Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Trump anunţă construirea unui scut antirachetă al SUA, ”Domul de Aur”

Ziarul de Vrancea
20 mai 2025 537 vizualizări

În valoare de 175 miliarde de dolari, sistemul ar urma să apere America de ameninţarea rusă şi chineză n Canada se va alătura iniţiativei

Preşedintele american Donald Trump anunţă marţi că Statele Unite vor construi un sistem de apărare antirachetă după modelul ”Domului de Fier” israelian, pe care miliardarul l-a numit ”Domul de Aur”, un proiect al securităţii naţionale estimat la 175 de miliarde de dolari, care urmează să fie operaţional până la sfârşitul mandatului său, relatează AFP.

”Am plăcearea să anunţ că am selectat oficial o arhitectură a acestui sistem ultimul răcnet”, a declarat Donald Trump presei în Biroul Oval, la Casa Albă.

Canada se va alătura acestei iniţiative, care urmează să fie operaţională până la sfârşitul mandatului său, a anunţat şeful statului american.

Domul va costa în total ”aproximativ 175 de miliarde de dolari odată terminat”, a anunţat el. Donald Trump a anunţat, în această conferinţă de presă, că generalul Michael Guetlein de la Forţa Spaţială americană va fi pricipalul responsabil al acestui program de apărare, menit să blocheze ameninţările chineză şi rusă.

La sfârşitul lui ianuarie, Donald Trump semna un decret în vederea dezvoltării unui ”Dom de Fier american”, un scut de apărare antitrachetă ”total” care să apere teritoriul american, potrivit Casei Albe. Rusia şi China au criticat atunci acest anunţ.

Moscova îl considera un plan ”comparabil Războiului Stelelor” susţinut de către Ronald Reagan în timpul Războiului Rece.

Democrații, îngrijorați de rolul SpaceX

Congresmeni democraţi şi-au exprimat îngrijorarea faţă de procesul de aprovizionare şi implicarea SpaceX, întreprinderea lui Elon Musk, care s-a impus ca favorită, alături de Palantir şi Anduril în construirea componentelor-cheie ale acestui sistem.

Donald Trump a evocat acest proiect de scut antirachetă în campania sa prezidenţială, însă experţi subliniază că aceste sisteme sunt concepute la origine pentru a răspunde unor atacuri de la distanţă scurtă sau medie şi nu pentru a intercepta rachete cu rază de acţiune intercontinentală susceptibile să atingă Statele Unite.

Inundaţiile au izolat oraşe din interiorul Australiei

s-au înregistrat în 24 de ore precipitaţii cât pentru patru luni n locuitorii s-au refugiat pe acoperişuri

Ploile abundente din sud-estul Australiei au provocat miercuri viituri şi au izolat oraşe întregi, unii locuitori rămânând blocaţi pe acoperişurile caselor lor, în timp ce autorităţile au emis ordine de evacuare rapidă, în timp ce nivelurile râurilor au crescut peste nivelul de pericol, transmite Reuters.

Oraşele rurale din regiunile Hunter şi Mid North Coast din New South Wales, cel mai populat stat australian, au fost cele mai afectate de ploaia torenţială. În urnele zone s-au înregistrat în 24 de ore precipitaţii cât pentru patru luni. "Am văzut o cantitate enormă de precipitaţii", a declarat reporterilor Jihad Dib, ministrul Serviciilor de urgenţă din New South Wales.

"Avem aici o situaţie în care ploaia a căzut destul de puternic şi de tare şi nu s-a îndepărtat. O parte din această situaţie se datorează faptului că solul este saturat, iar o altă parte se datorează faptului că râurile sunt umflate", a adăugat el.

În ultima sa actualizare, Biroul de Meteorologie din Australia a declarat că unele zone ar putea primi până la 300 mm (12 inch) de ploaie în următoarele 24 de ore, de trei ori mai mult decât media totală pentru luna mai. Imaginile distribuite pe reţelele de socializare au arătat că unii locuitori stăteau în casele lor cu apa până la glezne, aşteptând echipele de salvare.

În oraşele Taree şi Glenthorne, situate de-a lungul râului Manning, la peste 300 km nord de Sydney, unii locuitori au rămas blocaţi pe verande şi acoperişuri, iar echipele de intervenţie s-au chinuit peste noapte să ajungă în zonă cu barca sau cu avionul, au declarat autorităţile. "Nu ne aşteptam la o asemenea cantitate de apă", a declarat Jordan Halloran, locuitor din Glenthorne, pentru ABC News.

