Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Trump se felicită că a împiedicat o ”catastrofă nucleară”

Ziarul de Vrancea
12 iun 2018 845 vizualizări

Donald Trump, care a acceptat o invitație a lui Kim Jong Un de a se duce la Phenian în cursul summitului lor istoric din Singapore potrivit KCNA, s-a felicitat ieri că a împiedicat o ”catastrofă nucleară”.

 În prima sa dare de seamă despre summitul din Singapore, agenția oficială nord-coreeană de presă a apreciat că această întâlnire fără precedent deschide calea ”unei întorsături radicale”.

”Kim Jong Un l-a invitat pe Trump să efectueze o vizită la Phenian la un moment oportun, iar Trump l-a invitat pe Kim Jong Un să vină în Statele Unite”, scrie KCNA. Agenția dă asigurări totodată că Trump a evocat ”o ridicare a sancțiunilor” impuse regimului  de la Phenian. ”Lumea a făcut un mare pas care îndepărtează o potențială catastrofă nucleară! Nu se mai lansează rachete de testare sau de cercetare nucleare!”, a scris Trump într-un tweet, fără să confirme, până acum, că a acceptat invitația la Phenian.Ziarul oficial nord-coreean Rodong Sinmun a publicat pe prima pagină fotografii de la strângerea de mână istorică între trump și Kim, în fața unui rând de steaguri americane și nord-coreene, alternate.”Întâlnirea secolului deschide o nouă eră în istoria relațiilor” dintre cele două țări inamice, titra ziarul. ”Drumul dificil către denuclearizarea peninsulei coreene și o pace permanentă nu face decât să înceapă”, analizează cu mai multă prudență ziarul sud-coreean Hankook.Evenimentul era de neimaginat în urmă cu doar câteva luni, când cei doi lideri schimbau aproape zilnic insulte personale și amenințări cu războiul nuclear.

Presa japoneză: Un “reality-show” fără substanță

În pofida răsunetului mediatic al summitului, rezultatele sale tangibile - mai ales pe tema-cheie a ”denuclearizării” - provoacă îndoieli, iar ziarul japonez conservator japonez Sankei cataloghează evenimentul drept un "reality-show" și consideră declarația ”fără substanță”.Kim s-a angajat încă o dată în favoarea ”denuclearizării complete a peninsulei coreene”. Însă această formulă adoptată de Phenian este departe de a corespunde exigențelor avansate de mult timp de Statele Unite, potrivit cărora o ”denuclearizare” nord-coreeană, în afară de ”completă”, trebuie să fie ”verificabilă” și ”ireversibilă”.Phenianul are motive să fie satisfăcut de evenimentul din Singapore - un mare succes pentru un regim foarte izolat, supus unor sancțiuni internaționale dure și care dorește de mult timp să obțină o legitimitate. ”Kim Jong Un a obținut ceea ce voia la summitul din Singapore: prestigiu internațional”, analizează Paul Haenle, directorul Centrului Carnegie-Tsinghua.Într-o serie de tweet-uri publicate în noaptea de marți spre miercuri, Trump a exaltat posibilitățile dezvoltării economice a Coreei de Nord în cazul unei ”denuclearizări”. ”Nu există limită la ceea ce poate să realizeze Coreea de Nord dacă abandonează armamentul nuclear și alege comerțul și angajarea cu lumea”, a scris Trump. Kim ”are în fața lui oportunitatea de a deveni liderul care să inaugureze o eră nouă și glorioasă de securitate și de prosperitate pentru cetățenii săi”, a adăugat el.

Acordul cu privire la ”Macedonia de Nord” îi dezbină pe greci

n conservatorii greci se simt trădați de compromis

Acordul cu privire la numele Macedoniei îi dezbina pe greci ieri, unii salutând sfârșitul unei dispute vechi de aproape 27 de ani între Atena și Skopje, alții denunțând o ”capitulare”.

