Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Trump, al treilea președintele american pus sub acuzare

Ziarul de Vrancea
18 dec 2019 2557 vizualizări

Președintele american Donald Trump a fost pus sub acuzare miercuri de Camera Reprezentanților pentru “abuz de putere” și “obstrucționarea Congresului”, într-un vot care deschide calea unui proces de destituire în Senat, fostul om de afaceri denunțând imediat “ura” adversarilor săi politici.

Camera Reprezentanților, dominată de democrați, s-a pronunțat în favoarea “impeachment-ului” miliardarului republican de 73 de ani pentru “abuz de putere”, cu 230 de voturi “pentru” și 197 “împotrivă”. Este sarcina Senatului acum să îl judece pe Trump, fără îndoială în ianuarie. Însă republicanii, care controlează camera superioară a Congresului, au intenția fermă de a-l achita pe președintele lor. “Președintele este încrezător că Senatul va restabili ordinea”, a reacționat imediat Casa Albă. “El este pregătit pentru următoarele etape și este încrezător în faptul că va fi total disculpat”, a adăugat Casa Albă.Votul de miercuri seară din Camera Reprezentanților, care are loc cu mai puțin de un an până la scrutinul prezidențial, este un moment istoric.Doar alți doi președinți - Andrew Johnson în 1968 și Bill Clinton în 1998 - au mai fost puși sub acuzare. Republicanul Richard Nixon, aflat în centrul scandalului Watergate, a preferat să demisioneze în 1974 înainte de a fi supus unei astfel de proceduri. Decizia a venit într-un moment în care Trump era la tribuna unui miting de campanie la Battle Creek, în Michigan, la circa 1.000 de km de Washington.

“Ei nu mă vânează pe mine. Vă vânează pe voi”

Acuzând “stânga radicală” că este roasă de “invidie și de ură”, el i-a acuzat pe democrați că încearcă “să anuleze votul a zeci de milioane de americani” prin tentativa de a-l îndepărta de la Casa Albă. El a spus că adversarii săi politici tocmai au comis un “suicid politic”. Mai târziu în cursul nopții, Trump a postat pe Twitter o fotografie cu el în alb și negru, în care arată cu degetul înainte, însoțită de textul: “În realitate, ei nu mă vânează pe mine. Vă vânează pe voi. Eu nu fac decât să le stau în cale”. “Este tragic, dar actele iresponsabile ale președintelui au făcut necesară punerea sa sub acuzare”, a afirmat Nancy Pelosi, șefa democraților din Camera Reprezentanților. “Nu ne-a lăsat altă opțiune”, a adăugat ea.Trump, al 45-lea președinte al SUA, care încearcă să obțină un al doilea mandat la alegerile din noiembrie 2020, a mai fost pus sub acuzare și pentru obstrucționarea Congresului, din cauza refuzului de a participa la ancheta de destituire care l-a vizat. El este acuzat că a cerut Ucrainei să îl ancheteze pe unul dintre potențialii săi rivali la scrutinul de anul viitor, democratul Joe Biden.

Echilibru în sondaje

Votul a urmat liniile partizane stricte. Pentru republicani, procedura de destituire este “o glumă absolută”, o “păcăleală”, care nu se bazează “pe niciun fapt” și este motivată de aversiunea democraților pentru un președinte care a dat peste cap codurile obișnuite.În replică, democrații din Congres spun la unison că procedura de destituire a președintelui nu are nimic de-a face cu considerente personale sau cu divergențe politice. În opinia lor, este vorba “de a proteja Constituția”, “democrația” sau chiar “statul de drept” amenințate de un președinte “care se crede deasupra legilor”, ca un “monarh”. Există un singur punct de acord între cele două tabere: această zi “tristă” va intra în cărțile de istorie.Rămâne însă de văzut cum vor coopera cele două camere ale Congresului asupra modului în care va continua procedura. “Acum, întrebarea este dacă Senatul își va face datoria. Își vor respecta senatorii jurământul?”, a atras atenția Adam Schiff, care a supervizat ancheta împotriva miliardarului republican.Nancy Pelosi a lăsat de înțeles că ar putea să nu transmită articolele de acuzare camerei superioare, ceea ce ar declanșa o nouă luptă politică între cele două părți. “Aceasta este intenția noastră. Dar vom vedea ce s-a va întâmpla”, a declarat ea într-o conferință de presă.În schimb, Trump va dori să transforme acest proces în victorie politică. Obiectivul va fi să folosească procedura pentru a mobiliza baza electoratului său și, datorită reușitei economiei americane, să obțină realegerea peste 11 luni, comentează AFP: El și republicanii afirmă că procedura de destituire este tot mai puțin populară printre americani.Dar sondajele arată un echilibru. Conform unui sondaj NBC News/Wall Street Journal publicat cu doar câteva ore înainte de votul din Camera Reprezentanților, 48% dintre americani se declară favorabili destituirii lui Trump, iar 48% se opun. Conform democraților, care au inițiat procedura de “impeachment” împotriva lui Donald Trump, acesta ar fi exercitat în interes personal presiuni asupra Ucrainei pentru a relua o investigație în care era vizat și Hunter Biden, fiul fostului vicepreședinte democrat Joe Biden, acesta din urmă fiind cel mai probabil contracandidat al său la alegerile prezidențiale de anul viitor.Democrații consideră că Trump se face vinovat de “abuz de putere” pentru că ar fi condiționat un ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina și o primire a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Casa Albă de reluarea investigării fiului lui Biden, iar acuzația de “obstrucționare a Congresului” ar rezulta din încercările liderului de la Casa Albă de a împiedica investigarea acestui scandal prin instrucțiuni date unor actuali și foști membri ai administrației americane de a nu coopera în anchetă.

