Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Trump urmează să grațieze aproximativ 100 de persoane în ultima sa zi la Casa Albă

Ziarul de Vrancea
19 ian 2021 1543 vizualizări

Donald Trump - care și-a petrecut marți ultima zi la Casa Albă - urma să grațieze până la 100 de condamnați sau persoane, într-o ultimă lovitură pe care vrea să o aplice adversarilor săi, scrie presa americană.

Avocatul său personal Rudy Giuliani și fostul său consilier Steve Bannon nu s-ar între persoanele pe care vrea să le grațieze, potrivit unor surse citate de Reuters. El i-ar putea grația pe rapperul Lil Wayne, care riscă până la zece ani de închisoare din cauza deținerii unei arme de foc sau pe un medic celebru din Florida, condamnat după ce a fost găsit vinovat de fraudă.

Lil Wayne, care a pledat vinovat, luna trecută, de deținerea unei arme de foc încărcate la sosirea cu un avion privat la Miami, în decembrie 2019, urmează să fie audiat la 28 ianuarie. El l-ar fi susținut pe Trump în campania de anul trecut, când a publicat pe Twitter o imagine, în care apare alături de locatarul Casei Albe, și un mesaj în care anunța că-i susține programul de reformare a sistemului penal și planul economic vizând comunitatea afroamericană. De asemenea, surse au confirmat pentru Reuters infromații dezvăluite de cotidianul The New York Times (NYT) potrivit cărora pe această listă de grațieri și comutări de pedepse s-ar afla fostul “speaker” al Camerei inferioare a Congresului New Yorkului Sheldon Silver, în vârstă de 76 de ani, condamnat în 2015 după ce a fost găsit vinovat de corupție.

Donald Trump și-a grațiat în ultimele luni colaboratori și apropiați, dintre care unii au fost condamnați în cadrul anchetei cu privire la o posibilă complicitate între Rusia și echipa sa de campanie din 2016. Trump l-a grațiat în noiembrie pe fostul său consilier în domeniul securității naționale Michael Flynn, care a pledat vinovat, în 2017, de faptul că a mințit poliția federală (FBI) în ancheta rusă cu privire la alegerile din 2016.

Îngrijorare printre republicani

Miliardarul newyorkez ar putea, de asemenea, decide să se grațieze pe sine însuși, membri ai familiei sale sau pe unii dintre atacatorii de la Capitoliu, la 6 ianuarie, când sute de susținători de-ai săi au invadat Capitoliul, într-o încercare de a opri certificarea victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidențiale de la 3 noiembrie. Cinci persoane au murit în acest violențe. Două surse la curent cu dosarul declară pentru Reuters că unii dintre consilierii săi par să-l fi convins să nu se autograțieze și să nu grațieze membri ai familiei sale în această ultimă zi la Casa Albă, o ipoteză care a circulat intens în ultimele săptămâni și a cărei legalitate este dezbătută în continuare. Șeful în exercițiu al statului - care și-a îndemnat susținătorii să mărșăluiască la Congres - a fost inculpat (“impeached”) cu privire la “incitare la insurecție”, iar procesul său în vederea unei destituiri urmează să aibăloc în Senat după învestirea succesorului său. “Și dacă grațiază aceste persoane care sunt teroriste de la Capitoliu?”, trăgea duminică un semnal de alarmă conducătoarea democraților în Congres Nancy Pelosi. Această perspectivă provoacă îngrijorare inclusiv în tabăra republicană. “Să se ceară grațierea acestor persoane ar fi un lucru rău”, avertiza duminică, al Fox News, senatorul Lindsey Graham, un apropiat al lui Donald Trump.

Aproximativ 70 de manifestanți au fost incupați cu privire la faptul că au participat la violențe, iar sute de persoane sunt vizate în cadrul unei anchete - între care se află aleși și foști sau actuali membri ai forșelor de ordine.

Donald Trump preconizează să părăsească Washingtonul miercuri devreme (ora locală) și să se ducă la reședința sa Mar-a-Lago, în Florida. El este primul președinte în exercițiu - de la Andrew Johnson, în 1869 - care nu vrea să asiste la depunerea jurământului de către succesorul său.

Smartwatch-urile ar putea depista infectarea cu COVID-19 înainte de apariția simptomelor

Mai multe studii științifice realizate în ultimul an au ajuns la aceeași concluzie: smartwatch-urile actuale pot depista COVID-19 cu suficient timp înainte pentru a ajuta la limitarea răspândirii. Conform cercetătorilor de la Mount Sinai, Apple Watch poate depista micile modificări ale ritmului inimii provocate de noul coronavirus cu o săptămână înainte ca pacientul să simtă primele simptome. Derulat în perioada 29 aprilie - 29 septembrie 2020, studiul publicat sub titulatura “Warrior Watch” a avut în vedere 297 de persoane care lucrau în sistemul de sănătate. Acestea au purtat fiecare câte un Apple Watch pe care a fost instalată o aplicație specială, ce măsura variația ritmului cardiac. Un studiu similar, realizat de Universitatea Stanford, a descoperit că mai multe smartwatch-uri, printre care unele produse de Apple, Garmin și Fitbit, au scos în evidență că 81% din pacienții testați pozitiv au avut același tip de modificări ale ritmului cardiac cu până la 9 zile și jumătate înainte de apariția simptomelor. Depistarea cât mai timpurie a virusului este esențială în lupta împotriva răspândirii acestuia, iar smartwatch-urile par să fie în cea mai bună poziție să ajute în acest sens.