"Vecinii noştri vor trebui să urce pe acoperiş în continuare şi, dacă nu suntem salvaţi, aş spune că va trebui să ne facem şi noi drum spre acoperiş", a adăugat.

Comisarul serviciilor de urgenţă din New South, Mike Wassing, a declarat că echipele de urgenţă acordă prioritate maximă salvării persoanelor vulnerabile şi a celor care nu îşi pot părăsi locuinţele. "În prezent, accentul va fi pus pe persoanele care se află de fapt pe acoperişuri sau, în alte cazuri, ar putea fi la etajul al doilea al casei lor", a declarat Wassing.

Elon Musk anunţă că în viitor va cheltui „mult mai puţin” pe donaţii politice

Elon Musk, CEO-ul Tesla şi SpaceX şi una dintre cele mai influente figuri din spatele realegerii lui Donald Trump, a declarat marţi că intenţionează să reducă semnificativ cheltuielile sale politice în viitor, marcând o schimbare notabilă în atitudinea sa faţă de implicarea electorală, transmite CNBC.

”Cred că, în ceea ce priveşte cheltuielile politice, voi face mult mai puţin în viitor”, a spus Musk în cadrul Forumului Economic din Qatar. Întrebat de ce ia această decizie, Musk a răspuns: ”Cred că am făcut destul”. Totuşi, miliardarul nu exclude complet eventuale contribuţii ulterioare: ”Dacă voi vedea un motiv pentru a cheltui în scopuri politice în viitor, o voi face. Momentan, nu văd unul.”

În ciclul electoral din 2024, Musk a investit peste 250 de milioane de dolari pentru a sprijini realegerea lui Trump şi aproape 19 milioane de dolari în ultimele săptămâni ale campaniei pentru a ajuta republicanii să obţină majorităţi la limită în Congres. De asemenea, PAC-ul său, America PAC, a fost unul dintre principalii finanţatori externi în alegerile pentru Curtea Supremă din Wisconsin, cheltuind peste 13 milioane de dolari, deşi candidatul susţinut a pierdut.

După victoria lui Trump, Musk a devenit o prezenţă constantă în Washington şi a condus DOGE – o iniţiativă controversată de reducere drastică a aparatului guvernamental. Această implicare i-a adus atât notorietate, cât şi critici, iar popularitatea sa şi a companiilor sale a scăzut vizibil în rândul americanilor. Tesla a pierdut valoare de piaţă în primele luni ale anului, iar showroom-urile companiei au devenit ţinte pentru acte de vandalism.

Senatori americani: Felicitări preşedintelui ales Nicuşor Dan

Şase senatori americani au transmis felicitări preşedintelui ales Nicuor Dan, dar şi românilor din ţară şi diaspora ”pentru participarea la procesul democratic”. Aceştia vorbesc despre consolidarea relaţiei dintre România şi SUA şi apreciază că zona euroatlantică este mai puternică cu România la masă.

Senatorii americani Jeanne Shaheen (D-NH), membru de rang al Comisiei pentru Relaţii Externe a Senatului, Thom Tillis (R-NC), Chris Coons (D-DE), Pete Ricketts (R-NE), Chris Murphy (D-CT) şi Katie Britt (R-AL), au emis, miercuri, o declaraţie privind rezultatele alegerilor prezidenţiale din România. "Felicitări preşedintelui ales Nicuşor Dan. Aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu dumneavoastră pentru a consolida în continuare puternica alianţă dintre România şi Statele Unite. Felicităm milioanele de alegători din România şi din diaspora pentru participarea la procesul democratic din România”, au transmis senatorii.

Potrivit acestora, ”sunt multe lucruri pe care le putem realiza atunci când lucrăm împreună”. ”De la sprijinirea Ucrainei, la întărirea parteneriatelor energetice, la protejarea democraţiilor noastre, comunitatea euroatlantică este mai puternică cu România la masă. Îi urăm succes preşedintelui ales Dan şi vom fi parteneri pregătiţi în realizarea obiectivelor noastre comune", se mai arată în declaraţia senatorilor americani.