La finalul unui adevărat maraton diplomatic - început anul trecut și încheiat luni și marți cu două convorbiri telefonice - premierii Alexis Tsipras și Zoran Zaev au anunțat acordul cu privire la noul nume, ”Republica Macedonia de Nord”. ”Acest acord reciproc avantajos creează o atmosferă sigură la frontiera noastră de nord. Grecia are nevoie de ea, din cauza tensiunilor cu Turcia”, și-a exprimat satisfacția Vassiliki Georgiadou, un politolog de la Universitatea Panteion din Atena, în cotidianul Ta Nea. Premierul grec Alexis Tsipras vede în acest acord ”o mare victorie diplomatică și o mare oportunitate istorică” în vederea dezvoltării ”prieteniei, cooperării și codezvoltării” regiunii.Omologul său macedonean Zoran Zaev își exprimă satisfacția, la rândul său, cu privire la o ”soluție istorică”.

“Trei obstacole”

Însă liderii celor doi țări sunt vizați de asemenea de o ploaie de critici din cauza acestui compromis. ”Un acord prost”, a denunțat liderul opoziției elene, conservatorul Kyriakos Mitsotakis. ”Acceptarea limbii și naționalității macedonene constituie o capitulare națională inacceptabilă”, în opinia sa. Potrivit criticilor săi, Tsipras, care mai dispune doar de o majoritate slabă în Parlament, nu are legitimitatea să pună acordul în aplicare. Partenerul său de coaliție, liderul naționalist Panos Kammenos, refuză să-l susțină. ”Aceasta nu este o soluție, este o înfrângere națională”, a apreciat, la rândul său, Apostolos Tzitzikostas, unul dintre cei trei guvernatori ai provinciei grece Macedonia. După proclamarea independenței fostei republici iugoslave, în 1991, Grecia nu tolera ca vecinul său să ia numele provinciei sale de nord și să-și aroge splendoarea și faptele mărețe ale celor doi regi ai Macedoniei antice, Filip al II-lea și Alexandru cel Mare, fiul său.Prin acest acord, Skopje speră să stabilească, la sfârșitul lui iunie, o dată în vederea lansării unor negocieri de aderare la Uniunea Europeană (UE) și așteaptă totodată, la jumătatea lui iulie, o invitație de a adera la NATO. Până acum Grecia bloca aderarea țării la cele două organizații.Acordul nu este, însă, definitiv. Mai întâi este necesar ca el să fie ratificat de Parlamentul macedonean, iar apoi să fie supus, în toamnă, aprobării printr-un referendum, iar apoi săfie ratificat de Parlamentul grec. ”Trei obstacole”, rezumă ziarul grec Ethnos.Kathimerini scrie că este ”un acord cu goluri și întrebări”. ”El seamănă cu un acord preliminar, există numeroase faze de implementare, trebuie așadar să ne potolim așteptările”, a declarat pentru SKAI TV Constantinos Filis, director de cercetare la Institutul de relații internaționale din Atena.

România va avea un eurodeputat în plus în viitorul Parlamentu European

Eurodeputații au votat ieri redistribuirea locurilor în Parlamentul European eliberate de către aleșii britanici din cauza Brexit-ului, în vederea viitoarelor alegeri europene din mai 2019. Cu 566 de voturi pentru (94 împotrivă și 31 de abțineri), Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat principiul unei reduceri a numărului său total de locuri de la 721 la 705 pentru viitoarea legislatură (2019-2024).Alegerile europene vor avea loc între 23 și 26 mai 2019, cu două luni după plecarea programată a Marii Britanii și a celor 73 de eurodeputați ai săi. Dintre cele 73 de mandate britanic lăsate vacante, 27 vor fi redistribuite unui număr de 14 țări din UE considerate "ușor subreprezentate" în legislativul comunitar. Astfel, Franța (79 comparativ cu 74 în prezent) și Spania (59 față de 54) vor fi principalele beneficiare, fiind urmate de Italia (^3, adică 76 în total), Olanda (^3; 29 de mandate), Irlanda (^2; 13 mandate). Polonia, România, Suedia, Austria, Danemarca, Slovacia, Finlanda, Croația și Estonia vor avea fiecare cât un reprezentant suplimentar în PE.