Acum că studiile au scos la iveală acest lucru și dacă este, într-adevăr, doar o chestiune de dezvoltare a unei aplicații care să urmărească indicatorii necesari, care există deja separat, este posibil ca în următoarele luni să vedem un mare număr de smartwatch-uri care să se promoveze pe baza acestei funcții. Ciudat este că studiile au apărut înainte ca smartwatch-urile care pot identifica noul coronavirus să apară de piață. De obicei, în cazuri similare, era invers.

OMS: 100.000 de decese pe săptămână, în curând, din cauza COVID-19

Numărul deceselor care au drept cauză COVID-19 ar putea atinge “foarte curând” nivelul de 100.000 de săptămână, la nivel mondial, față de cel de 93.000 raportat săptămâna trecută, a declarat, expertul în urgențe al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Mike Ryan. Într-un raport epidemiologic prezentat luni în consiliul de administrație al OMS, acesta a adăugat că în regiunea Americilor au avut loc aproximativ 47% din decesele actuale. În Europa, numărul cazurilor de infectare și de decese se stabilizează, dar la un nivel ridicat. “În prezent, situația noastră epidemiologică este dinamică și inegală, fiind complicată de variante (ale coronavirusului)”, a mai spus Ryan,

UE: Au început discuțiile privind certificatele de vaccinare pentru călători

Statele Uniunii Europene au început să discute dacă oamenii vaccinați pentru COVID-19 ar trebui să aibă o libertate de mișcare mai mare, la vară, față de cei care nu sunt imunizați. Miniștrii din cele 27 de state membre au avut o videoconferință pentru a discuta despre o coordonare mai bună pentru distribuirea vaccinurilor, un subiect care va fi abordat de liderii UE, în timpul unei întîlniri online de joi. Ministrul elen de Externe, Kyriakos Mitsotakis, a propus, săptămâna trecută, crearea unui certificat de vaccinare, pentru a contribui la reluarea călătoriilor transfrontaliere care au fost afectate grav de pandemie. Duminică, ministrul german de Externe, Heiko Maas, a declarat că persoanele vaccinare ar trebui să poată reveni în curând în restaurante și cinematografe, dar alți miniștri au criticat acest punct de vedere. Maros Sefcovic, vicepreședinte al Comisiei Europene, a spus că este important să se sublinieze că vaccinarea este voluntară – unii oameni nu pot sau nu doresc să fie vaccinați. Sefcovic a declarat într-o conferință de presă, susținută după ședința de luni, că astfel de persoane nu ar trebui să aibă drepturi limitate. Cu toate acestea, vaccinarea ar putea deveni o condiție pentru călătorie, la fel ca cerințele actuale din multe țări pentru un test COVID negativ. “Vor exista diferite opțiuni pentru modul în care ne ocupăm de călătorie ... s-ar putea adăuga posibilitatea certificatului electronic de vaccinare”, a spus el.

Michael Roth, care a reprezentat Germania la discuțiile de luni, a declarat că este vital să se stabilească dacă persoanele vaccinate pot transmite coronavirusul altora. Executivul UE lucrează pentru a se asigura că datele privind vaccinarea pot fi colectate electronic într-o formă comună. Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor va începe să colecteze date din această săptămână cu privire la vaccinurile livrate și vaccinările pe țară.

Potrivit surselor dpa, Comisia Europeană este favorabilă emiterii unui document care să fie pe cât posibil precis și recunoscut în toate state statele UE. Documentul ar trebui să precizeze numele persoanei vaccinate, tipul vaccinului, țara și data în care i-a fost administrat și să contribuie la urmărirea eventualelor efecte adverse.

Comisia va susține, totuși, că eventualele privilegii acordate persoanelor vaccinate - precum posibilitatea de a intra în restaurant sau accesul mai facil la călătoriile de vacanță - ar trebui lăsate la latitudinea statelor membre.

