Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE Trump își trădează aliații. Undă verde pentru masacrul kurzilor

Ziarul de Vrancea
6 oct 2019 2708 vizualizări

Kurzii au fost cei mai de încredere parteneri ai SUA în Siria și au jucat un rol-cheie în campania care a dus la înfrângerea ISIS n acum, președintele american îi permite lui Erdogan să-i „curețe” n „Este timpul pentru noi să ne retragem din aceste războaie ridicole”, a comentat Trump

Militarii americani care acționează în nordul Siriei vor evita orice implicare într-o viitoare ofensivă a armatei turce împotriva milițiilor kurde din regiune. Conform unui comunicat al Casei Albe, americanii nu se vor opune unei astfel de acțiuni. „Turcia va declanșa în curând o amplă operațiune, îndelung planificată, în nord-vestul Siriei. Armata SUA nu va sprijini și nici nu va fi implicată în această operațiune”, precizează comunicatul Casei Albe. „Forțele militare SUA, care au învins ISIS, nu se vor afla în aria de operațiuni”, se arată în comunicatul publicat după o convorbire telefonică avută între președintele SUA, Donald Trump cu președintele turc, Recep Erdogan. Decizia marchează o schimbare radicală de poziție a politicii externe a Statelor Unite în regiune și dă, practic, undă verde Turciei să atace forțele kurde din nordul Siriei, forțe care, până în prezent au fost sprijinite și antrenate de americani. Kurzii au fost unii dintre cei mai de încredere parteneri ai SUA în Siria și au jucat un rol-cheie în campania care a dus la înfrângerea ISIS.

În prezent, în jur de 1.000 de militari americani acționează în nord-vestul Siriei.

“Vom lupta acolo unde este în beneficiul nostru”

Donald Trump a comentat decizia sa de a retrage trupele americane din nordul Siriei spunând că este vremea ca SUA să își aducă acasă soldații și să lase Turcia, Europa, Siria și pe kurzi să găsească o soluție cu privire la situația din regiune. “Statele Unite trebuiau să stea în Siria doar 30 de zile, asta se întâmpla cu mulți ani în urmă. Am rămas și ne-am adâncit din ce în ce mai mult într-o bătălie fără nicio țintă precisă. Când am venit în Washington, ISIS era în plină expansiune în regiune. Am învins califatul rapid în proporție de 100%, am capturat mii de luptători ISIS, majoritatea din Europa. Dar Europa nu a dorit să îi primească înapoi, ci ne-a transmis să îi păstrăm noi în SUA. Am spus <<NU, v-am făcut o mare favoare și acum vreți să-i păstrăm în închisorile din SUA cu costuri uriașe. Sunt procesele voastre>>. Au refuzat din nou imaginându-și, ca de obicei, că SUA sunt marele fraier, că e vorba de NATO sau de acordurile comerciale sau de orice altceva...,” a scris liderul de la Casa Albă, pe Twitter. Președintele american a invocat sumele uriașe de bani investite în aceste războaie interminabile. “Kurzii au luptat alături de noi, dar au primit sume imense de bani și echipamente pentru a face asta. S-au luptat cu Turcia decenii întregi. Am prevenit această luptă aproape trei ani, dar este timpul pentru noi să ne retragem din aceste războaie ridicole și fără sfârșit, multe dintre ele de ordin tribal, și să ne aducem acasă soldații”, a continuat el.

Trump a mai spus că este treaba Europei și a celorlalți actori interesați să găsească o soluție. “Vom lupta acolo unde este în beneficiul nostru și vom lupta doar pentru a învinge. Turcia, Europa, Siria, Iran, Iraq, Rusia și kurzii vor fi obligați acum să găsească singuri soluția pentru această situație și ce vor să facă cu prizonierii ISIS din vecinătatea lor. Cu toții urăsc ISIS și au fost inamici de ani de zile. Noi suntem la o depărtare de 7000 de mile și vom zdrobi ISIS din nou dacă se vor apropia vreodată de noi”, a mai scris Trump.

Kurzii le bat obrazul americanilor

Turcia este hotărâtă „să curețe” nordul Siriei de „teroriștii” care îi amenință securitatea, a declarat ieri ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu. Turcia planifică de mai multă vreme o ofensivă împotriva miliției kurde Unitățile de Apărare a Poporului (YPG), sprijinită, până în prezent de americani, dar considerată de Ankara drept grupare teroristă, afiliată Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). „Este o frază pe care noi o repetăm tot timpul: am putea intra (în Siria) în orice noapte, fără avertisment. Nici nu se discută să tolerăm amenințările din partea acestor grupări teroriste”, a declarat Erdogan, referindu-se la milițiile kurde.

