Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Ucraina va convoca rezerviștii pe fondul tensiunilor cu Rusia

Ziarul de Vrancea
2 dec 2018 1235 vizualizări

Toți cei 24 de marinari ucraineni reținuți de Rusia au fost puși sub acuzare pentru trecerea ilegală a graniței

Marinarii ucraineni capturați de Rusia în strâmtoarea Kerci au fost puși sub acuzare pentru trecerea ilegală graniței Rusiei, a anunțat Nikolai Polozov, avocatul unuia dintre ei. „Acuzațiile au fost formulate imediat după arestarea lor. Toți sunt acuzați că au încălcat granița Rusiei, conform articolului 322.3 din Codul Penal al Rusiei”, a declarat Polozov. El a precizat că nu s-a întâlnit cu clientul său, Denis Gritsenko, de când a fost arestat. „Nu m-am întâlnit încă cu clientul meu, nu știu dacă au fost trimise la Moscova documente sau cine coordonează investigația”, a adăugat Polozov. Săptămâna trecută, marinarii au fost plasați în arest preventiv timp de două luni.

Duminică, președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că este „prea devreme” pentru a elibera marinarii și navele ucrainene capturate de Rusia în Marea Azov, acuzând guvernul Ucrainei că a creat acest incident ca o distracție de la problemele sale interne. Putin vorbea în fața reporterilor după summit-ul G20 din Buenos Aires. Președintele rus a declarat că este necesar ca Rusia să îi rețină pe marinari cât timp este construită acuzarea legală pentru a demonstra că cele trei nave ucrainene au încălcat apele teritoriale ale Rusiei. El a declarat că jurnalele de bord vor arăta că încercarea lor de a trece prin Strâmtoarea Kerci din Marea Neagră spre Marea Azov a fost provocare.

Unități militare repoziționate

Președintele Petro Poroșenko a declarat ieri că autoritățile din Ucraina vor convoca rezerviștii pentru pregătiri militare după introducerea legii marțiale pe fondul tensiunilor cu Rusia. Liderul de la Kiev a mai precizat că unele unități militare vor fi repoziționate pentru a consolida pozițiile defensive ale Ucrainei.

Tensiunile între Kiev și Moscova s-au amplificat după ce autoritățile ruse au capturat navele militare ucrainene Berdiansk, Nikopol și Iani Kapu, în urma unui incident care a avut loc pe data de 25 noiembrie, în zona strâmtorii Kerci, ce desparte Marea Neagră de Marea Azov. Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) susține că navele ucrainene au pătruns neautorizat în apele teritoriale ruse, ignorând somațiile. Ambarcațiuni ale Serviciului Federal rus de Securitate (FSB) au deschis focul spre cele trei nave militare ucrainene, capturându-le și arestând 24 de membri ai echipajelor. Cele trei nave militare ucrainene se aflau în largul fostei provincii ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014. Ucraina a denunțat o "agresiune" a Rusiei și a instituit Legea marțială timp de 30 de zile în regiunile ucrainene situate la frontiera cu Rusia. Statele Unite, Uniunea Europeană și NATO au criticat Rusia și au cerut măsuri pentru detensionarea situației.

Portugalia desemnată “Cea mai bună destinație turistică din lume”

Portugalia a fost realeasă “Cea mai bună destinație turistică din lume” pentru al doilea an consecutiv la gala World Travel Awards, desfășurată sâmbătă seară la Lisabona, relatează EFE. Anul trecut, Portugalia a obținut cifre record în acest sector cu 24,1 milioane de turiști, iar anul acesta se îndreaptă spre "o creștere de 12 %", a declarat responsabila Turismului, Ana Mendes Godinho. În 2017, volumul de facturare în sectorul turistic, care presupune 10 % din PIB Portugaliei, a fost de 15 miliarde de euro, iar între ianuarie și octombrie veniturile din turism au crescut cu 1,5 miliarde de euro. "Este un premiu pentru toți cei care lucrează în sectorul turistic", a declarat Mendes Godinho, asigurând că această cifră record de 24,1 milioane de turiști din 2017 va fi depășită în 2018.

La premiu mai aspirau, printre altele țări, Africa de Sud, Brazilia, SUA, Grecia, India, sau Spania. Diversificarea este, potrivit titularei turismului, una din cheile de succes ale Portugaliei, mai ales datorită extinderii rutelor aeriene care leagă statul portughez de mai multe țări. S-a extins astfel piața pentru țări ca Japonia, Canada, Brazilia, sau China. Turismul religios este o altă miză a Portugaliei pentru a continua creșterea acestui sector. A fost astfel creată o platformă pentru promovarea pelerinajelor la Fatima, care în 2017 a atins cifra de 9,5 milioane de vizitatori, drumețiile prin Camino de Santiago, sau zonele de mare influență iudaică.

În 2018, turismul a cunoscut un avânt în toate regiunile Portugaliei, în orașe ca Oporto, Lisabona, în regiunea Centro, Alentejo, sau Algarve, alături de destinațiile insulare, potrivit titularei Ana Mendes Godinho.

