Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Trump anticipează două săptămâni “foarte, foarte dureroase”

Ziarul de Vrancea
31 mar 2020 1222 vizualizări

Casa Albă estimează 100.000-200.000 de decese în cazul nerespectării restricțiilor actuale

New Yorkul, epicentrul epidemiei americane, schimbat deja din cauza noului coronavirus, se pregătepște de ceea ce este mai rău, după ce președintele american a avertizat că Statele Unite urmează să se confrunte cu două săptămâni “foarte, foarte dureroase”. Casa Albă a estimat că boala urmează să cauzeze între 100.000 și 200.000 de decese în țară, în cazul în care restricțiile actuale nu sunt respectate. În lipsa oricăror măsuri, numărul morților ar fi fost de 1,5-2,2 milioane.

“Vom traversa două săptămâni foarte dificile”, a avertizat Donald Trump într-o conferință de presă, pe un ton grav. “Vor fi două săptămâni foarte, foarte dureroase”, a insistat el. Statele Unite au depășit miercuri pragul total de 4.000 de morți.

Această accelerare - marți s-au înregistrat 865 de morți -, este apropiată de vârful de 969 de morți de la 27 martie din Italia, țara cu cel mai mare număr de contaminări înregistrate în lume - 188.172.

Majoritatea morților sunt înregistrați la New York, care a fost nevoit să se transforme pentru a putea îngriji zeci de mii de potențiali bolnavi de covid-19. Aproximativ 12 corturi ridicate în Central Park de duminică se pregătesc să primească până la 70 de pacienți bolnavi de covid-19 de la Spitalul Mount Sinai din apropiere. “Vedem filme precum «Contagion» și credem că așa ceva nu se va întâmpla niciodată, iar văzând că totul poate fi adevărat este suprarealist”, declară Joanne Dunbar, în vârstă de 57 de ani, care a venit să ajute la transformarea acestui loc emblematic din Manhattan.

Câteva străzi mai departe, impozanta siluetă albă a navei-spital militar Comfort, care a sosit luni, cu o capacitate de 1.000 de paturi, se profilează în mijlocul zgârie-norilor.

Statul New York, care număra marți aproape 76.000 de cazuri și 1.550 de morți, a lansat o cursă contracronometru pentru a-și crește capacitatea spitalicească înaintea vârfului epidemiei - așteptat în “șapte până la 21 de zile”, potrivit guvernatorului Andrew Cuomo, care a anunțat că fratele său, prezentator la CNN, a fost infectat.

New Yorkul este mai mult ca niciodată epicentrul american al epidemiei, însă întreaga primă putere mondială trăiește de-acum în îngrijorare, după depășirea bilanțului deceselor din China.

Peste trei americani din patru sunt vizați de ordine stricte de izolare. majoritatea marilor orașe sunt afectate, iar focarele apărute în ultimele zile - la Chicago și New Orleans - se agravează.

Inclusiv state rurale - ca Montana - în care sunt confirmate puține cazuri reclamă puternic Guvernului federal măști și kituri de testare - rezervate pentru moment persoanelor grav bolnave și celor mai vulnerabili.

Rusia trimite ajutoare medicale în SUA

Un avion aparținând armatei ruse, încărcat cu material medical și măști de protecție, a decolat ieri de la o bază de lângă Moscova către Statele Unite, potrivit Reuters. Într-o discuție la telefon cu Donald Trump, Vladimir Putin a propus luni să ofere un ajutor medical Statelor Unite. “Trump a acceptat acest ajutor umanitar cu recunoștință”, a dat asigurări marți seara Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al Kremlinului. Locatarul Casei Albe și-a exprimat satisfacția față de acest lucru, în pofida rezervelor unora dintre criticii săi, care-l bănuiesc pe omologul său de la Kremlin de faptul că încearcă să exploateze politic criza sanitară. “Este important să subliniem că oferind un ajutor colegilor săi americani, președintele (rus Vladimir Putin) presupune că atunci când fabricanții americani de echipamente și de material medical își vor fi crescut producția vor face la fel dacă este necesar”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Moscova a trimis ajutoare și Italiei, cea mai afectată țară de noul coronavirus.