Trump a estimat greşit influenţa sa asupra lui Putin, afirmă ministrul german al apărării

Preşedintele american Donald Trump şi-a evaluat greşit influenţa asupra preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat miercuri ministrul german al apărării, după ce o convorbire telefonică între cei doi lideri nu a produs niciun progres în negocierile de pace din Ucraina, determinând Europa să anunţe noi sancţiuni împotriva Rusiei, relatează Reuters. „Bănuiesc că şi-a evaluat incorect poziţia de negociere”, a declarat Boris Pistorius pentru postul de radio Deutschlandfunk, după eforturile acum abandonate ale lui Trump de a-l presa pe Putin să accepte o încetare necondiţionată a focului de 30 de zile.

Uniunea Europeană lucrează în prezent la următorul său pachet de sancţiuni împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina. Pistorius a declarat că rămâne de văzut dacă Washingtonul se va alătura acestor măsuri, discuţiile continuând prin canalele diplomatice obişnuite.

Actorul Kevin Costner vine în România

Cel mai mare eveniment de business, tehnologie şi inovaţie din Europa de Est revine la Bucureşti pentru a doua oară şi oferă publicului român ocazia de a-l vedea live pe Kevin Costner, unul dintre cei mai îndrăgiţi actori de la Hollywood.

Pe 17 şi 18 septembrie, capitala României găzduieşte cea de-a doua ediţie Impact Bucharest - eveniment care reuneşte lideri din business, politică, tehnologie şi cultură din toată Europa. Agenda include teme de actualitate precum securitatea cibernetică, tranziţia verde, digitalizarea, viitorul oraşelor, sănătatea, comerţul digital şi leadershipul în vremuri de transformare. Evenimentul va aduce la Bucureşti peste 2.000 de participanţi din regiune şi din restul Europei, precum şi reprezentanţi ai administraţiei publice, ai unor startup-uri de impact şi ai celor mai mari companii internaţionale.

Povestea lui Kevin Costner demonstrează că succesul vine când îţi asumi riscuri, gândeşti pe termen lung şi rămâi fidel visurilor tale. În facultate studia finanţe, juca baseball şi visa la actorie. A avut o întâlnire neaşteptată într-un avion cu legendarul Richard Burton şi l-a întrebat: „Crezi că am vreo şansă să reuşesc la Hollywood?” Răspunsul: „Cred că ai”. După rolul din „The Untouchables”, a devenit o vedetă şi a investit imediat în propriul vis: o casă de producţie. Primul său film, „Dances with Wolves”, i-a adus două Oscaruri şi a fost un succes global. Au urmat „Robin Hood: Prince of Thieves” şi „The Bodyguard”, filme emblematice în care a jucat şi pe care le-a produs. În 2018, a revenit în forţă cu serialul „Yellowstone”, pentru care a fost recompensat cu un Glob de Aur şi a fost şi producător executiv.

Dincolo de actorie, Costner este un antreprenor vizionar. A investit în tehnologii verzi, imobiliare, turism digital (cu aplicaţia HearHere) şi şi-a pus banii - şi casa - în joc pentru cel mai personal proiect al său: westernul „Horizon: An American Saga”, a cărui primă parte a avut premiera la Cannes în 2024.

Un atac rusesc cu rachete a ucis militari ucraineni care se antrenau într-un poligon din regiunea Sumî

Un atac cu rachete al Rusiei asupra unui poligon militar ucrainean a ucis marţi şase militari şi a rănit cel puţin alţi 10 în timpul antrenamentelor, a anunţat miercuri Garda Naţională a Ucrainei, adăugând că a fost suspendat din funcţie comandantul unităţii, relatează Reuters.

Ministerul rus al Apărării a susţinut, marţi, că atacul cu rachete asupra taberei de antrenament din regiunea Sumî, în nord-estul Ucrainei, în apropierea frontierei ruse, a ucis până la 70 de militari ucraineni, inclusiv 20 de instructori. Declaraţia Gărzii Naţionale ucrainene precizează că este în curs o anchetă internă şi că informaţiile necesare au fost împărtăşite cu agenţiile de aplicare a legii.

„Ancheta va oferi o evaluare juridică a acţiunilor tuturor persoanelor care au luat deciziile relevante”, a declarat aceasta cu privire la atacul asupra poligonului de tragere al unităţii militare. După atacurile mortale anterioare asupra taberelor militare de antrenament, Ucraina a lansat investigaţii cu privire la posibile neglijenţe.

Pe parcursul celor peste trei ani de invazie la scară largă a Rusiei, forţele Moscovei au provocat victime în atacurile asupra instituţiilor de învăţământ militar ucrainene şi a diferitelor adunări oficiale în aer liber.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.