Putin: “Nimeni nu știe cui se datorează” modificările climatice

Nimeni nu poate spune cu certitudine care este cauza modificărilor climatice, a declarat ieri președintele rus Vladimir Putin, punând în discuție cvasi-consensul științific cu privire la reposabilitatea umană. “Nimeni nu cunoaște cauzele modificării climei mondiale. Noi știm că Terra noastră a cunoscut perioade de încălzire și de răcire, iar asta poate depinde de procesul din univers”, a declarat el în conferința sa de presă anuală.“O mică schimbare a unghiului de rotire a Terrei în jurul Soarelui poate conduce - și a condus în trecut - planeta la schimbări serioase, colosale ale climei, cu consecințe dramatice”, a adăugat șeful statului rus. Putin a apreciat că “evaluarea influenței pe care o poate avea umanitatea contemporană” asupra climei este “foarte dificilă, chiar imposibilă”.El a reafirmat însă angajamentul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră al țării sale și respectarea Acordului de la Paris de luptă împotriva modificărilor climatice. “A nu face nimic nu este nici asta o soluție, iar asupra acestui punct sunt de acord cu colegii mei (șefi de stat). Trebuie să facem un maximum de eforturi pentru ca clima să nu se schimbe în mod dramatic”, a declarat el. El a relevat însă că Rusia este extrem de expusă unei încălziri. “Este un proces foarte serios pentru noi. Orașe întregi sunt construite pe permafrost. Imaginați-vă consecințele” în cazul topirii masive, a subliniat el.Aceasta nu este prima oară când președintele rus face declarații prin care sugerează că activitatea umană nu este principala cauză a modificărilor climatice. Șeful unui stat mare producărtor de hidrocarburi, el a avertizat în noiembrie mai ales împotriva îndemnurilor europenilor de renunțare la energiile fosile. “Apărând acest tip de propuneri, îmi pare că umanitatea se poate întoarce să trăiască în peșteri, pentru că nu va mai consuma nimic”, a declarat el.

Proteste masive în Polonia împotriva “reformei” în justiție

Mii de demonstranți au contestat în orașe din Polonia o propunere a guvernanților naționaliști care ar permite concedierea judecătorilor care pun sub semnul întrebării legitimitatea reformelor din justiție ale partidului aflat la guvernare. Partidul Lege și Justiție s-a angajat să continue reformele din justiție după câștigarea alegerilor în luna octombrie, intrând în conflict cu Uniunea Europeană, care a avertizat în repetate rânduri că reformele încalcă legislația UE și Constituția Poloniei. Potrivit partidului de guvernământ, reformele sunt necesare pentru a crește eficiența instanțelor. Mai multe mii de persoane s-au adunat în fața Parlamentului din Varșovia și au scandat “Instanțe libere!” și “Vom câștiga”, fluturând în același timp steaguri poloneze. “O instanță subjugată duce la o națiune subjugată... Am văzut cum funcționează mecanismele comuniste și nu doresc să se repete. Este și țara mea, nu doar a guvernului aflat la conducere”, a afirmat Ewa Karbowska, de 59 de ani, participantă la protest. Protestatarii s-au mai adunat în orașele Wroclaw, Torun, Poznan, Szczecin, Katowice și Bialystok, printre altele, purtând steaguri ale Uniunii Europene, iar unii au avut gurile lipite cu o bandă pe care scria “Astăzi judecătorii, mâine noi”, potrivit televiziunii private TVN. Potrivit unui proiect de lege care urmează să fie dezbătut în Parlament, partidul Lege și Justiție intenționează să împiedice judecătorii să decidă că judecătorii dintr-o comisie numită de Parlamentul dominat de reprezentanții partidului de guvernământ nu sunt independenți. Biroul pentru cercetări al Parlamentului a scris marți o opinie potrivit căreia forma actuală a proiectului de lege ar putea încălca legislația UE, punând sub semnul întrebării în special independența și imparțialitatea instanțelor și a judecătorilor. În acest an au mai avut loc proteste, după ce un judecător din orașul Olsztyn a fost suspendat pentru că a pus sub semnul întrebării reformele din justiție ale partidului aflat la putere.