În Rusia, bilanțul oficial al covid-19 - întâmpinat cu îndoială în mediul medical - este de 2.337 de contaminări și 17 decese.

Oficial american: Virusul se va întoarce în toamnă, dar situația va fi diferită

Noul coronavirus își va face probabil apariția din nou în toamnă, dar atunci va fi o situație complet diferită față de epidemia de acum, a estimat dr. Anthony Fauci, directorul Institutului național de alergii și boli infecțioase al SUA. Fauci, care a făcut aceste remarci într-o conferință de presă a grupului de lucru anti-coronavirus de la Casa Albă, a afirmat și în trecut că virusul ar putea avea o evoluție ciclică și este posibil să se întoarcă, sub forma unei boli sezoniere. Sunt studii care arată că vremea mai caldă și umedă ar putea încetini răspândirea virusului, ceea ce înseamnă că acesta ar putea deveni mai puțin agresiv în lunile de vară, pentru a reveni apoi toamna.

Unii experți avertizează însă că faptul că este un virus nou îngreunează predicțiile legate de comportamentul său la temperaturi mai ridicate. Pe de altă parte, nu ar fi prima dată când un virus reapare toamna. Pandemia provocată în 2009 de H1N1 a avut două vârfuri în SUA, potrivit Centrului național american pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC). După un prim vârf în mai și iunie acel an, s-a produs un al doilea val cu vârful în octombrie, iar atunci Organizația Mondială a Sănătății a declarat sfârșitul pandemiei abia în august 2010, amintește dpa. Potrivit estimărilor CDC, în anul pandemic 2009 acel virus, care a afectat cu precădere persoanele mai tinere, a contribuit la decesul a 151.700-575.400 de oameni pe plan mondial.

Dacă va reveni, responsabilul american susține că nu va mai fi o repetare a crizei în care se află acum SUA, pentru că o serie de aspecte vor fi diferite. În primul rând, capacitatea de “testare, identificare, izolare și depistare a contacților” va fi semnificativ mai bună, și în plus sunt în curs mai multe teste clinice pentru potențiale tratamente anti-COVID-19, a spus Fauci, exprimându-și speranța că cel puțin un astfel de tratament va fi disponibil din toamnă. De asemenea, există mai mulți “candidați” la vaccin, dintre care unul este “pe făgaș“, a adăugat responsabilul american. “Dacă vedem un semnal că este eficace, am putea chiar să folosim un vaccin în următorul sezon, așa că lucrurile vor fi foarte, foarte diferite”, a insistat Fauci.

Cum vrea Comisia Europeană să evite concedierile din UE

Comisia Europeană a propus ieri o nouă schemă de program de lucru redus la nivelul UE, schemă care va fi sprijinită de stat, pentru a ajuta oamenii să își păstreze locurile de muncă într-un moment în care pandemia de coronavirus afectează economiile din blocul comunitar, informează Reuters. Schema este în mod clar copiată după programul “Kurzarbeit” care funcționează în Germania și în conformitate cu care Guvernul de la Berlin plătește o parte din salariul unui angajat astfel încât companiile să nu elimine locuri de muncă în perioadele în care economia încetinește. Conform programului de muncă redusă, introdus pentru prima dată în perioada crizei financiare din 2008, companiile pot solicita ajutoare de la stat pentru a acoperi costurile care apar din păstrarea angajaților care lucrează un program mai scurt. „Companiile plătesc salarii angajaților lor chiar dacă, în prezent, nu fac bani. Europa vine acum în sprijinul lor cu o nouă inițiativă”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un mesaj video. „Programul este destinat să ajute Italia, Spania și toate celelalte state care au fost grav lovite. Și va face acest lucru grație solidarității celorlaltor state membre”, a spus Ursula von der Leyen, adăugând că schema va fi garantată de toate statele membre UE, fără a dezvălui cum anume va fi finanțată.

Uniunea Europeană se pregătește pentru o recesiune severă și creșterea șomajului. Măsurile de carantină introduse pe întreg continentul au dus la închiderea restaurantelor și magazinelor, iar producția s-a oprit.