Surse kurde au anunțat deja că forțele americane au început să se retragă ieri de la frontiera turcă în nordul Siriei.

Forțele Democratice Siriene (FDS), o alianță de combatanți kurzi și arabi, au indicat într-un comunicat că „forțele americane se retrag din zonele de la frontiera (siriană) cu Turcia”, în timp ce Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a confirmat retragerea trupelor americane de pe poziții-cheie la Ras al-Ain și Tal Abyad.

Reprezentanții FDS au criticat decizia SUA și i-au acuzat pe americani că „nu își respectă angajamentele luate”.

În acest context, kurzii sirieni au avertizat ieri că o invazie militară turcă în nordul Siriei ar duce la o recrudescență majoră a grupării jihadiste Statul Islamic. O operațiune militară turcă ar anula anii de lupte victorioase ale FDS împotriva Statului Islamic și ar permite căpeteniilor acestuia încă în viață să iasă din ascunzătorile lor, au explicat Forțele Democratice Siriene într-un comunicat.

ONU “se pregătește de ce e mai rău”

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a transmis ieri că “se pregătește de ce e mai rău” în nordul Siriei după ce SUA au anunțat că nu se vor opune unei ofensive a Turciei. “Nu știm ce se va întâmpla. Ne pregătim de ce e mai rău”, a declarat coordonatorul umanitar al ONU pentru Siria, Panos Moumtzis. El a adăugat că ONU “este în contact cu toate părțile” pe teren. Însă a afirmat clar că biroul său nu a fost prevenit de decizia Washingtonului de a-și abandona foștii aliați.

Moumtzis a declarat că prioritățile ONU sunt de a se asigura că orice ofensivă a Turciei nu va provoca noi strămutări de populație, că accesul umanitar nu este blocat și că nu există restricții la libertatea de mișcare în regiune. ONU are un plan de urgență pentru a răspunde la noi suferințe ale civililor, dar “speră că nu va fi folosit”, a adăugat Moumtzis.

Nobel pentru medicină, 2019: Modul în care celulele simt disponibilitatea oxigenului

Cercetătorii William G. Kaelin jr., Sir Peter J. Ratcliffe și Gregg L. Semenza au fost desemnați, ieri, câștigătorii Premiului Nobel pentru Medicină din 2019, conform anunțului făcut de Thomas Perlmann, secretar general al Comitetului Nobel de la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia. Cei trei au fost recompensați pentru “descoperirea modului în care celulele simt și se adaptează la disponibilitatea oxigenului”, potrivit anunțului Comitetului Nobel. Înțelegerea acestui mecanism poate ajuta la dezvoltarea unor noi strategii de combatere a numeroase afecțiuni, inclusiv a cancerului.

Importanța fundamentală a oxigenului a fost înțeleasă cu câteva secole în urmă, însă modul în care celulele se adaptează la modificarea nivelurilor de oxigen a fost multă vreme un mister. Premiul Nobel pentru Medicină din acest an recompensează studiul care dezvăluie mecanismele moleculare care stau la baza modului în care celulele se adaptează la variațiile cantității de oxigen disponibil.

Detectarea nivelului de oxigen disponibil este esențial pentru un număr mare de afecțiuni. Descoperirile laureaților din acest an, care au identificat mecanismul molecular care reglează activitatea genelor ca răspuns la diferite niveluri de oxigen, au o importanță fundamentală pentru fiziologie și deschid calea către noi strategii promițătoare de combatere a anemiei, cancerului și a multor alte boli.

William G. Kaelin jr. este cercetător american, profesor de medicină la Universitatea Harvard. Sir Peter J. Ratcliffe este cercetător britanic, profesor la Universitatea Oxford. Gregg L. Semenza este cercetător american, profesor la Johns Hopkins University.

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină este primul anunțat din seria distincțiilor atribuite în fiecare an în această perioadă.

Fiecare copil născut în Afganistan în ultimii 18 ani a fost afectat de război

Fiecare copil care s-a născut și a crescut în Afganistan în ultimii 18 ani a trăit experiența conflictului și a fost afectat de războiul din această țară, a atras atenția ieri organizația Salvați Copiii, la împlinirea a 18 ani de la declanșarea intervenției conduse de SUA, în urma atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001. “Un număr estimat de 20 milioane de copii s-au trezit în fiecare dimineață cu teama de împușcături sau bombe și de a fi uciși sau mutilați pe străzile, în școlile sau în casele lor”, subliniază un comunicat. Acesta arată că 12.500 de copii au fost fie uciși, fie mutilați între 2015 și 2018, iar 3,7 milioane (dintre care 60% sunt fete) nu sunt școlarizați și 3,8 milioane au nevoie de asistență umanitară. “Imaginați-vă împlinind 18 ani fără să fi cunoscut altceva decât conflict și război în toată copilăria și în anii de formare”, a declarat directorul Salvați Copiii pentru Afganistan, Onno van Manen.

