Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Ultimii șapte ani, “de departe” cei mai calzi înregistrați în lume

Ziarul de Vrancea
9 ian 2022 1091 vizualizări

În 2021, Europa a fost afectată de cea mai caldă vară înregistrată vreodată

Ultimii șapte ani au fost “de departe” cei mai calzi înregistrați vreodată în lume, relevă într-un raport anual Centrul european de previziuni meteorologice pe termen mediu (CEPMMT), serviciul european privind modificările climatice.

Această creștere este deosebit de marcată pe o fâșie care se întinde de pe Coasta de Vest a Americii de Nord în Groenlanda, dar și în Africa Centrală și Orientul Mijlociu.

Vara trecută a fost marcată de extreme, în Canada, unde orășelul Lytton a înregistrat la sfârșitul lui iunie noul record național de caniculă, de 49,5°C.

Europa a fost afectată de cea mai caldă vară înregistrată vreodată, cu valuri puternice de căldură la Marea Mediterană și inundații în Europa Centrală.

“Aceste evenimente sunt o amintire brutală a necesității de a ne schimba obiceiurile, de a lua măsuri decisive și eficiente în favoarea unei societăți durabile și de a acționa în vederea unei reduceri a emisiilor nete de carbon”, subliniază într-un comunicat Centrul.

Serviciul european a analizat, de asemenea, concentrații de gaze cu efect de seră - cauza acestei încălziri globale. El confirmă - fără vreo surpriză - faptul că cele de cardon și de metan au continuat să crească.

Nivelul mondial de dioxid de carbon (CO2) a atins un record anual, cu o medie de 414 părți pe milionul de molecule în aer (ppm), alimentat de incendii - inclusiv cele din Siberia, care au emis 1.850 de megatone de carbon.

Concentrația metanului (CH4) înregistrează, de asemenea, un record anual de aproximativ 1.876 părți pe miliardul de molecule în aer (ppb), o creștere importantă - o rată de creștere de 16,3 ppb/an -, pe care agenția nu o explică în mod precis. “Identificarea originii creșteri este o provocare, pentru că metanul are numeroase surse, dintre care unele sunt antropice (de exemplu exploatarea zăcămintelor de petrol și de gaze naturale), dar și naturale sau seminaturale (de exemplu zone umede)”, precizează agenția.

Rezultatele acestui raport arată încă o dată cât de mult s-a depărtat lumea de obiectivele Acordului de la Paris din 2015 de luptă împotriva modificărilor climatice, care vizează o reducere a gazelor cu efect de seră, cu scopul limitării încălzirii globale la Â2°C,sau chiar la Â1,5°C față de nvelul din era preindustrială.

Potrivit unui raport al unor experți ONU în domeniul climei (GIEC), pentru a nu depăși acest prag de Â1,5°C, lumea este necesar să reducă până în 2030 cu 45% emisiile de CO2 față de nivelul din 2010 și să atingă neutralitatea carbonului la jumătatea acestui secol.

Studiu. Răceala obișnuită ar putea da un grad de protecție în fața COVID

Apărarea naturală a organismului împotriva răcelilor obișnuite ar putea oferi și o anumită protecție împotriva COVID-19, sugerează un studiu citat de BBC. Studiul publicat în Nature Communications a implicat 52 de persoane care locuiau cu cineva care tocmai fusese infectat cu COVID-19.

Cei care au dezvoltat o „bancă de memorie” de celule imunitare specifice după răceală – pentru a ajuta organismul să prevină alte atacuri ale virozei– au părut să aibă un risc mai mic să se îmbolnăvească de COVID.

Experții spun însă că nimeni nu ar trebui să se bazeze doar pe această apărare și că vaccinurile rămân esențiale pentru protecția în fața COVID-19.

Totuși, oamenii de știință cred că descoperirile lor ar putea oferi o perspectivă utilă asupra modului în care sistemul de apărare al organismului uman luptă împotriva virusului.

COVID-19 este cauzat de un tip de coronavirus, iar unele răceli sunt cauzate de alte coronavirusuri - așa că oamenii de știință s-au întrebat dacă imunitatea împotriva unuia ar putea ajuta în lupta împotriva SARS CoV2.