Conform datelor publicate miercuri de Eurostat, în luna februarie 2020, chiar înainte de declararea pandemiei de coronavirus, rata șomajului a coborât la 7,3%, acesta fiind cel scăzut nivel de după criza financiară mondială din 2008. Cu toate acestea, analiștii cred că o creștere a șomajului este inevitabilă, având în vedere că începând din luna martie în Europa au început să fie introduse măsuri de izolare pentru a împiedica răspândirea pandemiei de coronavirus.

Secretarul general al ONU: Cea mai gravă de la al Doilea Război Mondial

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat că planeta nu reușește să lupte coordonat împotriva coronavirusului și a lansat un plan pentru ușurarea impactului socio-economic al pandemiei. “Este cea mai gravă criză cu care ne-am confruntat de la cel de-al Doilea Război Mondial”, a declarat șeful ONU într-o conferință de presă virtuală, aducând argumentele că boala reprezintă o amenințare pentru fiecare dintre noi și va aduce cu ea o recesiune economică cum nu a mai existat în trecutul recent.

“Suntem încă prea departe de locul unde ar fi trebuit să fim pentru a lupta eficient împotriva COVID-19 în întreaga lume și pentru a putea ataca impactul negativ asupra economiei globale și asupra societăților globale”, a spus el. El a subliniat că toate țările trebuie să urmeze îndrumările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru a suprima acest virus, observând că s-a înregistrat “tendința ca fiecare să meargă pe drumul său”. “Suntem departe de a dispune de un pachet global pentru ajutarea statelor în curs de dezvoltare”, a mai spus Guterres, adăugând că țările dezvoltate au reușit să se mobilizeze doar pentru a-și susține propriile economii. El a susținut că trebuie mărite resursele puse la dispoziția țărilor sărace prin extinderea capacității Fondului Monetar Internațional (FMI) și că trebuie ca măsurile de ajutorare să se concentreze în primul rând asupra celor mai afectați, printre care femeile și oamenii din țările distruse de războaie.

Mai multe țări europene au mari probleme cu testele aduse din China

Spania a retras din uz sute de mii de teste rapide pentru coronavirus cumpărate din China, dar problema s-a răspândit în multe țări europene, scrie Bloomberg, care dă exemplele Turciei, Cehiei și Slovaciei. “Problemele de credibilitate ale testelor afectează încercările Chinei de a se poziționa ca un lider în lupta globală împotriva coronavirusului”, arată analiza Bloomberg.

În Slovacia, cele 1,2 milioane de teste rapide chinezești sunt inexacte și nu au capacitatea de a detecta Covid-19 în stadiile incipiente, a anunțat premierul Igor Matovic. “Ar trebui să le aruncăm direct în Dunăre”, a spus el, potrivit Bloomberg, preluat de g4media.ro. China susține că Slovacia le-a folosit incorect. Dar problema există și în Cehia, unde autoritățile sanitare au anunțat că cele 300.000 de teste rapide chinezești au funcționat doar dacă pacienții erau infectați de minimum 5 zile, iar o treime din ele au fost defecte. Președintele Milos Zeman, un populist pro-rus și pro-chinez, a evitat să vorbească despre această problemă și a mulțumit Chinei pentru ajutor.

În Turcia – aceeași problemă. Acuratețea primelor teste chinezești cumpărate a fost sub 35%, potrivit unui oficial citat de Bloomberg. Testele au fost aruncate și au fost cumpărate unele noi, de la alt furnizor din China, iar rata de succes a urcat la 90%. Eșecurile din mai multe state europene în privința materialelor furnizate a periclitat încercările Chinei de a se impune ca lider global al luptei cu coronavirusul. Pentru a evita repetarea problemelor, autoritățile chineze au decis cu câteva zile în urmă să interzică exportul de echipamente medicale care nu au certificate de conformitate necesare atât în China, cât și în țările de destinație.

Avertisment privind o criză alimentară mondială

Conducătorii ai trei organizații multilaterale însărcinate cu alimentația, sănătate și comerțul - FAO, OMS și OMC - avertizează cu privire la riscul unei crize alimentare mondiale, în contextul unor perturbări ale piețelor de mărfuri agricole, lipsa forței de muncă pe câmp, protecția deficitară a salariaților din sectorul agroalimentar de noul coronavirus.