Londra interzice Scoției un nou referendum de independență

Guvernul de la Londra a respins ieri cererea premierului scoțian Nicola Sturgeon privind organizarea unui nou referendum de independență, afirmând că acest scenariu ar submina rezultatul primului referendum, desfășurat în urmă cu cinci ani. Premierul scoțian Nicola Sturgeon i-a cerut joi guvernului britanic “să negocieze și să accepte” organizarea unui nou referendum de independență și a dat asigurări că Scoția nu va da curs Brexitului programat să se producă la 31 decembrie. “Un al doilea referendum privind independența, organizat anul viitor, ar fi o inițiativă nocivă. Ar submina rezultatul decisiv al referendumului din 2014 și promisiunea făcută poporului scoțian că a fost un vot unic într-o generație”, a explicat executivul de la Londra într-o notă-anexă la agenda legislativă. Un “dosar constituțional și democratic” de 39 de pagini, publicat ieri pe site-ul guvernului scoțian, prezintă principalele idei ale acestui proiect. La alegerile parlamentare desfășurate pe 12 decembrie în Regatul Unit, Partidul Național Scoțian (SNP), condus de Nicola Sturgeon, a câștigat 47 din cele 59 de circumscripții din această provincie. Nicola Sturgeon consideră că acest rezultat îi conferă “în mod incontestabil” un mandat pentru a organiza un nou referendum, chiar dacă, recunoaște ea, victoria nu este considerată dinainte câștigată. În 2014, la un prim referendum pe această temă, 55% dintre scoțieni au decis rămânerea sub coroana britanică. Doi ani mai târziu, la referendumul cu privire la Brexit, în Scoția s-a votat în proporție de 62% pentru rămânerea în Uniunea Europeană.

Operațiune de amploare împotriva mafiei calabreze Ndrangheta

Carabinierii italieni au anunțat ieri că au efectuat o operațiune de mare amploare împotriva puternicei mafii calabreze ‘Ndrangheta, în care au arestat 334 de persoane - inclusiv avocați, contabili, un fost parlamentar din partidul lui Silvio Berlusconi și președintele asociației primarilor din Calabria. “Este vorba despre cea mai mare operațiune de la procesul de la Palermo” în care 475 de inculpați au fost judecați din februarie 1986 în decembrie 1987, a anunțat procurorul antimafia din regiunea Catanzaro, Nicola Gratteri, una dintre figurile de prim-plan ale magstraturii italiene în lupta împotriva crimei organizate. Operațiunea a avut loc în urma unei anchete care a durat câțiva ani și care a vizat nu doar ‘Ndrangheta activă în zona Vibo Valentia, ci și alte regiuni - Lombardia, Pemont, Veneția, Liguria, Emilia Romagna, Toscana, Latium, Sicilia, Puglia, Campania și Basilicate. În total, 416 persoane sunt vizate în cadrul anchetei.Anchetatorii au confiscat totodată bunuri în valoare totală de 15 milioane de euro. Între personalitățile locale arestate de forțele de ordine se află Giancarlo Pittelli, un avocat cunoscut la Catanzaro, în Calabria, un fost parlamentar și fost coordonator al Partidului Forza Iralia (centru-dreapta) al lui Silvio Berlusconi în Calabria, situată în sud-estul Italiei. În cadrul acestei operațiuni - intitulată “Rinascita Scott” - ei l-au arestat de asemenea pe Gianluca Callipo, președintele regional Anci (Asociația primarilor) și primar la Pizzo (Vibo Valentia). Între persoanele arestate se mai află Filippo Nesci, comandantul Poliției Municipale din Vibo Valentia, și Mario Artusa, un antrepenor cunoscut în sectorul textil. Unele dintre persoanele arestate au fost localizate și reținute în Germania, Eleveția și Bulgaria, în baza unui mandat european. Aproximativ 2.500 de carabinieri - inclusiv membri ai Unității de Intervenție Ros - au participat la raid, asistați de parașutiști din cadrul armatei.Persoanele arestate sunt vizate cu privire la asociere de răufăcători cu caracter mafiot, omucideri, extorsiuni, camătă și spălare de bani.

