Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Tragedie aviatică în Indonezia

Ziarul de Vrancea
28 oct 2018 1067 vizualizări

Un avion aparținând companiei indoneziene low-cost Lion Air s-a prăbușit în Marea Java cu 188 de persoane la bord n sunt șanse infime să existe supraviețuitori

Un Boeing 737 aparținând companiei indoneziene Lion Air cu 188 de persoane la bord s-a prăbușit ieri dimineața în largul coastelor, la puțin timp după ce a decolat de la Jakarta.  Aeronava a cerut să revină pe aeroportul capitalei, cu puțin înainte să se întrerupă contactul cu controlul aerian, către ora locală 6.30 (1.30, ora României). Avionul se îndrepta către Pangkal Pinang, un oraș situat pe Insula Bangka, în largul Insulei Sumatra. ”Avionul s-a prăbușit în apă”, a declarat pentru AFP Yusuf Latif, un purtător de cuvânt al agenției însărcinate cu căutările. Sindu Rahayu, directorul general al Aviației Civile la Ministerul Transporturilor, a anunțat în alt comunicat că avionul transporta 178 de pasageri adulți, un copil și doi bebeluși, dar și doi piloți și cinci însoțitori de bord.

Site-ul de urmărire a zborurilor Flightradar arată, pe o hartă, traiectoria avionului, un Boeing 737 Max 8, care, după ce a decolat către sud-vest a virat larg către sud, cu 180 de grade, după care s-a îndreptat către nord-est. Urma se întrerupe brusc deasupra Mării Java, nu departe de coastă.

Indonezia, un arhipelag din Asia de Sud-Est de 17.000 de insule și insulițe, este foarte dependentă de legăturile aeriene, iar accidentele sunt frecvente. Lion Air, o companie low-cost, a fost implicată în mai multe incidente.

Avionul, reparat recent

Boeingul 737 care s- a prăbușit a fost suspus recent unor reparații, în urma unor probleme tehnice, a declarat directorul companiei aeriene indoneziene Edward Sirait. Aeronava ”a fost reparată la Denpasar”, pe Insula Bali, iar ”apoi a zburat către KJakarta”, a precizat el.

”Tehnicienii de la Jakarta au primit note și au efectuat altă reparație, înainte ca (avionul) să plece spre Pangkal Pinai", unde urma să ajungă luni, a mai declarat Edward Sirait. Directorul Lion Air a subliniat că a fost vorba despre ”o procedură normală”.

Cele 189 de persoane de la bordul avionului prăbușit în largul Indoneziei, ”probabil” au murit, a anunțat directorul operațiunii de salvare. Salvatorii au găsit ”rămășițe umane care nu mai erau intacte și au trecut câteva ore, așadar este probabil ca cele 189 de persoane (de la bord) să fie moarte”, a declarat Bambang Suryo Aji.

Brazilia virează spre extrema dreaptă

Noul președinte, Jair Bolsonar, este supranumit ”Trump tropical”

Cea mai mare țară din America Latină a trecut în extrema dreaptă în urma alegerii ușoare, duminică, a foarte controversatului Jair Bolsonaro, care a promis să ”schimbe destinul Braziliei”. În urma unei campanii tensionate și extrem de polarizate, el a fost ales cu aproape 58 de milioane de voturi - reprezentând 55,13% din sufragii -, față de 44,87% cât a obținut adversarul său de stânga Fernando Haddad. ”Nu mai putem continua să fluierăm cu socialismul, comunismul, populismul de stânga”, a declarat în primul său discurs președintele-ales, acest bard al dictaturii militare (1964-1985), care urmează să-și preia mandatul de patru ani în ianuarie. Focuri de artificii au fost trase pe plaja Barra da Tijuca, unde zeci de mii de susținători ai lui Bolsonaro s-au adunat, în fața domiciliului său, pentru a-i sărbători victoria. ”Suntem poporul indignat, exasperat de violență și corupție. Poporul a vorbit. Aceasta este prima oară când mă simt reprezentat”, a exclamat André Luiz Lobo, un conducător de întreprindere în vârstă de 38 de ani.

