Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Trump, în dificultate în sondaje, recunoaște gravitatea pandemiei

Ziarul de Vrancea
20 iul 2020 1439 vizualizări

Pe un ton mai serios ca niciodată, președintele le-a cerut americanilor să poarte mască și i-a rugat pe tineri să evite barurile aglomerate

Donald Trump, care se confruntă cu dificultăți în sondaje - cu aproximativ 100 de zile înainte alegerilor prezidențiale - și criticat din cauza modului în care a gestionat epidemia covid-19 - încearcă să se redreseze, recunoscând gravitatea crizei sanitare, relatează AFP. “Cu siguranță, din nefericire, va fi mai rău înainte să fie mai bine. Nu-mi place să spun asta, dar așa stau lucrurile”, a declarat marți seara miliardarul republican la Casa Albă, unde și-a reluat - pentru prima oară de la sfârșitul lui aprilie - conferințele de presă cu privire la covid-19, care urmează să devină regulate, ca în toiul pandemiei. “În aceste ultime săptămâni, noi am observat o creștere îngrijorătoare a cazurilor în numeroase regiuni din Sudul nostru”, a adăugat el, evocând “incendii mari” și chiar o “situație foarte dificilă” în Florida, un stat guvernat de unul dintre aliații săi apropiați și în care a prevăzut să organizeze, peste o lună, o convenție menită să lanseze ultima linie dreaptă a campaniei.

După o îmbunătățire către sfârșitul primăverii, epidemia a accelerat în țară, cea mai îndoliată din lume - cu cel puțin 141.800 de morți. Numărul contaminărilor cu covid-19 a “explodat” - peste 60.000 pe zi, de o săptămână -, la un total de 3,88 de milioane de la începutul pandemiei, iar bilanțul zilnic al morților din cauza covid-19 a început să crească - la peste 700, în medie, pe zi.

Trump a încercat până acum, cu orice preț, să dea pagina covid-19. Grăbit să relanseze economia și campania sa în vederea alegerilor de la 3 noiembrie, el a fost acuzat că se află în denegare în fața valului noului coronavirus.

Între timp, adversarul său democrat Joe Biden, își sporește avansul în sondaje, iar dacă alegerile ar avea loc azi el ar obține detașat o victorie, potrivit intențiilor de vot. Astfel, locatarul Casei Albe își schimbă strategia.

Donald Trump și-a lăudat modul în care a gestionat virusul, a reiterat că acesta va sfârși prin a “dispărea” și a salutat cu entuziasm progresle către un vaccin, însă a recomandat pentru prima oară în mod clar purtarea măștii de protecție. “Noi cerem tuturor să poarte o mască atunci când distanțarea fizică nu este posibilă”, a declarat el, scoțând din buzunar propria mască, pe care a purtat-o, cu toate acestea, în public, o singură dată, la 11 iulie, la câteva luni de la începutul pandemiei. “Indiferent dacă vă plac măștile sau nu, ele au un impact”, a pledat el, în contextul în care este acuzat că a alimentat el însuși “incendiile” rezistenței, apărând până acum “libertatea” individuală în acest domeniu. El a mers până la a “implora” tinerii “să evite barurile aglomerate”, un ton alarmist pe care l-a abandonat în urmă cu mai multe săptămâni.

Un film pe care l-am mai văzut undeva: Curtea Constituțională a Austriei: Măsurile de izolare, neconstituționale

Măsurile de izolare legate de COVID-19 în Austria s-au bazat pe o ordonanță neconstituțională, a decis ieri Curtea Constituțională din Viena, declanșând noi critici că guvernul a ignorat statul de drept în răspunsul la pandemie. Partidele de opoziție au cerut guvernului să plătească înapoi penalitățile impuse celor care au încălcat măsurile. Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra unei plângeri a unui cetățean împotriva unei ordonanțe a Ministerului Sănătăți, care a interzis prezența persoanelor în spațiile publice dacă nu erau singure sau exclusiv cu membri ai familiilor lor.

Judecătorii au constatat că ministrul sănătății Rudolf Anschober și-a depășit atribuțiile legale, în contextul în care ordonanța sa se baza pe o lege ce permitea doar interdicții pentru anumite locuri publice, dar nu îi acorda autoritatea de a emite o izolare generală. De asemenea, instanța s-a pronunțat împotriva deciziei guvernului de a deschide mai întâi magazinele de bricolaj și de grădinărit, în contextul începerii ridicării izolării impuse de pandemie la jumătatea lunii aprilie, în timp ce alte tipuri de magazine mari au trebuit să rămână închise. “Curtea Constituțională nu a găsit un motiv obiectiv pentru acest tratament inegal”, a precizat instanța într-un comunicat.