Germania va rămâne țara cu cei mai mulți eurodeputați, 96.

În cazul aderării unor noi țări în viitor, numărul mandatelor din PE, care își ține alternativ sesiunile plenare la Strasbourg și Bruxelles, ar putea crește din nou, însă fără a depăși vreodată limita de 750 de deputați (plus președintele PE), așa cum prevăd tratatele europene.Eurodeputatul portughez socialist Pedro Silva Pereira, co-raportor al textului votat, a salutat schimbarea, spunând că "este o reîmpărțire mai justă, în sfârșit conformă cu principiul proporționalității degresive" și cu principiul ca niciun stat să nu piardă vreun loc. "Noul Parlament European va oferi o reprezentare mai echitabilă cetățenilor", a mai spus el.Această redistribuire mai trebuie să primească undă verde și din partea șefilor de stat și de guvern europeni la viitorul lor summit de la Bruxelles la 28 și 29 iunie.

Salvini îl îndeamnă pe Macron să dea dovadă de ”generozitate” și să primească cei 9.000 de migranți așa cum s-a angajat

Ministrul italian de Interne Matteo Salvini l-a îndemnat ieri pe președintele francez Emmanuel Macron să dea dovadă de ”generozitate” în primirea migranților și a acuzat Franța că nu și-a respectat angajamentele în domeniul migrației. Franța s-a angajat să primească 9.000 de migranți sosiți în ultimii ani în Italia, a subliniat Salvini într-o intervenție în Senat. Însă Parisul a primit doar 640 de migranți, a denunțat liderul Ligii (extremă dreapta). Ministrul italian l-a îndemnat pe șeful statului francez ”să treacă de la vorbe la fapte și să dea un semnal de generoziate” prin primirea acestor migranți. El a făcut aceste declarații după ce Ministerul italian de Externe l-a convocat pe pe ambasadorul Franței la Roma, Christian Masset, în urma unor declarații ”surprinzătoare” din partea președinției franceze cu privire la soarta Aquarius, o navă umanitară aflată în drum spre Spania, cu 629 de migranți neprimiți de Italia. Președintele francez Emmanuel Macron a denunțat ”partea de cinism și iresponsabilitate a Guvernului italian”, după refuzul acestuia de a primi nava.

Trump i-a răspuns lui Robert de Niro: "O persoană cu un IQ foarte mic"

Donald Trump i-a răspuns pe Twitter lui Robert de Niro după afirmațiile jignitoare ale actorului de la gala premiilor Tony, spunând că este "o persoană cu un IQ foarte mic". Președintele american a pus la îndoială pe rețeaua de socializare inteligența actorului din "Taurul furios/ Raging Bull", afirmând: "Robert de Niro, un individ cu un IQ foarte mic, a primit multe lovituri în cap în film de la boxeuri adevărați. L-am urmărit noaptea trecută și cred cu adevărat că era bătut în cap".  "Cred că nu realizează că economia este la cel mai bun nivel la care a fost vreodată, cu cele mai multe locuri de muncă și cu multe companii care investesc în țara noastră". El a încheiat cu: "Trezește-te, amețitule!". Actorul Robert de Niro a fost ovaționat, duminică seară, la gala premiilor Tony, pentru afirmația „Fuck Trump” făcută în discursul de prezentare a muzicianului Bruce Springsteen, care a primit un trofeu onorific. Delay-ul transmisiunii directe făcută de CBS a permis postului de televiziune să cenzureze audio declarația actorului."Întâi, vreau să spun "Fuck Trump", a afirmat De Niro la gala premiilor Tony. "Nu mai este "Jos Trump", este "Fuck Trump".Aflat luni la Toronto, el a scuzat în fața canadienilor și al membrilor G7 "comportamentul idiot" al președintelui său.  "Vreau doar să îmi cer scuze pentru comportamentul idiot al președintelui meu. Este o rușine. Îi cer scuze lui Justin Trudeau și celorlalți de la G7. Este dezgustător", au forst remarcile lui De Niro. La Toronto, audiența a aplaudat.