Pe plaja Barra da Tijuca, numeroși activiști strigau, de asemenea, insulte la adresa Partidului Muncitorilor (PT) al lui Fernando Haddad și mentorului său, fostului președinte Luiz Inacio Lula da Silva, încarcerat din aprilie, după ce a fost găsit vinovat de corupție.

La Sao Paulo, cea mai mare metropolă din Brazilia, mii de susținători ai lui Bolsonaro au ieșit de asemenea în stradă, pe Avenue Paulista, una dintre principalele artere ale megalopolisului. ”Brazilia a fost eliberată de comunism, de comunismul din Cuba și Venezuela”, a scandat Sheila Sani, în vârstă de 58 de ani, fluturând un steag mare al Braziliei. Busculade destul de puternice între cele două tabere au avut loc la Rio de Janeiro, iar o femeie a fost rănită în ciocniri la Salvador de Bahia (nord-est), însă viața nu-i era în pericol.

”Jurământ în fața lui Dumnezeu”

În primul său discurs, după anunțarea rezultatelor, Fernando Haddad nu l-a felicitat pe învingător și a cerut ca cele ”45 de milioane de alegători (ai săi) să fie respectați”. ”Drepturile civice, politice, de muncă și sociale sunt în joc acum”, a declarat el. ”Avem o responsabilitate de a reprezenta o opoziție care să plaseze interesele Națiunii mai presus de orice”. Alături de cea de a treia soție și un pastor, Jair Bolsonaro a promis că Guvernul său ”va apăra Constituția, democrația, libertatea”. ”Aceasta nu este nici promisiunea unui partid și nici vorba goală a unui om, ci un jurământ în fața lui Dumnezeu”, a continuat el, răspunzând astfel criticilor săi, care-l consideră o amenințare la adresa democrației. Foarte nepopularul președinte în exercițiu Michel Temer a salutat victoria succesorului său, anunțând că tranziția între cele două guverne va începe încă de luni. ”Tocmai l-am felicitat pe președintele-ales Jair Bolsonaro, am putut să-i percep entuziasmul, nu doar când mi-a vorbit, ci și atunci când și-a făcut declarațiile în favoarea unității țării, pacificării țării, armoniei țării”, a declarat Temer de la reședința sa oficială, la Brasilia.

Supranumit uneori ”Trump tropical”, Jair Bolsonaro a declarat pe Twitter, la câteva ore după anunțarea rezultatelor, că a ”primit un telefon de la președintele american, care l-a felicitat pentru această alegere istorică”. ”Președintele Trump l-a sunat în această seară pe președintele-ales al Braziliei Bolsonaro pentru a-l felicita, dar și pe poporul brazilian, pentru alegerile de astăzi”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders.

”Mare risc la adresa democrației”

Într-o Brazilie subminată de o violență-record, un marasm economic, o corupție enedemică și o criză de încredere acută în clasa politică, fostul parașutist a reușit să se impună ca omul dur de care Brazilia ar avea nevoie. Un apărător al familiei tradiționale, el a primit susținerea crucială a puternicelor biserici evanghelice și a indignat - prin declarațiile sale jignitoare - o bună parte a populației de culoare, femeile și membrii comunității lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor și transsexualilor (LGBT). Campania a fost alimentată de discursul urii și pătat de violențe, iar Jair Bolsonaro a fost victima unui atentat cu armă albă care aproape l-a costat viața, la 6 septembrie. ”Nu am trăit niciodată vreun scrutin atât de polarizat. Cred că este din cauza lui Bolsonaro, care este un ins agresiv, nebun. Îmi este foarte frică”, a declarat izbucnind în lacrimi Renata Arruda, în vârstă de 41 de ani, o alegătoare a lui Haddad, la Sao Paulo. Chiar dacă Jair Bolsonaro a promis că va fi ”sclavul Constituției”, Tomaz Paoliello, un profesor de Relații Internaționale la Universitatea catolică PUC din Sao Paulo, consideră că alegerea sa prezintă ”riscuri mari la adresa democrației”.