“Curtea Constituțională confirmă atitudinea neglijentă a guvernului față de statul de drept”, a precizat Partidul Social Democrat, de opoziție, într-un comunicat, în timp ce formațiunea liberală Neos a acuzat că “acest guvern a acționat în mod deliberat împotriva legii luni întregi”. Ministrul afacerilor constituționale Karoline Edtstadler a spus că guvernul trebuie încă să evalueze hotărârea. Ea nu a precizat dacă amenzile vor fi rambursate.

Rusia: Un cunoscut istoric, care cerceta crimele staliniste, condamnat la închisoare

Istoricul rus Iuri Dmitriev, cunoscut pentru cercetările sale asupra represiunilor staliniste, a fost condamnat ieri la trei ani și jumătate de închisoare, în urma unui proces controversat în care a fost acuzat că și-ar fi abuzat sexual fiica adoptivă, a anunțat avocatul său. Avocatul Viktor Anufriev le-a spus jurnaliștilor că tribunalul din Petrozavodsk (capitala regiunii Karelia, nord-vest) l-a declarat vinovat pe clientul său de “violențe cu caracter sexual” asupra fiicei sale adoptive și l-a “condamnat la trei ani și jumătate de colonie penitenciară”.

Inițial, procurorii ceruseră condamnarea la 15 ani de închisoare a istoricului Iuri Dmitriev, șeful filialei din Karelia a organizației neguvernamentale Memorial, care are ca obiect apărarea drepturilor victimelor Gulagului. După ce a petrecut mai mulți ani în detenție preventivă, lui Dmitriev “i-au rămas de efectuat trei luni și jumătate de închisoare”, a continuat avocatul, evocând o posibilă eliberare în noiembrie. Decizia instanței din Petrozavodsk fost primită cu aplauze de către susținătorii lui Dmitriev, 64 de ani, reuniți în fața tribunalului, a constatat un jurnalist de la AFP.

Membru al organizației neguvernamentale Memorial, cu ramificații în întreaga Rusie, specializată în documentarea crimelor sovietice, Iuri Dmitriev respinge acuzațiile care, potrivit susținătorilor săi, vizează munca sa privind subiecte sensibile ce contrazic discursul oficial despre reabilitarea perioadei sovietice.

Dmitriev fusese arestat prima dată în 2016, sub acuzația că ar fi realizat imagini “pornografice” ale fiicei sale adoptive, dar apoi a fost achitat în aprilie 2018, fapt extrem de rar în sistemul judiciar rusesc. Însă Curtea Supremă a Kareliei a anulat această decizie după două luni și a ordonat deschiderea unui al doilea proces, de această dată pentru “violențe cu caracter sexual asupra unui minor”.

Iuri Dmitriev a petrecut aproape 30 de ani pentru a întocmi lista a 40.000 de persoane deportate sau executate sub regimul lui Stalin în Karelia, regiune rusească la frontiera cu Finlanda. El a fost la originea descoperirii uneia dintre cele mai mari gropi comune din Karelia, la Sandarmoh, unde au fost descoperite rămășițele a circa 7.000-9.000 de persoane.

La începutul lunii aprilie, Uniunea Europeană a cerut Moscovei să revizuiască dosarul împotriva lui Dmitriev și să-l elibereze din detenție preventivă din cauza stării de sănătate și a vârstei sale.

SUA: Twitter închide mii de conturi care susțin teoria unei conspirații împotriva președintelui

Twitter a anunțat marți seară că închide mii de conturi care susțin teoria că există o conspirație împotriva președintelui Donald Trump și a susținătorilor lui, cunoscută sub numele „QAnon”. Compania a precizat în mesajul publicat pe contul Twitter Safety că postările referitoare la „QAnon” pot fi periculoase în afara platformei. „Am spus clar că vom lua măsuri puternice privind comportamentul care poate fi dăunător offline. În conformitate cu această abordare, săptămâna aceasta luăm măsuri suplimentare referitor la așa-numita activitate «AQnon» în serviciul nostru”, a fost mesajul transmis de Twitter.  Vor fi suspendate permanent conturi care publică mesaje despre acest subiect, despre care compania știe că încalcă politica rețelei de socializare privind conturile multiple. Regula conturilor multiple a Twitter interzice utilizatorilor să publice același mesaj pe mai multe conturi sau să le dubleze de pe același cont. Potrivit NBC News, aproximativ 150.000 de conturi Twitter vor fi suspendate în conformitate cu noua politică, iar 7.000 sunt legate de „QAnon”. Conținutul despre „QAnon” nu se va mai regăsi în subiectele populare ale Twitter sau în recomandări.

Teoriile „QAnon” sunt deseori partajate în forumuri anonime din social media și susțin că există o conspirație împotriva președintelui Donald Trump și a susținătorilor lui.

Mike Pompeo îl acuză pe șeful OMS că a fost “cumpărat” de China

Secretarul de stat Mike Pompeo le-a spus parlamentarilor britanici că șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a fost “cumpărat” de guvernul chinez, relatează media britanice.

