Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Trump s-a întâlnit cu Putin după ce a calificat UE drept “inamic”

Ziarul de Vrancea
16 iul 2018 1052 vizualizări

Declarația sa a produs stupoare pe bătrânul continent n președintele american a criticat și politica externă a SUA în raport cu Rusia, prilej de satisfacție la Moscova

Europenii s-au arătat ieri iritați de faptul că au fost calificați drept ''inamici'' de către Donald Trump și i-au cerut președintelui american să dea dovadă de fermitate pentru a apăra Ucraina în cursul întâlnirii sale cu omologul său rus, Vladimir Putin. ''America și Uniunea Europeană sunt cei mai buni prieteni. Cine spune că sunt inamici răspândește știri false'', a afirmat președintele Consiliului European, Donald Tusk, pe Twitter din Beijing, unde participă la cel de-al 20-lea summit UE-China. ''Europa și China, Rusia și SUA, astăzi la Beijing și la Helsinki, au o responsabilitate, aceea de a îmbunătăți ordinea mondială, nu de a o distruge. Sper că acest mesaj va fi primit la Helsinki'', a adăugat Tusk într-o altă postare pe Twitter, precizează AFP. ''Întrebarea care trebuie pusă lui Donald Trump este 'Ce consideră el drept un prieten? ''', a declarat la rândul său șefa diplomației UE, Federica Mogherini, la începutul unei reuniuni a miniștrilor europeni de externe la Bruxelles. ''Ne este foarte clar în minte cine sunt prietenii noștri: Statele Unite, desigur. O schimbare de administrație nu înseamnă schimbarea prieteniei dintre țări și popoare'', a afirmat Mogherini, potrivit dpa, adăugând că ''UE are mulți alți prieteni în lume''.

“Încearcă să provoace o scindare în UE”

''Se pare că toată lumea este dușmanul său. Declarațiile lui Trump trebuie tratate cu chibzuință'', a declarat la rândul său șeful diplomației franceze, Jean-Yves le Drian. Ministrul de externe spaniol, Josep Borell, a făcut apel la moderație în reacțiile la declarațiile președintelui american. ''Cred că el vrea să vorbească despre concurența comercială cu UE și, prin urmare, termenul 'inamic' este o hiperbolă. Sper că aceasta este'', a comentat el.

Ministrul german pentru afaceri europene, Michael Roth, a făcut apel la unitate, notează dpa. ''Președintele SUA este provocator. El încearcă să provoace o scindare în UE. Noi nu vedem totuși lucrurile așa'', a afirmat Roth, vorbind despre ''parteneriatul profund și strâns'' dintre UE și SUA. În opinia sa, UE n-ar trebui să rămână contrariată din cauza comentariilor lui Trump, ''în parte foarte agresive, neadevărate și nu deosebit de constructive''. ''Doar indignarea nu ne va ajuta. Singurul lucru care ajută este limbajul clar. și o poziție clar unită'', a afirmat Roth, potrivit dpa. ''SUA sunt un aliat. Noi am reafirmat legătura transatlantică în cursul summitului NATO, chiar dacă avem subiecte de dezacord'', a subliniat la rândul său ministrul de externe belgian, Didier Reynders. ''Astăzi trebuie să reafirmăm sprijinul nostru față de Ucraina și Georgia, cu ocazia summitului dintre Donald Trump și Vladimir Putin și să reamintim că anexarea Crimeii, situația din estul Ucrainei și prezența militară rusă în Georgia sunt inacceptabile. Sperăm că Donald Trump va ridica aceste chestiuni la masa discuțiilor'', a spus ministrul belgian, citat de AFP.

''SUA nu înseamnă președintele Trump și Trump nu înseamnă SUA'', a opinat la rândul său ministrul de externe luxemburghez, Jean Asselborn, adăugând că popoarele din UE și SUA se consideră prietene. șeful diplomației luxemburgheze a făcut apel la o atitudine mult mai calmă la comentariile lui Trump. El și-a exprimat speranța că ''aerul curat'' din Scoția, unde Trump și-a petrecut weekend-ul jucând golf, l-a ajutat pe președintele american să distingă mai bine între ''prieteni'' și ''dușmani'', conchide dpa.