Copiii și femeile sunt principalele victime ale războiului brutal care continuă în această țară. Potrivit Misiunii de Asistență a ONU în Afganistan (UNAMA), mai mult de 46.000 de civili au fost uciși sau răniți între lunile ianuarie 2009 și iunie 2019. Forțele guvernamentale afgane luptă împotriva talibanilor și a jihadiștilor din Statul Islamic.

SUA și talibanii au purtat negocieri din vara trecută în tentativa de a pune capăt conflictului din Afganistan. Procesul a fost întrerupt brusc la începutul lui septembrie după ce președintele american Donald Trump a anunțat anularea unei întâlniri secrete prevăzute la Camp David cu talibanii pentru finalizarea unui acord.

Victorie pentru socialiști în Portugalia

Premierul socialist portughez Antonio Costa și-a consolidat puternic poziția în alegerile legislative de duminică, după ce a ajuns la putere în 2015 la conducerea unei uniuni de stânga cu scopul de a da pagina austerității. Potrivit rezultatelor aproape definitive, formațiunea fostului primar al Lisabonei, în vârstă de 58 de ani, a obținut 36,65% din sufragii și dispune de cel puțin 106 din cele 230 de mandate în Parlament, față de 86 în 2015. Socialiștii îi devansează cu mult pe principalii lor adversari din Partidul Social Democrat (PSD, centru-dreapta), care au obținut 27,9% din voturile exprimate și 77 de mandate (față de 89 în 2015). Marcat de un absenteism-record (45,5%), acest scrutin confirmă că țara este una dintre puține din Europa în care socialiștii au vântul în pupa și în care dreapta populistă nu influențează dezbaterea politică, în pofida faptului că Partidul Chega! (Ajunge!) a intrat în Parlament, cu un deputat.

Costa nu dispune, însă, de o majoritate absolută, ceea ce-l va obliga să caute susținerea altor formațiuni într-un Parlamement dominat larg de stânga.

De când este la putere Costa, economia portugheză și-a consolidat spectaculos relansarea începută după cura de austeritate drastică implementată de fostul Guvern de dreapta, în urma salvării financiare a țării în 2011. Creșterea economică (3,5% în 2017 și 2,4% în 2018) se află în prezent la cel mai înalt nivel de la începutul anilor 2000, iar șomajul a coborât la nivelul dinaintea crizei (6,4%).

Un medicament pentru diabet ar putea opri evoluția sclerozei multiple

Un medicament numit Metformină, care este prescris în mod frecvent pentru a trata diabetul, ar putea opri evoluția sclerozei multiple și chiar să repare nervii distruși, potrivit unui studiu al universității Cambridge, relatează Financial Times, preluat de hotnews.ro.

Profesorul Robin Franklin, care a condus studiul la centrul de cercetare MRC Cambridge Stem Cell Institute de la Universitatea din Cambridge, a spus că “efectul dramatic și clar al metforminei” asupra șoarecilor de laborator cu simptome de scleroză multiplă ar conduce, anul viitor, la începerea testelor pe pacienți.

Societatea pentru Scleroză Multiplă, fundația care a co-finanțat proiectul, va cita rezultatele ca dovezi că evoluția sclerozei multiple poate fi oprită. Tot atunci fundația va face un apel de strângere de fonduri pentru accelerarea noii cercetări.

Peste 100.000 de oameni din Marea Britanie trăiesc cu Scleroză multiplă, o boală autoimună care distruge nervii și afectează activitățile de zi cu zi, precum mersul, vorbitul, mâncatul și chiar gânditul.

Există tratamente pentru stadiile de început al sclerozei multiple, dar nimic nu ajută oamenii a căror boală este într-o fază avansată.

Deși cercetătorii avertizează că rezultatele spectaculoase în studiile pe animale nu înseamnă neapărat că pot duce la un succes pe pacienții umani, profesorul Franklin este optimist că metformina va duce de asemenea la regenerarea mielinei.

Echipa din Cambridge a cercetat metformina pentru că există dovezi că medicamentul poate întineri celulele umane.

În cazul sclerozei multiple, experimentele de la Cambridge au arătat că metformina reînvie un grup particular de celule stem care îmbătrânesc, cunoscute ca celulele progenitoare de oligodendrocite, care sunt responsabile de producerea mielinei în corp. Șoarecii cu simptome de scleroză multiplă s-au recuperat în mod remarcabil când li s-a administrat metformină.

“Teste clinice ar trebui să aibă loc foarte repede, având în vedere că deja este un medicament prescris și este un medicament sigur”, a spus Franklin.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.