Thailanda: O pensionară, condamnată la peste 40 de ani de închisoare pentru insultarea monarhiei

O instanță thailandeză a condamnat marți o femeie în vârstă de 65 de ani la peste 43 de ani de închisoare pentru distribuirea online a unor postări critice la adresa familiei regale, cea mai dură sentință pronunțată vreodată în această țară pentru insultarea monarhiei. Condamnarea acesteia vine într-o perioadă de proteste fără precedent în țara din sud-estul Asiei, liderii demonstranților criticând deschis monarhia și riscând să fie puși sub acuzare sub legea thailandeză de lezmajestate. Anchan Preelert a pledat vinovată pentru 29 de încălcări ale legii (fiecare poate aduce o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare), femeia distribuind înregistrări video pe Youtube și Facebook între 2014 și 2015, potrivit avocatului ei, Pawinee Chumsri. Femeia primise inițial o sentință de 87 de ani dar instanța a redus pedeapsa la jumătate fiindcă și-a admis faptele. „Aceasta este cea mai dură sentință pronunțată vreodată într-un caz de lejmajestate”, a afirmat Pawinee, membru al organizației Avocații Thailandezi pentru Drepturile omului. Anchan poate contesta în apel decizia la două instanțe superioare.

Forțele de securitate au descins la locuința lui Anchan în ianuarie 2015, la câteva luni după ce guvernul civil a fost înlăturat de la putere de o lovitură de stat a armatei. Cel puțin 169 de persoane au fost puse sub acuzare pentru lezmajestate în urma loviturii de stat din 2014, potrivit asociației avocaților, judecarea unor cazuri durând ani de zile. Autoritățile au sistat pentru scurt timp arestările în cazul suspiciunilor de lezmajestate în 2018 însă poliția a început să invoce din nou legea anul trecut după ce liderii protestelor care au atras zeci de mii de persoane au început să critie deschis monarhia.

Luni, un bărbat arestat în 2014 a fost condamnat la peste 4 ani de închisoare după ce a publicat online articole și poezii despre care instanța a afirmat că au conținut informații false despre monarhie.

Polițist rus arestat pentru dezvăluirea identității celor care l-au otrăvit pe Navalnîi

Un polițist rus este urmărit penal pentru dezvăluirea unor informații care i-ar fi putut desconspira pe cei care l-au otrăvit pe Alexei Navalnîi. Cotidianul economic RBC a precizat ieri, din surse neidentificate apropiate de anchetă, că polițistul a fost reținut luna trecută, iar în prezent este în arest la domiciliu. El ar putea fi condamnat la 10 ani de închisoare pentru abuz de putere. Autoritățile îl acuză pe suspect că a comunicat ilegal unei terțe părți informații confidențiale dintr-o bază de date referitoare la deplasările persoanelor în interiorul Rusiei. Potrivit RBC, informațiile respective sunt legate de cursele aeriene folosite de agenți ai serviciului de securitate FSB specializați în arme chimice. Se bănuiește că ei l-au urmărit pe opozantul Navalnîi timp de câțiva ani. Site-ul de investigații Bellingcat și publicația rusă The Insider, în colaborare cu Der Spiegel și CNN, au publicat luna trecută o anchetă pe această temă.

Un susținător al lui Navalnîi, Gheorghi Alburov, a susținut într-un mesaj în rețeaua Twitter că “anchetatorii nu îi caută și nu îi închid pe cei care l-au otrăvit pe Navalnîi, ci pe cei care au dezvăluit datele lor”.

Alexei Navalnîi, cel mai cunoscut critic al președintelui rus Vladimir Putin, a fost tratat anul trecut într-un spital din Germania, după ce a fost otrăvit cu agent neurotoxic Noviciok. El s-a întors la Moscova duminică seara și a fost reținut pe aeroport. În prezent este arestat preventiv pe 30 de zile și așteaptă procesul în care este acuzat că a încălcat condițiile de eliberare condiționată după o condamnare cu suspendare din 2014.

Rusia anunță un al doilea vaccin împotriva COVID-19, cu o eficiență de 100%

Vaccinul candidat împoriva COVID-19 EpiVacCorona - al doilea vaccin omologat în Rusia - s-a devedit eficient 100% în prima fază a testelor clinice, a anunțat ieri autoritatea rusă pentru protecția consumatorului Rospotrebnadzor. Datele - care au la bază testele din fazele 1 și 2 - au fost publicate înaintea unui test din faza 3, cel mai amplu, care vizează în general mii de participanți, dintre care un grup este vaccinat cu placebo.

“Eficiența vaccinului are la bază eficiența sa imunologică și preventivă”, anunță Rospotrebnadzor. “Potrivit rezultatelor primei și celei de a doua faze a testelor clinice, eficiența imunologică a vaccinului EpiVacCorona este de 100%”, potrivit aceleiași surse. Studiile din faza 1 și 2 au testat siguranța vaccinului, efectele secundare și imunogenitatea vaccinului la 100 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, potrivit registrului public al testelor. Teste în Rusia ale EpiVacCorona - dezvoltat de Institutul Vektor din Siberia - au început în noiembrie.

Primul vaccin dezvoltat de Rusia - Sputnik V - are o eficiență de 92%, potrivit unor rezultate provizorii. Rusia a anunțat că poate vaccina anul acesta împotriva COVID-19 60% din populația rusă.

O campanie de vaccinare în masă a început săptămâna aceasta.

Rusia a anunțat până în prezent 3.612.800 de contaminări cu noul coronavirus și 66.623 de morți dn cauza COVID-19.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.