UE: Renunțarea la modificarea orei oficiale ar putea avea loc în 2021

O măsură la nivelul Uniunii Europene de renunțare la modificarea orei oficiale nu este probabil să fie introdusă mai devreme de anul 2021, a declarat ieri ministrul austriac al transporturilor, Norbert Hofer, a cărui țară exercită președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene. Amânarea cu doi ani a datei propuse de Comisia Europeană în septembrie le-ar oferi statelor membre un timp suplimentar de pregătire, a explicat Hofer. Calendarul rapid de punere în aplicare prezentat de Comisia Europeană a fost deja pus sub semnul întrebării în octombrie, unele state membre avertizând că nu vor putea face ajustările necesare în domenii precum transporturile aeriene. ''Dacă am fi insistat să facem schimbarea chiar acum, aceasta ar fi torpilat propunerea (Comisiei)'', a declarat Hofer, înaintea reuniunii miniștrilor transporturilor din statele UE. ''Nu am fi fost capabili să punem capăt practicii de schimbare a orei'', a subliniat el.

Uniunea Europeană vrea să evite ca statele membre să opteze pentru o abordare ''mozaic/fragmentată'', a adăugat Hofer. Comisia Europeană a propus renunțarea la modificarea orei oficiale, în urma unei consultări online la nivelul UE, în care 84% dintre respondenți au fost favorabili ideii. Orice reformă finală trebuie însă aprobată de statele membre și de Parlamentul European. Fiecare stat membru trebuie să decidă apoi dacă va păstra sistemul actual sau va menține o oră oficială standard pe tot parcursul anului. Ministrul austriac lansase încă din octombrie ideea unui calendar mai lung de implementare, precum și a unei ''clauze de siguranță'' pentru situația în care una sau mai multe țări ar întâmpina probleme neașteptate.

Președintele Nigeriei respinge zvonurile că a fost înlocuit de o sosie

Președintele Nigeriei, Muhammadu Buhari, a respins zvonurile că a fost înlocuit de o sosie, după o absență îndelungată din cauza unei boli, relatează dpa. Președintele, care s-a aflat în perioade îndelungate de concediu medical de la începutul anului trecut, a răspuns astfel acuzațiilor care au circulat pe rețelele de socializare conform cărora a fost înlocuit de o sosie sudaneză. "Aceste zvonuri ignorante nu sunt surprinzătoare - când am fost în concediu medical anul trecut, multă lume a sperat că am murit", a spus Buhari într-o înregistrare video postată duminică pe Twitter. "Pot să vă asigur că acesta sunt eu cu adevărat. În a doua parte a acestei luni voi sărbători împlinirea a 76 de ani. Și încă sunt puternic", a mai afirmat Buhari, ca răspuns la o întrebare primită în timpul unei întâlniri cu nigerienii din Polonia. Buhari, care spune că va candida pentru un nou mandat la alegerile generale din februarie 2019, va împlini 76 de ani la 17 decembrie. Zvonurile despre sănătatea precară a lui Buhari au început să circule de când a petrecut șapte luni în concediu medical la Londra în 2017, iar apoi a mers din nou în Marea Britanie pentru un control medical de două săptămâni în prima parte a acestui an. Natura bolii și a tratamentului său nu au fost dezvăluite.

Universitatea Soros anunță că părăsește Budapesta pentru Viena

Universitatea Central-europeană (CEU) fondată de finanțistul american George Soros a anunțat luni că își transferă majoritatea activităților din Budapesta la Viena, după peste un an și jumătate de dispute cu guvernul populist-conservator al lui Viktor Orban, scrie AFP. "CEU este obligată să părăsească Budapesta", a afirmat într-un comunicat instituția anglofonă creată în 1991 și intrată în colimatorul liderului ungar, care a făcut o țintă preferată a atacurilor din miliardarul de origine ungară. Acest transfer va viza cursurile internaționale care au clădit reputația universității și care au fost urmate de peste 10.000 de studenți străini. Decizia vine după un conflict de 20 de luni cu guvernul, în urma adoptării în aprilie 2017 a unei legi care obligă universitățile străine din Ungaria să dispună de un campus și cursuri în țările de origine. Noii studenți care doresc să obțină diplomele americane, cele mai căutate, vor studia din 2019 în capitala austriacă. Campusul din Budapesta își va continua activitatea pentru diplomele americane, precum și pentru studenții deja înscriși la cursurile internaționale.

David Attenborough: Schimbările climatice, cea mai mare amenințare pentru omenire din ultimele mii de ani

Naturalistul Sir David Attenborough a declarat, în deschiderea discuțiilor pe teme climatice din cadrul conferinței care are loc la Katowice (Polonia), că schimbările climatice reprezintă cea mai mare amenințare pentru omenire din ultimele mii de ani. Omul de televiziune a spus la evenimentul sprijinit de Organizația Națiunilor Unite că schimbările climatice pot duce la colapsul civilizației și la dispariția unei mari părți din natură.  Această întâlnire, care va dura două săptămâni, este cea mai critică la adresa schimbărilor climatice de la cea de la Paris din 2015. „În prezent, ne confruntăm cu un dezastru la scară globală creat de om. Cea mai mare amenințare din ultimele mii de ani - schimbările climatice”, a spus Attenborough. La această întâlnire, naturalistul are rol de mediator între public și legislatori. „Oamenii au vorbit. Mesajul lor e clar. Timpul se scurge. Vor ca voi, legislatorii, să luați atitudine”.Secretarul general al ONU Antonio Guterres a spus, la rândul său, că schimbările climatice reprezintă deja „o problemă de viață și moarte” pentru multe țări. El a explicat că lumea nu este deloc aproape de unde ar trebui să fie în ceea ce privește emisiile de carbon. În opinia sa, conferința din Polonia este un efort de a „redresa barca” și că va convoca un summit anul viitor pentru a discuta următorii pași. Banca Mondială a anunțat că va sprijini cu 200 de miliarde de dolari, pe următorii 5 ani, țările care vor acționa împotriva schimbărilor climatice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.