Moscova, ”de acord” cu ”prostia și stupiditatea” SUA

Guvernul rus a semnalat că liderii rus și american erau pe aceeași lungime de undă înainte ca Vladimir Putin și Donald Trump să se întâlnească ieri. ”Suntem de acord”, a răspuns, pe Twitter, Ministerul rus de Externe, unui tweet în care Trump a criticat ”prostia și stupiditatea” Statelor Unite, pe care a dat vina strării proaste a relațiilor cu Rusia. ”Relația noastră cu Rusia nu a fost niciodată mai proastă, din cauza mulților ani de prostie și stupiditate a Statelor Unite, iar acum a Vânătorii de Vrăjitoare False!” a scris locatarul Casei Albe pe Twitter. Trump a promis să ridice problema amestecului Rusiei în alegerile din Statele Unite în întâlnirea cu Putin, însă nu a făcut-o când a discutat agenda întâlnirii, atunci când s-au întâlnit, luni.

Trump crede că Finlanda este membră NATO

Președintele american Donald Trump a făcut o gafă ieri lăsând să se înțeleagă că Finlanda este membră NATO. Înaintea întrevederii cu Vladimir Putin, Trump a fost primit de președintele țării gazdă, finlandezul Sauli Niinistö. Vorbind despre bunele relații dintre cele două state, Trump a spus că i-a făcut plăcere să fie alături de președintele finlandez la summitul NATO, care a avut loc zilele trecute. ”Apreciem foarte mult Finlanda, respectăm foarte mult țara dvs. Relația dintre statele noastre este foarte bună și, acum, relația personală dintre noi doi este excelentă și mi-a făcut plăcere să fiu cu dumneavoastră acum câteva zile. NATO este mai puternică decât oricând, a fost puțin dur la început (summitul NATO-nr.) dar în cele din urmă s-a terminat cu... iubire. A fost o reuniune minunată pe care am avut-o. Am apreciat sprijinul dvs. Ne-ați tratat foarte bine”, a spus Trump la debutul întrevederi cu omologul său finlandez.

Ziariștii l-au întrebat de ce a ales Finlanda ca loc al întrevederii cu președintele rus Vladimir Putin, iar Trump a reluat :”Este o țară minunată. Am avut o întâlnire minunată zilele trecute, NATO e unită, toată lumea a acceptat să plătească mai mult. NATO este mai puternică decât oricând”. Sauli Niinistö nu l-a corectat în niciun fel pe președintele american. Finlanda este membră a Uniunii Europene din 1995, dar nu face parte din NATO

Două persoane au murit în Franța în timp ce sărbătoreau câștigarea Cupei Mondiale

Bucuria câștigării titlului mondial de către selecționata antrenată de Didier Deschamps a fost umbrită, duminică, de numeroase incidente care au izbucnit la Paris și în alte localități din țară, după ce grupuri de tineri au distrus mașini, au devastat magazine și au atacat forțele de ordine, informează Le Figaro. Două persoane au decedat aparent în urma unor evenimente care nu au avut legătură un incidentele produse. La Annecy, un bărbat de 50 de ani a căzut într-un canal fără suficientă apă. El a suferit leziuni la gât și nu a mai putut fi salvat. Altul, de 30 de ani, a decedat la Saint-Felix, după ce mașina în care se afla și în care sărbătorea victoria Franței s-a izbit de un pom.

Numeroase confruntări între fani și forțele de ordine au avut loc în toată țara. La Paris, au fost incendiate mașini, au fost jefuite magazine, au fost vandalizate restaurante și au fost aruncate proiectile înspre forțele de oridne, care au răspuns cu gaze lacrimogene. Cel puțin o persoană a fost grav rănită, iar alte șapte au fost reținute, la Paris.

Incidente și confruntări cu forțele de ordine s-au produs pe Bulevardul Champs-Élysées, la Arcul de Triumf, în apropierea Champ-de-Mars, unde 90.000 de fani au urmărit finala în aer liber, în Place de la Bastille, pe Boulevard de la Madeleine și în alte locuri.

Astfel de incidente au avut loc la Rouen, unde piața centrală a fost evacuată, la Grenoble, Lyon, Nantes, Marsilia și în alte localități.