Persoanele născute primăvara și vara au o probabilitate mai mare să moară de inimă

Persoanele născute primăvara și vara prezintă un risc ușor mai ridicat de deces prematur provocat de afecțiuni cardiovasculare, sugerează cercetătorii într-un nou studiu, potrivit Press Association. Cercetarea, publicată în British Medical Journal (BMJ), la care au participat 116.911 de femei, sugerează că cei născuți în perioada martie-iulie prezintă o probabilitate cu circa 9% mai mare de a deceda în urma unor afecțiuni cardiovasculare în comparație cu cei născuți în noiembrie. Femeile, cu vârste cuprinse între 30 și 55 de ani la debutul studiului, au fost monitorizate în medie timp de 38 de ani. În acest interval, s-au produs 8.360 de decese cauzate de boli cardiovasculare, printre care tulburări cardiace și la nivelul vaselor de sânge. În rândul persoanelor născute în aprilie au existat mai multe decese din cauze cardiovasculare decât în cazul celor născuți în decembrie, în rândul cărora numărul deceselor a fost cel maimic.

Descoperirile și-au păstrat valabilitatea și atunci când au fost luați în calcul factori susceptibili de a influența rezultatele - precum statutul socioeconomic al femeilor. “Motivele pentru variațiile riscului de boli cardiovasculare în funcție de data de naștere nu sunt foarte bine înțelese, dar ar putea include expuneri prenatale și postnatale precum: fluctuații sezoniere în ceea ce privește disponibilitatea nutrițională, cauze infecțioase și inflamatorii, nivelul temperaturilor, nivelul de poluare atmosferică și cantitatea de lumină solară disponibilă”, a precizat echipa de cercetători, din care au făcut parte și oameni de știință de la Facultatea de sănătate publică din cadrul Harvard.

O americancă a păstrat cadavrul soțului în congelator timp de 10 ani

Poliția din Statele Unite suspectează o femeie că ar fi păstrat cadavrul soțului într-un congelator timp de 10 ani pentru a încasa peste 170.000 de dolari reprezentând indemnizația de veteran a acestuia. Un purtător de cuvânt al poliției din orașul Tooele, aflat în statul american Utah, a precizat că femeia, care nu mai fusese văzută timp de câteva zile, a fost găsită decedată în apartamentul său pe 22 noiembrie. Forțele de ordine au descoperit apoi trupul soțului, ascuns în congelatorul din acel apartament. Autoritățile bănuiesc că este posibil ca soțul femeii să fi decedat în urma unei afecțiuni în perioada februarie-martie 2009, a precizat purtătorul de cuvânt. Luni, investigatorii au descoperit o scrisoare legalizată care pare să fi fost întocmită de soțul femeii. Scrisoarea, datată decembrie 2008, precizează că soția nu are nicio implicare în decesul bărbatului. Se pare că femeia ar fi încasat în continuare pensia de veteran a soțului și după moartea acestuia. Potrivit autorităților, suma totală se ridică la 177.000 de dolari. Conform relatărilor din presă, anchetatorii încearcă să stabilească dacă soția a încasat și indemnizațiile de asigurări sociale ale soțului.