Pompeo a declarat în cadrul unei întâlniri cu ușile închise de marți cu deputați britanici că afirmația sa are la bază “informații solide”, dar nu a furnizat detalii suplimentare, au relatat The Times și Daily Telegraph, citând afirmații ale participanților. Potrivit acestor surse, Pompeo a apreciat că eșecurile OMS, organizație mai degrabă “politică” decât bazată pe știință, au dus la “morți britanice”. Regatul Unit a înregistrat peste 45.000 de morți de COVID-19. “Când lucrurile au început să miște, în momentul cel mai important, când exista o pandemie în China, dr. Tedros, care a fost... cumpărat de guvernul chinez, nu pot să spun mai mult, dar pot să o spun, spun asta bazându-mă pe informații solide, un acord a fost încheiat” cu prilejul alegerii lui Tedros Adhanom Ghebreyesus în fruntea OMS, a afirmat Pompeo, relatează Daily Telegraph. “Exista un acord pentru această alegere și când lucrurile au început să se miște aveți britanici morți din cauza acordului care a fost încheiat”, a adăugat el, potrivit ziarului.

Aceste afirmații au fost făcute cu prilejul unei întâlniri găzduite de Henry Jackson Society, un cerc de reflecție descris de The Times ca partizan al unei linii dure față de Beijing, la două săptămâni după ce SUA au lansat oficial procedura de retragere din OMS, pe care Washingtonul o acuză că a întârziat să acționeze în contextul pandemiei de noul coronavirus.

“OMS nu este la curent cu astfel de declarații, dar respingem orice atac ad hominem și alegație nefondată”, a declarat pentru Daily Telegraph un purtător de cuvânt al organizației ONU, care face apel la țări să rămână concentrate pe răspunsul la pandemie.

Bacteria care cauzează cariile ar favoriza răspândirea cancerului de colon

O bacterie din cavitatea bucală care provoacă apariția cariilor ar putea favoriza, de asemenea, răspândirea cancerului de colon la alte organe, conform constatărilor unui studiu publicat marți în jurnalul Science Signaling. Numită Fusobacterium nucleatum, bacteria călătorește prin fluxul sangvin către alte organe ale corpului, provocând infecții și permițând celulelor canceroase să migreze sau să se metastazeze, potrivit unei echipe de cercetători de la Virginia Tech University din Statele Unite.

“Infecțiile orale care cauzează inflamația gingiilor au fost raportate ca factori de risc pentru infecții sistemice, boli cardiovasculare, rezultate nedorite ale sarcinii, diabet, cancer și boala Alzheimer”, a declarat pentru UPI Daniel J. Slade, coautor al studiului. “Oamenii pot evita infecțiile prin menținerea unei bune sănătăți orale, ceea ce, la rândul său, ar putea ține sub control nivelurile de Fusobacterium nucleatum din placa dentară”, a spus profesorul asistent de biochimie la Virginia Tech, adăugând că “tratarea infecțiilor care duc la apariția cariilor dentare este o măsură de prevenție deosebit de importantă pentru a împiedica pătrunderea bacteriilor în fluxul sangvin”. Aceste bacterii nu provoacă cancer de colon - asociat cu o dietă nesănătoasă, fumatul și consumul exagerat de alcool, precum și cu prezența acestei boli în istoricul familial - ci are mai degrabă un rol în “progresia tumorii”, a precizat Slade.

Imunitatea la COVID-19 scade rapid la persoanele cu simptome ușoare

Anticorpii anti-coronavirus ai persoanelor care au prezentat simptome ușoare de COVID-19 scad considerabil în primele trei luni după infectare, conform constatărilor unui nou studiu publicat marți. O echipă de oameni de știință de la Universitatea California din Los Angeles, Statele Unite, a efectuat un studiu aprofundat pe un număr de 34 de persoane care s-au recuperat în urma COVID-19, după ce au prezentat simptome ușoare.

Cercetătorii au testat sângele subiecților de două sau trei ori pe o perioadă de trei luni. Oamenii de știință au descoperit o scădere considerabilă a nivelului de anticorpi - proteine produse de sistemul imunitar, care împiedică virusurile să infecteze celulele organismului. În medie, nivelurile anticorpilor au scăzut la jumătate la fiecare 73 de zile, conform studiului publicat în The New England Journal of Medicine. Rezultatele accentuează temerile că imunitatea umorală împotriva SARS-CoV-2 ar putea să nu fie de durată la indivizii care au prezentat simptome ușoare, care alcătuiesc majoritatea persoanelor cu boala COVID-19, se arată în studiu.

Studii suplimentare vor fi necesare pentru a defini un prag cantitativ de protecție și rata de declin a anticorpilor antivirali pe o perioadă mai mare de 90 de zile, au menționat autorii studiului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.