiile Washingtonului cu privire la faptul că ar fi responsabil de atacul cu drone. “Acuzații și afirmații la fel de sterile și oarbe sunt de neînțeles și lipsite de sens”, a declarat purtătorul de cuvânt al Afacerilor iraniene străine, Abbas Moussavi, lăsând să se înțeleagă că acestea au ca scop justificarea “viitoarelor acțiuni” contra Iranului.

“Statele Unite condamnă ferm atacul contra infrastructurii importante energetice. Acțiuni violente contra zonelor civile și a infrastructurii vitale pentru economia mondială nu fac decât să agraveze conflictele și neîncrederea”, a punctat Casa Albă după un apel telefonic între prințul moștenitor Mohammed ben Salmane și Donald Trump.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a fost și mai explicit: “Iranul a lansat un atac fără precedent contra aprovizionării energetice mondiale”. “Facem apel la toate țările pentru a condamna public și fără echivoc atacurile Iranului. Statele Unite vor colabora cu partenerii și aliații noștri pentru a asigura aprovizionarea piețelor energetice și pentru ca Iranul să dea socoteală pentru agresiunea sa”, a adăugat Pompeo.

12-25 de cenți în plus pentru un galon de benzină

Prețurile petrolului ar putea crește cu până la 10 dolari pe baril după atacurile de sâmbătă.   Analiști și traderi intervievați de CNBC au declarat că impactul atacurilor asupra prețurilor petrolului ar putea fi evaluat cu un număr de două cifre. “Este o mare problemă. De teamă de ce e mai rău, piața va deschide în creștere cu 5-10 dolari pe baril. Asta înseamnă 12-25 de cenți în plus pentru un galon de benzină”, a spus Andrew Lipow, președinte la Lipow Oil Associates.

Kevin Book, director pentru cercetări la Clearview Energy, a declarat că impactul asupra prețurilor va depinde de timpul necesar reparațiilor, care ar putea dura săptămâni sau luni de zile. “Scenariul nostru de bază, care ia în considerare evaluările publice ale rezervelor strategice de petrol și capacitatea suplimentară a OPEC, implică un deficit net de circa 1 milion de barili de petrol pe zi, respectiv 6 dolari în plus pentru un baril față de nivelul de închidere al petrolului Brent de vineri, de 60 de dolari pe baril. Excluzând această compensare și presupunând că instalațiile de producție vor fi închise timp de trei săptămâni, anticipăm o creștere de 10 dolari pe baril a prețurilor”. A scris Book într-o notă adresată clienților.

Hong Kong: Manifestanți solicită Londrei să-i ajute mai mult pe locuitorii fostei colonii

Manifestanți prodemocrație s-au adunat ieri în fața consulatului Marii Britanii de la Hong Kong pentru a cere Londrei să facă mai mult pentru a-i proteja pe locuitorii fostei colonii, denunțând din nou încălcarea libertăților în teritoriu. Sute de persoane au cântat imnul britanic, fluturând steagul “Union Jack”, precum și drapelul fostei colonii. “Sunt mai degrabă dezamăgit de faptul că Marea Britanie nu a făcut nimic pentru a ne susține”, a mărturisit Alex Leung, manifestant.

Hong Kong traversează din iunie cea mai gravă criză politică de la retrocedarea Honk Kong-ului Chinei în 1997, cu acțiuni și proteste aproape zilnic prin care populația cere reforme democratice sau denunță riposta polițiștilor caracterizată brutală.

Conform Declarației chinezo-britanice din 1984, Hong Kong este o regiune semi-autonomă, condusă pe principiul “O țară, două sisteme”, și se bucură de aceste libertăți necunoscute restului Chinei până în 2047. Însă militanții prodemocrație acuză Beijingul că își încalcă promisiunile prin intensificarea puterii sale politice în micul teritoriu și refuzând să-i acorde un adevărat sufragiu universal.  Duminică, manifestanții au acuzat Londra că nu trage suficient Beijingul la răspundere. “Declarația comună chinezo-britanică este nulă”, se putea citi pe o pancartă. Mai mulți protestatari au solicitat posibilitatea ca locuitorii din Hong Kong să poată obține cetățenia britanică sau a altei țări din Commonwealth.

Sute de mii de locuitori din Hong Kong au obținut înainte de retrocedare un pașaport special emis de Londra și rezervat “cetățenilor britanici din străinătate” (“British National Overseas'“ BNO), un titlu care facilitează intrarea în Marea Britanie dar nu dă niciun drept de muncă sau de rezidență.  În jur de 130 de paralementari britanici au semnat săptămâna aceasta o scrisoare deschisă prin care solicită Marii Britanii și țărilor din Commonwealth să-i primească pe locuitorii din Hong Kong care își doresc să emigreze.