Unele țări exportatoare de cereale de bază sunt tentate să-și rețină recoltele, de frica unor lipsuri ulterioare sau a scăderii prețurilor, însă alte țări, mai fragile, aflate la celălalt capăt al lanțului alimentar mondial, riscă să se confrunte cu penurii grave, avertizează cele trei organizații. Acestea consideră că este “importantă” asigurarea schimburilor comerciale, “în vederea evitării unor penurii alimentare” mai ales în țările cele mai sărace. Poate fi vizată de acest avertisment Rusia - primul exportator mondial de grâu, ai cărei miniști ai Economiei și al Agriculturii au apărat la începutul săptămânii un proiect vizând o limitare a exporturilor ruse de cereale la șapte milioane de tone din aprilie în iunie, au declarat pentru AFP mai multe cabinete de curtaj de pe piața europană a grâului.

Numărul morților în Siria, la un nivel minim de la începutul războiului

Numărul morților în conflictul armat din Siria a scăzut în luna martie la un minim de când a început conflictul în anul 2011, în contextul armistițiului din provincia Idlib, a anunțat ONG-ul Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Siria a înregistrat în martie 508 decese în urma incidentelor armate, dintre care 103 în rândul civililor, aproximativ jumătate dintre aceștia din urmă fiind uciși în bombardamente forțelor guvernamentale siriene și ale aliatei acestora, Rusia. ONG-ul a semnalat că printre trupele combatante s-au înregistrat în martie 94 de victime în rândul celor loiale președintelui Bashar al-Assad și 114 în rândul diferitelor grupări și facțiuni islamiste. Au fost de asemenea uciși în Siria 11 soldați turci, Ankara susținând grupări rebele, 36 de combatanți șiiți care au luptat de partea Damascului și 93 de luptători jihadiști care nu sunt sirieni și proveneau din rândurile Statului Islamic sau Frontului al-Nusra, fostul nume al ramurii siriene a grupării Al-Qaida.

Spania înregistrează un nou vârf de decese zilnice

Spania a înregistrat ieri un nou record zilnic de 864 de morți din cauza noului coronavirus și a depășit pragul de 9.000 de decese, la două luni de la detectarea unui prim caz în țară. A doua cea mai îndoliată țară din lume de pandemie, Spania a depășit pragul de 100.000 de contaminări înregistrate oficial, însă ritmul noilor infectări continuă să scadă, potrivit datelor Ministerului spaniol al Sănătății.

Președintele brazilian nu mai neagă gravitatea crizei

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a recunoscut că criza coronavirusului este “una din cele mai mari provocări pentru generația noastră”, după ce minimalizase timp de o săptămână amenințarea epidemiei de COVID-19 și criticase restricționarea activităților publice. “Virusul este o realitate”, a spus șeful statului într-un discurs televizat - al patrulea pe tema crizei - în care s-a arătat preocupat atât de salvarea de vieți, cât și de păstrarea locurilor de muncă și a atras atenția că măsurile de combatere a virusului nu trebuie să fie mai nocive decât boala. “Ce se va întâmpla cu vânzătorii ambulanți, cu menajerele și alți lucrători independenți, cu care m-am întâlnit în viața publică?”, s-a întrebat Bolsonaro.

Peste 40% din brazilieni depind de munca la negru și nu au aproape niciun fel de economii care să le permită să reziste. De mai bine de două săptămâni, în Brazilia are loc un protest la fiecare discurs al președintelui: oamenii bat în oale și tigăi pentru a-și exprima nemulțumirea față de măsurile de combatere a pandemiei, considerate periculos de slabe. De la ferestrele deschise se aud strigăte - “Ucigașule!”, “Jos Bolsonaro!”.

Președintele a cerut acum o săptămână, tot într-un discurs la televiziune, “revenirea la normalitate”, o poziție care l-a izolat tot mai mult politic. Marți, el a subliniat că guvernul a luat deja măsuri cum ar fi înghețarea prețurilor medicamentelor timp de 60 de zile.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.