Human Rights Watch: Israelul a comis posibile crime de război în Gaza

Organizația Human Rights Watch (HRW) a transmis ieri că folosirea de către Israel a forței letale în timpul demonstrațiilor de-a lungul graniței cu Fâșia Gaza ar putea constitui o crimă de război, conform dpa. ONG-ul acuză Israelul că a folosit în mod repetat forța letală asupra palestinienilor "care nu reprezentau nicio amenințare iminentă la adresa vieții cuiva" și face apel la o anchetă a ONU și la impunerea de sancțiuni de către țări terțe asupra oficialilor israelieni.Armata israeliană nu a putut fi contactată pentru a comenta acuzația, dar a apărat cu fermitate acțiunile soldaților, spunând că ei se confruntă de-a lungul graniței cu insurgenți care încearcă să treacă gardul de la frontiera Fâșiei Gaza cu Israelul și care comit atacuri asupra comunităților israeliene situate pe partea cealaltă. HRW a intervievat nouă palestinieni pentru redactarea acestui raport.Documentul acuză militarii israelieni că au împușcat un palestinian în spate și că au împușcat un alt bărbat în cap în timp ce se apropia de gardul de frontieră ținând în mână un drapel palestinian. Doi martori au spus organizației că un bărbat a fost împușcat mortal în cap în timp ce era evacuat din zona de la frontieră din cauza unei răni de glonț în braț. Conform Ministerului Sănătății din Gaza, 123 de persoane au fost ucise și mii au fost rănite în proteste. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus în această lună că țara sa a încercat să folosească tunuri de apă și gaze lacrimogene, dar "nimic nu a funcționat în fața acestui tip de tactică". În timpul demonstrațiilor, care au avut loc aproape săptămânal de la 30 martie, mii de palestinieni se adună în apropiere de gardul de la granița cu Israelul, iar grupuri mai mici formate în majoritate din tineri aruncă pietre, dau foc la cauciucuri și încearcă să distrugă părți din zid.

Ivanka Trump și soțul ei au câștigat cel puțin 82 de milioane de dolari în 2017

Ivanka Trump - cea mai mare dintre cele două fiice ale președintelui american Donald Trump - și soțul ei au câștigat cel puțin 82 de milioane de dolari în 2017 grație unor investiții făcute în companii pe care le conduceau înainte de a deveni consilieri la Casa Albă, a anunțat cotidianul The Washington Post. Pentru a nu fi acuzați de conflict de interese, Ivanka Trump și Jared Kushner au renunțat la gestionarea activităților zilnice ale companiilor lor în beneficiul unor prieteni apropiați, din momentul în care au început să lucreze la Casa Albă - unde nu primesc salarii -, însă păstrează în continuare acțiuni în acele firme, informează AFP.Participația ei în Trump International Hotel din Washington i-a adus fiicei președintelui american 3,9 milioane de dolari. Ea a primit și o indemnizație de plecare din partea Trump Organization în valoare de 2 milioane de dolari, potrivit The Washington Post, care citează declarații de venituri, publicate luni. Jared Kushner a câștigat în total 70 de milioane de dolari în 2017, din care 5 milioane de dolari provin de la rețeaua de reședințe hoteliere Quail Ridge din New Jersey, ce aparțin Kushner Companies. Jared Jushner a declarat că veniturile sale provin de la zeci de companii asociate grupului imobiliar al familiei sale. Unele dintre bunurile cuplului au fost listate în categoria bunurilor comune.The Washington Post estimează că bunurile deținute de Jared Kushner au o valoare ce a fost cuprinsă anul trecut între 179 de milioane și 735 de milioane de dolari, iar cele deținute de soția lui, Ivanka, o valoare cuprinsă între 55,3 milioane și 75,6 milioane de dolari. Cotidianul american notează că este dificil de calculat valoarea exactă a bunurilor cuplului pe baza declarațiilor de venituri, în parte deoarece formularul utilizat de Office of Government Ethics folosește intervale destul de largi pentru aprecierea acestor sume.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.