Dar experții avertizează că ar fi o „greșeală gravă” să credem că oricine a răcit recent este protejat automat împotriva COVID-19 - deoarece nu toate răcelile sunt cauzate de coronavirusuri.

Papa Francisc susține vaccinarea și denunță “informațiile nefondate”

Papa Francisc a lansat ieri un apel către comunitatea internațională pentru a “continua efortul” vaccinării, spunând că pandemia impune “o cură de realitate” în fața propagării “informațiilor nefondate”. “Este important să continuăm efortul de a imuniza pe cât posibil populația. În acest scop este nevoie de un angajament multiplu la nivel personal, politic și al întregii comunități internaționale”, a declarat Suveranul pontif luni dimineață în fața corpului diplomatic, exprimându-și dorința ca “ansamblul populației mondiale să beneficieze de un acces egal la asistență medicală esențială și la vaccinuri”. “A avea grijă de sănătate este o obligație morală. Din păcate, constatăm din ce în ce mai mult că trăim într-o lume cu puternice contraste ideologice. Ne lăsăm de multe ori condiționați de ideologia momentului, deseori construită pe informații nefondate sau pe fapte insuficient documentate”, a adăugat el. “Orice declarație ideologică rupe legăturile dintre rațiunea umană și realitatea obiectivă a lucrurilor. Pandemia, dimpotrivă, ne impune un fel de «cură de realitate», care ne cere să privim problemele în față și să adoptăm soluțiile adecvate pentru a o rezolva”, a mai spus Suveranul pontif. Potrivit papei, “vaccinurile nu sunt instrumente magice pentru vindecare, dar reprezintă cu siguranță, alături de tratamentele dezvoltate, soluția cea mai rațională pentru prevenirea bolii”.

Suveranul pontif, în vârstă de 85 de ani, a pledat în mai multe rânduri în favoarea vaccinării, pe care a calificat-o drept un “act de iubire”.

Blinken susține că Rusia își propune să recreeze Uniunea Sovietică

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat duminică, într-un interviu pentru CNN, că Rusia dorește să-și „exercite din nou o sferă de influență” asupra țărilor din fosta URSS și să recreeze Uniunea Sovietică.

Întrebat de către jurnalistul CNN Jake Tapper dacă este de acord că președintele rus Vladimir Putin încearcă să refacă Uniunea Sovietică, Antony Blinken a răspuns: „Cred că așa este”. „Cred că acesta este unul dintre obiectivele președintelui Putin – să-și exercite din nou o sferă de influență asupra țărilor care anterior făceau parte din Uniunea Sovietică”, a afirmat Blinken. „Și așa cum am mai spus, este inacceptabil. Aceasta (fosta URSS – n.r.) a fost o rețetă pentru instabilitate, pentru conflict, care a condus la războaie mondiale”, a mai subliniat secretarul de stat al SUA.

În decembrie, subsecretarul de stat al SUA pentru afaceri politice, Victoria Nuland, a declarat că Washingtonul este îngrijorat de faptul că Moscova ar putea încerca să recreeze URSS. Aceasta nu a fost prima declarație de acest fel venită din partea Washingtonului.

Putin a spus în luna iunie că restaurarea Uniunii Sovietice este „imposibilă și lipsită de sens”, din cauza mai multor probleme demografice, sociale și etnice. Totuși, liderul de la Kremlin a declarat în decembrie că prăbușirea URSS în urmă cu 30 a fost o „tragedie”.

Afganistan: Nouă elevi, uciși într-o explozie la o tarabă de pop-corn

Nouă elevi au fost uciși în explozia unui stand de pop-corn, în provincia Nangahar, în estul Afganistanului, au anunțat luni autoritățile.

Diverse versiuni circulau în explicarea acestui accident. Potrivit uneia, o butelie de gaz a explodat, iar potrvit celorlalte un obuz vechi, ofert ca mijloc de plată, a explodat.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, Aqil Jan Ezzam, a declarat, la Kabul, că nouă elevi au fost uciși.