Numărul fumătorilor de sex masculin a scăzut pentru prima dată pe plan mondial

Lupta împotriva fumatului a înregistrat o premieră, ce poate fi considerată un “punct de cotitură”: numărul bărbaților care consumă tutun a scăzut pentru prima dată pe plan mondial, o tendință observată la femei de mai mulți ani deja, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) într-un raport publicat ieri. Această informație nu este deloc lipsită de consecințe, deoarece bărbații reprezintă marea majoritate (82%) din totalul de 1,337 miliarde de consumatori de tutun pe plan mondial, a precizat OMS, care analizează comportamentele fumătorilor și ale altor consumatori de tutun de aproape 20 de ani. Până în prezent, OMS constatase “o creștere regulată a numărului de bărbați care consumă produse mortale fabricate din tutun”, a reamintit directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. “Or, acum, pentru prima dată, observăm o scădere, datorită atitudinii mai ferme a guvernelor în fața industriei tutunului”, a adăugat el, salutând totodată “acest punct de cotitură în lupta împotriva fumatului”, care s-a produs în 2019 și care ar trebui să fie confirmat în viitor. În aproape 20 de ani, numărul total al consumatorilor de tutun pe plan mondial a scăzut cu aproximativ 60 de milioane și a ajuns la 1,337 miliarde de persoane în 2018, potrivit celei de-a treia ediții a raportului mondial al OMS despre fumat. Această scădere se explică prin scăderea cu aproximativ 100 de milioane a numărului consumatoarelor de tutun în aceeași perioadă, care a ajuns la 244 de milioane în 2018. În aceeași perioadă, numărul bărbaților care consumă produse pe bază de tutun a crescut cu 40 de milioane (1,093 miliarde în 2018).

Caz extrem de rar: Studenții au protestat la o universitate din China

Unele dintre cele mai prestigioase universități din China au fost nevoite să-și revizuiască Charta și să-și proclame loialitatea față de președintele Xi Jinping și Partidul Comunist Chinez (PCC, unic), declanșând un protest excepțional al studenților la Shanghai. Într-o înregistrare video difuzată pe Internet sunt surprinși aproximativ 20 de studenți de la Universitatea Fudan din Shanghai (est), într-o cantină, în timp ce cântă imnul instituției lor, care sărbătorește “independența universitară și libertatea de gândire”. Un student de la Fudan a confirmat pentru AFP că protestul a avut loc miercuri la ora prânzului. Ministerul chinez al Educației a anunțat, cu o zi înainte, o modificare a Chartei instituției, o inițiativă care a condus la declarații inflamate pe rețelele de socializare, după care cenzura a blocat discuțiile. Versiunea anterioară a textului Chartei conținea trimiteri la “libertatea gândirii”. Însă, în noua versiune, această expresie nu mai figurează, îndemnând în schimb la “aducerea spiritelor profesorilor și studenților la gândirea lui Xii Jinping cu privire la socialismul chinez al noii ere”, sloganul impus de regimul comunist.

Xi Jinping a ajuns la putere la sfârșitul lui 2012. De atunci el a impus înscrierea “gândirii” sale în Charta PCC și în Constituția țării, și-a dezvoltat în presă un cvasi-cult al personalității și a extins influența Partidului Comunist în școli și universități, pentru a-și asigura loialitatea acestora. Frica de represalii blochează, în general, orice contestare. China supraveghează îndeaproape campusurile universitare, din care au pornit numeroase mișcări politice în cursul secolului XX, inclusiv manifestațiile din Piața Tiananmen, la Beijing, reprimată în sânge în 1989.

Sediul FSB (ex-KGB) din Moscova, ținta unui atac armat

Un schimb de focuri a avut loc joi seara în apropierea sediului serviciilor federale ruse de securitate (FSB) din Moscova, scrie presa rusă, potrivit căreia în rândul forțelor de securitate s-ar înregistra morți, atează AFP. Înregistrări video în care apar polițiști înarmați fugind către sediul FSB au fost postate pe reele de socializare. Ziarul Izvestia, care citează o sursă neidentificată, evocă trei morți - între care cel puțin un membru al forțelor de ordine. Un rucsac în care se afla o grenadă a fost găsit de forțele de ordine la locul schimbului de focuri. Presa rusă scrie că un bărbat ar fi deschis focul în sala de recepție a serviciului rus de securitate FSB. Atacatorul s-ar fi baricadat în clădire, după care ar fi fost “neutralizat” de forțele de ordine. Alte publicații ruse și martori evocă trei atacatori. “Un necunoscut a deschis focul în apropiere de strada Balșaia Lubianka, nunărul 12. Sunt răniți”, scrie agenția rusă de presă RIA Novosti, citând serviciile secrete. “Suspectul în tirurile de la Lubianka a fost neutralizat. Identificarea sa este în curs”, potrivit aceleiași surse.Termenul “neutralizat” înseamnă, în general, în jargonul polițist rus, “ucis”. Noi schimburi de focuri ar fi fost însă auzite după moartea atacatorului, scrie ziarul rus Kommersant. Potrivit unui jurnalist de la acest cotidian, prezent la fața locului, perimetrul de securitate de la Lubianka a fost extins.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.