Reprezentativa Franței a câștigat Cupa Mondială la fotbal pentru a doua oară în istoria sa, după ce a învins, duminică, la Moscova, cu scorul de 4-2 (2-1), selecționata Croației.

Elon Musk îl numește „pedofil” pe un salvator al copiilor din Thailanda

Elon Musk, CEO-ul Tesla, l-a numit „pedofil” pe un scafandru britanic, care a contribuit la salvarea copiilor captivi în peștera din nordul Thailandei, scrie The Guardian. Musk s-a oferit să ajute operațiunea de salvare prin furnizarea unui submarin, însă a fost respins. El a comentat apoi pe Twitter, spunând că va face un videoclip prin care va dovedi că „mini-submarinul” său ar fi avut succes și a adăugat la sfârșit: „Îmi pare rău, pedofilule, dar chiar ai cerut-o”, făcând referire la Vern Unsworth, un scafandru britanic specializat în scufundări în peșteri, care a declarat anterior că încercările lui Musk de a ajuta sunt doar o acțiune de PR. „Nu avea nicio șansă să reușească. Nu înțelege cum sunt pasajele din peșteră. Submarinul avea, cred, aproximativ 1,5 metri așa că nu ar fi putut să evite obstacolele”, a declarat Unsworth. Musk a vizitat personal peșterile, însă Unsworth a declarat că miliardarul „a fost rugat să plece imediat” și a adăugat că Musk poate să își „înfigă submarinul acolo unde îl doare”.

Duminică, atunci când un utilizator de Twitter a remarcat că Musk îl numește pedofil „pe bărbatul care a găsit copiii”, Musk a răspuns: „Pariez pe un dolar semnat că este adevărat”.

Au urmat critici intense la adresa lui Musk iar unii utilizatori i-au reclamat postările la Twitter, fiind de părere că „nu ar trebui să își folosească contul de Twitter pentru a-și instiga urmăritorii”.

Consumul unei portocale pe zi scade cu 60% riscul de degenerescență maculară

Persoanele care consumă în mod regulat portocale au un risc semnificativ mai mic de a dezvolta degenerescență maculară, o afecțiune oftalmologică comună în rândul persoanelor de vârstă medie din Australia, conform unui studiu recent efectuat în această țară. Peste două mii de persoane adulte din Australia, cu vârste de peste 50 de ani, au fost implicate în această cercetare care a presupus monitorizarea lor pe parcursul unei perioade de 15 ani, potrivit Institutului pentru cercetări medicale Westmead.

În cazul persoanelor care au consumat cel puțin o porție de portocale în fiecare zi a fost constatat un risc cu peste 60% mai redus de a se confrunta cu probleme de vedere 15 ani mai târziu. Potrivit concluziilor studiului, beneficiile au fost observate și în cazul celor care au consumat doar o portocală pe săptămână.

Cercetătoarea Bamini Gopinath, profesor asociat la Universitatea din Sydney, a notat că aceste concluzii au indicat faptul că flavonoidele din portocale contribuie la prevenirea degenerescenței maculare.

Flavonoidele sunt antioxidanți puternici care se găsesc în aproape toate fructele și legumele. Despre aceștia se crede că au beneficii antiinflamatoare importante pentru sistemul imunitar.

Până în prezent nu a fost identificat un tratament care poate ajuta la vindecarea degenerescenței maculară.

Regatul Unit își construiește primul port spațial

O zonă îndepărtată de pe coasta de nord a Scoției va deveni probabil primul port spațial din Regatul Unit, scrie BBC. Peninsula A'Mhoine din Sutherland a fost aleasă drept cel mai potrivit loc pentru lansări verticale de rachete și plasări de sateliți pe orbită. Agenția Highlands and Islands Enterprise (HIE) va primi 2,5 milioane de lire sterline din partea guvernului britanic pentru construcție. HIE va lucra îndeaproape cu consorțiul care cuprinde și gigantul american aerospațial Lockheed Martin. Graham Turnock, directorul agenției spațiale, a afirmat că finanțarea portului spațial va ''constitui începutul unei noi perioade pentru industria spațială britanică''. Portul spațial ar putea fi funcțional la începutul anilor 2020.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.