Atacul din Pittsburgh: Reprezentanții evreilor dau vina pe Trump

Un grup de reprezentanți ai evreilor din Pittsburgh l-a acuzat duminică pe președintele american Donald Trump, într-o scrisoare deschisă, că a "încurajat" mișcarea suprematistă a albilor și că poartă astfel o parte din responsabilitatea pentru atacul sângeros care a avut loc sâmbătă într-o sinagogă din acest oraș. Unsprezece oameni, aproape toți cu vârste peste 60 de ani, au fost uciși sâmbătă de gloanțele trase de un antisemit de 46 de ani, care a provocat teroare în sinagoga "Tree of Life" din Pittsburgh, din inima cartierului Squirrel Hill. Ucigașul, arestat și identificat de autorități drept Robert Bowers, a declarat mai târziu că voia "ca toți evreii să moară". "În ultimii trei ani, cuvintele și politicienii voștri au încurajat o mișcare naționalistă a albilor care crește tot mai mult. Ați calificat chiar dumneavoastră crima drept una malefică, însă violența survenită ieri este rezultatul direct al influenței voastre", susțin responsabilii religioși în scrisoarea lor deschisă. Ei îi cer lui Donald Trump să "denunțe fără rezerve naționalismul alb", să "înceteze să vizeze și să pună în pericol toate minoritățile", să "înceteze să se ia de migranți și de refugiați" și "să se angajeze în politici democratice" care "recunosc demnitatea tuturor". Atâta vreme cât el nu va face acest lucru, președintele american - care și-a anunțat intenția de a se deplasa la Pittsburgh - nu este binevenit în oraș, se asigură în scrisoare.

Măcelul de sâmbătă, cel mai grav atac antisemit din istoria SUA, a suscitat o durere imensă și a îndoliat comunitatea evreiască americană, cea mai importantă din lume după cea din Israel.

Teoriile conspiraționiste, inclusiv care acuză că evreii domină guvernul și lumea finanțelor, sunt curente în cadrul mișcării alt-right, extrema dreaptă americană. Susținătoare a președintelui Donald Trump, această mișcare a câștigat în influență în ultimii ani, în special prin intermediul fostului strateg al președintelui, Steve Bannon.

Angela Merkel anunță că se va retrage din viața politică în 2021

Angela Merkel a anunțat ieri că nu mai candidează la funcția de cancelar în 2021 și a dat asigurări că nu va încerca să influențeze procesul de desemnare a persoanei care-i va succeda, relatează The Associated Press. Merkel a declarat presei că ea consideră acest lucru drept deschiderea unei noi faze în partidui său, Uniunea Creștin Democtrată (CDU). ”Acesta este un proces foarte bun, pe care nu l-am mai avut de 18 ani”, a declarat ea. Ea a confirmat informații potrivit cărora ministrul său al Sănătății Jens Spahn și secretara generală a CDU Annegret Kramp-Karrenbauer și-au anunțat intenția de a candida la conducerea formațiunii. Spahn este un critic dur al lui Merkel, în timp ce Kramp-Karrenbauer este considerată drept o apropiată a cancelarului. Merkel a mai declarat luni că nu va încerca să influențeze alegerea succesorului sau succesoarei sale.

Ea a subliniat că vede ”mai multe oportunități decât riscuri” în intenția sa de a ceda conducerea partidului în Congresul CDU prevăzut în decembrie. Ea a insistat de asemenea asupra faptului că ea poartă responsabilitatea startului slab al celui de-al patrulea Guvern al său și că sunt necesare schimbări. ”Este timpul să înceapă un nou capitol”, a spus ea luni. Merkel a anunțat că intenționează să rămână cancelar până la sfârșitul mandatului, care se încheie în 2021, și că nu va mai candida la vreo funcție politică. Ea intenționează, astfel, să dea CDU oportunitatea să se înnoiască, în timp ce ea conduce Guvernul.

Angela Maerkel a făcut aceste anunțuri luni, în urma eșecurilor în ultimele două alegeri regionale înregistrate de formațiunile din cadrul ”marii coaliții” (dreapta-stânga) pe care o conduce - și anume partidul său, CDU, Uniunea Creștin Socială (CSU, dreapta), formațiunea sa soră din Bavaria, și Partidului Social Democrat (SPD, centru-stânga).

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.