Trump a confirmat moartea lui Hamza, fiul lui Osama Bin Laden

Donald Trump a confirmat sâmbătă moartea lui Hamza Bin Laden, fiul preferat al lui Osama Bin laden prezentat drept moștenitorul liderului Al-Qaeda, și al cărui deces a fost anunțat la sfârșitul lunii iulie de mass-media americane. “Hamza Bin Laden, înaltul responsabil al Al-Qaeda și fiul lui Osama Bin Laden, a fost ucis în timpul unei operațiuni antiteroriste condusă de Statele Unite în regiunea Afganistan/Pakistan”, a declarat președintele american într-un comunicat.  În 2011, forțele speciale americane l-au ucis pe Osama Bin Laden în Abbottabad, Pakistan. Bin Laden s-a aflat în spatele atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001 în care au murit aproape 3.000 de persoane.

Hamza Bin Laden, despre care se crede că are în jur de 30 de ani, a fost desemnat oficial de SUA ca fiind terorist acum doi ani. Departamentul de Stat susținea că el s-a căsătorit cu fiica lui Mohammed Atta, cel care a deturnat unul dintre cele patru avioane comerciale folosite în atacurile din 2001, el intrând cu avionul în unul dintre turnurile World Trade Center în New York. Scrisorile trimise de Osama Bin Laden și găsite de trupele americane arată că el îl pregătea pe Hamza pentru a prelua conducerea al-Qaeda.

Hamza Bin Laden ar fi petrecut mai mulți ani cu mama sa în Iran, unde ar fi avut loc și nunta, în timp ce alte informații sugerează că el ar fi trăit în Pakistan, Afganistan sau Siria. SUA au invadat Afganistanul în 2001 și au dat jos regimul talibanilor, care oferea adăpost Al-Qaeda. În ultimii ani, Al-Qaeda a fost eclipsată de ISIS (Statul Islamic) care a organizat numeroase atacuri în Occident.

Femeile ascund mai bine decât bărbații simptomele autismului - studiu

Este posibil ca femeile să nu fie diagnosticate cu tulburare de spectru autist la fel de frecvent precum bărbații deoarece ele ascund mai bine semnalmentele acestei condiții, potrivit unui nou studiu, scrie The Guardian. Unele persoane cu autism folosesc strategii pentru a ascunde trăsături asociate cu această boală în timpul interacțiunilor sociale, un fenomen numit “camuflaj social”. Oamenii de știință implicați în studiu sunt de părere că dezvoltarea gradului de conștientizare a camuflării în rândul medicilor ar putea contribui la reducerea numărului de diagnostice de autism ratate. Cercetătorii au studiat rezultatele unei supravegheri online, create cu scopul de a măsura diferențele de gen în camuflarea la adulți autiști și neautiști.

Au descoperit că femeile cu autism prezintă mai multe trăsături de camuflare decât bărbații. Nu au fost descoperite diferențe de camuflare între sexe în grupurile de persoane fără autism. “Efectul nu a fost așa de mare precum ne așteptam”, a spus dr. Will Mandy, de la University College London, unul dintre autorii studiului publicat în revista Autism și prezentat la British Science Festival de la Universitatea din Warwick. “Ce am descoperit interesant este cât de omniprezentă este camuflarea. Când începi să cercetezi, devine alarmant; pentru început este experimentată ca o obligație, nu ca o alegere. Este vorba adesea despre autoapărare, evitând bullyingul sau atacul”. Disimularea obișnuită include învățarea de a avea contact vizual sau balansarea corpului și lovirea mâinilor, pe care unele persoane cu autism le găsesc reconfortante. Cercetătorii spun că rata dezvoltării tulburării de speectru autist la copiii născuți între 2007 și 2013 a crescut cu 73% printre hispanici și cu 44% în rândul persoanelor de culoare.

Candidatul Belgiei pentru funcția de Comisar european pe Justiție, acuzat de corupție

Candidatul Belgiei pentru funcția de comisar european pentru Justiție, ministrul de Externe Didier Reynders, este acuzat de corupție și spălare de bani în Republica Democrată Congo, au anunțat autoritățile belgiene. Acuzațiile au fost făcute de către un fost membru al serviciilor de informații din Belgia, a anunțat sâmbătă procurorul general belgian, fără a oferi însă mai multe detalii. Conform informațiilor apărute în presă, ancheta este încă în stadiile preliminare, dar vine în contextul candidaturii lui Reynders pentru funcția de comisar european, responsabil de garantarea respectării legii și statului de drept în Uniunea Europeană. Oficialul begian nu a comentat momentan acuzațiile. Didier Reynders (Belgia), avocat de profesie, are foarte multă experiență ca ministru de finanțe, ministru al afacerilor externe și europene și ca ministru al apărării la nivel național. În noua Comisie, el va fi responsabil de „Justiție” (inclusiv tematica statului de drept).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.