Un oficial taliban din provincia Nangahar, Qari Noor Mohammad Hanif, a declarat AFP că vânzătorul de pop-corn a murit în explozie și că cel puțin alte patru persoane rănite au fost conduse la spital.

Noul Guvern olandez, învestit după o peroadă de negocieri-record

Cei 29 de miniștri și secretari de stat din noul Guvern olandez, care se concentrează asupra luptei împotriva modificărilor climatice, au depus luni jurământul în fața regelui Willem-Alexander, la aproape zece luni după alegeri, un “record”. Cel de-al patrulea guvern de coaliției consecutiv al lui Mark Rutte a fost învestit de către rege într-o ceremonie oficială la palatul regal Noordeinde, la Haga, în care se află sediul Parlamentului.

Aung San Suu Kyi, închisoare pentru import de walkie-talkie

Fosta conducătorare birmană Aung San Suu Kyi a fost găsită vinovată de import ilegal de aparate walkie-talkie și condamnată ieri la patru ani de închisoare într-una dintre părțile procesului în care riscă zeci de ani după gratii. Aung San Suu Kyi, care a fost plasată în arest la domiciliu după lovitura de stat de la 1 februarie 2021, a fost găsită vinovată de importarea ilegală a unor aparate walkie-talkie, potrivit unei surse apropiate dosarului.

Ea a fost condamnată în decembrie la patru ani de detenție cu privire la încălcarea restricțiilor impuse împotriva COVID-19 - o pedeapsă redusă la doi ani de închisoare de către juntă.

Rămășițele unui prădător marin lung de zece metri, descoperite în Anglia

Rămășițele unui prădător marin lung de zece metri, determinat ca fiind un exemplar de ihtiozaur, au fost descoperite într-un rezervor din Rutland, Anglia. În timpul unor lucrări de reamenajare a rezervorului Rutland Nature Reserve din apropiere de Leicester, în februarie 2021, Joe Davis a găsit ceva ce credea că reprezintă un dinozaur. „Am sunat la consiliul local și am spus că bănuiesc că am găsit un dinozaur”, a povestit el. Ceea ce observase însă în noroi nu era un dinozaur. Specialiștii au concluzionat că este vorba despre un ihtiozaur - ființe marine cu sânge cald, care respirau în afara apei și care puteau crește până la 25 de metri lungime. Aceste animale au trăit în urmă cu 90 de milioane până la 250 de milioane de ani.

Dr. Dean Lomax, paleontolog de la Manchester University, a condus săpăturile. El a numit descoperirea „cu adevărat fără precedent” și - datorită dimensiunii și integrității - „una dintre cele mai importante descoperiri în istoria paleontologiei britanice”.

Este considerat că în urmă cu 200 de ani, zona în care se află Rutland era acoperită de apa puțin adâncă a oceanului.

Spania: Doi copii au murit după ce un castel gonflabil a fost luat pe sus de vânt

O fată în vârstă de patru ani a murit ieri din cauza rănilor, în urma unui accident implicând un castel gonflabil, în estul Spaniei, care s-a soldat deja cu moartea unei fete în vârstă de opt ani. Drama a avut loc la Mislata, situată în apropiere de Valencia. Alți șapte copii au fost răniți după ce au căzut dintr-un castel gonflabil, instalat la o petrecere la Mislata, și care a fost luat pe sus de rafale de vânt, la 4 ianuarie. Fata în vârstă de opt ani a murit a doua zi. “Deplângem moartea unui al doilea copil, spitalizat într-o stare gravă după accident”, a anunțat luni într-un comunicat Primăria Mislata. Comuna, care a decretat deja doliu după moartea primului copil, l-a prelungit până miercuri.

Ceilalți copii, răniți mai ușor, au fost externați la o zi după accident.

Poliția a deschis o anchetă, pentru a stabili dacă castelul gonflabil respecta normele de siguranță.

Acest accident a avut loc după moartea a șase copii într-o dramă asemănătoare, la jumătatea lui decembrie, în Australia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.